zondag 27 april 2014 om 17u06

De 100ste Doyenne. Luik-Bastenaken-Luik begon zijn tweede eeuw al een tijdje geleden maar vandaag vond de 100ste editie van deze laatste klassieker van het seizoen plaats op de heuvelachtige wegen in het zuiden van België.

Een kopgroep van 6 renners werd beetje bij beetje terugebracht en uiteindelijk werd Matteo Bono als laatste teruggepakt op zo'n twintig kilometer van de finish, in de klim van de Côte de la Roche-aux-Faucons. Uiteindelijk bleef het peloton min of meer bij elkaar en in de Côte de Saint-Nicolas werd de wedstrijd ook niet beslist. Uiteindelijk eindigde deze dus in een sprint en Simon Gerrans (Orica-GreenEDGE) kwam daarin als winnaar uit de bus!

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De samenvatting van Luik-Bastenaken-Luik 2014

Net na 10u00 vanochtend gingen 197 renners van start voor Luik-Bastenaken-Luik 2014, nadat de Koning Philippe van België het startschot had gegeven. Hij vierde niet zijn verjaardag zoals de Koning van Nederland maar hij vierde de 100ste editie van deze grote klassieker.

Het waren 197 renners want twee renners startten uiteindelijk niet: Chris Froome (Team Sky), de winnaar van de Tour de France 2013, was ziek en had een longontsteking die wat erger was geworden in de afgelopen nacht nadat hij gisterenavond laat pas met het vliegtuig in Luik was aangekomen en hij besloot dus rust te nemen om in goede conditie te zijn voor de Ronde van Romandië (terwijl de Sky toch al met slechts 7 renners aan de start zou verschijnen aangezien Pete Kennaugh ook ziek was) en Carlos Betancur (AG2R La Mondiale), de recente winnaar van Paris-Nice 2014, die een keelontsteking had ging ook niet van start.

Op kilometer 12, na de afdalijng van de Côte des Forges (die voor deze eerste beklimming vroeg in de wedstrijd niet meetelde voor het bergklassement, maar deze stond opnieuw op het programma op de terugweg), wist een groepje van 6 renners zich los te maken van het peloton: Pirmin Lang (IAM Cycling), Michel Koch (Cannondale) en Jacobus Venter (MTN-Qhubeka) die als eerste aanvielen en die al snel gezelschap kregen van Matteo Bono (Lampre-Merida), Pieter Jacobs (Topsport Vlaanderen-Baloise) en Marco Minnaard (Wanty-Groupe Gobert).

Het peloton liet hen ervandoor gaan en de kopgroep van 6 renners wist dus een voorsprong op te bouwen die opliep tot maar liefst 15'45" bovenop de Côte de la Roche-en-Ardenne op kilometer 70 waar Pieter Jacobs de eerste punten voor het bergklassement pakte.

De weg naar Bastogne was iets anders dan gebruikelijk, om zo symbolisch op kilometer 100 te komen in deze stad waar de wedstrijd normaal gesproken omkeert en de sprint die daar plaats vond werd gewonnen door Michel Koch die in de laatste 50 meters Matteo Bono versloeg en zo een bonus opstreek van 5000 euros.

Na de bevoorradingszone van Foy, rijdt Pieter Jacobs dan weg uit de kopgroep om opnieuw de punten te pakken op de Côte de Saint-Roch en het peloton komt daar 13'10" later door, met nog 140 kilometer te gaan en vanaf dat moment loopt de voorsprong snel terug.

In de Côte de Wanne, de eerste van een trio van beklimmingen met de Stockeu en de Haute-Levée, raakt de kopgroep Marco Minnaard kwijt aangezien hij het tempo van de 5 andere renners van de kopgroep niet bij kan houden. Op de top van deze klim, waar de voorsprong is teruggelopen tot 7'30", pakt Pieter Jacobs wederom de punten, net als op de Côte de Stockeu en op de Côte de la Haute-Levée.

In deze laatste klim, de langste van de wedstrijd, raken verschillende renners dan achterop achteraan in het peloton en één van hen is een renner die normaal gesproken bij de besten hoort in dit soort wedstrijden, Joaquim Rodriguez (Katusha), die blijkbaar niet in vorm was na zijn valpartij in de Amstel Gold Race alhoewel hij had laten weten dat het beter ging en dat hij perfecte benen had en alleen een beetje last om adem te halen vanwege pijn in zijn ribben. Uiteindelijk verliet de Spaanse renner van de Russische ploeg de wedstrijd, net als Rui Costa (Lampre-Merida), de Wereldkampioen die -net als verschillende andere renners- ten val kwam.

