maandag 15 december 2008 om 22u55

De Giro d'Italia viert volgend jaar haar 100ste verjaardag met de 92ste editie en doet voor deze gelegenheid de Piazzale Loreto eer aan. Op dit plein vond namelijk op 13 mei 1909 het vertrek van de eerste Giro d'Italia plaats en tijdens de 9de etappe van de Ronde van Italië in 2009 zullen de renners er dan ook verschillende rondjes rijden.

In dit artikel leest u alles over het parcours, de vertrek- en aankomststeden en de bergprofielen van de Giro d'Italia 2009 zoals deze op zaterdag 13 december in Venetië gepresenteerd zijn!

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Terug in de tijd

De eerste Giro d'Italia werd in 1909 georganiseerd en bestond uit 8 etappes met een totale afstand van 2448 kilometer. Deze eerste Ronde van Italië vond plaats van 13 tot en met 20 mei 1909 en werd gewonnen door de Italiaan Luigi Ganna. 127 renners stonden aan het vertrek van de Corsa Rosa, om 2u53 's ochtends op 13 mei, allen Italiaan en 4 Franse renners. Slechts 49 renners haalden de aankomst in Milaan.

Volgens de huidige criteria voor wielerwedstrijden zou de eerste Giro gewonnen zijn door John Rossignoli met 24 seconden voorsprong op Carlo Galetti en 50 op Luigi Ganna. Pas in 1914 werd het algemeen klassement voor het eerst bepaald op basis van de totale tijd waarin de etappes verreden werden.

In 1909 waren de etappes als volgt:
1/ Milaan (Milano) - Bologna (397 km)
2/ Bologna - Chieti (379 km)
3/ Chieti - Napoli (243 km)
4/ Napoli - Rome (Roma) (228 km)
5/ Rome (Roma) - Firenze (347 km)
6/ Firenze - Genova (294 km)
7/ Genova - Turijn (Torino) (354 km)
8/ Turijn (Torino) - Milaan (Milano) (206 km)

De Giro d'Italia was gebaseerd op het voorbeeld van de Tour de France. Terwijl de Tour de France als doel had de verkopen van de krant L'Auto (sindsdien via een omweg L'Equipe geworden) te stimuleren, ging het bij de Ronde van Italië om hetzelfde doel maar dan voor de sportkrant La Gazzetta dello Sport.

De oprichting van deze wielerronde werd aangekondigd in La Gazzetta dello Sport op 7 augustus 1908, niet alleen als antwoord op de Tour de France maar ook op de autorace die door de concurrent Corriere della Sera georganiseerd werd.

De Giro d'Italia is sinds 1909 jaarlijks georganiseerd, met uitzondering van de twee periodes van de Eerste en Tweede Wereldoorlog: van 1915 tot 1918 en van 1940 tot 1945. Sinds de oprichting van de Ronde van Italië zijn in totaal 328.309 kilometers verreden in 1.709 etappes en 22 prologen.

In 1928 kende de Giro het grootste aantal deelnemers met 298 renners aan de start, terwijl 1912 het kleinste aantal kende met maar 54 renners.

De Tour de France heeft de gele trui (naar aanleiding van de kleur van de pagina's van de krant L'Auto) en de leider van het algemeen klassement van de Giro d'Italia draagt sinds 1931 de roze trui (maglia rosa) aangezien de Gazzetta dello Sport op roze pagina's gedrukt wordt. De eerste roze trui werd uitgereikt aan Learco Guerra. De beste klimmer draagt de groene trui (maglia verde), de leider van het puntenklassement de cyclaamkleurige trui (maglia ciclamino) en de beste jongere de witte trui (maglia bianca).

De etappes en het parcours van de Giro d'Italia 2009

De Giro d'Italia 2009 bestaat uit 21 etappes en vindt plaats van zaterdag 9 tot en met zondag 31 mei 2009. De renners zullen in totaal 3395,5 kilometer fietsen en met deze afstand ligt de 92ste Giro precies tussen de kortste Giro sinds de oprichting (de eerste, in 1909, met 2448 kilometer) en de langste (die van 1954, met 4337 kilometer).
Het dak van de Ronde van Italië (Cima Coppi) ligt op 2360 meter bovenop de Col d'Izoard.
Deze Giro bezoekt vrijwel heel Italië, met uitzondering van het allerzuidelijkste deel, en ook drie andere landen: Oostenrijk tijdens de 6de etappe Bressanone / Brixen > Mayrhofen en tijdens de 7de etappe Innsbruck > Chiavenna, Zwitserland ook tijdens de 7de etappe en Frankrijk tijdens de 10de etappe Cuneo > Pinerolo.

