zondag 10 mei 2009 om 23u31
Aangezien de Giro d'Italia 2009 gisteren is begonnen met een mooie ploegentijdrit die werd gewonnen door Columbia High Road en vandaag een eerste gewone etappe die in de sprint gewonnen werd door Alessandro Petacchi voor Mark Cavendish (zie hieronder), zou je bijna vergeten dat vandaag de laatste etappe van de 4 Jours de Dunkerque heeft plaatsgevonden. En dat ondanks het feit dat de leiderstrui van deze wedstrijd ... net zo roze is als die in de Ronde van Italië!
De jonge Portugese renner Rui Alberto Faria da Costa van de Caisse d'Epargne ploeg heeft deze wedstrijd in het noorden van Frankrijk gewonnen.
LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE
De 4 Jours de Dunkerque
In tegenstelling tot wat de naam van de wedstrijd doet geloven duurt deze niet 4 maar 6 dagen, in 2009 van dinsdag 5 mei tot en met vandaag, zondag 10 mei.Deze wedstrijd bestaat al sinds 1955 toen een groepje fanatiekelingen onder leiding van René Quillot de eerste editie organiseerde; dit jaar was de 55ste editie aan de beurt.
De etappes
> dinsdag 5 mei 2009 - Duinkerke > Duinkerke
Wanneer een etappe van een etappekoers in dezelfde stad start als finisht betreft het in de meeste gevallen een tijdrit. In de 4 Jours de Dunkerque is dat niet het geval: het betrof hier een gewone etappe van 186,9 kilometer.
Onder een dreigende lucht gingen 147 renners van start in deze etappe. Ondanks verschillende aanvalspogingen was het wachten tot de afdaling van de Mont Cassel waar David Le Lay (Agritubel) aanviel en een voorsprong op het peloton wist te krijgen. Een andere Fransman, Stéphane Poulhiès (foto, AG2R La Mondiale), en een Belg, Pieter Vanspeybrouck (Topsport Vlaanderen), kwamen een paar kilometer verderop bij hem en samen wisten zij de voorsprong op te laten lopen tot 1 minuut en 50 seconden.
Op zo'n 25 kilometer van de aankomst besloten de ploegen van de sprinters de kopgroep terug te pakken en een laatste poging van Tony Gallopin (Auber 93) liep ook op niets uit. De etappe eindigde daardoor in een massasprint die gewonnen werd door de Nederlander Kenny van Hummel (Skil Shimano).
> woensdag 6 mei 2009 - Coudekerque-Branche > Arques
Deze etappe van 178,9 kilometer vertrok vanuit Coudekerque-Branche waar de 4 Jours de Dunkerque nog nooit eerder een etappe-start hadden gekend.
Na zo'n 20 kilometer reden twee Franse renners, Anthony Ravard (Agritubel) en Bastien Delrot (Roubaix Lille Métropole), van het peloton weg. Zij kregen al snel gezelschap van Jimmy Engoulvent uit de ploeg van Stéphane Heulot, Besson Chaussures - Sojasun. Hun voorsprong liep op tot 9 minuten en 30 seconden maar op zo'n 60 kilometer van de aankomst kwamen de sprintersploegen weer in actie om deze terug te brengen tot 1'20". De Franse renners Samuel Dumoulin (Cofidis) en Jérôme Pineau (QuickStep) reden vervolgens van het peloton weg om het gat dicht te rijden en zich bij de drie koplopers te voegen. De voorsprong liep toen weer op tot meer dan 4 minuten op ongeveer 50 kilometer van de aankomst.
In de laatste beklimming van de dag kon Bastien Delrot het tempo van de vier andere renners niet meer bijhouden en ook deze vier werden op 2 kilometer van de aankomst door het peloton teruggepakt.
Ondanks deze hergroepering en de inspanning die hij de hele dag al had geleverd in de kopgroep wist Jimmy Engoulvent (foto) op 800 meter van de aankomst toch nog te versnellen om de etappe in een sprint te winnen voor André Greipel (Columbia High Road) en Lloyd Mondory (foto, AG2R La Mondiale).
De Duitser pakte wel de roze leiderstrui.
> jeudi 7 mai 2009 - Communauté d'Agglomération du Calaisis - Blériot-Plage > Béthune
De derde etappe telde niet minder dan 228,1 kilometer en was daarmee de langste etappe van de 6 etappes van de 4 Jours de Dunkerque 2009.
Ook nu was het weer rond kilometer 20 dat een kopgroep werd gevormd met de Fransen Clément Lhotellerie (Vacansoleil) die initiatiefnemer van deze ontsnappingspoging was, Sébastien Minard (foto, Cofidis) en Sébastien Duret (Bretagne-Schuller) en de Colombiaan Marlon Perez (Caisse d'Epargne). Deze 4 renners konden het goed samen vinden en wisten een maximale voorsprong op te bouwen van 8 minuten en 50 seconden totdat op 60 kilometer van de aankomst de ploegen Columbia High Road, Silence-Lotto en Française des Jeux besloten er hard aan te trekken om hen terug te pakken.