Na de tweede bevoorradingszone beginnen de 5 renners aan kop aan de Côte de la Vecquée en de Belgische renner pakt daar wederom de 5 punten terwijl de voorsprong nog maar 3 minuten is.

De beruchte Côte de la Redoute zorgt vervolgens meteen voor een schifting in de kopgroep, om te beginnen met Michel Koch die uit het groepje wegvalt en vervolgens ook Pirmin Lang in het steilste stuk, en uiteindelijk rijdt Matteo Bono alleen aan kop maar net na de klim rijdt Jacobus Venter wederom het gaatje met hem dicht.

Warren BarguilWarren Barguil (Team Giant-Shimano) viel overigens nog aan vanuit het peloton in het zwaarste stuk van de Côte de la Redoute. De Franse renner, die allereerst gezelschap krijgt van Julian Arredondo (Trek Factory Racing) en Jan Bakelants (Omega Pharma-QuickStep), ziet echter al snel het peloton terug komen en de wedstrijd heeft op dat moment dus twee renners aan kop, gevolgd door Pieter Jacobs en Pirmin Lang en vervolgens het peloton, op slechts 1'15".

Matteo BonoTerwijl Jacobs en Lang even voor de Côte des Forges, die zijn terugkeer maakte in het parcours van Luik-Bastenaken-Luik, teruggepakt werden raakt Matteo Bono wederom de Zuid-Afrikaan Jacobus Venter kwijt en de voorsprong is dan voor het eerst weer minder dan één minuut. In deze klim rijdt Alex Howes (Garmin-Sharp) uit het peloton weg en hij krijgt nog voor de volgende klim gezelschap van Dennis Vanendert (Lotto-Belisol) en Jérôme Baugnies (Wanty-Groupee Gobert) maar op 25 kilometer van de finish komt hun avontuur alweer ten einde en is het peloton dus weer bij elkaar, op zo'n 25 seconden van Matteo Bono, nog altijd alleen voorop.

Op het moment dat de Italiaanse renner begint met de klim van de Côte de la Roche-aux-Faucons, niet toegankelijk in 2013 vanwege werkzaamheden, is zijn voorsprong nog maar 6 seconden en onder leiding van met name Christophe Riblon (AG2R La Mondiale) weet het peloton het gaatje dicht te rijden en is het peloton weer bij elkaar.
Domenico PozzovivoRiblon probeerde zo de koers zwaarder te maken om zo Domenico Pozzovivo (AG2R La Mondiale) goed te kunnen plaatsen en zijn ploegmaat sprong dan ook meteen in het wiel van Julian Arredondo (Trek Factory Racing) toen deze aanviel.

In de afdaling van deze heuvel worden de twee renners echter teruggepakt en is het peloton weer bij elkaar. De enige klim die dan nog komen gaat is de Côte de Saint-Nicolas, een klim van iets meer dan een kilometer op 5,5 km van de finish en in deze klim valt Stefan Denifl (IAM Cycling) qui als eerste aan maar uiteindelijk weten Giampaolo Caruso (Katusha) en wederom Domenico Pozzovivo zich van het peloton los te maken.

Terwijl de favorieten een beetje naar elkaar kijken in het peloton op zo'n tien seconden achter deze twee renners bovenop deze laatste klim, blijven de twee Italiaanse renners goed samenwerken. Er volgen dan wel verschillende pogingen vanuit de groep met favorieten, met name met Lars-Petter Nordhaug (Belkin Pro Cycling Team) op iets meer dan 2 kilometer van de finish en met Dan Martin (Garmin-Sharp), de winnaar van vorig jaar, in de laatste kilometer, maar uiteindelijk lijkt de overwinning beslist te worden tussen deze twee Italianen.

Caruso valt als eerste aan maar Dan Martin weet het gaatje met hem dicht te rijden. De Ierse renner neemt echter te grote risico's en komt ten val in de laatste bocht! Het is dan de beurt aan Simon Gerrans (Orica-GreenEDGE) om de sprint in te zetten, met Alejandro Valverde (Movistar Team) die hem volgt.

De Australische renner was uiteraard de snelste in de sprint en wist zo de 100ste editie van Luikt-Bastenaken-Luik te winnen!

