zondag 10 maart 2024 om 20u32

Uiteindelijk heeft de 82e editie van de Race naar de zon, zoals Paris-Nice bekend staat, weinig zon gezien.

Aan de andere kant werd de overwinning in het algemeen klassement van Paris-Nice 2024, zoals vaak het geval is in deze race, wel beslist door slechts een paar seconden, en het was op de laatste dag dat de gele trui van schouder wisselde en uiteindelijk terecht kwam op de schouders van Matteo Jorgenson, de jonge Amerikaanse renner van Team Visma | Lease a Bike die heeft laten zien zeer consistent te zijn en uiteindelijk sterker dan zijn oude vriend, Brandon McNulty (UAE Team Emirates), zijn landgenoot!

De samenvatting van deze week van Parijs-Nice 2024

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Olav Kooij voor de sprintzege in de eerste etappe, de favorieten tonen nu al hun moed!

Het begon allemaal met een lusvormige etappe rond Les Mureaux, in de Yvelines, die een klassieker was, met een ontsnapping die werd ingerekend met nog enkele tientallen kilometers te gaan en ... de hoofdrolspelers in het algemeen klassement toonden hun moed al door te strijden voor de bonificatieseconden die werden toegekend in de tussensprint bij Montainville en het was Matteo Jorgenson (Team Visma | Lease a Bike) die daar de 6 seconden pakte!

Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) en Egan Bernal (INEOS Grenadiers) waren ook van de partij om de koers op te schudden en onder hun gezamenlijke impuls werd het peloton iets uitgedund, zodat het zich met wat minder sprinters aandiende voor de massasprint aan de finish in Les Mureaux, na een mislukte poging van Anthony Turgis (TotalEnergies). Er waren echter nog genoeg sprinters in het veld en de overwinning werd uiteindelijk beslist tussen Mads Pedersen (Lidl-Trek) en Olav Kooij (Team Visma | Lease a Bike), waarbij de Nederlander de Deen met slechts een half wiel versloeg. Laurence Pithie (Groupama-FDJ) werd 3e.

De tweede etappe: een tweede sprint, een tweede Nederlander!

Tussen Thoiry en Montargis werd de etappe voornamelijk gedomineerd door de strijd om de punten in het bergklassement (met twee beklimmingen van de 3e categorie), met Mathieu Burgaudeau die de leiding nam voor de rest van de week ... ook al zal hij zijn bolletjestrui verliezen in de laatste etappe van deze Paris-Nice 2024!

Op de lange rechte stukken zorgde de afwezigheid van wind ervoor dat er geen opsplitsing plaats vond en het was uiteindelijk in een gegroepeerd peloton dat de renners naar de finish reden aan het einde van een lang recht stuk, ook al waren ze tegen het einde een beetje verspreid vanwege een klein klimmetje in de finale. Uiteindelijk was het een andere Nederlandse renner, Arvid de Kleijn (Tudor Pro Cycling Team), die aan het langste eind trok.

Etappe 3: de Emiraten zijn het snelst in de ploegentijdrit

Etappe 3 van Paris-Nice 2024 zag de terugkeer van de altijd ongebruikelijke discipline van de ploegentijdrit, dit keer rond Auxerre. Met twee hobbels op het parcours van de dag, en met de speciale regel voor Paris-Nice om de werkelijke tijd voor elke renner toe te passen en de tijd van de eerste renner voor het team te nemen, zagen we verschillende sprinters die door hun ploeggenoten werden gedropt in deze ploegentijdrit.

Op het tussenliggend tijdwaarnemingspunt waren alle tekenen dat Soudal Quick-Step en Remco Evenepoel het goed zouden gaan doen, met een voorsprong van 17 seconden op de ploeg die uiteindelijk de etappe won! Toen de regen echter zijn intrede deed, moest de Belgische ploeg meer voorzorgsmaatregelen nemen in het tweede deel van de tijdrit en was het uiteindelijk UAE Team Emirates dat de etappe won, 15 seconden voor Jayco AlUla, 20 seconden voor EF Education-EasyPost en maar liefst 22 seconden voor de Belgische ploeg!

