zondag 16 maart 2008 om 16u55

Net als vorig jaar voor Paris-Nice 2007, werd de 66ste editie van Parijs-Nice er ook weer een die spannend bleef tot het einde!

Inderdaad, vanochtend voor het vertrek van de laatste etappe Nice > Nice, was het verschil tussen de eerste twee in het algemeen klassement - de Italianen Davide Rebellin van Gerolsteiner en Rinaldo Nocentini van AG2R La Mondiale - slechts drie seconden.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De proloog: Amilly > Amilly

De proloog van deze Paris-Nice 2008 werd verreden onder een grijze lucht en met het nodige aan regen ... de weersomstandigheden hebben een grote invloed gehad op het eerste algemeen klassement van deze race naar de zon met Thor Hushovd als winnaar.

> Lees ook mijn artikel over de proloog van Paris-Nice 2008 in Amilly

maandag 10 maart 2008 - eerste etappe - Amilly (La Chapelotte) > Nevers

Deze etappe begon onder nog slechtere weersomstandigheden dan de dag ervoor en daarom werd het eerste deel van deze etappe dan ook overgeslagen: in plaats van een vertrek vanuit Amilly, werd er uiteindelijk gestart in La Chapelotte waar oorspronkelijk de ravitaillering gepland stond. Tijdens deze etappe was er dus uiteindelijk slechts één tussensprint want de eerste tussensprint was gepland in Vailly-sur-Sauldre voor het uiteindelijke vertrek. De etappe werd in lengte gereduceerd van 184,5 km tot slechts 93,5 km.

Na een eerste solo-aanval van de Spaanse renner Dionisio Galparsoro van Euskaltel-Euskadi die hem - met de Côte de Venoize, berg van de derde categorie - de eerste bolletjestrui van deze race naar de zon opleverde, volgde een mooie ontsnapping van Bernhard Eisel (Team High Road), Niki Terpstra (Milram) en Peter Velits (Milram) die maar liefst 4m10s voorsprong op het peloton wist te krijgen. De ploeg Française des Jeux zorgde uiteindelijk voor een versnelling van het peloton tot net voor de tussensprint in Villequiers waar een valpartij het peloton in twee groepen scheurde. Ondanks alles werden de 3 koplopers ongeveer 15 km voor de aankomst alsnog ingehaald.

Vlak voor de finish probeerde een aantal renners nog te ontsnappen maar zonder al te veel succes ... uiteindelijk was het de Belg Gert Steegmans (Quick.Step) die Jérôme Pineau (Bouygues Telecom) versloeg op de finishlijn.

In het algemeen klassement hield Thor Hushovd (Crédit Agricole) de eerste plaats met 6 seconden voorsprong op Gert Steegmans (Quick.Step) en 12 op Jérôme Pineau (Bouygues Telecom).Thierry Hupond (Skil Shimano) - hier aan het warmrijden voor de proloog in Amilly

dinsdag 11 maart 2008 - tweede etappe - Nevers > Belleville - 201 km

Na een aantal mislukte ontsnappingen was het Thierry Hupond (Skil Shimano) die na 30 kilometer aanviel en op kilometer 105 had hij een voorsprong van maar liefst 15m10s. Uiteindelijk werd hij op 20 kilometer van de aankomst teruggepakt na 151 km alleen aan kop te hebben gereden.

Het peloton werd vervolgens in verschillende groepen opgesplitst en de gele truidrager Thor Hushovd (Crédit Agricole) viel 15 km voor de aankomst aan. Drie andere renners - Sylvain Chavanel (Cofidis), Michael Albasini (Liquigas) en Gert Steegmans (Quick.Step) - volgen hem en op één kilometer van de aankomst hebben ze nog 20 seconden voorsprong op het peloton.
In dit groepje is het Sylvain Chavanel die op 500 meter van de aankomst aanvalt, maar even daarna wist Gert Steegmans te versnellen en de etappeoverwinning te pakken! Uiteindelijk heeft Gert Steegmans vandaag in de laatste etappe opgegeven.