Het klassement van Luik-Bastenaken-Luik 2014

Hieronder vindt u de top 10 van Luik-Bastenaken-Luik 2014:

Simon Gerrans1/ Simon Gerrans (Orica-GreenEDGE) - 6h37'43"
2/ Alejandro Valverde (Movistar Team)
3/ Michal Kwiatkowski (Omega Pharma-QuickStep)
4/ Damiano Caruso (Team Katusha)
5/ Domenico Pozzovivo (AG2R La Mondiale) - +0'03"
6/ Tom-Jelte Slagter (Garmin-Sharp)
7/ Roman Kreuziger (Tinkoff-Saxo)
8/ Philippe Gilbert (BMC Racing Team)
9/ Daniel Moreno (Team Katusha)
10/ Romain Bardet (AG2R La Mondiale)

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

5 reacties | 22568x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Klassiekers

Reacties

Er zijn 5 reacties!
  1. Bonjour Thomas,

    Dan Martin est Irlandais et non pas Américain.
    Elle est vraiment dommage pour lui cette chute à 300m, d'autant que je ne crois pas que Gerrans & co auraient pu le reprendre.

    J'espère que cette arrivée "groupée" (40 coureurs sous la flamme rouge) sera un signal pour ASO, pour revenir à des parcours plus durs (ce que Maziro avait noté sur la page de présentation de la course). Ce n'est pas avec huit côtes en cent kilomètres que les meilleurs se départageront, d'autant que le niveau des coureurs entre dans une phase plus homogène avec l'absence de grands champions. Heureusement que les Français et les Italiens qui n'ont pas de grands leaders attaquent, sinon la course aurait été d'un ennui.

    | Aurélien M. | zondag 27 april 2014 om 18u26

  2. @Aurélien, je le sais bien en fait ! Et j'ai d'ailleurs corrigé cette erreur à peu près en même temps que la publication de ton commentaire ... c'était dans le rush que j'ai dû faire cette erreur dans ma tête :-/.

    Comme toi je pense que Martin aurait eu une très bonne chance de remporter la course s'il n'avait pas chuté !

    | Thomas Vergouwen | zondag 27 april 2014 om 18u33

  3. Ce n'est pas grave Thomas ;) , ça arrive à tous le monde (moi le premier)

    J'ai également été surpris par Pozzovivo, à le voir si fort, il pourrait bien être un prétendant au podium sur le Giro, s'il arrive à conserver sa forme (ce qu'il n'arrive pas à faire d'habitude !)

    | Aurélien M. | zondag 27 april 2014 om 19u26

  4. Comme je le craignais, la course a été une purge, je me rapellé pas avoir déja vu 40 coureurs au pied de la cote d'ans ! l attentisme des favoris est coupable on a eu droit à la quintessence du cyclisme moderne ou les calculs d épicier et les stratégie de courte vue sont la norme.

    C 'est désolant de voir Des cotes légendaires escamotés et passées à la vitesse d une cyclotourisme , stockeu c'était attendu, la redoute fut une farce (sauf barguil),la roche une aimable blague…

    Les coureurs, les organisateurs doivent vraiment revoir leur copie , ce spectacle affligeant menace l'intéret de ce sport il faut prendre les mesure pour relancer ce spectacle , réduire le nombre de coureurs par équipe , attribuer des points uci au sommet dés dernières cotes …j en sais rien, il faut changer...

    et déja suppression de l immonde cote d' ans et de st nicolas, un final redoute la roche aux faucons est largement suffisant, après ce spectacle affligeant aso doit revoir le parcours, ça ne règlera pas tout MAIS il faut changer qqchose !

    | maziro | zondag 27 april 2014 om 20u32

  5. Les ardennaises ont été catastrophiques cette années, aussi ennuyeuses les unes que les autres. Maziro, je te rejoins complètement sur les mesures à adopter pour modifier le cyclisme. 5 coureurs par équipe permettrais de voir les leaders entre eux plus tôt dans la course. Les points UCI en haut des bosses pourquoi pas, je pense également que l'on pourrait en donner aux échappés.

    Concernant le parcours, c'est assez compliqué. St Nicolas et la Roche aux Faucons ont été rajoutées justement dans le but de durcir la course après des éditions où l'arrivée s'était déjà fait au sprint. L'ajout de la côte des Forges était une erreur pour moi. L'arrivée à Ans, purement marketting (arrivée au niveau du magasin Carrefour, partenaire de l'épreuve) est en effet à revoir.

    Quelle était exactement la liste des côtes utilisées dans les années 80?

    | Olivier73 | zondag 27 april 2014 om 20u54

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zeven plus twee ?