zondag 25 september 2011 om 16u44

Hoewel het circuit van de Wereldkampioenschappen Wielrennen op de weg in Kopenhagen (Denemarken) zich perfect leenden voor een sprintfinish was de afstand de belangrijkste moeilijkheidsgraad voor de beste sprinters van de wereld. De afstand was echter geen probleem voor Mark Cavendish die de eerste Britse wereldkampioen wordt in 46 jaar!

De samenvatting van de Wereldkampioenschappen Wielrennen op de weg, heren elite, in Kopenhagen (Denemarken)

Om 10 uur vanochtend vertrokken de renners voor een wedstrijd van 266 kilometer waaronder 17 rondjes van 14 kilometer op een circuit. Na verschillende aanvallen meteen vanaf het vertrek weet uiteindelijk een groep van 7 renners zich los te maken. We vinden in deze groep Anthony Roux (Frankrijk), Pablo Lastras (Spanje), Tanel Kangert (Estland), Christian Poos (Luxemburg), Maxim Iglinskiy (Kazakhstan), Anthony RouxRobert Kiserlovski (Kroatië) en Oleg Chuzhda (Oekraïne) en het peloton laat hen de mogelijk een behoorlijk gaatje te slaan, tot aan ongeveer 8 minuten.

Achter hen zijn het met name de Britse en vervolgens ook de Duitse renners die de voorsprong in toom proberen te houden en de wedstrijd gaat zo gedurende tientallen kilometers rustig verder ...

Op zo'n honderd kilometer van de finish is het de beurt aan Johan van Summeren (België), winnaar van Paris-Roubaix 2011, om de wedstrijd wakker te schudden door van voor uit het peloton aan te vallen. Hij krijgt gezelschap van zijn landgenoot Olivier Kaisen, de Fransman Yoann Offredo, Simon Clarke (Australië) en Luca Paolini (Italië). Terwijl deze groep de achtervolging in zet van de 7 renners aan kop besluit Christian Poos in de kopgroep de strijd op te geven.

Terwijl de twee kopgroepen op het punt stonden samen te smelten zorgde een valpartij met Blel Kadri (Frankrijk) ervoor dat een groot deel van het peloton achterop kwam op het algemene peloton, met onder anderen Greg van Avermaet (België), de voormalig wereldkampioen Thor Hushovd (Norwegen) en de Duitsers Tony Martin, Bert Grabsch en Andreas Klier. Fränk Schleck (Luxemburg) besloot zelfs op te geven na deze valpartij.

Bauke MollemaOp zo'n 60 kilometer van de finish zijn het de Nederlanders Pieter Weening en Bauke Mollema die de achtervolging inzetten op de 11 koplopers. Zij krijgen in deze achtervolging gezelschap van Baden Cooke (Australië), Thomas Rohregger (Duitsland) en Nicki Sørensen (Denemarken).

