dinsdag 09 maart 2010 om 21u23

De tweede etappe van Parijs-Nice, tussen Contres en Limoges, was 201 kilometer lang met 3 klimmetjes op het programma: de Côte de Saint-Aignan (2 km @ 3%), de Côte de Maison Neuve (1,1 km @ 6,1%) en de Côte de Nieul (2,8 km @ 3,9%). 172 renners verschenen aan de start nadat Fredrik Kessiakoff (Garmin-Transitions) gisteren afgestapt was en met twee renners die vandaag niet van start gingen: Simone Ponzi (Lampre-Farnese Vini) en Danilo Napolitano (Team Katusha).

De renners hebben ook vandaag weer behoorlijk last gehad van de kou maar Lars Boom (Rabobank), gewend aan de kou van het veldrijden, blijft aan de leiding in het algemeen klassement. De kopgroep die zich al vroeg vormde hield geen stand tot de finish en alleen een val in Limoges zorgde voor een wijziging in de casting van de massasprint die werd gewonnen door William Bonnet (Bbox Bouygues Telecom).


De kou was duidelijk te voelen tijdens deze etappe zoals bijvoorbeeld blijkt uit het berichtje op Twitter van Simon Gerrans (Team Sky): Ik heb wederom een erg koude en winderige dag overleefd in P-N. Dit zou de Race naar de zon moeten zijn maar het lijkt wel of het iedere dag kouder wordt ...

Een samenvatting van de etappe Contres > Limoges

Koen de KortAl op kilometer 4 valt Koen de Kort (Skil-Shimano) aan en hij wordt daarin gevolgd door Mauro Finetto (Liquigas-Doimo), Jens Mouris en Laurent Mangel (Vacansoleil Pro Cycling Team) om zo samen een kopgroep te vormen.
Op de top van de Côte de Saint-Aignan hadden deze 4 renners hun voorsprong op het peloton al weten uit te bouwen tot 2'36" en zij verdelen dan ook de punten voor het bergklassement: Laurent Mangel pakt er 4, Koen de Kort 2 en Mauro Finetto 1. Mangel weet dat hij dan al virtueel in de bolletjestrui rijdt.

De voorsprong van de 4 renners loopt op tot 4'15" op kilometer 60 en dan besluiten de renners van de Rabobank ploeg van Lars Boom de voorsprong in te dammen of op zijn minst te controleren vooraan het peloton.

Bij de tussensprint in Leblanc pakt Jens Mouris de 3 punten en er blijven 2 punten over voor Laurent Mangel en 1 punt voor Mauro Finetto.

Wanneer de HTC-Columbia ploeg zich voegt bij de Rabobank (om een massasprint veilig te stellen voor André Greipel) slinkt de voorsprong van de kopgroep snel. Op de top van de Côte de Maison Neuve is de achterstand op de 4 renners in de kopgroep teruggelopen tot 1'15". De 4 punten voor het bergklassement zijn wederom voor Laurent Mangel, de 2 overige punten voor Koen de Kort en het laatste punt voor Jens Mouris.
Bij de tussensprint in Roussac is de kopgroep nog altijd niet teruggepakt en komt Laurent Mangel (3 punten) als eerste over de streep, voor Jens Mouris (2 punten) en Koen de Kort (1 punt). Pas op 21 kilometer van de finish worden 3 van de renners van de kopgroep teruggepakt door het peloton terwijl Laurent Mangel alleen aan kop blijft tot 17 kilometer van de finish.

Cyril GautierIn de klim van de Côte de Nieul is het de beurt aan Cyril Gautier (Bbox Bouygues Telecom) om aan te vallen en zo de 4 punten voor het bergklassement te pakken voor Laurent Mangel die er nog eens 2 pakt en Nikolas Maes (Quick Step) die het laatste punt pakt. Gautier blijft echter voor het peloton uit rijden, maar uiteindelijk weet het peloton onder leiding van de Saur-Sojasun ploeg van Stéphane Heulot hem terug te pakken op 4 kilometer van de finish in Limoges.

