vrijdag 14 april 2017 om 20u38

Aanstaande zondag staat de enige Nederlandse klassieker, de Amstel Gold Race, alweer op het programma tussen Maastricht en ... de Rijksweg in Vilt. Inderdaad, sinds 2013 vindt de finish niet langer plaats op de top van de Cauberg in Valkenburg maar op dezelfde plaats als waar de verschillende wedstrijden van de Wereldkampioenschappen 2012 finishten.

Het parcours van de Amstel Gold Race 2017 - de 52ste editie - is een klein beetje anders dan dat van vorig jaar en de wedstrijd bevat twee nieuwe klimmetjes (en een doorkomst minder op de Cauberg, waardoor het totaal aantal oploopt naar 35), in dit parcours van deze klassieker op UCI WorldTour niveau (in 2011 ging het aantal van 31 omhoog naar 32 en in 2012 weer terug naar 31, voordat het steeg naar 34 in 2013 en nu dus 35 in 2017). In dit artikel vindt u het tijd- en routeschema en het parcours op Google Maps en u kunt ook het parcours downloaden in Google Earth en zo bijvoorbeeld een virtuele vogelvlucht over het parcours maken.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De wijzigingen in het parcours van de Amstel Gold Race in 2017

Ten opzichte van 2016 zien we twee belangrijke wijzigingen in het parcours van de Amstel Gold Race dit jaar:
  • In het tweede lusje (in het groen op de kaart), als de renners aankomen in Sint Geertruid (aan de zuid-west kant van het parcours), rijden ze niet langer rechtdoor maar slaan ze rechtsaf richting Withuis en Mesch, en wanneer ze dan terugkeren richting Sint Geertruid beklimmen ze zo de Mescherberg en de Kalleberg die beide nieuw zijn in het parcours
  • Na in 2013 al de finish te hebben verplaatst waardoor deze niet langer plaats vindt op de Cauberg, zorgt een stukje afsnijden in de laatste lus ervoor dat deze lus niet langer de Cauberg bevat, wat ervoor zou moeten zorgen dat de koers pas hier op het laatste moment beslist wordt en dus daarvoor een beetje vast zit; de laatste doorkomst (van 3) op de top van de Cauberg bevindt zich zo op iets minder dan 19 kilometer van de finish

De beschrijving van het parcours van de Amstel Gold Race 2017

Na de start op de Markt in Maastricht rijden de renners allereerst naar het noorden tot aan Geulle waar ze rechtsaf slaan naar de klim van de Slingerberg die al snel wordt gevolgd door de opeenvolging van de Adsteeg en de Lange Raarberg.
Iets verderop, net voordat de renners uitkomen op het deel van het parcours wat meerdere malen afgelegd zal worden, beklimmen ze de Bergseweg en vervolgens de Sibbergrubbe, Cauberg en een eerste doorkomst over de finishlijn in Vilt (het blauwe deel op de kaart met het parcours).

De renners komen dan terecht op het eerste lusje rondom de finishstad, een lusje van 121 km wat begint met de klim van de Geulhemmerberg gevolgd door een afdaling naar de Belgische grens en dus nu een uitstapje waarmee de renners terecht komen op de Mescherberg en de Kalleberg. Vervolgens volgen ze de grens tot aan de Wolfsberg en de Loorberg waarna ze een uitstapje doen naar het noorden richting de Gulpenerberg waarvan ze echter de top niet bereiken want ze dalen dan weer af naar het zuiden via de klim van de Schweibergerweg waarna ze weer de grens volgen met de klim van Camerig, een stukje richting Vijlen en vervolgens koers naar het Drielandenpunt (een klimmetje waar Nederland, België en Duitsland één punt gemeen hebben), de klim van Gemmenich net over de grens met België en vervolgens Vijlenerbos als ze weer terug in Nederland zijn. Dit deel van het parcours is het groene deel op de kaart.

De renners beklimmen dan in het paarse deel van het parcours de Eperheide en zetten dan weer koers richting het noorden via hetzelfde parcours als op de heenweg, maar ze gaan dan op een andere weg verder om de Gulpenerberg te beklimmen en vervolgens de Plettenberg, Eyserweg, Sint Remigiusstraat, Vrakelberg en wederom de opeenvolging Sibbergrubbe en Cauberg om vervolgens voor de 2de keer over de finishstreep te rijden.

Het 2de lusje rondom de finish, 67,5 kilometer lang en in het rood op de kaart, bevat wederom de klim van de Geulhemmerberg. Na een stukje heen en weer ten zuiden van Maastricht/Bemelen slaan de renners rechtsaf om koers te zetten naar de klim van de Bemelerberg alvorens ze weer afdalen naar het parcours van het groene lusje waar ze ditmaal, na de Loorberg, rechtdoor rijden en vervolgens linksaf slaan richting de Gulpenerberg waarna ze koers zetten naar de Kruisberg (in paats van af te slaan naar de Plettenberg net als bij de eerste doorkomst) en daarna de Eyserbosweg en de Fromberg. Het peloton saat dan linksaf in Schin op Geul om zo op de Keutenberg te komen waarna ze weer beginnen aan de derde en ditmaal dus laatste klim van de Cauberg die ditmaal gevolgd zal worden door een laatste lusje (in het oranje) wat lijkt op het circuit van de Wereldkampioenschappen 2012 maar die in deze wedstrijd hetzelfde circuit volgt als in de vorige ronden en dus de klim van de Geulhemmerberg bevat bovenop de Bemelerberg. Ditmaal gaat het dus niet langs de klim van de Cauberg!

