De Nederlandse klassieker, de Amstel Gold Race, vindt zondag plaats tussen Maastricht en ... de Rijksweg in Vilt. Sinds 2013 vindt de finish namelijk niet meer plaats op de top van de Cauberg in Valkenburg maar op dezelfde plaats als waar de verschillende wedstrijden van de Wereldkampioenschappen 2012 plaats vonden.
Het parcours van de Amstel Gold Race 2023 is echter wel gewijzigd ten opzichte van de voorgaande jaren, met name wat het eerste deel betreft. Het bevat 33 bergen voor deze 57ste editie van de UCI WorldTour koers (het aantal bergen verandert af en toe, met een minimum van 31 in 2010 en 2012 en een maximum van 35 in 2017 en gedurende de jaren die daarop volgden). In dit artikel vindt u het tijd- en routeschema en het parcours op een Open Street Maps kaart (vergelijkbaar met Google Maps) en u kunt ook het parcours downloaden in Google Earth om zo bijvoorbeeld een virtuele vogelvlucht eroverheen te maken.
LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE
De beschrijving van het parcours van de Amstel Gold Race 2023
Na de start vanaf het Vrijthof midden in het centrum van Maastricht gaan de renners allereerst richting het noorden tot aan Geulle waar ze voorheen gebruikelijk afsloegen naar rechts om zo de Slingerberg te beklimmen. Ditmaal is dat echter niet het geval en gaan ze verder richting Elsloo, waar ze de Maasberg (1) beklimmen en vervolgens tot aan Urmond, waarna ze eindelijk rechts afslaan, ditmaal richting Sittard om vervolgens verder te rijden naar het zuiden en zo weer richting het gebruikelijke parcours te gaan wat ze (tijdelijk) weer volgen vanaf Beek. Ze beklimmen dan de Adsteeg (2) (de twee eerste bergen van de koers liggen zo dus een stuk verder uit elkaar dan voorheen) waarna ze weer afwijken van het klassieke parcours. Waar ze voorheen op zoek gingen naar de klim van de Lange Raarberg rijden ze nu namelijk rechtdoor. Ze gaan vervolgens, via het gebruikelijke parcours naar de klim van de Bergseweg (3), maar in plaats van vervolgens af te slaan en verder te rijden naar de finishlijn gaan ze nu rechtdoor, richting nieuwe beklimmingen. Het betreft achtereenvolgens de Korenweg (4), Nijswillerweg (5) en een klim op de Rijksweg N278 (6). In Cadier en Keer komen ze dan weer terug op het gebruikelijke parcours, ditmaal dus zonder doorkomst over de finishlijn, en dat is ook de plek waar het eerste deel van het parcours, ingetekend in geel op de kaart, eindigt.In het tweede deel van het parcours, in het blauw ingetekend, dalen ze vervolgens af naar de grens met België en gaan via de Wolfsberg (7) en de Loorberg (8) waarna ze een stukje richting het noorden rijden richting de stad Gulpen waardoor ze dichtbij de Gulpenerberg komen, zonder er echter de top van te beriken, en vervolgens weer naar het zuiden via de klim van de Schweibergerweg (9) waarna ze linksaf slaan en de grens volgen met de klim van Camerig (10), een omweggetje richting Vijlen en vervolgens door richting het Drielandenpunt (11) (een topje waar Nederland, Duitsland en België samen komen). Dit deel van het parcours is dus blauw op de kaart.
Wat dan volgt zijn de beklimmingen van Gemmenich (12) net aan de andere kant van de Belgische grens en Epenerbaan/Vijlenerbos (13) na de terugkeer in Nederland. De renners zitten dan op het oranje deel van het parcours en beklimmen de Eperheide (14) en volgen daarna hetzelfde parcours als op de heenweg maar ditmaal naar het noorden, waarna ze afslaan om de Gulpenerberg (15) te beklimmen en vervolgens de Plettenberg (16), Eyserweg (17), Sint Remigiusstraat (18), Vrakelberg (19) en de opeenvolging van Sibbergrubbe (20) en Cauberg (21) om vervolgens voor het eerst over de finishlijn te komen.