Mont Brouilly: Buitrago wint etappe 4 solo

De 4e etappe van Paris-Nice 2024 maakte zijn belofte waar met 7 moeilijkheden. Vier renners reden weg in een ontsnapping: Jasper de Buyst(Lotto Dstny), Stefan Bissegger (EF Education-EasyPost), Christian Scaroni (Astana Qazaqstan Team) en Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies).

Op de 4e klim versnelden Burgaudeau en Scaroni en de kopgroep splitste zich in tweeën, maar uiteindelijk was het Scaroni die er alleen vandoor ging richting de top. Hij wist vervolgens alleen voorop te blijven tot de top van de eerste beklimming van de Mont Brouilly.

Alles was toen weer samen, totdat Lucas Plapp (Team Jayco AlUla) en iets verderop Santiago Buitrago (Bahrain Victorious) in de aanval gingen op de voorlaatste klim, de Col du Fût d'Avenas - Les Chappes. Het gat tussen hen werd niet veel groter, maar de ongeveer veertig seconden waren genoeg om Santiago Buitrago de etappeoverwinning te laten pakken, uiteindelijk solo, want dankzij een nieuwe aanval op de eerste hellingen van de Mont Brouilly, slaagde de Colombiaan erin om alleen verder te gaan. Zijn aanvankelijke vluchtmakker profiteerde echter wel om de gele trui te pakken aan het einde van deze etappe.
In de groep van favorieten profiteerde Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) van de hellingen van deze laatste klim om Primož Roglič (BORA-hansgrohe) van zich af te schudden, maar het was Mattias Skjelmose (Lidl-Trek) die hem uiteindelijk versloeg op de streep voor de 3e plaats en om de laatste beschikbare bonusseconden te pakken aan deze finish.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Opnieuw een sprint voor etappe 5, opnieuw een overwinning voor Olav Kooij

Het drieluik van moeilijkheden tussen Saint-Sauveur-de-Montagut en Sisteron weerhield, in tegenstelling tot de traditie voor de finishes van Paris-Nice in Sisteron, de sprintersploegen er niet van om zich op te stellen en te strijden voor de finish van de etappe in een sprint!

8 renners gingen er wel vandoor, iets verderop gevolgd door nog twee renners, maar het peloton toonde geen enkele neiging om hun voorsprong te laten groeien, met name met de Lidl-Trek ploeg voor Mads Pedersen, de Visma | Lease a Bike ploeg voor Olav Kooij en Groupama-FDJ voor Laurence Pithie. Tegen de tijd dat ze voor de eerste keer over de streep kwamen, had de kopgroep een voorsprong van slechts 7 seconden op het achtervolgende peloton, en de ontsnapping kwam al snel tot een einde.

De resterende tien kilometer waren een kans voor sommige renners om hun geluk opnieuw te beproeven, maar zonder succes, want de sprinters raceten naar de finish! Mads Pedersen zette als eerste aan, vrij vroeg, en Pascal Ackermann (Israel-Premier Tech) haalde hem vervolgens in, maar uiteindelijk was het opnieuw Olav Kooij (Team Visma | Lease a Bike) die deze twee hindernissen passeerde en de etappezege pakte, terwijl de leiding in het algemeen klassement ongewijzigd bleef.

De ene Deen verbergt de andere: Skjelmose wint de etappe

In het eerste deel van de etappe, in de kou, was het de Deen Mads Pedersen (Lidl-Trek) die er alles aan deed om zich aan te sluiten bij de kopgroep van 10 renners (inclusief Mathieu Burgaudeau [TotalEnergies], nog steeds op zoek naar punten voor zijn bolletjestrui), in afwachting van een mogelijk succes van de kopgroep en dus een sprint vanuit een kleine groep.

