zaterdag 04 mei 2024 om 00u05

De maand mei is snel gekomen en na het seizoen van de klassiekers die je op velowire.com hebt kunnen volgen, is het alweer tijd om onze aandacht te richten op de Grote Rondes ... en meer specifiek op Italië voor de Giro d'Italia of Ronde van Italië. De editie van 2024 gaat op zaterdag 4 mei van start in Turijn en in totaal staat er 3.400,8 km op het programma voor de 176 renners die de 22 ploegen zullen vertegenwoordigen aan de start van deze Giro d'Italia 2024. Na de start in Turijn daalt de wedstrijd af aan de westkant van het land, door het centrum in etappes 7 (de eerste individuele tijdrit) en 8 na het voltooien van een etappe met onverharde wegen in etappe 6, om vervolgens weer af te dalen aan de westkant tot aan Napels. Na de rustdag doorkruist de race het land definitief van west naar oost zonder de voet van de laars te hebben bereikt. Daarna begint de klim terug naar het noorden aan de oostkant tot aan de tweede tijdrit in etappe 14 in het midden-noorden van het land, evenals etappe 15. De dag na de tweede rustdag gaat etappe 16 nog verder naar het oosten, maar etappe 19 is de meest oostelijke van deze Giro d'Italia. Etappe 20 vindt vervolgens plaats ten noorden van Venetië voordat min of meer dezelfde onbegrijpelijke verplaatsing plaatsvindt naar de stad Rome als vorig jaar, waar een lusetappe deze 107de editie van de Giro d'Italia afsluit!

In dit artikel vind je alle details van de route, met OpenStreetMap kaarten, etappeprofielen en routebeschrijvingen. De route van de Giro d'Italia 2024 zal zo geen geheimen meer voor je hebben!

Een speciaal kenmerk van deze Giro d'Italia: 3 soorten sprints in de etappes

In de Tour de France werden al bonuspunten geïntroduceerd, maar de Giro d'Italia gaat nu nog een stapje verder met de introductie van maar liefst 3 soorten sprints tijdens de etappes:
  • de puntensprint: de sprint die bijdraagt aan het puntentotaal voor het puntenklassement (cyclamen trui), dat gebaseerd is op de punten behaald in deze sprints en bij de finishes van de wegetappes
  • de bonussprint: net als in de Tour de France vindt de bonussprint plaats op een belangrijk punt in de etappe, waardoor ontsnappingen worden aangemoedigd. In tegenstelling tot de Tour de France vind je ze in de Giro d'Italia 2024 in alle etappes in lijn!
  • de Intergiro sprint: tijdens deze sprint kunnen renners punten verdienen voor het Intergiro klassement, dat een comeback maakt sinds het werd opgeheven in 2006 (het bestond voorheen van 1989 tot 2005), en ook voor het puntenklassement: 12, 8, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punten voor de eerste 8 renners die over de streep komen; de eerste 3 renners verdienen ook een bonus van 3, 2 en 1 seconden voor het algemeen klassement.

    In dit Intergiro klassement kunnen renners een bonus, een rijcursus (vanwege de sponsor van het klassement) en een trofee verdienen.

De route van de Giro d'Italia 2024 op OpenStreetMap, etappeprofielen en tijd- en routeschema's

Laten we niet langer wachten en de verschillende etappes waaruit de Giro d'Italia 2024 bestaat nu snel een voor een en in detail bekijken:

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


1/ Zaterdag 4 mei 2024 - Venaria Reale > Turijn - 140 km

De eerste etappe van de Giro d'Italia 2024 start in de stad Venaria Reale, ten noorden van Turijn. De eerste 40 kilometer zijn vlak en daarna zijn er 3 beklimmingen in deze etappe: de 4de categorie Berzano di San Pietro klim, de Moriondo Torinese puntensprint, de Superga klim, de finish op het slotcircuit gevolgd door de Intergiro sprint in Turijn bij de eerste doorkomst op de Corso Moncalieri, de Colle Maddalena klim en tot slot de Moncalieri bonussprint (bij de tweede doorkomst) voor de finish in Turijn.

Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en OpenStreetMap van het parcours van de 1e etappe van de Giro d'Italia 2024. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het profiel van de 1ste etappe van de Ronde van Italië 2024 Het tijd- en routeschema van de  eerste etappe van de Ronde van Italië 2024 Het parcours van de eerste etappe van de Ronde van Italië 2024

2/ Zondag 5 mei 2024 - San Francesco Al Campo > Santuario di Oropa - 161 km

De 2de etappe van de Giro d'Italia 2024 zal al de eerste zijn die de 1.000 meter hoogtemeters overschrijdt met de finish in San Francesco Al Campo, ten noorden van Turijn, vlak tot de puntensprint in Valdengo. Daarna klimmen ze in twee delen naar Crocemosso, wat de Intergiro sprint van deze etappe zal zijn. Dit wordt gevolgd door twee moeilijkheden van de 3de categorie, richting Oasi Zegna en Nelva. Aan de voet van de slotklim vinden de renners de bonificatiesprint van Biella.

Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en OpenStreetMap van het parcours van etappe 2 van de Giro d'Italia 2024. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het profiel van de 2de etappe van de Ronde van Italië 2024 Het tijd- en routeschema van de  tweede etappe van de Ronde van Italië 2024 Het parcours van de tweede etappe van de Ronde van Italië 2024

3/ Maandag 6 mei 2024 - Novara > Fossano - 166 km

Na de zware start van deze Giro d'Italia 2024 wordt etappe 3 een stuk eenvoudiger, met een route met slechts één vermelde moeilijkheid na de start in Novara, in Lu (4de categorie), ook al ligt de bonussprint in Cherasco ook bovenop een heuvel. Er zijn dan ongeveer twintig licht stijgende kilometers naar de finish in Fossano, waar een massasprint ongetwijfeld het slot van deze etappe zal zijn.

Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en de OpenStreetMap kaart van de route van etappe 3 van de Giro d'Italia 2024. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het profiel van de 3de etappe van de Ronde van Italië 2024 Het tijd- en routeschema van de  derde etappe van de Ronde van Italië 2024 Het parcours van de derde etappe van de Ronde van Italië 2024

4/ Dinsdag 7 mei 2024 - Acqui Terme > Andora - 190 km

In etappe 4 wordt er weer boven de 1000 meter geklommen, met een geleidelijke klim vanaf de start in Acqui Terme tot aan de puntensprint in Calizzano en vervolgens een vrij steile beklimming van de Colle del Melogno van de 3de categorie. De Intergiro sprint zal onderaan de belangrijkste afdaling van de Colle del Melogno zijn, in Altare, en de bonussprint iets verderop, na een tweede afdaling, in Savona. Het is dan op het vlakke, met een mini-bult (Capo Mele) net ervoor, dat de renners naar de finish gaan in Andora.

Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en de OpenStreetMap kaart van de route van etappe 4 van de Giro d'Italia 2024. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het profiel van de 4de etappe van de Ronde van Italië 2024 Het tijd- en routeschema van de  vierde etappe van de Ronde van Italië 2024 Het parcours van de vierde etappe van de Ronde van Italië 2024

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


5/ Woensdag 8 mei 2024 - Genua > Lucca - 178 km

Vanaf Genua volgt deze 5de etappe van de Giro d'Italia 2024 voornamelijk de kust, maar na iets meer dan 50 kilometer gaat de route een beetje landinwaarts, voornamelijk om de klim van de Passo del Bracco van de 3de categorie op te zoeken. De 3 sprints vinden vervolgens voornamelijk plaats op het vlakke, bij Ceparana, Luni en Camaiore. Camaiore ligt vervolgens aan de voet van de Montemagno klim (4de categorie) en vanaf de top van deze klim gaan de renners bergafwaarts naar de finish in Lucca.

Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en OpenStreetMap van de route van etappe 5 van de Giro d'Italia 2024. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het profiel van de 5de etappe van de Ronde van Italië 2024 Het tijd- en routeschema van de  vijfde etappe van de Ronde van Italië 2024 Het parcours van de vijfde etappe van de Ronde van Italië 2024

6/ Donderdag 9 mei 2024 - Torre del Lago Puccini > Rapolano Terme - 180 km

De 6de etappe vanaf Torre del Lago Puccini wordt voornamelijk gekenmerkt door de 3 onverharde wegen die tijdens de etappe bezocht worden. Na 70 kilometer stijgt de weg naar Volterra (4de categorie) en de rest van de etappe is dan heuvelachtiger. De puntensprint is op de top van een andere heuvel, in Casole d'Elsa, en dan komen de renners vervolgens aan op de onverharde wegen. Eerst is er een pad van 4,4 kilometer, dat ze oppakken als ze de hoofdweg verlaten, heel snel gevolgd door een tweede pad van 4,8 kilometer. Vervolgens komen ze aan op de top van de klim naar Grotti (4de categorie) en veel verder, na de Intergiro sprint in Monteroni d'Arbia komt het 3de en laatste onverharde pad, 2,4 km lang, overeen met de klim naar Pievina die ook de bonussprint zal zijn.

Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en OpenStreetMap van het parcours van etappe 6 van de Giro d'Italia 2024. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het profiel van de 6de etappe van de Ronde van Italië 2024 Het tijd- en routeschema van de  zesde etappe van de Ronde van Italië 2024 Het parcours van de zesde etappe van de Ronde van Italië 2024

7/ Vrijdag 10 mei 2024 - Foligno > Perugia - individuele tijdrit - 40,6 km

De 7de etappe van de Giro d'Italia 2024 is een individuele tijdrit tussen Foligno en Perugia over een afstand van maar liefst 40,6 km. De eerste 34 kilometer zijn vlak en gaan via het tussenpunt bij Santa Maria degli Angeli naar het tussenpunt bij Ponte Valleceppi. Het laatste deel gaat bergop en hoewel het geen grote klim is, krijgen de renners een zone aangeboden waar ze van fiets kunnen wisselen (waar ze niet moeten doen wat Geraint Thomas vorig jaar deed toen hij rustig aan van helm en fiets wisselde terwijl zijn belangrijkste rivalen al snel weer weg waren met een andere fiets!).

Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en de OpenStreetMap kaart van de route van etappe 7 van de Giro d'Italia 2024. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het profiel van de 7de etappe van de Ronde van Italië 2024 Het tijd- en routeschema van de  zevende etappe van de Ronde van Italië 2024 Het parcours van de zevende etappe van de Ronde van Italië 2024

8/ Zaterdag 11 mei 2024 - Spoleto > Prati di Tivo - 152 km

Deze 8ste etappe van de Giro d'Italia 2024, die begint in Spoleto, vindt plaats in het centrum van het land en zal allesbehalve eenvoudig zijn. Een moeilijkheid van de tweede en een van de derde categorie zullen deze etappe verlevendigen, waarna de finish bergop is op een klim van de 1ste categorie. Eerst moeten de renners klimmen naar Forca Capistrello (2e categorie, ^ 1211 m / 16,3 km aan 5,6%) voordat ze de Leonessa sprint tegenkomen. Dan, aan de voet van de Croce Abbio klim (3e categorie, ^ 1276 m / 8,1 km aan 4,7%), zullen ze de Intergiro sprint van Captignano betwisten en na een lange afdaling begint de slotklim. Ongeveer halverwege, op het steilste punt van deze klim, vinden ze de bonussprint van Pietracamela voordat ze aankomen in Prati di Tivo (1ste categorie, ^ 1450 m / 14,6 km aan 7%).

Hieronder vindt u het tijdschema, het profiel en OpenStreetMap van het parcours van de 8ste etappe van de Giro d'Italia 2024. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het profiel van de 8ste etappe van de Ronde van Italië 2024 Het tijd- en routeschema van de achtste etappe van de Ronde van Italië 2024 Het parcours van de achtste etappe van de Ronde van Italië 2024

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


9/ Zondag 12 mei 2024 - Avezzano > Napoli - 214 km

Etappe 9 is de laatste van de eerste week van de Giro d'Italia 2024 en het is een overgangsrit aan de vooravond van de eerste rustdag, met vertrek vanuit Avezzano. De eerste 180 kilometer van de etappe zijn slechts een introductie, ze dalen af naar de kust die ze een tijdje zullen volgen, passeren de sprints van Mondragone en Giugliano in Campania (Lago Patria), voordat ze beginnen met de klim van Monte di Procida en dan na de bonussprint van Bacoli een heuvelachtige passage naar de finish in Napels.

