maandag 20 oktober 2008 om 23u00
Na de 7 positieve dopingcontroles van de Tour de France 2008, is een aantal beslissingen genomen die grote gevolgen kunnen hebben voor het Duitse wielrennen. Deze beslissingen betreffen de annulering van twee wielerevenementen die in 2009 in Duitsland plaats zouden moeten vinden (jaarlijkse wielerevenementen) en het niet langer uitzenden van de Tour de France op de Duitse publieke zender ARD.
LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE
Wat voorafging aan deze beslissingen
In 2007 al hadden de Duitse zenders (ARD en ZDF) de beslissing genomen de uitzendingen van de Tour de France 2007 te staken middenin die Tour, na de positieve controle van de Duitser Patrik Sinkewitz (zie ook mijn artikel over het beëindigen van de sponsoring van de ploeg T-Mobile). En dat alles ondanks het feit dat het deze zelfde zenders waren geweest die de organisator van de Tour de France, A.S.O., hadden gevraagd zo hard mogelijk te strijden tegen doping. Destijds had een commerciële zender de uitzendingen overgenomen en ondanks de lagere kijkcijfers konden onze Duitse buren dus toch de Tour de France blijven kijken.In 2008 hadden de Duitse zenders hun uitzendingen van de Tour hervat op dezelfde manier als voor 2007, daarbij aangevend dat ze geen nieuwe dopinggevallen wilden zien ... destijds hadden we ons dus al af kunnen vragen wat deze publieke omroepen nu eigenlijk willen : aan de ene kant vragen ze er alles aan te doen om doping te bestrijden en als er dan zeer goede dopingcontroles georganiseerd worden willen ze toch geen positieve dopinggevallen zien ... wat wil je nu eigenlijk precies?!
Op 29 juli 2008, aan het einde van de Tour de France, maakten ARD en ZDF op hun site over de Tour de France 2008 een uitermate positieve balans op, daarbij aangevend dat het feit dat de Tour niet overheerst werd door één renner en dat een paar renners gepakt waren voor hun dopinggebruik positieve punten waren want volgens de Duitse zenders was dat een teken dat de strijd tegen doping de goede kant op ging.
In hetzelfde bericht presenteerden de Duitse zenders de Tour de France als een interessant sportevenement wat een nieuwe kans moet krijgen aangezien de Tour de France een positief effect had gehad op het marktaandeel van ARD en ZDF. Het persbericht gaf vervolgens aan dat er nog een lange weg te gaan is in de strijd tegen doping in de wielersport maar dat dat ook geldt voor andere sporten!
Vervolgens kregen we - half september - de befaamde aankondiging van Lance Armstrong en zijn come back in de Tour de France in 2009. ARD had destijds aangegeven dat de Duitse zender de terugkeer van Lance in de Tour niet accepteerde en de Tour de France niet uit zou zenden als A.S.O. hem zijn come-back in de Tour zou laten maken terwijl Christian Prudhomme al aangegeven had dat hij in principe geen redenen zag op basis waarvan A.S.O. de terugkeer van de zevenvoudig Tourwinnaar in de wielersport en in de Tour de France zou kunnen blokkeren.
Tijdens de Wereldkampioenschappen in Varese had de AFLD (Agence Française de la Lutte contre le Dopage, de instantie die verantwoordelijk was voor de dopingcontroles tijdens de Tour de France 2008) laten weten nieuwe tests uit te voeren op de bloedmonsters die tijdens de Tour de France afgenomen waren aangezien de instantie nu een nieuwe manier had om gebruik van CERA (de derde generatie EPO) op te sporen. Na deze nieuwe tests werden de positieve controles van Leonardo Piepoli, Stefan Schumacher en Bernhard Kohl bekend gemaakt.
Bernhard Kohl heeft vervolgens toegegeven doping gebruikt te hebben, daarbij aangevend dat hij de druk niet had kunnen weerstaan en dus CERA had gebruikt.
En dat was de druppel voor de wielersport in Duitsland
Deze twee laatste dopinggevallen in de Gerolsteiner ploeg, die sowieso aan het eind van het seizoen zou ophouden te bestaan aangezien de sponsor had besloten de ploeg niet langer te sponsoren, waren de druppel die de emmer deed overstromen voor de wielersport in Duitsland.Na deze bekendmakingen had de manager van de ploeg Gerolsteiner Hans-Michael Holczer besloten het seizoen van de ploeg met onmiddellijke ingang te beëindigen, zonder dus deel te nemen aan de Ronde van Lombardië. Maar dat was niet alles ...