Alles lijkt dan te wijzen op een goed geplande massasprint maar in de laatste kilometer komen meerdere renners ten val vooraan het peloton, waaronder Tony Martin (HTC-Columbia) en Jimmy Casper (Saur-Sojasun). In het peloton, wat enigszins verstoord is door deze valpartij, bevindt de jonge Peter Sagan (Liquigas-Doimo) zich dan aan kop, met in zijn wiel William Bonnet (Bbox Bouygues Telecom) en Luis Léon Sanchez (Caisse d'Epargne).
William Bonnet wint de sprint in LimogesOp 200 meter van de finish zet Sagan dan de sprint aan, maar William Bonnet komt er met nog 50 meter te gaan overheen en de Fransman pakt zo zijn eerste overwinning sinds 2008.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De reactie van de winnaar

Na de finish heeft William Bonnet het tegenover de officiële website, letour.fr over een rommelige finish: In de laatste kilometers was het dringen geblazen, want de renners van HTC-Columbia probeerde Greipel te plaatsen terwijl de Liquigas renners hetzelfde probeerden te doen voor Chicchi. Op het moment van de valpartij zat ik in een goede positie, 15de geloof ik. Ik wist de renners die vielen te ontwijken en vervolgens heb ik het juiste wiel gepakt, dat van Luis Léon Sanchez. Hij viel op zo'n 400 meter van de finish aan en net voor de finish wist ik hem in te halen. De laatste honder meter waren zwaar maar ik heb alles gegeven, ik heb me erin vast gebeten en dat heeft gewerkt..

Hij legde verder uit dat het voor hem de mooiste overwinning van zijn carrière was en dat hij hoopte dat er nog meer, nog mooiere overwinningen, zullen volgen.

De foto's van de finish in Limoges

U kunt mijn foto's van de finish in Limoges vinden in het fotoalbum:
> foto's Parijs-Nice 2010: finish in Limoges

De klassementen van Parijs-Nice 2010 na de tweede etappe

Etappeklassement

De top 10 van de etappe Contres > Limoges ziet er als volgt uit:
1/ William Bonnet (Bbox Bouygues Telecom) - 4h22'40"
2/ Peter Sagan (Liquigas-Doimo)
3/ Luis Léon Sanchez (Caisse d'Epargne)
4/ Mirco Lorenzetto (Lampre-Farnese)
5/ Juan Jose Haedo (Team Saxo Bank)
6/ Samuel Dumoulin (Cofidis)
7/ Tom Veelers (Skil-Shimano)
8/ Eduard Vorganov (Team Katusha)
9/ Borut Bozic (Vacansoleil Pro Cycling Team)
10/ Francesco Chicchi (Liquigas-Doimo)

Het algemeen klassement (gele trui)

Lars BoomNa deze tweede etappe staat Lars Boom (Rabobank) nog altijd aan de leiding in het algemeen klassement. De top 10 van dit klassement ziet er nu als volgt uit:
1/ Lars Boom (Rabobank) - 8h55'51"
2/ Jens Voigt (Team Saxo Bank) - +00'05"
3/ Luis Léon Sanchez (Caisse d'Epargne) - + 00'10"
4/ David Millar (Garmin-Transitions) - +00'13"
5/ Roman Kreuziger (Liquigas-Doimo) - +00'15"
6/ Greg Henderson (Team Sky) - +00'20"
7/ Peter Sagan (Liquigas-Doimo) - +00'23"
8/ Levi Leipheimer (Team Radioshack) - +00'25"
9/ Alberto Contador (Astana) - +00'25"
10/ Xavier Tondo (Cervélo TestTeam) - +00'29"

Onder de andere favorieten vinden we Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne) op de 11de plaats op 31 seconden, Samuel Sanchez (Euskaltel-Euskadi) 14de op 34 seconden en Tony Martin 24ste op 43 seconden.