Hieronder vindt u het tijdschema, het profiel en OpenStreetMap van de route van etappe 9 van de Giro d'Italia 2024. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het profiel van de 9de etappe van de Ronde van Italië 2024 Het tijd- en routeschema van de negende etappe van de Ronde van Italië 2024 Het parcours van de negende etappe van de Ronde van Italië 2024

R1/ Maandag 13 mei 2024 - Rustdag in Pompei

De renners en volgers van de Giro d'Italia 2024 hebben minder dan dertig kilometer af te leggen voordat ze aankomen in Pompei, waar ze kunnen uitrusten na een toch al intensieve eerste week.

10/ Dinsdag 14 mei 2024 - Pompei > Cusano Mutri - 142 km

Na deze eerste rustdag gaat de wedstrijd weer verder vanaf Pompei, met een moeilijkheidsgraad van de 2e categorie en een finish van de 1e categorie bergop. De eerste sprint in Arbaia is op de top van de eerste bult, gevolgd door een tweede en dan de eerste officiële klim, Camposauro. De Intergiro sprint is dan weer op de top van een bult bij Guardia Sanframondi, terwijl de bonussprint vlak voor de voet van de slotklim is, bij Cusano Mutri. De laatste klim van de 1e categorie naar Bocca della Selva boven Cusano Mutri eindigt dan op een hoogte van 1392 m na 20,9 km klimmen aan 4,6%.

Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en OpenStreetMap van het parcours van etappe 10 van de Giro d'Italia 2024. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het profiel van de 10de etappe van de Ronde van Italië 2024 Het tijd- en routeschema van de tiende etappe van de Ronde van Italië 2024 Het parcours van de tiende etappe van de Ronde van Italië 2024

11/ Woensdag 15 mei 2024 - Foiano di Val Fortore > Francavilla Al Mare - 207 km

De op één na langste etappe op het programma van deze Giro d'Italia 2024 is de 11de, die begint in Foiano di Val Fortore en 207 kilometer lang is. De eerste klim in deze etappe naar San Bartolomeo in Galdo staat niet op de lijst, maar daarna klimmen de renners naar Pietracatella (3de categorie). Vervolgens gaan ze richting de kust via de Casacalenda sprint en nadat ze Termoli zijn gepasseerd gaan ze langs de kust richting de Intergiro sprint in San Salvo Marina en vervolgens de bonificatiesprint in Fossacesia Marina en uiteindelijk naar de finish in Francavilla Al Mare.

Hieronder vindt u het tijdschema, het profiel en de OpenStreetMap kaart van het parcours van de 11de etappe van de Giro d'Italia 2024. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het profiel van de 11de etappe van de Ronde van Italië 2024 Het tijd- en routeschema van de elfde etappe van de Ronde van Italië 2024 Het parcours van de elfde etappe van de Ronde van Italië 2024

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


12/ Donderdag 16 mei 2024 - Martinsicuro > Fano - 193 km

De eerste 50 kilometer van deze twaalfde etappe zijn vlak, langs de kust, maar de rest van de etappe is een aaneenschakeling van korte maar steile klimmetjes, waaronder de sprintklim bij Recanati. Dit wordt gevolgd door 3 moeilijkheden van de 4e categorie, bij Osimo, Monsano en, na de Intergiro sprint van Ripe, bij La Croce. Een beetje verder draait het parcours dan naar rechts voor de bonificatiesprint bij Mondolfo aan de voet van de voorlaatste klim en met een bochtig parcours inclusief de slotklim is het mogelijk dat een puncheur de etappe in Fano wint.

Hieronder vindt u het tijdschema, het profiel en OpenStreetMap van het parcours van etappe 12 van de Giro d'Italia 2024. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het profiel van de 12de etappe van de Ronde van Italië 2024 Het tijd- en routeschema van de twaalfde etappe van de Ronde van Italië 2024 Het parcours van de twaalfde etappe van de Ronde van Italië 2024

13/ Vrijdag 17 mei 2024 - Riccione > Cento - 179 km

Etappe 13 van de Giro d'Italia 2024 is een etappe voor sprinters, met een volledig vlak parcours. De sprints zijn in Villanova (Forlì), Lugo en Conselice, terwijl de finish in Cento is.