Sébastien Duret nam toen de juiste beslissing door op één kilometer van de aankomst een laatste keer te versnellen en zo uiteindelijk de etappe te winnen voor Sébastien Minard (foto) en André Greipel. Dankzij de bonificatieseconden die hij in de kopgroep wist te pakken nam de Fransman Sébastien Minard (foto) de roze leiderstrui over.
> vrijdag 8 mei 2009 - Communauté d'Agglomération du Douaisis : individuele tijdrit Gayant Expo > Gayant Expo
Deze 4de etappe werd verreden als individuele tijdrit over een afstand van 18,7 kilometer rondom Douai.
De Belg Sébastien Rosseler (foto, Quick Step), tweede van de Eneco Tour 2008, deed hier 23 minuten en 21 seconden over (met een gemiddelde snelheid van 48,051 kilometer per uur). Dat was 18 seconden minder dan Rui Alberto Faria da Costa (Caisse d'Epargne) en 25 secondes minder dan Damien Monier (Cofidis).
Hiermee pakte Sébastien Rosseler (foto) ook de roze leiderstrui met een voorsprong van 18 seconden op Rui Alberto Faria da Costa en 23 op David Le Lay.
De vorige drager van de roze trui, Sébastien Minard, eindigde 26ste op 1'06".
> zaterdag 9 mei 2009 - Hazebrouck > Boeschepe
Deze voorlaatste etappe telde 195,4 kilometer tussen Hazebrouck en Boeschepe. Na het vertrek vanuit Hazebrouck en iets minder dan 34 kilometer te rijden ging het parcours verder op het slotcircuit wat 8 keer afgelegd werd. Dit circuit van 18,5 kilometer liet de renners over de Monts de Flandre rijden met de Mont des Cats, de Mont Noir en de Mont de Boeschepe.
Onder een grijze lucht en met af en toe wat buien werd een eerste kopgroep gevormd door 4 Franse renners: Samuel Dumoulin, Brice Feillu (foto), Guillaume Levarlet en Mickaël Larpe en één Deense: Lasse Bøchman van de Saxo Bank ploeg. Deze vijf renners kregen een maximale voorsprong van 3'05" voordat Anthony Ravard (Agritubel) en Jimmy Engoulvent (Besson Chaussures-Sojasun) een tegenaanval inzetten om hen zo'n twee uur nadat de vijf zich van het peloton losgemaakt hadden bij te halen. Een andere renner zette eveneens een tegenaanval in: André Greipel (Columbia High Road) voegde zich een half uur later eveneens bij dit groepje.
In de 6de ronde kon de drager van de roze leiderstrui, Sébastien Rosseler, het in de beklimming van de Mont Noir niet meer bijhouden en aan het begin van de 7de ronde werd de volledige kopgroep teruggepakt door het peloton waarna Brice Feillu (foto, Agritubel) het nog eens probeerde. Hij kreeg toen gezelschap van Julien Fares (Cofidis), Yukiya Arashiro (BBox Bouygues Telecom), Jimmy Engoulvent (Besson Chaussures Sojasun) en Dimitri Champion (Bretagne-Schuller). In de laatste beklimming van de Mont des Cats werden deze 5 renners wederom teruggepakt maar Julien Fares probeert het nogmaals zonder succes alvorens David Le Lay samen met Rui Alberto Faria da Costa (Caisse d'Epargne) en Pierrick Fédrigo weg weet te komen. Uiteindelijk wist de laatste, die de ander twee al het werk liet opknappen, als eerste over de streep te komen, net voor de jonge Portugees.
Rui Alberto Faria da Costa pakt wel de roze leiderstrui maar is nog verre van zeker dat hij de wedstrijd gaat winnen want in het algemeen klassement heeft hij maar 9 seconden voorsprong op David Le Lay.
> dimanche 10 mai 2009 - Lesquin > Duinkerke
De allerlaatste etappe verbond Lesquin met Duinkerke in 172,3 kilometer. In deze 172 kilometer reden de renners maar liefst 10 maal hetzelfde slotcircuit.
Een kopgroep van zes renners werd gevormd door David Boucher (Landbouwkrediet - Colnago), Bart Heule, Nicolas Jalabert (Agritubel), Martin Mortensen (Vacansoleil), Jonathan Thire (Auber 93) en Sébastien Duret (Bretagne-Schuller).
Toen deze kopgroep teruggepakt werd was het duidelijk dat ook deze etappe weer in een sprint zou eindigen en de Duitser André Greipel (foto, Columbia High Road) wist deze te winnen voor Jurgen Roelandts (Silence Lotto) en Sébastien Chavanel (Française des Jeux).
