zondag 05 april 2009 om 22u43
Vandaag vond tussen Brugge en Meerbeke de 93ste Ronde van Vlaanderen plaats. Voor de tweede achtereenvolgende keer werd deze Belgische klassieker gewonnen door de Belg Stijn Devolder (Quick.Step).
LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE
De retro-outfit van Quick.Step
De Quick.Step ploeg wilde aan deze Ronde van Vlaanderen deelnemen in een retro-outfit, wel gewoon met de kleur blauw van Quick.Step maar anders dan de gebruikelijke outfit (foto van het retro shirt). Daarbij hadden ze echter niet op de UCI gerekend die ... deze knipoog naar de historische wedstrijd schijnbaar niet op prijs stelde en dreigde de ploeg uit te sluiten van deelname.De manager van de ploeg, Patrick Lefevere, zei hierover: Ik kom er niet bij. Dit is nog maar eens een voorbeeld van de bekrompen mentaliteit van het hoogste wielergezag. Ik had de bedoeling met deze retro-uitrusting een 'one time shot' te maken. De kleur van Quick Step veranderde niet eens. Van blauw naar blauw. Ik herinner me dat Milram zich tijdens de Ronde van Duitsland vorig jaar ineens met witte melkvlekken op de truien presenteerde. Of dat Discovery Channel in de Tour destijds een dag met andere shirts reed. Team High Road wisselde vorig jaar drie keer van shirt en verschillende keren van kleuren zelfs. De uitvinder van dit interessante idee was destijds Mario Cipollini die gold als een vernieuwer binnen deze sport.
Met zo'n oubollige mentaliteit ben ik niet verwonderd dat er zich geen nieuwe sponsors aandienen in deze sport. We worden niet enkel geboycot in onze moderne ideeën, maar ook binnen de structuur van onze firma's. Het is de hoogste tijd dat alle ProTourploegen dringend op één lijn gaan staan.
Uiteindelijk hebben de renners hun handtekening gezet op de deelnamelijst in hun retro outfit om vervolgens terug te keren naar de bus om zich om te kleden.
Ze waren vreselijk ontgoocheld toen ik hen zaterdagavond in het Kennedyhotel in Kortrijk moest melden dat de kledijstunt niet mocht doorgaan van de UCI. Ze snapten eral evenmin de ballen van. Ze hadden onder elkaar ervoor gezorgd dat ze ook passende zwarte helm en schoentjes hadden. Zonde toch van de UCI.
Het parcours
Deze 93ste editie van de Ronde van Vlaanderen kende zoals gebruikelijk een parcours met verschillende bergen (16). Na het vertrek vanuit Brugge ging het richting Torhout, Lichtervelde, Tielt, Deinze en Gent om vervolgens al kronkelend verder te gaan naar de aankomst in Meerbeke.Hieronder ziet u het parcours op een Google Maps kaart (bron: Ronde van Vlaanderen).
LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE
Het verloop van de wedstrijd
Bij het vertrek in Brugge waren maar liefst 15.000 toeschouwers aanwezig op de Markt waar de burgemeester, Patrick Moenaert, het startschot heeft gegeven om 9u45 vanochtend.De renners hadden er goed het tempo in en in de eerste twee uur hebben ze dan ook maar liefst 98 kilometer afgelegd! Verschillende ontsnappingpogingen liepen op niets uit ...
In Zottegem, op de kasseistrook van de Paddestraat, kwam de Spaanse renner José Vicente Garcia Acosta (Caisse d'Epargne) ten val en hij werd afgevoerd naar het ziekenhuis met een polsbreuk. Vrijwel op hetzelfde moment was er eindelijk een ontsnappingspoging die wel iets opleverde met Wim De Vocht (Vacansoleil), Filip Meirhaeghe (Landbouwkrediet), Sébastien Turgot (BBox Bouygues Telecom) en Aleksandr Kuschynski (foto, Liquigas). Wim De Vocht (Vacansoleil) en Aleksandr Kuschynski (Liquigas) kregen hierbij een echte voorsprong en begonnen met z'n tweeën aan de Molenberg. Op 100 kilometer van de aankomst was hun voorsprong opgelopen tot 2'25" om vervolgens aan de Oude Kwaremont terug te zakken tot 1'20".
Ondertussen was op kilometer 130 Mirco Lorenzetto (Lampre-NGC) ten val gekomen en ook hij werd afgevoerd naar het ziekenhuis.
