Ieder jaar moet de Nederlandse ploeg Jumbo-Visma een speciaal teamshirt dragen tijdens de Tour de France. Het gebruikelijke teamshirt, geel met zwarte accenten, lijkt namelijk te veel op de gele trui van de leider van het algemeen klassement en tijdens de Franse Grote Ronde moet hier dus een oplossing voor worden gevonden middels een specifiek teamshirt.
De ploeg had simpelweg éénmalig een specifiek teamshirt kunnen ontwikkelen en dat vervolgens ieder jaar dragen tijdens de Tour, maar in plaats daarvan kiest de ploeg voor een verrassingseffect en originaliteit in iedere editie van de Grande Boucle. Laten we snel kijken hoe Primož Roglič, Wout van Aert, Jonas Vingegaard en hun ploegmaten op de wegen van de Tour de France 2022 te herkennen zijn: aan The Masterpiece!
LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE
Waarom een specifiek teamshirt?
Volgens artikel 1.3.051 van de reglementen van de UCI, moet het design van de leiderstruien van de klassementen in etappekoersen voldoende verschillend zijn van de shirts van ploegen en clubs, maar ook van nationale truien, truien van de Wereldkampioen en leiderstruien in UCI cups, circuits en klassementen.Op basis hiervan zouden we dus kunnen denken dat het aan de organisator van de koers is om een leiderstrui te kiezen voor de verschillende klassementen ervan waarvoor een leiderstrui wordt uitgereikt die voldoende verschillend is van de teamshirts van de verschillende deelnemende ploegen.
Dit artikel gaat echter nog verder met de volgende informatie: In tegenstelling hiertoe, wat betreft het wegwielrennen en uitsluitend voor de Grote Ronden, is het aan de ploegen om ervoor te zorgen dat hun teamshirt voldoende verschillend is van de leiderstrui van het algemeen klassement en hiermee is de bal dus in het kamp van de ploegen die ervoor moeten zorgen dat ze in de Grote Ronden (Giro d'Italia, Tour de France en Vuelta a España), een teamshirt dragen wat niet lijkt op de leiderstrui van het algemeen klassement van de betreffende koers.
Logisch dus dat de Jumbo-Visma ploeg verplicht is een ander teamshirt te gebruiken voor de Tour de France. De laatste wijziging in dit artikel werd in 2016 gemaakt, maar toch werd deze in 2020 niet toegepast wat betreft de gelijkenis tussen het teamshirt van Jumbo-Visma en de gele trui maar het feit dat tijdens deze editie duidelijk opgemerkt werd dat er té weinig verschil was, was de aanleiding voor gesprekken tussen de organisator Amaury Sport Organisation (A.S.O.) en de UCI met de ploeg. In 2019 zaten er nog meer zwarte accenten in het teamshirt van de Nederlandse ploeg.
Vorig jaar stelde Jumbo-Visma 3 verschillende designs in zwart met geel als accentkleur voor aan haar fanbase en één van deze designs werd verkozen met 44% van de stemmen. De ploeg ging zelfs nog verder in de rol van de fanbase door de grootste fans de mogelijkheid te bieden om hun naam te laten verschijnen op het shirt.
Wat vreemd lijkt is dat in de andere etappekoersen van A.S.O. waar de gele trui wordt gebruikt als leiderstrui van het algemeen klassement, Paris-Nice en in lichte mate minder het Critérium du Dauphiné (waar een blauwe lijn op het gele shirt wordt toegevoegd), de organisator niet verplicht is zijn gele trui aan te passen, zodat deze minder lijkt op het teamshirt van één van de deelnemende ploegen, Jumbo-Visma!
The Masterpiece: het specifieke teamshirt van Jumbo-Visma voor de Tour de France 2022, met de schilderijen van 3 grote meesters!
Voor de Tour de France 2022 kondigde de Nederlandse ploeg 14 april jongstleden "The Masterpiece aan.Om dit teamshirt te maken heeft de ploeg samengewerkt met haar gebruikelijk leverancier en kledingsponsor, AGU. Ditmaal viel de keuze op een verbinding met de oorsprong van de ploeg, Nederland, op basis van een inspiratie op de kunstgeschiedenis van het land. Het teamshirt herenigt namelijk schilderijen van de drie grootste Nederlandse meesters, die wereldwijd bekend zijn, Rembrandt, Vermeer en Van Gogh.
Een methode op basis van artificial intelligence werd gebruikt om in één teamshirt (en ook voor de koerspet en de bijbehorende handschoenen), verschillende kleuren, vormen en combinaties te herenigen uit de schilderijen van deze 3 grote meesters. Maar liefst 50 schilderijen zijn gedeeltelijk vertegenwoordigd op verschillende delen van het shirt, dit alles in een samenhangend design en passende kleuren. Zo vinden we onder andere kleurinvloeden van de Nachtwacht van Rembrandt (van Rijn) op de rechtermouw, een deel van het schilderij "Saskia als Flora" ook van Rembrandt in de overgang van het borststuk naar de linker schouder, onderaan de rug de structuur van de mouw van Isaak uit "Het Joodse Bruidje" wederom van Rembrandt, de linkerschouder met een detail van "Korenvelden met de Alpilles op de achtergrond" van Vincent van Gogh, van zijn schilderij "Korenveld met maaier en zon" op de voorkant onderaan het shirt en ook een detail van "Het melkmeisje" van Johannes Vermeer, in de vorm van de melkkan die de overgang vorm van het borststuk rechts richting de schouder.
De 3 etappes in het ontstaan van het teamshirt
De inspiratie komt van 3 grote Nederlandse meesters: Van Gogh, Vermeer en Rembrandt. Geboren in Nederland, net als dee ploeg en bekend om hun perfectie, stijl en techniek | Gebruik van artifical intelligence om de details van de schilderijen naar voren te laten komen: meer dan 50 schilderijen zijn geanalyseerd en omgezet in stukjes digitale kunst die leidden tot een eerste selectie | Een algorithme zette deze stukjes digitale kunst vervolgens om in een organisch palet. De combinatie van kleuren, patronen en contrasten zijn omgezet in een samenhangend design voor het shirt |
De ploeg legt uit dat zij de zoektocht naar perfectie en prestatie gemeen heeft met deze grote meesters.
Het shirt gedragen door Wout van Aert
Tot en met 25 april is het voor fans mogelijk om het teamshirt te bestellen, en zelfs de koerspet of de handschoenen in bijpassende kleuren, of de bibshort of sokken van de ploeg. En The Masterpiece kan zelfs gewonnen worden (voor 24 april).
De ploeg is overigens al begonnen met nadenken over een project voor het teamshirt voor 2023, daarbij dus doorgaand in de logica om voor iedere editie van de Tour de France met een origineel teamshirt te komen: van een nieuwe verplichting heeft de ploeg dus een kans gecreëerd om ieder jaar in het oog te springen!door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!
1 reactie | 6717x bekeken
dit artikel is geplaatst in: Tour de France | Tour de France 2022 | Marketing
My question has to do with the kit that Van Der Poel gets to wear in the opening prologue. How is it fair that he gets to use a $2,750 custom skin suit that presumably makes him more aero and guys like Van Aert and Ganna are prohibited? That seems grossly unfair. Again I don't know how much of an advantage Van Der Poel achieves but they certainly would not spend that kind of money unless it was more than a little bit. And its not like Van Aert has a choice. He has to wear another kit. Unless its available to all I say they should ban that super expensive slippery suit. It's like saying Pogacar has to ride an 8KG bike but Roglic can ride the 6.8KG bike. Makes no sense.
| Leonard Danna | zondag 26 juni 2022 om 19u03