zondag 24 april 2016 om 17u08

De 102de editie van Luik-Bastenaken-Luik vond plaats in erbarmelijke weersomstandigheden, met sneeuw en regen en super lage temperaturen. Na een langdurende ontsnapping van 8 renners aan kop werd de koers uiteindelijk beslist in de laatste twee klimmetjes en de favorieten lieten zich hierbij verrassen, met uiteindelijk een overwinning voor de Nederlander Wout Poels (Team Sky)!

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De samenvatting van Luik-Bastenaken-Luik 2016

Er stonden 200 renners aan de start vanochtend in Luik voor de 253 kilometer van Luik-Bastenaken-Luik in ijzige temperaturen, rond de 1 graad, en met sneeuwvlokjes.

Ondanks de slechte weersomstandigheden maakte zich al na zo'n tien kilometer een groepje van 7 renners zich los van het peloton: Pavel Brutt (Tinkoff), Paolo Tiralongo (Astana), Nicolas Edet (Cofidis), Thomas de Gendt (Lotto-Soudal), Cesare Benedetti (Bora-Argon 18), Alessandro De Marchi (BMC Racing Team) en Jérémy Roy (FDJ).

Vanwege de sneeuwval op het oorspronkelijke parcours besloot de organisator het parcours te wijzigen vanaf kilometer 45 om daar recht naar het zuiden te rijden en zo op kilometer 75, aan de voet van de eerste klim van de wedstrijd, de Côte de La Roche-en-Ardenne, weer op het oorspronkelijke parcours terecht te komen. Door deze wijziging werd een stuk waar de sneeuw op de weg bleef liggen vermeden en werd de totale afstand van de koers met 5 kilometer ingekort. Aan het begin van dit gewijzigde parcours kregen de 7 renners aan kop gezelschap van Vegard Stake Laengen (IAM Cycling).

Nadat ze terug waren gekomen op het oorspronkelijke parcours kwam Jérémy Roy als eerste boven op de Côte de La Roche-en-Ardenne en de kopgroep reed toen verder naar zijn maximale voorsprong van 9 minuten in Bastogne, waar de wedstrijd de terugweg naar Luik (Ans) begon.

Op de top van de Côte de Saint-Roch is de voorsprong dan nog altijd 7'45" maar het peloton blijft dan terrein winnen. Na de Côte de Wanne en de Côte de la Haute Levée (zonder de Côte de Stockeu die normaal gesproken tussen deze twee beklimmingen in lag), was het in de Col du Rosier dat Thomas Voeckler (Direct Energie) de achtervolging inzette op de kopgroep (na een aanval van zijn ploegmaat Lilian Calmejane die ook gevolgd werd door Adam Yates (Orica-GreenEDGE), maar alleen Voeckler ging door) die zijn voorsprong ver terug had zien lopen. Op de top van deze klim kwam Voeckler 1'50" na de kopgroep boven terwijl het peloton met een achterstand van 2'15" langs kwam.

In de Col du Maquisard werd Pavel Brutt gedropt en Alessandro De Marchi zette toen de aanval in, daarin alleen gevolgd door Thomas de Gendt en Nicolas Edet. Wederom maakte Vegard Stake Laengen de aansluiting en zo ging dit viertal in de regen verder richting de Côte de la Redoute en in deze klim zette Nicolas Edet de versnelling in, daarin gevolgd door Alessandro De Marchi. Terwijl Thomas de Gendt tijdelijk nog bij hen terugkwam was het uiteindelijk een leidersduo met Edet en De Marchi wat aan de klim van de Côte de la Roche-aux-Faucons begon met een voorsprong van ... slechts 10 seconden op het peloton.

Voordat ze de top bereikten haalde het peloton hen echter weer in en maakte zo een einde aan de ontsnapping die al vroeg was begonnen in deze Ardennenklassieker, terwijl er nog zo'n 23 kilometer te gaan was. Het peloton werd op dat moment aangevoerd door vrijwel de volledige Etixx-QuickStep ploeg maar net na de top van deze klim die gebruikelijk de voorlaatste van de wedstrijd was (maar dit jaar niet meer met de nieuwe Côte de la Rue Naniot), op 18 kilometer van de finish, was het de beurt aan Carlos Betancur voor de Movistar ploeg om aan te vallen. 2 kilometer verderop kwam zijn solo avontuur ten einde en kon de wedstrijd dus opnieuw beginnen!