De annulering van de Zesdaagse van Stuttgart
Op dinsdag 14 oktober lieten de organisatoren van de Zesdaagse van Stuttgart, die oorspronkelijk gepland stond van 15 tot 20 januari 2009, weten dat zij besloten hadden deze 26ste editie niet te organiseren in 2009. Andreas Kroll, van de organisatie van de Zesdaagse, liet simpelweg weten dat de organisatie lange discussies had gevoerd en dat ze vanwege de huidige situatie in de wielersport tot de conclusie waren gekomen om de Zesdaagse niet te organiseren.
Het besluit van de Duitse publieke zender ARD om de Tour de France niet langer live uit te zenden
Vervolgens ging het allemaal heel snel want afgelopen donderdag liet de directeur van de ARD - Fritz Raff - via een persbericht weten dat de sportieve waarde van de Tour de France gedaald was na het bekend worden van de verschillende dopinggevallen en dat het belang van het uitzenden van de Tour dus ook behoorlijk minder geworden was.
Volgens Peter Meyer, woordvoerder van de ARD, was de directie van ARD woedend aangezien Bernhard Kohl deel uitmaakte van de nieuwe en schone generatie wielrenners. Dat was de voornaamste reden waarom zij hadden besloten de Tour niet langer live uit te zenden maar zich te beperken tot aankondigen van resultaten en nieuws over de wedstrijd tijdens normale journaal- en sportuitzendingen.
In hetzelfde persbericht liet de ZDF weten dat zij de Tour de France niet zonder de ARD uit zou zenden en in gesprek zou gaan met de ARD en de European Broadcasting Union (EBU) om te kijken wat de gevolgen van dit besluit van de ARD zijn.
De annulering van de Ronde van Duitsland 2009
Dezelfde dag lieten de organisatoren van de Ronde van Duitsland, de grootste wielerwedstrijd van Duitsland, weten samen met de Duitse wielerbond (BDR) te hebben besloten de editie 2009 van hun wedstrijd niet te organiseren. De organisator, Kai Rapp, liet weten: Wij betreuren het deze beslissing te moeten nemen. Door de recente evenementen in de professionele wielersport is het voor ons niet langer mogelijk onze wedstrijd op een goede wijze te commercialiseren en te financieren.
De reactie van A.S.O.
Minder dan een week voor de aankondiging van het parcours van de Tour de France 2009, die woensdag plaats zal vinden, is dit een zware slag voor Amaury Sport Organisation (A.S.O.), de organisator van de Tour de France (en vele andere wielerwedstrijden en andere sportevenementen). In een persbericht laat het bedrijf weten verbaasd te zijn over de beslissing van de Duitse zender aangezien zij degenen waren die meerdere malen hebben gevraagd aan de organisator van de Tour de France om alle mogelijke maatregelen te nemen in de strijd tegen doping.En dat is precies wat A.S.O. de afgelopen jaren gedaan heeft en de positieve controles tijdens de laatste Tour de France en tijdens de Tour de France 2007 bewijzen dat. De ARD geeft nu de indruk dat zij denken dat elk dopinggeval betekent dat alle renners doping gebruiken en A.S.O. herhaalt in haar persbericht dan ook wat Pierre Bordry, de voorzitter van de AFLD, op 14 oktober tegen het AFP zei na de aankondiging van het 7de dopinggeval van de Tour de France 2008: een grote meerderheid van de renners heeft geen doping gebruikt!
Het persbericht van A.S.O. geeft vervolgens aan dat de ARD ons vraagt te strijden tegen doping maar zich vervolgens ergert als er renners betrapt worden. We zouden dus moeten zoeken en niks moeten vinden en dat de beslissing van de ARD jammer genoeg ervoor zou kunnen zorgen dat degenen die strijden tegen doping de moed opgeven om er zeker van te zijn wel uitgezonden te worden en dat zou inderdaad best wel eens het geval kunnen zijn als andere organisatoren zien dat de Duitse TV ondanks de dopingcontroles geen wielerwedstrijden meer uit wil zenden.