Luis Léon SanchezHet puntenklassement (groene trui)

Door als derde te eindigen in de etappe van vandaag, neemt Luis Léon Sanchez (Caisse d'Epargne) de groene trui over van Lars Boom terwijl Peter Sagan (Liquigas-Doimo) klimt naar de tweede plaats in dit klassement:
1/ Luis Léon Sanchez (Caisse d'Epargne) - 40 punten
2/ Peter Sagan (Liquigas-Doimo) - 38 punten
3/ Jens Voigt (Team Saxo Bank) - 37 punten
4/ Lars Boom (Rabobank) - 36 punten
5/ Jérémie Galland (Saur-Sojasun) - 29 punten

Na de finish beantwoordde Luis Léon Sanchez de vragen van Pascale en gaf hij aan dat hij zich goed voelde. Hij zei: ik heb daarom besloten mijn kans te wagen in de sprint om te proberen de etappe te winnen.
Er was sterke tegenwind en dat maakte het er niet makkelijker op. Ik moest me uiteindelijk tevreden stellen met een derde plaats en kon dus deze dag waarop mijn ploegmaten wederom geweldig werk hebben geleverd dus niet zegevierend afsluiten. Ik ben toch tevreden over hoe het een en ander verlopen is. Dankzij de bonificatieseconden kom ik steeds dichter bij de eerste plaats in het algemeen klassement. Nu is het belangrijk om geconcentreerd te blijven en op dezelfde manier verder te gaan als we tot nu toe hebben gedaan
.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het bergklassement (bolletjestrui)

Laurent MangelDankzij de punten die hij bij elkaar wist te sprokkelen in de kopgroep pakte Laurent Mangel de bolletjestrui met een behoorlijke marge op de nummer twee, Lars Boom:
1/ Laurent Mangel (Saur-Sojasun) - 11 punten
2/ Lars Boom (Rabobank) - 4 punten
3/ Cyril Gautier (Bbox Bouygues Telecom) - 4 punten
4/ Koen de Kort (Skil-Shimano) - 4 punten
5/ Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne) - 2 punten

Beste jongere (witte trui)

Lars BoomAangezien hij aan kop staat in het algemeen klassement is Lars Boom natuurlijk ook de leider van dit klassement. Tijdens de etappe van Saint-Junien naar Aurillac morgen zal de trui wederom gedragen worden door Roman Kreuziger:
1/ Lars Boom (Rabobank) - 8h55'51"
2/ Roman Kreuziger (Liquigas-Doimo) - +00'15"
3/ Peter Sagan (Liquigas-Doimo) - +00'23"
4/ Grega Bole (Lampre-Farnese Vini) - +00'32"
5/ Geraint Thomas (Team Sky) - +00'39"

De andere etappes van Parijs-Nice 2010

Voor meer informatie over Paris-Nice 2010 kunt u de volgende links aanklikken:
> Het parcours van Parijs-Nice 2010, de etappeprofielen, tijd- en routeschema's en kaarten in Google Maps/Google Earth
> De lijst van deelnemers aan Parijs-Nice 2010 met hun rugnummers
> De foto's van de proloog van Parijs-Nice 2010 in Montfort-l'Amaury

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

2 reacties | 3700x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Parijs-Nice | Parijs-Nice 2010

Reacties

Er zijn 2 reacties!
  1. Je confirme, c'est le pôle nord!
    et ce mercredi, la même chose mais sans soleil....

    | Pito | dinsdag 09 maart 2010 om 23u17

  2. http://www.cyclisme-roltiss-over.com/article-william-bonnet-bbox-bouygues-telecom-sprinte-vers-la-victoire-a-limoges-46404216.html

    | Roland TISSIER | woensdag 10 maart 2010 om 10u03

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is twee plus acht ?