De gele trui bleef op de schouders van Thor Hushovd (Crédit Agricole), nog altijd voor Gert Steegmans (Quick.Step) met 3 seconden en Jérôme Pineau (Bouygues Telecom) met 23 seconden.

woensdag 12 maart 2008 - derde etappe - Fleurie > Saint-Etienne - 165,5 km

Tijdens deze etappe liet eindelijk de zon zich af en toe zien en vrijwel meteen na de start was er een aanval van Kjell Carlström (Liquigas), Bradley McGee (CSC) en Clément Lhotellerie (Skil Shimano); zij pakken een maximale voorsprong van 12m40s. De Fransman en de Fin weten de Australiër van zich af te schudden en samen hebben ze op 2 kilometer van de aankomst nog altijd één minuut voorsprong.
Carlström bleef rustig afwachtend in het wiel van Lhotellerie zitten om hem op 150 meter van de aankomst voorbij te rijden en de etappeoverwinning te pakken.

Met 43 seconden achterstand op de twee renners die als eerste over de streep gingen weet Sylvain Chavanel (Cofidis) voor het eerst in zijn carrière een gele trui in de wacht te slepen! Hij heeft dan 3 seconden voorsprong op de jonge Spanjaard Luis-Leon Sanchez van Caisse d'Epargne en 8 op Gorka Verdugo van Euskaltel-Euskadi.
Thor Hushovd (Quick.Step) behield zijn groene trui en Clément Lhotellerie (Skil Shimano) mocht de bolletjestrui aantrekken.Rinaldo Nocentini (AG2R La Mondiale)

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


donderdag 13 maart 2008 - vierde etappe - Montélimar > Station du Mont Serein / Mont Ventoux - 176 km

Tijdens deze belangrijkste etappe van Paris-Nice 2008 met zijn aankomst op de Mont Ventoux, was de verwachting een overwinning te zien van één van de gebruikelijke leiders maar het was uiteindelijk de jonge Nederlander Robert Geesink (Rabobank) die zich het meest van voren liet zien en - ondanks dat hij niet de etappeoverwinning pakte - die op die manier ook nog eens de gele leiderstrui overnam!

Ondanks de gecontroleerde rit door Sylvain Chavanel en zijn ploeggenoten van Cofidis, wisten de vier renners Bernhard Eisel (Team High Road), Niki Terpstra (Milram), Aleksandr Kuschynski (Liquigas) en Jens Voigt (CSC) een voorsprong te pakken van niet minder dan 7m15s.
In de laatste beklimming rijdt Jens Voigt makkelijk weg van zijn medekoplopers en met 2m30s voorsprong op het peloton begint hij langzaam te geloven in een etappeoverwinning. Dat was echter zonder rekening te houden met een aanval van het peloton op 7 kilometer van de aankomst waar zelfs Sylvain Chavanel niet bij aan kon sluiten. Uiteindelijk reden er 4 renners op kop: Cadel Evans (Silence-Lotto), Yaroslav Popovych (Silence-Lotto), Robert Gesink (Rabobank) en Frank Schleck (CSC). Schleck en Popovych moeten uiteindelijk opgeven na de herhaalde aanvallen van de Nederlander Robert Gesink. Cadel Evans won de etappe net voor Robert Gesink.

Robert Gesink wint hiermee wel de gele trui met 32 seconden voorsprong op Davide Rebellin en 35 seconden op Rinaldo Nocentini (AG2R La Mondiale, foto). Geen verandering voor de groene en bolletjestrui.

vrijdag 14 maart 2008 - vijfde etappe - Althen-des-Paluds > Sisteron - 172,5 km

Christophe Moreau (Agritubel)Deze etappe begon met een aantal korte ontsnappingen die allemaal werden teruggepakt door het peloton.

In de afdaling van de Col de Murs rijden de vier Franse renners Rémi Pauriol (Crédit Agricole), Sandy Casar (Française des Jeux), Christophe Moreau (Agritubel) en Jérôme Pineau (Bouygues Telecom) weg en dat levert een kettingreactie vanuit het peloton op: allereerst wordt de plaats van Sandy Casar overgenomen door Philippe Gilbert (Française des Jeux) en vervolgens begint Cadel Evans (Silence-Lotto) een tegenaanval.