De 21 etappes zijn als volgt verdeeld:
- 8 vlakke etappes
- 6 middelgebergte
- 4 hooggebergte
- 2 individuele tijdritten
- 1 ploegentijdrit
Het parcours van de Giro d'Italia 2009
Het parcours van de Giro d'Italia 2009 - © gazetta.it

1/ zaterdag 9 mei 2009 - Lido di Venezia - ploegentijdrit - 20,5 km
De eerste etappe vindt plaats op het eiland Lido di Venezia, een eiland met een lengte van zo'n 12 kilometer, in de vorm van een ploegentijdrit.

Het vertrek vindt plaats aan de noord-oostkant van het eiland en de ploegen dalen dan bijna helemaal af naar het zuiden van het eiland tot aan Alberoni alvorens weer terug te rijden naar het noorden. Een groot deel van het parcours loopt in bijde richtingen over de Via Malamocco. Het parcours is volledig vlak.
Het parcours van de eerste etappe - Lido di Venezia
Het parcours van de eerste etappe - Lido di Venezia - © gazetta.it

2/ zondag 10 mei 2009 - Jesolo > Trieste - vlakke etappe - 156 km
De tweede etappe vertrekt vanuit Jesolo, niet ver van Venetië, en brengt de renners naar het meest oostelijke punt van noord-Italië, Trieste. Aan het einde van de etappe rijden de renners een rondje in het centrum van de stad Trieste om uiteindelijk 156 kilometer na hun vertrek de finishlijn te bereiken.
Het parcours van deze etappe is in het algemeen vrij vlak.
Het parcours van de tweede etappe - Jesolo > Trieste

Het profiel van de tweede etappe - Jesolo > Trieste
Het parcours en het profiel van de tweede etappe - Jesolo > Trieste - © gazetta.it

3/ maandag 11 mei 2009 - Grado > Valdobbiadene - vlakke etappe - 200 km
Wederom een vrij vlakke etappe deze maandag. Na een vertrek naar het noorden vanuit Grado gaan de renners richting het westen tot aan de aankomst in Valdobbiadene. De etappe eindigt wederom met een rondje rondom de aankomststad.
Het parcours van de derde etappe - Grado > Valdobbiadene

Het profiel van de derde etappe - Grado > Valdobbiadene
Het parcours en het profiel van de derde etappe - Grado > Valdobbiadene - © gazetta.it

4/ dinsdag 12 mei 2009 - Padova > San Martino di Castrozza - bergetappe - 165 km
Na een kleine verplaatsing vindt de eerste bergetappe plaats tussen Padova en San Martino di Castrozza. Vanuit Padova rijden de renners naar het noorden om in de Italiaanse Alpen terecht te komen en naar de bergaankomst in het ski-oord van San Martino di Castrozza in de Dolomieten te rijden. Tijdens deze etappe beklimmen ze ook de Passo Croce d'Aune vanuit Pedavena.
Het parcours van de vierde etappe - Padova > San Martino di Castrozza

Het profiel van de vierde etappe - Padova > San Martino di Castrozza
Het parcours en het profiel van de vierde etappe - Padova > San Martino di Castrozza - © gazetta.it

> Klik hier om de details van de bergen van deze etappe te bekijken

5/ woensdag 13 mei 2009 - San Martino di Castrozza > Alpe di Siusi - bergetappe - 125 km
De volgende dag zal het vertrek ook plaats vinden in het ski-oord San Martino di Castrozza, wederom voor een bergetappe. Deze etappe gaat nog verder naar het noorden om 125 kilometer verder in Alpe di Siusi aan te komen. Na het vertrek in de vorm van een beklimming van de Passo Rolle is de etappe redelijk dalend tot aan de laatste beklimming naar de bergaankomst in Alpe di Siusi.
Het parcours van de vijfde etappe - San Martino di Castrozza > Alpe di Siusi

Het profiel van de vijfde etappe - San Martino di Castrozza > Alpe di Siusi
Het parcours en het profiel van de vijfde etappe - San Martino di Castrozza > Alpe di Siusi - © gazetta.it