De Caisse d'Epargne ploeg had dus groot gelijk toen zij de nummer twee van de Tour de l'Avenir van vorig jaar binnen haalden want de jonge Porugees Rui Alberto Fario da Costa (22 jaar) wint dit jaar de 4 Jours de Dunkerque. Hij wist zijn voorsprong van 9 seconden op David Le Lay te behouden en eindigt met een voorsprong van 18 seconden op nummer 3, Cyril Lemoine.
Hij verreed de 980,3 kilometer van deze 55ste editie uiteindelijk in 23 uur, 36 minuten en 57 seconden met een gemiddelde snelheid van 41,507 kilometer per uur.
In 2010 staan de volgende 4 Jours de Dunkerque van 4 tot en met 9 mei op de kalender!
De Giro d'Italia: tweede etappe, Jesolo > Trieste
Na de eerste etappe in de vorm van een ploegentijdrit die gisteren gewonnen werd door Columbia High Road, stond de eerste gewone etappe vandaag op het programma tussen Jesolo en Trieste over 159 kilometer.Het parcours van deze etappe was volledig vlak tot aan het eindcircuit van 11 kilometer wat 3 maal afgelegd werd en waarin de renners de Côte de Montebello beklommen.
Na 9 kilometer besloot de Italiaan Leonardo Scarselli (ISD) al aan te vallen. Op 90 kilometer van de aankomst had hij een voorsprong van bijna 7 minuten. Hij werd teruggepakt in de laatste beklimming van de Côte de Montebello, daar waar Thomas Voeckler (BBox Bouygues Telecom) en Andrey Grivko (ISD) besloten aan te vallen. Zij werden even later ook weer teruggepakt en ondanks verschillende ontsnappingpogingen was het hele peloton weer bij elkaar ... totdat een valpartij op een paar kilometer van de aankomst het peloton in tweeën splitste. Verschillende favorieten voor de eindoverwinning bevonden zich in het tweede deel van het peloton met onder anderen Ivan Basso (Liquigas) die op 13 eindigt of Levi Leipheimer die een lekke voorband opliep terwijl hij in de afdaling met meer dan 65 kilometer in het uur naar beneden raasde. Gelukkig bleef het bij de schrik maar ook hij eindigde op 13 seconden.
Het eerste deel van het peloton kwam dus als groep aan bij de aankomst en ondanks het feit dat de sprint perfect werd aangetrokken door met name de Noor Edvald Boasson Hagen en Mark Renshaw, wist Mark Cavendish (foto) de Italiaan Alessandro Petacchi van de LPR Brakes - Farnese Vini ploeg niet bij te houden toen deze hem voorbij reed.
Mark Cavendish (foto) behoudt wel de roze leiderstrui.
De etappe-uitslag
1/ Alessandro Petacchi (LPR Brakes - Farnese Vini) - 3:43:07 / 41,951 km/h
2/ Mark Cavendish (Columbia High Road)
3/ Ben Swift (Katusha)
4/ Allan Davis (Quick Step)
5/ Tyler Farrar (Garmin Slipstream)
Het algemeen klassement
1/ Mark Cavendish (Columbia High Road) - 4:04:43
2/ Mark Renshaw (Columbia High Road) - +0:14
3/ Michael ROgers (Columbia High Road) - +0:14
4/ Thomas Lövkvist (Columbia High Road) - +0:14
5/ Edvald Boasson Hagen (Columbia High Road) - +0:14
6/ Tyler Farrar (Garmin Slipstream) - +0:16
7/ Alessandro Petacchi (LPR Brakes - Farnese Vini) - +0:16
8/ Christian Vande Velde (Garmin Slipstream) - +0:20
9/ Bradley Wiggins (Garmin Slipstream) - +0:20
10/ Lance Armstrong - +0:27
Het puntenklassement
1/ Alessandro Petacchi (LPR Brakes - Farnese Vini) - 26
2/ Mark Cavendish (Columbia High Road) - 24
3/ Tyler Farrar (Garmin Slipstream) - 18 door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!
1 reactie | 17274x bekeken
dit artikel is geplaatst in: Giro d Italia | Giro d'Italia 2009 | Wielrennen algemeen (m.u.v. Tour de France) | 4 Jours de Dunkerque
Hou lala plus que 54 jours avant la Grande Boucle !!!Mais pour le momment c est le Giro et puis chez moi ce sera le Dauphiné Libéré . Amstrong dixième !!!!!! Alors sera t il sur la route du Tour ? A Monaco entre le grand prix et le Tour ce doit etre une vraie fourmilière !et chez Orange je pense aussi !!! a+ Thomas Christian
| Liserois | maandag 11 mei 2009 om 06u42