Het lusje wat volgt rondom de finishlijn, in het groen op de kaart, bevat om te beginnen de klim van de Geulhemmerberg (22). Na een bezoekje aan Maastricht en éénmaal terug in Cadier en Keer beklimmen ze dan de Keederberg (23), waarna ze rechtsaf slaan in Bemelen om zo naar de Bemelerberg (24) te rijden en, na de Loorberg (25), gaan ze eerst rechtdoor en slaan vervolgens linksaf richting de Gulperberg (26), waarna ze op zoek gaan naar de Kruisberg (27) (in plaats van dat ze afslaan op de Plettenberg zoals bij de eerste doorkomst) en vervolgens de Eyserbosweg (28) en de Fromberg (29). Het peloton slaat dan linksaf in Schin op Geul om zo op de Keutenberg (30) te komen waarna ze voor de tweede en laatste keer de Cauberg (31) beklimmen, die ditmaal gevolgd zal worden door een laatste lusje (in roze/violet) wat lijkt op het circuit van de Wereldkampioenschappen 2012, met de klim van de Geulhemmerberg (32) en de Bemelerberg (33). Ditmaal rijden we dus niet meer de Cauberg op!
De fictieve start zal plaats vinden om 10u45 en de finish staat gepland rond 16u52. De total afgelegde afstand is dit jaar 253,6 kilometer.
Het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours van de Amstel Gold Race 2023 op Open Street Maps
Hieronder vindt u een kaart op Open Street Maps (vergelijkbaar met Google Maps), het koersprofiel en het tijd- en routeschema (met de doorkomsttijden door de verschillende steden en dorpjes op het parcours) van de Amstel Gold Race 2023. Klik op de afbeeldingen om ze te openen.Om de kaart makkelijker te "lezen" te maken is het parcours afgebeeld in vijf delen: het eerste deel in geel, het tweede in blauw, het derde in oranje en het vierde in het groen. De laatste lus, 21,3 kilometers lang, is afgebeeld in roze/violet.
BELANGRIJK: om de kaart nog makkelijker te begrijpen te maken met betrekking tot de opeenvolging van de verschillende delen van het parcours, kunt u deze nu één voor één op de kaart tonen of laten verdwijnen. Om dit te doen gaat u met uw muis naar het icoontje met de 3 lagen in de rechterbovenhoek en kiest u de delen die u wilt laten zien of niet meer wilt laten zien.
LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE
Het parcours van de Amstel Gold Race 2023 in Google Earth
Bekijkt u het parcours van de Amstel Gold Race 2023 liever in Google Earth om zo bijvoorbeeld een virtuele vogelvlucht over het parcours te kunnen maken? Download dan onderstaand KML bestandje:>> Download het parcours van de Amstel Gold Race 2023 in Google Earth
(mocht er niets gebeuren als u op de link klikt, kopieer dan de link - http://short.thover.com/?ID=835 - en plak deze zelf in de adresbalk en druk dan op enter; de download zou dan moeten starten)
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!
3 reacties | 15463x bekeken
dit artikel is geplaatst in: Klassiekers | OpenStreetMap/Google Maps/Google Earth
Dommage qu'il n'y ai pas un lien pour la liste des engagé(e)s.
| Jean-Claude ANDRECK | zaterdag 15 april 2023 om 03u21
Bonjour Jean-Claude ANDRECK,
Je préfère communiquer la liste des partants quand elle est disponible, plutôt qu'une liste d'engagés qui est encore susceptible d'évoluer. Impossible donc de l'intégrer dans cet article au moment de sa publication.
La liste des partants vient d'être publiée sur la fiche de la course Amstel Gold Race 2023 dans le calendrier cycliste UCI du site.
| Thomas Vergouwen | zaterdag 15 april 2023 om 16u39
Vreemde zaak dat er een Belgische auto voor de winnaar als trekpaard gebruikt werd. En waarom wordt door Amstel deze klassieker uitbesteed aan 'aan'n Belg terwijl het een Nederlandse klassieker is?
| Richard De Leeuw | maandag 17 april 2023 om 19u54