> Klik hier om de details van de bergen van deze etappe te bekijken

6/ donderdag 14 mei 2009 - Bressanone / Brixen > Mayrhofen (Oostenrijk) - middelgebergte - 242 km
Na de twee bergetappes staat er donderdag 14 mei een etappe op het programma die vertrekt vanuit Bressanone ... of Brixen. Aangezien het meerendeel van de plaatselijke bevolking Duits praat heeft deze stad ook een Duitse naam, Brixen, naast de Italiaanse naam Bressanone. Na een vertrek naar het oosten komen de renners in Lienz in Oostenrijk waar ze naar het noorden verder rijden en door de Felbertauern tunnel rijden alvorens weer terug naar het westen te rijden vanuit Mittersill en de Gerlospass te nemen naar de aankomst in Mayrhofen
Het parcours van de zesde etappe - Bressanone/Brixen > Mayrhofen

Het profiel van de zesde etappe - Bressanone/Brixen > Mayrhofen
Het parcours en het profiel van de zesde etappe - Bressanone/Brixen > Mayrhofen - © gazetta.it

7/ vrijdag 15 mei 2009 - Innsbruck (Oostenrijk) > Chiavenna - middelgebergte - 244 km
Wederom een middelgebergte etappe die de renners terugbrengt vanuit Innsbruck via Zwitserland naar Italië, Chiavenna net na de grens om precies te zijn. Net voor de aankomst nemen de renners de Passo Maloja voor een afdaling naar de aankomst in Chiavenna.
Het parcours van de zevende etappe - Innsbruck > Chiavenna

Het profiel van de zevende etappe - Innsbruck > Chiavenna
Het parcours en het profiel van de zevende etappe - Innsbruck > Chiavenna - © gazetta.it

8/ zaterdag 16 mei 2009 - Morbegno > Bergamo - middelgebergte - 208 km
Na het vertrek vanuit Morbegno en na een stuk langs het Como-meer te zijn gereden beklimmen de renners de Culmine di San Pietro voor een afdaling naar Bergamo. Na ongeveer 115 kilometer beginnen ze dan aan een lus met de Colle del Gallo om weer terug te komen in Bergamo en daar de finishstreep aan te treffen na 208 kilometer op het zadel te hebben doorgebracht.
Het parcours van de achtste etappe - Morbegno > Bergamo

Het profiel van de achtste etappe - Morbegno > Bergamo
Het parcours en het profiel van de achtste etappe - Morbegno > Bergamo - © gazetta.it

9/ zondag 17 mei 2009 - Milaan - vlakke etappe - 155 km
De etappe van zondag 17 mei is een bijzondere etappe. Deze etappe is gemaakt ter ere van het honderdjarig bestaan van de Giro d'Italia met een circuit in Milaan wat 10 keer verreden zal worden. Het vertrek vindt plaats op het Piazza Castello en de aankomst vlakbij het Piazzale Loreto waar het vertrek van de eerste Giro d'Italia in 1909 plaats vond.

De organisator heeft deze etappe daarom dan ook de naam Milano Show 100 meegegeven.
Het parcours van de negende etappe - Milaan
Het parcours van de negende etappe - Milaan - © gazetta.it

maandag 18 mei 2009 - rustdag
Deze eerste rustdag zal gebruikt worden voor een verplaatsing van Milaan naar Cuneo. Met een afstand van zo'n 250 kilometer is de kans op ontevredenheid kleiner dan vorig jaar toen de renners klaagden over de lange en slecht georganiseerde verplaatsingen.

10/ dinsdag 19 mei 2009 - Cuneo > Pinerolo - bergetappe - 250 km
Na de rustdag vertrekt de 10de etappe vanuit Cuneo, waar ook de 16de etappe Cuneo > Jausiers van de Tour de France 2008 op 22 juli 2008 plaats vond.
De Tour de France 2008 in Cuneo
De kans is groot dat de 10de etappe van de Giro d'Italia ook vertrekt vanaf het Piazza Galimberti in Cuneo

Na eerder al Oostenrijk en Zwitserland te hebben bezocht is het nu de beurt aan Frankrijk om de Giro te ontvangen tijdens deze etappe.