In de klim van de Côte de Saint-Nicolas zien we dan verschillende aanvalspogingen en uiteindelijk kwamen Diego Rosa (Astana) en Ilnur Zakarin (Katusha) een beetje los maar zij werden al snel teruggepakt door een groep met een twintigtal renners. De Côte de la Rue Naniot ziet dan Michael Albasini (Orica-GreenEDGE), Rui Costa (Lampre-Merida), Samuel Sanchez (BMC Racing Team) en Wout Poels (Team Sky) zich losmaken uit deze groep en dit leidersviertal blijft aan kop tot de klim richting de finish in Ans, daarmee de favorieten achterlatend en met name de belangrijkste favoriet, Alejandro Valverde (Movistar). Na de laatste bocht naar links zet Wout Poels dan de versnelling in en zo weet de Nederlander de wedstrijd te winnen voor Albasini en Costa!

Het klassement van Luik-Bastenaken-Luik 2016

Hieronder vindt u de top 10 van deze 102de editie van Luik-Bastenaken-Luik:

1/ Wout Poels (Team Sky) - 6h24'29"
2/ Michael Albasini (Orica-GreenEDGE)
3/ Rui Costa (Lampre-Merida)
4/ Samuel Sanchez (BMC Racing Team) - +0'04"
5/ Ilnur Zakarin (Team Katusha) - +0'09"
6/ Warren Barguil (Team Giant-Alpecin) - +0'11"
7/ Roman Kreuziger (Tinkoff) - +0'12"
8/ Joaquin Rodriguez (Team Katusha)
9/ Bauke Mollema (Trek-Segafredo)
10/ Diego Rosa (Astana Pro Team)

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De videosamenvatting van Luik-Bastenaken-Bluik 2016



photo © A.S.O.

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

4 reacties | 4534x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Klassiekers

Reacties

Er zijn 4 reacties!
  1. Quelle bonne sieste!
    Comme quoi, les conditions météo exécrables ne permettent pas toujours d'avoir une course intéressante.
    Certainement un des pires Liège - Bastogne - Liège de puis longtemps. Quasiment aucune attaque dans la roche aux faucons ou dans St Nicolas, triste.

    | Olivier73 | zondag 24 april 2016 om 18u16

  2. La dernière côte n'apporte rien. Dommage de jouer Liège sur une côte type Tour des Flandres. Mais, c'est bien pour la sieste.
    Aucun favori ou outsider n'a pris une initiative. Tous ont calqué la course sur Valverde. Quand j'ai vu les coéquipiers de Alaphilippe ou Martin, je pensais que ces derniers allaient attaquer. Pourtant, avec une course de mouvement, il y avait moyen de faire une course aussi belle qu'à Roubaix.
    Mais, ASO doit absolument revoir ses parcours sur Huy ou Liège dans le futur. Pour Liège, il fait terminer dans le centre de Liège pour lancer les attaques de plus loin et créer du mouvement.

    | david | zondag 24 april 2016 om 18u44

  3. La dernière côte n'apporte rien. Dommage de jouer Liège sur une côte type Tour des Flandres. Mais, c'est bien pour la sieste.
    Aucun favori ou outsider n'a pris une initiative. Tous ont calqué la course sur Valverde. Quand j'ai vu les coéquipiers de Alaphilippe ou Martin, je pensais que ces derniers allaient attaquer. Pourtant, avec une course de mouvement, il y avait moyen de faire une course aussi belle qu'à Roubaix.
    Mais, ASO doit absolument revoir ses parcours sur Huy ou Liège dans le futur. Pour Liège, il fait terminer dans le centre de Liège pour lancer les attaques de plus loin et créer du mouvement.

    | david | zondag 24 april 2016 om 18u44

  4. L'attentisme des coureurs est affligeant, il ne s'est rien passé avant les 5 derniers kilomètres, la nouvelle côte n'a rien à faire dans le parcours d'une ardennaise, c'est un mur flandrien ! et on a vu un alaphillipe complètement explosé sur ce berg, encore une pierre de plus dans le jardin d'ASO , avec ce type d'ajout l'identité de la doyenne n'est pas respecté......cela dénote le dilettantisme avec lequel le parcours de liège est tracé, mais bon je ne vais pas me répéter à chaque fois....espérons du changement pour 2O17, la doyenne mérite autre chose qu'une procession dans la redoute....

    | maziro | zondag 24 april 2016 om 19u37

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is acht plus negen ?