Na een aantal wisselingen van de wacht aan de voorkant van de wedstrijd blijven er uiteindelijk 17 renners over in een kopgroep: David Arroyo (Caisse d'Epargne), Mathieu Perget (Caisse d'Epargne), Kartsen Kroon (CSC), Alexandre Botcharov (Crédit Agricole), Simon Gerrans (Crédit Agricole), Pierre Rolland (Crédit Agricole), Benoit Vaugrenard (Française des Jeux), Manuele Mori (Saunier Duval-Scott), Aurélien Passeron (Saunier Duval-Scott), Jose Luis Arrieta (AG2R La Mondiale), Stef Clement (Bouygues Telecom), Maxime Monfort (Cofidis), Carlos Barredo (Quick.Step), Christophe Moreau (Agritubel, photo), Geoffroy Lequattre (Agritubel), Eduardo Gonzalo Ramirez (Agritubel) en Ivan Santaromita (Liquigas): deze kopgroep heeft een maximale voorsprong van 3m05s gekregen.

De 17 renners voelen zich dan aangevallen door de Rabobank en Gerolsteiner ploegen en Botcharov besluit aan te vallen om van de groep weg te rijden. Hij wordt echter teruggepakt bij de eerste doorkomst over de finishlijn en dan is het de beurt aan Carlos Barredo en Christophe Moreau om aan te vallen. Gevolgd door Rolland, Mori en Kroon vormen zij vervolgens een kopgroep van 5 renners. Barredo besluit dan alleen weg te rijden en op één kilometer van de aankomst heeft hij nog 8 seconden voorsprong, genoeg om de etappe te winnen!

Weinig veranderingen in het algemeen klassement wat dan nog steeds wordt aangevoerd door Robert Gesink met 32 seconden voorsprong op Davide Rebellin en 35 op Rinaldo Nocentini.

zaterdag 15 maart 2008 - zesde etappe - Sisteron > Cannes - 206 km

Voorlaatste etappe en een volledig door elkaar gegooid algemeen klassement: de Nederlander Robert Gesink liet zien minder goed af te dalen dan Davide Rebellin die de gele trui van hem in de afdaling afpakte ...

De eerste echte ontsnapping tijdens deze voorlaatste etappe was die van Bernhard Kohl (Gerolsteiner), Aleksandr Kuschynski (Liquigas), Bobby Julich (CSC), Chris Sorensen (CSC), Matthieu Sprick (Bouygues Telecom), Gert Steegmans (Quick.Step), Kevin Ista (Agritubel) en Clément Lhotellerie (Skil Shimano). Sandy Casar (Française des Jeux) probeerde hen nog een tijdje te volgen, maar terwijl deze groep van 8 renners een voorsprong had van 2m55s werd hij weer ingehaald door het peloton.

Clément Lhotellerie stelt tijdens deze ontsnapping zijn bolletjestrui veilig door als eerste door te komen bovenop de Col des Leques, de Col de Luens en de Côte du Mousteiret. Hij laat zich vervolgens terugzakken naar het peloton en de 7 andere koplopers bouwen hun voorsprong uit tot 6 minuten.

Onder leiding van Caisse d'Epargne en Lampre, weet het peloton de voorsprong langzaam terug te brengen en Ista en Steegmans laten de 5 anderen de eer om vooruit te blijven alvorens ook zij worden ingehaald door het peloton.

Rebellin maakt dan handig gebruik van de afdaling van de Col du Tanneron om de Nederlander Robert Gesink, gele trui drager, van hem af te schudden. De Italiaan wordt vergezeld door Luis-Leon Sanchez (Caisse d'Epargne), Rinaldo Nocentini (AG2R La Mondiale), Damiano Cunego (Lampre), Sylvain Chavanel (Cofidis) en Bobby Julich (CSC).

Op 1 kilometer van de aankomst is het de beurt aan Luis Leon Sanchez om aan te vallen, maar hij wordt meteen teruggepakt door Sylvain Chavanel. De Fransman van de Cofidis ploeg wint uiteindelijk de etappe en maakt deze Paris-Nice dus tot een geslaagde race naar de zon na eerder deze week al de gele trui te hebben gedragen.