Op 3 rondjes van de finish is de samenwerking in de kopgroep een beetje over en Anthony Roux besluit dan alleen aan te vallen. Zijn achtervolgers worden dan al snel teruggepakt door het peloton en vanuit dat peloton zet Maarten Tjallingii (Nederland) alleen de achtervolging in van Roux. Thomas VoecklerZonder al te veel succes echter en uiteindelijk wordt Roux teruggepakt door het peloton en is het de beurt aan Thomas Voeckler (Frankrijk) om aan te vallen, daarin gevolgd door Klaas Lodewijck (België) en wederom Nicki Sørensen.
Hun voorsprong loopt echter niet echt hoog op (hij bereikt een maximale waarde van 17 seconden) en Johnny Hoogerland (Nederland) rijdt dus vanuit het peloton eenvoudig het gaatje met dit leiderstrio dicht. Achter hen zijn het nog steeds de Britse renners die het tempo bepalen, met Bradley Wiggins aan kop, en op zo'n tien kilometer van de finish besluit Thomas Voeckler dan zijn inspanningen te staken. Wanneer Johnny Hoogerland opnieuw aanvalt volgt de Franse renner hem echter onmiddellijk en wordt de groep weer hervormd. Dat duurt echter niet lang want de ploeg uit Groot-Brittannië rijdt nog altijd aan kop van het peloton en op het moment dat de groep terug wordt gepakt probeert Thomas Voeckler er opnieuw alleen vandoor te gaan. Hij staakt deze poging echter al snel want hij realiseert zich dat hij niet tegen het peloton bestand is.
In de laatste 3 kilometers nemen de Australische renners het stokje over aan kop van het peloton en alles wijst er dan op dat er een massasprint zal volgen in de laatste rechte lijn, enigszins bergop naar de finish (zie Het parcours van de Wereldkampioenschappen Wielrennen in Kopenhagen (Denemarken) op Google Maps/Google Earth voor meer informatie).
Oscar Freire (Spanje) zet als eerste de sprint in, erg vroeg al, maar het is uiteindelijk Mark Cavendish (Groot-Brittannië) die aan de rechterkant van de weg zichzelf alleen (zonder "treintje" om hem op gang te trekken) een weg baant naar de overwinning in dit Kampioenshap Wielrennen op de Weg in Kopenhagen en zo voor het komende jaar de regenboogtrui weet te pakken. Mark CavendishMatthew Goss (Australië) pakte de tweede plaats achter hem en de fotofinish was nodig om te zien dat André Greipel (Duitsland) als derde eindigde op minder dan een milimeter voor Fabian Cancellara (Zwitserland).

Mark Cavendish, ook al winnaar van de groene trui in de Tour de France 2011, werd zo de eerste Britse Wereldkampioen sinds toen Tom Simpson de regenboogtrui pakte op de Wereldkampioenschappen in Spanje. De renner afkomstig van het Isle of Man reageerde als volgt op zijn overwinning: Er kon haast geen ander resultaat zijn vandaag, na al het werk wat de Britse ploeg heeft verricht.

Ik hoop nu mijn winst te verdubbelen volgend jaar met de Olympische Spelen in Londen.

De klassementen van de Wereldkampioenschappen Wielrennen op de Weg 2011 in Kopenhagen

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De top 10 van de wegrit heren elite

Hieronder vindt u de top 10 van de 266 kilometer lange wedstrijd die vandaag plaats vond:
1/ Mark Cavendish (Groot-Brittannië) - 5h40'27"
2/ Matthew Goss (Australië)
3/ André Greipel (Duitsland)
4/ Fabian Cancellara (Zwitserland)
5/ Jurgen Roelandts (België)
6/ Romain Feillu (Frankrijk)
7/ Borut Bozic (Slovenië)
8/ Edvald Boasson Hagen (Noorwegen)
9/ Oscar Freire (Spanje)
10/ Tyler Farrar (Verenigde Staten)

> Klik hier om de volledige resultaten te bekijken (PDF)

Een Franse dubbelslag bij de Beloften - Arnaud Demare voor Adrien Petit

Arnaud DemareArnaud Demare (CC Nogent sur Oise), stagiair voor de FDJ ploeg sinds augustus, won het Wereldkampioenschap Wielrennen in de categorie Beloften.

De jonge renner, die zijn 20ste verjaardag vierde de dag van de laatste etappe van de Tour Poitou-Charentes 2011 pakte deze titel door de sprint aan het einde van de enigszins oplopende rechte lijn te winnen op het circuit ten noorden van Kopenhagen.

De jonge neo-prof, vorig jaar al 5de in de Wereldkampioenschappen in Australië, zag de wedstrijd precies zo eindigen als hij het in gedachten had. Ondanks de uithoudingsrace van 168 kilometer was het peloton nog behoorlijk compact in de laatste ronde. Aan de leiding van het peloton vonden we op dat moment de Australische en Britse renners, maar de Franse Adrien Petit en Arnaud Demare waren perfect geplaatst om hun aanval in te zitten in het midden van de weg op zo'n 300 meter van de finish. In het wiel van Petit nam Demare het over op zo'n vijftig meter van de finish om zo op haast eenvoudige wijze deze wedstrijd te winnen!