De reactie van de vereniging van profwielrenners, Cyclistes Professionnels Associés (CPA)
Vandaag liet de vereniging van profwielrenners, Cyclistes Professionnels Associés (CPA) in een persbericht weten dat dit een heel oneerlijke en op zijn minst slecht doordachte beslissing is. De CPA geeft ook aan dat de slachtoffers van deze individuele onverantwoordelijke daden weer maar eens de schone wielrenners zijn en dat zij niet begrijpt waarom sommige media en organisatoren een sport die de moed heeft de strijd tegen doping aan te gaan en die haar atleten die de sportieve ethiek niet respecteren steeds zwaarder straft (onaangekondigde controles, controles in het kader van wedstrijden, biologisch paspoort, gebruikmaking van het systeem ADAMS wat het met name mogelijk maakt om de plaatsbepalingsinformatie van renners op te slaan, etc.) boycotten.LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE
En nu ?
Deze drie beslissingen (het niet organiseren van de Zesdaagse van Stuttgart 2009 en van de Ronde van Duitsland 2009 en het niet uitzenden van de Tour de France 2009 door de ARD) zijn een zware slag voor de Duitse wielersport op het moment dat één van de twee overblijvende Duitse ploegen ermee stopt (Gerolsteiner).Het grootste Duitse wielerevenement zal niet worden georganiseerd en het grootste wereldwijde wielerevenement zal niet op TV te zien zijn bij onze Duitse buren ... logisch dat de sponsor van de andere Duitse ploeg, Milram, zich afvraagt of haar sponsoring nog wel interessant genoeg is! Eén ding is zeker: dit is zeker niet de beste manier om ervoor te zorgen dat de wielersport er op vooruit gaat ...
A.S.O. heeft toch nog een pluspuntje gevonden en dat is dat de Tour de France toch sowieso te zien zal zijn in Duitsland op Eurosport en dat de ZDF officieel nog geen besluit heeft genomen.
Wat mij betreft blijft er nog maar één vraag over: wanneer stop de ARD met het uitzenden van tenniswedstrijden, atletiek en zwemmen? Misschien op de dag dat ze aan de bonden of organisatoren van deze sporten vragen zich ook eens serieus bezig te houden met de strijd tegen doping ... door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!
3 reacties | 8508x bekeken
dit artikel is geplaatst in: Doping | Tour de France | Tour de France 2009 | UCI ProTour
C'est vraiment ennuyeux pour tout le cyclisme. Des amoureux du vélo aux téléspectateurs lambda, en passant par les coureurs, les salariés et les bénévoles...tout le monde y perd.
On peut se demander: qui y gagne?...pas grand monde, pour ne pas dire personne.
La lueur d'espoir réside dans le fait qu'avec le temps tout s'en va comme dirait l'autre. Pour réparer les séquelles de cette période du cyclisme, il va falloir du temps, beaucoup de temps. Quand reverra-t-on le Tour d'Allemagne? D'autres grandes disparitions sont-elles possibles? J'avoue être inquiet.
La suspicion (due aux cas de dopage) est le plus grand danger pour le vélo...et pour le sport en général. Le gagnant est-il forcément dopé? Les gens répondent plus souvent oui à cette question lorsque l'on parle de vélo. Je ne suis pas d'accord avec ceux qui répondent oui quelque soit le sport.
Je pars donc du principe, par exemple, que "Nadal c'est très naturel".
| Mister Kof | dinsdag 21 oktober 2008 om 16u53
Moi sur Nadal je suis certain qu\'il en va de même que pour les cyclistes... D\'ailleurs on oublie trop souvent que l\'affaire Puerto concerne des sportifs et non pas les seuls cyclistes (joueurs du Réal? Tennismen européens?...)et que c\'est certainement aussi pourquoi les noms ne sont pas tous sortis..
Sinon concernant les diffuseurs allemands, je pense que \'est une grosse erreur de ne pas diffuser le Tour. Cela va inciter d\'autres à faire la politique de l\'autruche face au dopage de peur que les diffuseurs ne diffusent plus...
| Nico | dinsdag 21 oktober 2008 om 17u10
Les Allemands sont raides sur les questions de dopage. C\'est l\'illustration d\'un certain malaise. Mais je déplore une certaine naïveté. Parceque quand l\'Allemagne s\'enflamme lorsque un Schumacher gagne des étapes, elle pourrait grincer des dents comme le peloton.
L\'Allemagne reste une vrai terre de cyclisme, et c\'est un partenaire important pour ASO dans le marché des retransmissions télévisées. L\'annulation de grosses épreuves cyclistes ne font qu\'entretenir la suspicion de \"tous dopés\", et ghettoïser ce qui restera du cyclisme d\'outre-rhin.
| Pierrick | dinsdag 21 oktober 2008 om 17u22