Het peloton trok zich hier echter niets van aan en haalde de kopgroep in met nog zo'n zestig kilometer te gaan, hoewel Burgaudeau op de top van de Col de Gourdon weer even ontsnapte om voor punten te gaan. Na de eerste passage over de streep was het Primož Roglič (BORA-hansgrohe) die de aanval inzette op de eerste hellingen van de Côte de La Colle-sur-Loup, maar samen met een groepje favorieten was het Matteo Jorgenson (Team Visma | Lease a Bike) die de vijandelijkheden inzette. Samen met Mattias Skjelmose (Lidl-Trek) en Brandon McNulty (UAE Team Emirates) ging het leidende trio op weg naar de finish in La Colle-sur-Loup. Op de laatste hellingen richting de finish was het Mattias Skjelmose die zich de sterkste toonde en finishte voor McNulty en Jorgenson en 52 seconden voor de andere favorieten. McNulty pakte tegelijkertijd de gele trui.

Etappe 7: kort maar zwaar, met Vlasov alleen

Etappe 7, die begon in Nice, zou eindigen in ski-oord Auron (laatste klim van 1e categorie), na de beklimming van La Colmiane, ook een klim van 1e categorie.

Gezien de weersomstandigheden en de aanwezigheid van sneeuw op de slotklim en mogelijk ook op de voorgaande klim, besloot de organisator gedurende de week om deze etappe te wijzigen en uiteindelijk aan te komen bij La Madone d'Utelle, waardoor de moeilijkheidsgraad van de finish behouden bleef, maar de etappe met 70 kilometer werd ingekort en er een lastige klim vooraf aan de finish verdween.

Aan de finish verwachtte iedereen ongetwijfeld één van de grote favorieten in de wedstrijd, Primož Roglič (BORA-hansgrohe), maar dat mocht uiteindelijk niet zo zijn, ondanks zijn achterstand in het algemeen klassement... In de regen en de kou waren het twee renners die ontsnapten, Benjamin Thomas (Cofidis) en Johan Jacobs (Movistar Team), terwijl het achter hen op volle toeren ging. Benjamin Thomas gaf uiteindelijk de strijd op met het leidende duo en aan de voet van de slotklim had Johan Jacobs een voorsprong van slechts 15 seconden op het achtervolgende peloton.

Soudal Quick-Step en Remco Evenepoel versnelden hard vooraan het peloton en schakelden geleidelijk een aantal rivalen uit. Met nog zo'n 20 renners te gaan mislukte deze strategie echter gedeeltelijk en was het uiteindelijk Egan Bernal (INEOS Grenadiers) die demarreerde en de bonussen pakte in de tussensprint bij Utelle. Op 4 kilometer van de top probeerde Evenepoel het nog een keer, maar zonder weg te rijden. Aleksandr Vlasov (BORA-hansgrohe) slaagde daar wel in en ook al slaagde Evenepoel erin om de gele trui, Brandon McNulty (UAE Team Emirates), af te schudden, was hij niet in staat om de andere favorieten van zich af te schudden.

Aleksandr Vlasov ging door en wist voorop te blijven om deze 7e etappe te winnen. McNulty behield de gele trui, maar had nu slechts 4 seconden voorsprong op Matteo Jorgenson (Team Visma | Lease a Bike), 35 seconden op Mattias Skjelmose (Lidl-Trek) en 36 seconden op Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step).

Het kwam allemaal aan op de laatste etappe: Evenepoel won de etappe, Jorgenson het algemeen klassement!

Victor Campenaerts (Lotto Dstny) was de eerste die de vijandelijkheden begon, solo, door te versnellen op de Côte de Levens, met een groep van ongeveer twintig favorieten in de achtervolging.

Aan de voet van de Côte de Peille, met nog zo'n vijftig kilometer te gaan, werd Campenaerts weer gegrepen en kon Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) een grote versnelling inzetten, die slechts een tiental van de favorieten kon volgen. Nog steeds op deze klim ging Evenepoel opnieuw in de aanval, zonder dat hij erin slaagde om opnieuw weg te rijden. Maar met nog 3 kilometer te gaan was een derde versnelling de juiste om weg te rijden, waarbij alleen Matteo Jorgenson (Team Visma | Lease a Bike) de Belgische kampioen kon volgen, in eerste instantie samen met Aleksander Vlasov (BORA-hansgrohe). Met de drager van de gele trui al ver weg, versnelde Jorgenson om de bonificaties te pakken op de top van de Col d'Eze.