De start staat gepland om 10u20 en de finish wordt verwacht rond 16u57. De totale afstand zal 12,3 kilometer langer zijn dan vorig jaar: 261 kilometer.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het tijd- en routeschema en het parcours van de Amstel Gold Race 2017 op Google Maps

Hieronder vindt u de kaart met het parcours op Google Maps, het profiel en het tijd- en routeschema (met de doorkomsttijden door de verschillende steden en dorpjes op het parcours) van de Amstel Gold Race 2017. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.

Om de kaart makkelijker te begrijpen is het parcours opgesplitst in vijf delen: het eerste deel in het blauw, het tweede in het groen, het derde in het paars en het vierde in het rood. De laatste lus, 16,2 kilometer lang, is in het oranje ingetekend.
Het tijd- en routeschema van de Amstel Gold Race 2017 De kaart met het parcours van de Amstel Gold Race 2017 op Google Maps Het profiel van de Amstel Gold Race 2017

Amstel Gold Race 2017

[X] Close

Amstel Gold Race 2017

[X] Close

Het parcours van de Amstel Gold Race 2017 in Google Earth

Bekijkt u het parcours van de Amstel Gold Race 2017 liever in Google Earth om zo bijvoorbeeld een virtuele vogelvlucht over het parcours te kunnen maken? Download dan onderstaand KML bestandje:

>> Download het parcours van de Amstel Gold Race 2017 in Google Earth

De kaart met het parcours van de Amstel Gold Race 2017


Met dit bestandje kunt u niet alleen het volledige parcours bekijken in Google Earth maar ook een virtuele vogelvlucht maken over het parcours.

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

7 reacties | 20904x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Klassiekers | OpenStreetMap/Google Maps/Google Earth

Reacties

Er zijn 7 reacties!
  1. J'espère que les jeunes de l'équipe Quick Step Floor reverront leur copie depuis la catastrophe tactique de Mercredi.

    | DUFAYS Philippe | zondag 16 april 2017 om 00u23

  2. rarement vu un site aussi mal fait ! Quand on voit le site clair des la flèche wallonne et de liège bastogne liège à côté . ici aucun détail, où est le ravito ? l'horaire complet ???

    | boland | zondag 16 april 2017 om 10u03

  3. @boland : rarement vu un commentaire aussi mal réfléchi :

    1/ vous n'êtes ici pas sur le site officiel de l'épreuve
    2/ ce site contient plus d'informations précises, et en français, anglais et néerlandais, de la course que le site officiel et de plus, le téléchargement d'un fichier KML du parcours de la course, permettant d'être utilisé dans d'autres applications telles que Google Earth par exemple
    3/ l'itinéraire horaire complet est bien proposé dans cet article, pensez à lire avant de commenter
    4/ si l'organisateur ne communique pas le lieu de la zone de ravitaillement, je peux difficilement le deviner
    5/ ça fait toujours plaisir d'avoir des remerciements pour mon travail bénévole qui profite à de nombreuses personnes gratuitement (au moment de la publication de ce commentaire on en est à 5.937 lectures de cet article et plus de 1.600 téléchargements du fichier KML) !

    | Thomas Vergouwen | zondag 16 april 2017 om 18u37

  4. Monsieur Vergouwen, vous ne m'avez pas compris . Je ne critique pas le site velowire qui est très bien fait, c'est d'ailleurs ma "bible" pour toute la saison cycliste ! C'est le site officiel de l'amstel gold race que je critiquais . Tout en néerlandais et pas clair à mes yeux . Bien à vous .

    | boland | maandag 17 april 2017 om 09u44

  5. Je tiens par la même occasion, Monsieur Vergouwen, à vous remercier justement pour votre site . Grâce à vous, mon gamin de 13 ans, qui a commencé une collection de gourdes et de musettes, en est depuis 2014 ( il a débuté très timidement en 2012 ), à plus de 250 bidons et 82 musettes . Nous faisons, grâce à vous, presque toutes les courses dans les provinces de Liège, Luxembourg et Namur .

    | boland | maandag 17 april 2017 om 10u30

  6. @boland, désolé j'avais alors effectivement très mal compris votre commentaire.

    Il faut comprendre aussi qu'en disant sur un site (comme ici) "rarement vu un site aussi mal fait !" que l'on comprend forcément que vous parlez de ce site et non pas du site de la course dont il est question dans l'article.

    En tout cas, merci pour vos mots positifs, ça fait plaisir :-).

    | Thomas Vergouwen | zaterdag 22 april 2017 om 14u01

  7. course appelée la 1ére ardennaise je ne sais pas pourquoi ! elle n 'a rien d 'ardennais ne mélangeons pas les torchons et les serviettes

    | sepult | zondag 15 april 2018 om 19u03

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zeven keer vijf ?