Op de grens tussen de twee landen vinden de renners Colle della Maddalena of in het Frans de Col de Larche alvorens verder te gaan met de Col de Vars en de Col d'Izoard. Ze rijden dan weer de grens over om terug te keren in Italië via de Colle del Monginevro of in het Frans de Col de Montgenèvre. Ze klimmen vervolgens naar Sestrière alvorens de afdaling naar Pinerolo kan beginnen.
Het parcours van de tiende etappe - Cuneo > Pinerolo

Het profiel van de tiende etappe - Cuneo > Pinerolo
Het parcours en het profiel van de tiende etappe - Cuneo > Pinerolo - © gazetta.it

> Klik hier om de details van de bergen van deze etappe te bekijken

11/ woensdag 20 mei 2009 - Turijn > Arenzano (Genova) - bergetappe - 206 km
Deze elfde etappe vertrekt vanuit Turijn naar het oosten richting de stad Alexandrië (Alessandria) alvorens af te dalen naar het zuiden naar de finish in Arenzano aan de kust.
Het hoogste punt van deze etappe bevindt zich bovenop de Passo del Turchino.
Het parcours van de elfde etappe - Turijn > Arenzano

Het profiel van de elfde etappe - Turijn > Arenzano
Het parcours en het profiel van de elfde etappe - Turijn > Arenzano - © gazetta.it

RCS Sport12/ donderdag 21 mei 2009 - Sestri Levante > Riomaggiore (Cinque Terre) - individuele tijdrit - 61,7 km
Als twaalfde etappe stelt de organisator van de Giro d'Italia, RCS Sport, een bijzonder lange individuele tijdrit voor van niet minder dan 61,7 kilometer!

De laatste keer dat de Giro d'Italia zo'n lange tijdrit had was in 1996 toen de Rus Eugeni Berzin de etappe van 62 kilometer won van de Spanjaard Abraham Olano.

Rijdend langs de kust begint de etappe in 2009 met de beklimming van de Passo del Bracco (beklimming van 610 m) en de tijdritexperts moeten ook behoorlijk kunnen klimmen want na de afdaling moeten ze wederom klimmen op de Passo del Termine (beklimming van 543 m).

Deze etappe zou best wel eens wat sporen kunnen achterlaten in het algemeen klassement alhoewel de bergetappes die erop volgen diegenen die hier wat tijd verloren zijn de kans zullen geven deze weer in te halen.
Het parcours van de twaalfde etappe - Sestri Levante > Riomaggiore

Het profiel van de twaalfde etappe - Sestri Levante > Riomaggiore
Het parcours en het profiel van de twaalfde etappe - Sestri Levante > Riomaggiore - © gazetta.it

13/ vrijdag 22 mei 2009 - Lido di Camaiore > Firenze - vlakke etappe - 150 km
Na de tijdrit lijkt deze etappe gemaakt voor de sprinters met zijn vlakke parcours (alleen de Monte Pitoro moet beklommen worden na 47,5 km) en zijn redelijk korte afstand.
Het parcours van de dertiende etappe - Lido di Camaiore > Firenze

Het profiel van de dertiende etappe - Lido di Camaiore > Firenze
Het parcours en het profiel van de dertiende etappe - Lido di Camaiore > Firenze - © gazetta.it

14/ zaterdag 23 mei 2009 - Campi Bisenzio > Bologna (San Luca) - vlakke etappe - 174 km
Wederom een vlakke etappe, van 174 kilometer dit keer, tussen Campi Bisenzio en Bologna. Voor een vlakke etappe bevat deze echter behoorlijk wat bergjes: de Passo della Collina gevolgd door de Valico di Mediano, de Valico di Tolè, de kleinere Mongardino en uiteindelijk de bergaankomst in Bologna.
Het parcours van de veertiende etappe - Campi Bisenzio > Bologne

Het profiel van de veertiende etappe - Campi Bisenzio > Bologne
Het parcours en het profiel van de veertiende etappe - Campi Bisenzio > Bologne - © gazetta.it

15/ zondag 24 mei 2009 - Forlì > Faenza - middelgebergte - 159 km
Na een verplaatsing van bijna 75 kilometer, liggen er op deze etappe, die bijna een rondje vormt (Forlì en Faenza liggen maar 16,6 km uit elkaar), van 159 kilometer niet minder dan 6 bergen van verschillende moeilijkheidsgraad. Na het vertrek vanuit Forlì is er allereerst de lange beklimming van de Passo dell'Eremo, gevolgd door een korte afdaling en de beklimming van de Colle Carnevale, een lange afdaling en een korte beklimming van de Colle Albano. Vervolgens zijn de Valico la Valletta, de Monte Casale en uiteindelijk de Monte Trebbio aan de beurt voor de afdaling naar de aankomststad Faenza.
Het parcours van de vijftiende etappe - Forlì > Faenza