Adrien Petit (ook afkomstig van CC Nogent sur Oise), die tweede eindigde, stak zijn handen in de lucht tegelijkertijd met de nieuwe Wereldkampioen bij de Beloften en dit Franse duo vierde op deze manier hun dubbelslag, door te eindigen voor Andrew Fenn (Groot-Brittannië), Rudiger Selig (Duitsland) en Marco Haller (Oostenrijk).

Hieronder vindt u de top 10 van de Beloften:
1/ Arnaud Demare (Frankrijk) - 3h52'16"
2/ Adrien Petit (Frankrijk)
3/ Andrew Fenn (Groot-Brittannië)
4/ Rudiger Selig (Duitsland)
5/ Marco Haller (Oostenrijk)
6/ Filippo Fortin (Italië)
7/ Wouter Wippert (Nederland)
8/ Alexey Tsatevitch (Rusland)
9/ Tosh van der Sande (België)
10/ Andris Smirnovs (Letland)

> Klik hier om de volledige resultaten te bekijken (PDF)

Heren junioren

Bij de junioren wist ook een Franse renner de regenboogtrui te pakken, door samen met twee andere renners in een kopgroep te eindigen, 3 seconden voor het peloton.

Hieronder vindt u de top 10:
1/ Pierre-Henri Lecuisinier (Frankrijk) - 2h48'58"
2/ Martijn Degreve (België)
3/ Steven Lammertink (Nederland)
4/ Florian Sénéchal (Frankrijk) - +0'03"
5/ Rick Zabel (Duitsland)
6/ Roman Ivlev (Rusland)
7/ Daniel Hoelgaard (Noorwegen)
8/ Nicolas Marini (Italië)
9/ Stan Godrie (Nederland)
10/ Frederik Plesner (Denemarken)

> Klik hier om de volledige resultaten te bekijken (PDF)

Dames elite

Marianne VosBij de dames is de nummer twee eigenlijk meer het vermelden waard dan de winnares. Na in 2006 Wereldkampioene te zijn geweest pakte Marianne Vos namelijk deze week voor de 5de achtereenvolgende keer de tweede plaats, ditmaal omdat ze ingesloten werd op het moment dat de sprint werd aangezet ...

Hieronder vindt u de top 10 van deze wedstrijd:
1/ Giorgia Bronzini (Italië) - 3h21'28"
2/ Marianne Vos (Nederland)
3/ Ina Teutenberg (Duitsland)
4/ Nicole Cooke (Groot-Brittannië)
5/ Julia Martisova (Rusland)
6/ Chloe Hosking (Australië)
7/ Elizabeth Armitstead (Groot-Brittannië)
8/ Ludivine Henrion (België)
9/ Rasa Leleivyte (Litouwen)
10/ Aude Biannic (Frankrijk)

> Klik hier om de volledige resultaten te bekijken (PDF)

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De top 10 van de dames junioren

Bij de junioren wist de Britse Lucy Garner de wedstrijd te winnen in de sprint, voor Jessy Druyts (België).

1/ Lucy Garner (Groot-Brittannië) - 1h46'17"
2/ Jessy Druyts (België)
3/ Christina Siggaard (Denemarken)
4/ Manon Souyris (Frankrijk)
5/ Christina Perchtold (Oostenrijk)
6/ Sheyla Gutierrez Ruiz (Spanje)
7/ Lisa Küllmer (Duitsland)
8/ Beatrice Bartelloni (Italië)
9/ Kelly Markus (Nederland)
10/ Silvija Latozaite (Litouwen)

> Klik hier om de volledige resultaten te bekijken (PDF)

De resultaten van de tijdritten

Tony MartinDe tijdrit werd gewonnen door Tony Martin (Duitsland) bij de heren elite, door Luke Durbridge (Australië) bij de Beloften en door Judith Arndt (Duitsland) bij de dames.

Bekijk de volledige resultaten in de PDF bestanden die u kunt downloaden door op de volgende links te klikken: heren elite, heren beloften, heren junioren, dames elite, dames junioren.

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

nog geen reacties | 23444x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Wereldkampioenschappen Kopenhagen 2011

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zes keer twee ?