Hieronder vindt u het tijdschema, profiel en OpenStreetMap van het parcours van etappe 13 van de Giro d'Italia 2024. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het profiel van de 13de etappe van de Ronde van Italië 2024 Het tijd- en routeschema van de dertiende etappe van de Ronde van Italië 2024 Het parcours van de dertiende etappe van de Ronde van Italië 2024

14/ Zaterdag 18 mei 2024 - Castiglioni delle Stiviere > Desenzano del Garda - individuele tijdrit - 31,2 km

Op deze derde zaterdag van de Giro d'Italia 2024 vindt de tweede individuele tijdrit plaats, deze keer iets korter met 31,2 kilometer en helemaal vlak.

Deze etappe start in Castiglioni delle Stiviere, met tussentimingpunten in Solferino en Torre di San Martino, voor de finish in Desenzano del Garda.

Hieronder vindt u het tijdschema, het profiel en de OpenStreetMap kaart van het parcours van etappe 14 van de Giro d'Italia 2024. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het profiel van de 14de etappe van de Ronde van Italië 2024 Het tijd- en routeschema van de veertiende etappe van de Ronde van Italië 2024 Het parcours van de veertiende etappe van de Ronde van Italië 2024

15/ Zondag 19 mei 2024 - Manerba del Garda > Livigno - 222 km

Met 222 kilometer is deze 15de etappe de langste van de Giro d'Italia 2024, met Manerba del Garda als vertrekpunt. Het is een lange etappe, en ook geen gemakkelijke, want er zitten maar liefst 5 moeilijkheden in: eerst een klim van de 3e en een klim van de 2e categorie, daarna 3 beklimmingen van de 1e categorie!

Vanaf het begin klimt de weg gestaag tot aan de top van de eerste moeilijkheid in Lodrino, een klim van de 3e categorie. De afdaling van Lodrino leidt snel naar de klim van de 2e categorie naar de Colle San Zeno (1418m / 13,9 km aan 6,6%). Er is geen meter vlak in deze etappe, want na de afdaling gaat de weg geleidelijk weer omhoog tot de sprint naar Malonno, waar de klim van de 1e categorie van de Passo del Mortirolo (1.854m / 12,6 km aan 7,6%) echt begint.

De volgende klim is de bonussprint naar Le Motte, die snel wordt gevolgd door de Intergiro sprint van Isolaccia Validentro, die aan de voet ligt van de tweede 1e categorie moeilijkheid, de Passo di Foscagno (^ 2291 m / 14,6 km aan 6,5%). Een korte afdaling verderop begint dan de slotklim, de laatste klim van de 1e categorie, zij het een veel kortere, naar Livigno (Mottolino).

Hieronder vindt u het tijdschema, het profiel en OpenStreetMap van de route van etappe 15 van de Giro d'Italia 2024. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het profiel van de 15de etappe van de Ronde van Italië 2024 Het tijd- en routeschema van de vijftiende etappe van de Ronde van Italië 2024 Het parcours van de vijftiende etappe van de Ronde van Italië 2024

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


R2/ Maandag 20 mei 2024 - Rustdag in Livigno

Na de langste etappe dalen de renners gewoon af naar de stad Livigno om uit te rusten van de tweede week van de Giro d'Italia 2024.

16/ Dinsdag 21 mei 2024 - Livigno > Santa Cristina Valgardena - 202 km

Om deze laatste week van de Giro d'Italia 2024 te beginnen, begint etappe 16 in de tegenovergestelde richting van de etappe die voorafging aan de tweede rustdag, vanuit Livigno, maar in Bormio splitst de rit zich af, om naar het dak van de Giro d'Italia 2024 te gaan, de Passo dello Stelvio (^ 2758 m / 19,6 km aan 7,5%). Na een lange afdaling strijden de renners in de Bolzano sprint en kort daarna stijgt de weg weer. Na een eerste klim, zullen ze de Intergiro sprint betwisten in Fiè Allo Sciliar, met de bonussprint een klein stukje omhoog bij Siusi Allo Sciliar, voordat ze beginnen aan een nieuwe klim voor het bergklassement, die van de Passo Pinei (2e categorie, ^ 1437 m / 23,3 km aan 4,7%). Zodra deze is voltooid, resteert de slotklim naar Santa Cristina Valgardena.