Het profiel van de vijftiende etappe - Forlì > Faenza
Het parcours en het profiel van de vijftiende etappe - Forlì > Faenza - © gazetta.it

16/ maandag 25 mei 2009 - Pergola > Monte Petrano - vlakke etappe - 237 km
Op maar liefst 160 kilometer van de aankomst van de etappe van de dag ervoor vertrekt de 16de etappe vanuit Pergola.
Voor een vlakke etappe heeft deze etappe wederom behoorlijk wat bergen en bergjes met met name de Monte delle Cesane, de Monte Nerone, de Monte Catria en uiteindelijk de bergaankomst bovenop de Monte Petrano vlakbij Cagli. Deze etappe vormt ook weer vrijwel een rondje want de steden Pergola en Cagli liggen maar 20 kilometer uit elkaar!
Het parcours van de zestiende etappe - Pergola > Monte Petrano

Het profiel van de zestiende etappe - Pergola > Monte Petrano
Het parcours en het profiel van de zestiende etappe - Pergola > Monte Petrano - © gazetta.it

dinsdag 26 mei 2009 - rustdag
Deze tweede rustdag zal - net als de eerste - gebruikt worden voor een redelijk grote verplaatsing, dit keer vanaf de Monte Petrano naar Chieti, zo'n 275 kilometer verder.

17/ woensdag 27 mei 2009 - Chieti > Blockhaus - vlakke etappe - 79 km
Na de rustdag is dit voor de renners wederom een redelijk rustige dag met een erg korte etappe, 79 kilometer maar.

Wanneer je echter het profiel van deze etappe bekijkt lijkt het wat minder op een rustdag want het parcours van de etappe is vrijwel constant stijgend en met name de 33 laatste kilometers waarin een stijging van maar liefst 1773 meter ligt (met een stuk van maximaal 11%).
Het parcours van de zeventiende etappe - Chieti > Blockhaus

Het profiel van de zeventiende etappe - Chieti > Blockhaus
Het parcours en het profiel van de zeventiende etappe - Chieti > Blockhaus - © gazetta.it

> Klik hier om de details van de slotklim van deze etappe te bekijken

18/ donderdag 28 mei 2009 - Sulmona > Benevento - middelgebergte - 181 km
De etappe van donderdag 28 mei daalt recht naar het zuiden af vanuit Sulmona om 181 kilometer verder in Benevento aan te komen. Deze middelgebergte etappe begint meteen met de beklimming van de Piano delle Cinque Miglia waarvan de top bereikt wordt na 20 kilometer, maar vervolgens volgt de etappe een redelijk vlak parcours.
Het parcours van de achttiende etappe - Sulmona > Benevento

Het profiel van de achttiende etappe - Sulmona > Benevento
Het parcours en het profiel van de achttiende etappe - Sulmona > Benevento - © gazetta.it

19/ vrijdag 29 mei 2009 - Avellino > Vesuvius (Vesuvio) - vlakke etappe - 164 km
Tijdens deze etappe dalen de renners eerst af naar het zuiden tot aan Salerno alvorens ze de Cava dei Tirrenti beklimmen en langs de kust rijden tot in Napels, ondertussen de Picco Sant'Angelo beklimmend. Op 13 kilometer van de aankomst begint dan de slotbeklimming van de Mont Vésuve
Het parcours van de negentiende etappe - Avellino > Vésuve

Het profiel van de negentiende etappe - Avellino > Vésuve
Het parcours en het profiel van de negentiende etappe - Avellino > Vésuve - © gazetta.it

> Klik hier om de details van de slotbeklimming van deze etappe te bekijken

20/ zaterdag 30 mei 2009 - Napels (Napoli) > Anagni - middelgebergte - 203 km
De voorlaatste etappe is zeker niet de makkelijkste. Er zitten geen grote beklimmingen in maar deze etappe is lang en bevat aan het einde een rondje rondom Anagni voordat we de naam zullen kennen van de renner die de roze trui mag dragen tijdens de laatste tijdrit.
Het parcours van de twintigste etappe - Naples > Anagni

Het profiel van de twintigste etappe - Naples > Anagni
Het parcours en het profiel van de twintigste etappe - Naples > Anagni - © gazetta.it