Op de Col des quatre chemins, op de laatste omloop na een eerste snel bezoek aan Nice, viel Vlasov terug en kwam alles aan op het overgebleven duo van Evenepoel en Jorgenson. Bij het naderen van de finish op de Promenade des Anglais in Nice ging Evenepoel in de aanval en genoot Jorgenson van zijn eindzege!

Evenepoel pakte ook de groene trui en de bolletjestrui, terwijl Jorgenson ook de beste jongere was en daarom ook met de witte trui naar huis ging.

Amerikaanse vriendschap: Jorgenson wint de wedstrijd en pakt de gele trui af van McNulty

Aan het begin van de etappe was het Brandon McNulty (UAE Team Emirates) die in het geel van start ging, maar het werd al snel duidelijk dat de lichte zwakte die gisteren werd opgemerkt vandaag vol aan het licht zou komen en dat de Amerikaanse renner niet in staat was om de overwinning te pakken in Paris-Nice 2024.

Zijn landgenoot Matteo Jorgenson (Team Visma | Lease a Bike) lag al in de hinderlaag in het algemeen klassement, maar won de wedstrijd uiteindelijk gemakkelijk, met McNulty op de 3e plaats achter Evenepoel. De vriendschap tussen de twee Amerikaanse renners, die elkaar al sinds hun tienerjaren kennen, heeft daar echter niet onder geleden, zoals deze foto laat zien!

Evenepoel: missie geslaagd?

Velen verwachtten een duel Evenepoel <> Roglič in deze Paris-Nice 2024 maar uiteindelijk mocht het niet zo zijn. Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) werd 2e op 30 seconden van Matteo Jorgenson (Team Visma | Lease a Bike), maar won desondanks de slotetappe van deze 82e editie van [[Parijs-Nice]].

Moet dit, gezien het feit dat hij deze etappe net zo goed niet had kunnen winnen, gezien worden als een teleurstelling? Of heeft hij eigenlijk zijn doelstellingen behaald, aangezien hij deze etappe won en tweede eindigde in het algemeen klassement?

Als we kijken naar zijn verwachtingen voor de start in Les Mureaux, kunnen we het in ieder geval een succes noemen, aangezien hij zijn doelstellingen lijkt te hebben gehaald, terwijl hij zich misschien gedeeltelijk heeft voorbereid op de Tour de France 2024:



Mijn doel is allereerst om een etappe te winnen, en daarnaast voel ik me er klaar voor om een goed resultaat te behalen in het algemeen klassement (...) Het zou mooi zijn om te winnen, maar als ik 2e of 3e eindig, ben ik daar ook tevreden mee.

Remco Evenepoel

2e de Paris-Nice 2024 et vainqueur de la dernière étape

En Primož Roglič?

... terwijl Primož Roglič (BORA-hansgrohe) die 10e werd op 5'33", was dat duidelijk een teleurstelling!

Heeft de verandering van ploeg die hij zo graag wilde een negatief effect gehad op zijn voorbereiding op het seizoen, is de verandering van uitrusting en ander materiaal daar de schuld van, is de voorbereiding op hoogte anders geweest, is het gewoon een geval van nog niet in topvorm zijn, met het oog op een betere vorm later in het seizoen, of begint de leeftijd een rol te spelen? Of is het een combinatie van al deze dingen? We zullen het later in het seizoen ontdekken...

Video samenvatting van Parijs-Nice 2024

De hele week zijn de uitslagen van elke etappe van Parijs-Nice 2024 op de UCI wielerkalender geplaatst, samen met een foto van de winnaar en een videosamenvatting.

Om de wedstrijd in zijn 8 etappes opnieuw te beleven, kunt u naar deze pagina gaan om de videosamenvattingen te vinden!

© foto's : A.S.O./Billy Ceusters

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

nog geen reacties | 828x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Parijs-Nice | Parijs-Nice 2024

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is één plus drie ?