Hieronder vindt u het tijdschema, het profiel en OpenStreetMap van de route van etappe 16 van de Giro d'Italia 2024. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het profiel van de 16de etappe van de Ronde van Italië 2024 Het tijd- en routeschema van de zestiende etappe van de Ronde van Italië 2024 Het parcours van de zestiende etappe van de Ronde van Italië 2024

17/ Woensdag 22 mei 2024 - Selva di Val Gardena > Passo Brocon - 159 km

De 17de etappe van de Giro d'Italia 2024 is met 159 kilometer relatief kort, maar wel zwaar met 4 bergpassen van eerste en tweede categorie en een klim van derde categorie. Dit is één van de weinige etappes waar de renners zich misschien opwarmen voor de start, want meteen na de start in Selva di Val Gardena beginnen ze aan de klim naar de Passo Sella (2e categorie, ^ 2244 m / 5,5 km aan 6,8%). Na de overgang komt de afdaling van de pas, gevolgd door een weg die een negatief stijgingspercentage blijft houden tot de sprint van Predazzo. De renners staan dan aan de voet van een andere klim, die van de Passo Rolle (1ste categorie, ^ 1972 m / 19,8 km aan 4,8%). Een lange afdaling brengt hen vervolgens direct naar de voet van een klim van de 3e categorie, de Passo Gobbera (^ 985 m / 5,7 km aan 6%). De Intergiro sprint is aan de voet van deze, en ook aan de voet van de volgende klim, de 2e categorie Passo Brocon (Albergo ) (^ 1615 m / 15,4 km aan 5,6%). Op de top van deze laatste vinden de renners een klein plateau en nadat ze dit zijn overgestoken, beginnen ze aan de afdaling van deze voorlaatste moeilijkheid, voor de slotklim naar de finish op de Passo Brocon (1e categorie, ^ 1610 m / 11,9 km aan 6,5%). Op het eerste gezicht lijkt het, op de kaart, alsof er een laatste omloop is naar deze etappe, maar in werkelijkheid ligt de finish vlak voor de hoofdweg vanwaar ze een bijna-omloop hebben gemaakt, via Castello Tesino.

Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en OpenStreetMap van de route van de 17de etappe van de Giro d'Italia 2024. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het profiel van de 17de etappe van de Ronde van Italië 2024 Het tijd- en routeschema van de zeventiende etappe van de Ronde van Italië 2024 Het parcours van de zeventiende etappe van de Ronde van Italië 2024

18/Donderdag 23 mei 2024 - Fiera di Primiero > Padova - 178 km

Op de donderdag van de laatste week van de Giro d'Italia 2024 is etappe 18 een overgangsrit met als enige moeilijkheid de klim naar Lamon (4de categorie), vrij snel na de start vanuit Fiera di Primiero. Daarna gaat de etappe voornamelijk bergafwaarts, met uitzondering van een kleine hobbel na de sprint in Valdobbiadene. Er is de Intergiro sprint in Villorba en de bonificatiesprint in Martellago, voordat de finish in Padova volledig vlak is.

Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en OpenStreetMap van het parcours van etappe 18 van de Giro d'Italia 2024. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het profiel van de 18ste etappe van de Ronde van Italië 2024 Het tijd- en routeschema van de dix-achtste etappe van de Ronde van Italië 2024 Het parcours van de dix-achtste etappe van de Ronde van Italië 2024

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


19/ Vrijdag 24 mei 2024 - Mortegliano > Sappada - 157 km

Het profiel van deze 19de etappe is min of meer het perfecte omgekeerde van de vorige, met een weg die bijna vanaf het begin stijgt, met de sprint in Peonis en 3 moeilijkheden aan het einde van de etappe. De Intergiro sprint is aan de voet van de eerste klim, in Paularo. Dit is de beklimming van de Passo Duron (2e categorie, ^ 1076 m / 4,4 km aan 9,7%). Na deze afdaling vinden de renners de klim naar Sella Valcalda (3de categorie) en na deze afdaling stijgt de weg geleidelijk naar de Cima Sappada (2de categorie, ^ 1290 m / 8,5 km aan 4,7%) en de finish in Sappada wordt ook bereikt na een korte klim.

Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en de OpenStreetMap kaart van de route van de 19de etappe van de Giro d'Italia 2024. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het profiel van de 19de etappe van de Ronde van Italië 2024 Het tijd- en routeschema van de dix-negende etappe van de Ronde van Italië 2024 Het parcours van de dix-negende etappe van de Ronde van Italië 2024

20/ Zaterdag 25 mei 2024 - Alpago > Bassano del Grappa - 184 km

De voorlaatste etappe van de Giro d'Italia 2024 is verdeeld in twee delen: het eerste deel is redelijk vlak, met alleen de korte maar steile Muro di Ca del Poggio en de sprint naar Posagno, maar het is wanneer de renners aankomen op het circuit dat ze twee keer rijden voordat ze naar de finish gaan dat het echt moeilijk wordt!

Op het circuit waar ze starten vanuit Semorzo del Grappa, vinden ze de Monte Grappa klim van de 1e categorie (^ 1675 m / 18,1 km aan 8,1%), die ze twee keer zullen beklimmen. In de afdaling van deze klim is er nog een klein klimmetje naar wat de bonussprint van Il Pianaro zal zijn in de tweede afdaling (in het profiel hieronder staat het verkeerd aangegeven in de eerste afdaling, sorry!). Onderaan de afdaling, als ze aan de tweede klim beginnen, strijden ze nog eens om de Intergiro sprint van Semonzo del Grappa. Na de tweede afdaling, en dus de bonificatiesprint, gaan ze in Romano d'Ezzelino richting de finish in Bassano del Grappa.

Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en OpenStreetMap van het parcours van etappe 20 van de Giro d'Italia 2024. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het profiel van de 20ste etappe van de Ronde van Italië 2024 Het tijd- en routeschema van de twintigste etappe van de Ronde van Italië 2024 Het parcours van de twintigste etappe van de Ronde van Italië 2024

21/ zondag 26 mei 2024 - Rome > Rome - 125 km

De allerlaatste etappe van de Giro d'Italia 2024 start na een grote verplaatsing in Rome, waar de renners een etappe zullen aantreffen die min of meer identiek is aan die van vorig jaar, met slechts één kleine verandering in het slotcircuit, dat iets minder naar het noordwesten gaat. Opnieuw wacht hen een ingewikkeld parcours, beginnend met een vrijwel rechte lijn naar de kust bij Lido di Castel Fusano, waar ze vervolgens omkeren om dezelfde weg in tegenovergestelde richting te volgen en terug te komen naar het startpunt voordat ze een beetje verder naar het noorden rijden richting een circuit in het centrum van Rome waar de uiteindelijke finish plaatsvindt na 9 keer de finishlijn te zijn gepasseerd (ze voltooien 8 ronden van een 9,5 km lang parcours (vergeleken met 13,6 km vorig jaar) na de eerste doorkomst. De tussensprints en bonificatiesprints worden respectievelijk op de 3e en 7e doorkomst verreden, terwijl de Intergiro sprint op de 5e doorkomst van de Piazza Venezia wordt verreden.

Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en OpenStreetMap van de route van de 21ste etappe van de Giro d'Italia 2024. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het profiel van de 21ste etappe van de Ronde van Italië 2024 Het tijd- en routeschema van de een-en-twintigste etappe van de Ronde van Italië 2024 Het parcours van de een-en-twintigste etappe van de Ronde van Italië 2024

De route van de Giro d'Italia 2024 in Google Earth

Wil je het parcours van deze 21 etappes van de Giro d'Italia 2024, de 107de editie van de Giro d'Italia, verkennen in Google Earth, of wil je er virtueel overheen vliegen? Dat kan door onderstaand KMZ-bestand (een gecomprimeerd KML-bestand) te openen in Google Earth:
Het parcours van de Ronde van Italië 2024 in Google Earth

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

1 reactie | 4897x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Giro d Italia | Giro d'Italia 2024 | OpenStreetMap/Google Maps/Google Earth

Reacties

Er zijn 1 reacties!
  1. Thank you for the route kmlfiles. And of course for all the others,

    | Vitus | zaterdag 04 mei 2024 om 21u47

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vijf keer één ?