In de beklimming van de Koppenberg worden de twee leiders teruggepakt door een groep van vijf die van het peloton weggereden zijn: Sylvain Chavanel (Quick Step), Leif Hoste (Silence-Lotto), Frédéric Guesdon (Francaise des Jeux), Manuel Quinziato (Liquigas) en Daniel Lloyd (Cervélo TestTeam) terwijl Fabian Cancellara (Saxo Bank) de berg te voet beklimt met zijn fiets op z'n schouder omdat z'n ketting eraf gelopen is.
Op 62 kilometer van de aankomst, in de beklimming van de Taaienberg, is het de beurt aan Tom Boonen (foto, Quick.Step) om aan te vallen. Hij wordt meteen gevolgd door Filippo Pozzato en zij krijgen vervolgens gezelschap van zo'n twintig andere renners waaronder Marcus Burghardt (Columbia High Road), Thor Hushovd (Cervélo TestTeam), Philippe Gilbert (Silence-Lotto) en Stijn Devolder (Quick.Step).
Op 50 kilometer van de aankomst hebben de 7 renners van de kopgroep uiteindelijk een voorsprong van 1'40" op het peloton wat weer bij elkaar is gekomen.
Op 43 kilometer van de aankomst, in de Berendries, is het Filippo Pozzato (foto) die aanvalt zonder echter echt weg te rijden, maar hierdoor versnelt het peloton en daalt de voorsprong van de kopgroep tot 45 seconden. Op 36 kilometer van de aankomst is er weer een samensmelting en uiteindelijk rijden 6 renners op kop: Tom Boonen, Sylvain Chavanel en Stijn Devolder voor Quick.Step en Filippo Pozzato (Katusha), Leif Hoste (Silence-Lotto) en Manuel Quinziato (Liquigas). Manuel Quinziato valt dan aan, meteen gevolgd door Sylvain Chavanel net voordat de andere 4 teruggepakt worden door het peloton (op zo'n 30 seconden achter de twee renners aan kop).
Op 25 kilometer van de aankomst maakt Preben van Hecke (Topsport Vlaanderen) zich los van het peloton, gevolgd door Stijn Devolder (foto) en 4 kilometer verderop komen zij samen met de twee renners aan kop. Aan de voet van de Kappelmuur hebben ze 47 seconden voorsprong op de groep met Tom Boonen en zoals vaak is dit een beslissend moment in de wedstrijd want dat is de plaats waar de winnaar van 2008, Stijn Devolder, besluit aan te vallen. Aan de voet van de Bosberg heeft hij 33 seconden voorsprong op de renners met wie hij voorheen in de kopgroep reed en één minuut op Boonen en Pozzato. Op 5 kilometer van de aankomst is het verschil opgelopen tot meer dan een minuut terwijl de achtervolgers zijn teruggepakt door het peloton.
Zo wist Stijn Devolder de 6de renner te worden die de Ronde van Vlaanderen twee keer achtereenvolgens wint (Tom Boonen in 2005 en 2006, Eric Leman in 1971 en 1972, Achiel Buysse in 1940 en 1941, Romain Gijssels in 1931 en 1932 en Fiorenzo Magni drie keer achter elkaar in 1949, 1950 en 1951) en hij stak dan ook tevreden twee vingers in de lucht. Heinrich Haussler (Cervélo TestTeam) maakt zich net voor de aankomst los uit het peloton om de tweede plaats te pakken, net als bij Milaan-San Remo, terwijl Philippe Gilbert (Silence-Lotto) derde wordt.
Op 500 meter van de aankomst vindt er nog een valpartij plaats met met name Grégory Rast (Astana) en Anthony Geslin (Française des Jeux). Anthony Geslin eindigt de wedstrijd dan ook te voet naast zijn fiets.
1/ Stijn Devolder (Quick.Step)
2/ Heinrich Haussler (Cervélo TestTeam)
3/ Philippe Gilbert (Silence Lotto)
4/ Martijn Maaskant (Garmin Slipstream)
5/ Filippo Pozzato (Katusha)
6/ Matti Breschel (Saxo Bank)
7/ Marcus Burghardt (Columbia High Road)
Op het podium liet Stijn Devolder zien hoe blij hij was toen degene die hem een fles champagne kwam brengen moest rennen om niet heel de inhoud ervan over hem heen gespoten te krijgen! door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!
nog geen reacties | 3808x bekeken
dit artikel is geplaatst in: Wielrennen algemeen (m.u.v. Tour de France)