21/ zondag 31 mei 2009 - Rome - individuele tijdrit - 15,3 km
De laatste etappe van de Giro d'Italia is zoals gebruikelijk een tijdrit. Normaal gesproken vindt deze echter plaats in Milaan maar vanwege het 100-jarige bestaan van de Ronde van Italië zal dat in 2009 in de Italiaanse hoofdstad Rome zijn.
Het parcours van deze etappe vormt bijna een volledig rondje met vertrek en aankomst op de via dei Fori Imperiali en zal de renners lijden langs historische Romeinse plaatsen zoals de Porta Pia, de Piazza del Popolo, de Piazza Venezia en het Colosseum.
Het parcours van de 21ste etappe - Rome

Het profiel van de 21ste etappe - Rome
Het parcours en het profiel van de 21ste etappe - Rome - © gazetta.it

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De mascotte en de nieuwe roze trui

Girbecco, de mascotte van de Giro 2009Girbecco, de mascotte van de Giro
Vanaf 2009 wordt Girbecco de nieuwe mascotte van de Giro d'Italia. Girbecco is een aardige steenbok met een roze pakje die een fietsband draagt zoals wielrenners dat vroeger deden. Op zijn twee hoorntjes zitten sokken in de kleuren van de Italiaanse vlag.

De organisatie van de Giro heeft de steenbok gekozen als mascotte omdat deze zo goed de waarden van de Giro en van de wielersport overbrengt: doorzettingsvermogen, vasthoudendheid, eerlijkheid, snelheid, kracht en moed.

De originaliteit van deze mascotte ligt ook in de manier waarop hij tot stand is gekomen: Girbecco is het resultaat van een teken de nieuwe mascotte van de Giro wedstrijd die gewonnen is door een meisje uit Conselice, Denise Rocchi.

De nieuwe maglia rosa
De dag voor de presentatie van het parcours is de nieuwe roze trui gepresenteerd. De leiderstrui is gemaakt door Dolce & Gabbana.

Naast de logos van de sponsor van de roze trui Estathé (al 13 jaar sponsor), van La Gazetta dello Sport en van de fabrikant Santini SMS staat op de kraag van de trui nu dus ook het logo van Dolce & Gabbana. Daarnaast is aan de trui een Italiaans driekleur (groen/wit/rood) toegevoegd op de kraag en aan de zijkanten.
De nieuwe roze trui van de Giro 2009
Angelo Zomegnan, de directeur van de Giro d'Italia, verwoordde zijn bleiheid over deze nieuwe trui als volgt: 77 jaar na zijn eerste verschijning heeft de roze trui nu een kleine driekleur (...). Net als alle super ideëen is dit idee van Dolce & Gabbana simpel en mooi. Ofwel, een idee wat nét dat kleine beetje verschil kan maken om de roze trui in de wereld van de mode binnen te leiden. We zijn dus erg blij met het resultaat.

Domenico Dolce en Stefano Gabbana gaven ook hun reactie op de nieuwe roze trui: De voortreffelijkheid van de Italiaanse mode komt hier de wedstrijd die het symbool is geworden van het Italiaanse wielrennen in de wereld tegen. Na voetbal, tennis en rugby wilde Dolce & Gabbana wederom haar naam verbinden aan de wereld van de sport en viert de 100ste verjaardag van de Giro door het historische symbool van de Giro d'Italia, de Maglia Rosa, te bewerken. Zo'n symbool kan en mag niet volledig veranderd worden. Daarom hebben we er onze persoonlijke touch aan toegevoegd met bepaalde historische details en met de stijl van Dolce & Gabbana: met de driekleur en het overlappende effect in het stof hebben we niets veranderd aan de basics die wereldwijd herkend worden.

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

3 reacties | 86764x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Giro d Italia | Wielrennen algemeen (m.u.v. Tour de France) | Giro d'Italia 2009

Reacties

Er zijn 3 reacties!
  1. Perfecte info over de giro!

    | Wim fliermans | vrijdag 15 mei 2009 om 16u19

  2. vous mettez étape de plaine alors que l'étape est rempli de cols mais kan meme j'adore ce site

    | yasser | maandag 18 mei 2009 om 19u22

  3. NL Bedankt Wim :-)

    FR Yasser, c'est comme ça que RCS, l'organisateur du Giro, a classé les étapes ... ;-)

    | Thomas Vergouwen | vrijdag 22 mei 2009 om 20u32

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is twee keer twee ?