Het algemeen klassement voor het vertrek van de laatste etappe toonde een verschil van maar 3 seconden tussen de eerste, Davide Rebellin (Gerolsteiner), en de tweede, Rinaldo Nocentini (AG2R La Mondiale). Yaroslav Popovych (Silence-Lotto) stond op de derde plaats met 48 seconden achterstand op de eerste Italiaan.

Thor Hushovd hield de groene trui en Clément Lhotellerie wist zeker dat hij de bolletjestrui zou houden ... hij hoefde daarvoor alleen nog maar de laatste etappe Nice > Nice uit te rijden (hij had 35 voorsprong op Sörensen en er waren maar 30 punten te verdelen tijdens de laatste etappe).

Robert Gesink bleef ondanks alles wel de beste jongere van deze editie van Paris-Nice met 33 seconden voorsprong op Luis-Leon Sanchez.

zondag 16 maart 2008 - zevende etappe - Nice > Nice - 119 115 km

Nog een verandering in het parcours van deze Paris-Nice: vanwege verzakkingen van het wegdek tussen km 88 en km 97 van deze etappe hebben de renners vanaf km 88 een gewijzigd parcours gevolgd richting Eze en het oorspronkelijke parcours; hierdoor werd de etappe ook iets makkelijker aangezien een heuveltje tussen La Turbie en de Col d'Eze nu geen onderdeel meer uitmaakte van de etappe.

Nog een andere wijziging: het vertrek werd enkele minuten vertraagd aangezien de renners wilden laten zien niet tevreden te zijn met de manier waarop zij behandeld worden ten aanzien van de dopingcontroles. De Belgische wielrenner Kevin van Impe van de ploeg Quick.Step werd afgelopen maandag vader van een zoontje, maar helaas werd de baby te vroeg geboren en overleed 6 uur later. Afgelopen woensdag was de Belg met de begrafenisondernemer de crematie aan het voorbereiden toen er een dopingcontroleur voor de deur stond. Op zijn vraag "stoor ik?" antwoordde de wielrenner positief en legde uit wat er aan de hand was, maar daar had de controleur verder geen oren naar: Van Impe had de keuze tussen de dopingcontrole gewoon plaats laten vinden of deze te boek laten staan als een geweigerde controle.
De Belg Philippe Gilbert (Française des Jeux) heeft aan het begin van deze middag dus voor de start van de etappe gezegd: Wij zijn niet tegen de controles, maar we vragen wel een beetje respect. Wat hier gebeurd is gaat te ver en door vandaag een paar minuten te laat te vertrekken laten wij onze steun aan Van Impe zien en vragen wij dat zoiets niet nog eens voorkomt.
Luis Leon Sanchez
In de afdaling van de Col de Porte, gleed Rinaldo Nocentini uit door in de bocht te remmen en Robert Gesink die in zijn wiel zat viel samen met hem, daarbij het muurtje rakend met zijn linker arm.

Op 34 km van de aankomst ontsnapte de bolletjestruidrager Clément Lhotellerie (Skil Shimano) en bleef lange tijd alleen aan kop tot hij op 15 km van de aankomst gezelschap kreeg van Javier Benitez (Saunier Duval-Scott). Damiano Cunego en Luis Leon Sanchez voegden zich nog bij deze twee koplopers voordat ze op minder dan 4 km van de aankomst ingehaald werden.

Uiteindelijk wist Luis Leon Sanchez (Caisse d'Epargne) een klein beetje voorsprong te pakken en met slechts een paar meter verschil won hij de etappe voor Maxime Monfort (Cofidis) en Carlos Barredo (Quick.Step).

Voor het algemeen klassement is het Rinaldo Nocentini (AG2R La Mondiale) niet gelukt de 3 seconden verschil met Davide Rebellin (Gerolsteiner) weg te werken. Rebellin is waarschijnlijk wel blij om nu als eerste te eindigen na vorig jaar in de laatste etappe verslagen te worden door Alberto Contador.

De twee renners die zich tijdens deze Paris-Nice als vrijwel onbekende renners als beste in de kijkers hebben gereden zijn zeker wel Clément Lhotellerie (Skil Shimano) en Robert Gesink (Rabobank).

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

nog geen reacties | 5419x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Parijs-Nice | Wielrennen algemeen (m.u.v. Tour de France)

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is negen keer negen ?