zondag 26 april 2009 om 23u24

Zoals ik woensdag al aankondigde in mijn artikeltje over de Waalse Pijl, vond vandaag de laatste uit het drieluik van klassiekers, de Doyenne plaats: Luik-Bastenaken-Luik.

Deze Ardense wedstrijd werd vandaag gewonnen door de jonge Andy Schleck (Saxo Bank).

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De favorieten

De winnaar van vorig jaar, Alejandro Valverde was één van de favorieten voor de overwinning. Toen hij gisteren zijn 29ste verjaardag vierde zong het publiek bij de ploegenpresentatie Happy birthday to you voor hem nadat Daniel Mangeas dit meedeelde.
Op de blog van zijn ploeg zei hij twee dagen voor de wedstrijd: Van Luik-Bastenaken-Luik weet iedereen, aangezien ik het steeds weer zeg, dat het 'mijn' wedstrijd is en hoe vaker ik op de wegen van LBL rijd hoe meer ik ze waardeer. Ik hoop dat ze me ook dit jaar weer geluk zullen brengen, net als de afgelopen drie jaren.
Ik ben nog niet helemaal op topniveau, maar ik hoop dat mijn motivatie voldoende is om het beetje waar het nog aan scheelt goed te maken. Het zou geweldig zijn deze week af te sluiten met een derde overwinning in Luik!

Jammer genoeg voor hem is dat dus niet gelukt ...

Cadel EvansNa de Waalse Pijl gewonnen te hebben was Davide Rebellin uiteraard ook één van de favorieten (vorig jaar eindigde hij tweede) samen met renners als de Olympisch kampioen Samuel Sanchez (Euskaltel-Euskadi), Cadel Evans (foto, Silence Lotto) en Damiano Cunego (Lampre NGC). De andere grote favoriet, Andy Schleck (Saxo Bank) zei voor het vertrek: mijn doel is om te winnen. Om dat mogelijk te maken moet ik aanvallen en niet wachten tot de wedstrijd eindigt in een sprint. Hij wist dat hij kon rekenen op de hulp van zijn broer Frank Schleck, de nummer twee van de Amstel Gold Race Karsten Kroon en Alexandr Kolobnev.

Met 25 ploegen aan het vertrek waren er dus nogal wat renners die aanspraak maakten op de overwinning!

Het verloop van de wedstrijd

Het startsein werd rond 10.15 uur gegeven op het Place Saint-Lambert in Luik.

Elf beklimmingen stonden op het programma in de 261 kilometer die Luik via Bastenaken scheidden van Ans: de Côte de Ny (1,8 km @ 5,7%), de Côte de la Roche-en-Ardenne (2,8 km @ 4,9%), de Côte de Saint-Roch (0,8 km @ 12%), de Côte de Wanne (2,7 km @ 7%), de Côte de Stockeu (1,1 km @ 10,5%), de Côte de la Haute Levée (3,4 km @ 6%), de Côte du Rosier (4 km @ 5,9%), de Côte de la Vecquée (3,1 km @ 5,9%), de zware Côte de La Redoute (2,1 km @ 8,4%), de Côte de la Roche aux Faucons (1,5 km @ 9,9%) en ten slotte de Côte de Saint-Nicolas (1 km @ 11,1%) op 5,5 kilometer van de aankomst.

Cyril GautierNa zo'n 60 kilometer maakten 3 renners zich los van het peloton voor een redelijk lange solorit aan kop: de Fransman Cyril Gautier (foto, BBox Bouygues Telecom), de Zwitser Marcel Wyss (Cervélo TestTeam) en de Belg Nico Sijmens (Cofidis). Op 135 kilometer van de aankomst voegde de Fransman Hubert Dupont van de AG2R La Mondiale ploeg zich bij hen en op dat moment hadden ze 8 minuten voorsprong op het peloton. Het verschil liep op tot 11 minuten en 20 seconden voordat de Lampre NGC en vervolgens de Saxo Bank ploegen de achtervolging inzetten.

Chris Anker SørensenDe eerste die zich losmaakte van het peloton in de achtervolging van de 4 koplopers was Chris Anker Sørensen (Saxo Bank). Ja, inderdaad, dezelfde als in de Waalse Pijl. Linus Gerdemann (Milram) en Dries Devenyns (QuickStep) voegden zich even later bij hem.

Aan de voet van de Côte de la Redoute hadden de 4 koplopers nog maar 28 seconden voorsprong op het peloton en 24 op hun 3 achtervolgers.

Eenmaal teruggepakt vormde zich een nieuw groepje van 7 renners: Karsten Kroon (Saxo Bank), Roman Kreuziger (Liquigas), Egoi Martinez (Euskaltel-Euskadi), Hubert Dupont (AG2R La Mondiale) Alexandr Kolobnev (Saxo Bank), José Serpa (Serramenti Diquigiovanni) en Robert Gesink (Rabobank). Zij worden even later plotseling ingehaald door de Belg Philippe Gilbert (Silence Lotto) die er alleen vandoor gaat in de Côte de Sprimont.

Andy SchleckDeze zelfde groep, waar Paolo Tiralongo (Lampre NGC), Leonardo Duque (Cofidis) en Christian Knees (Milram) zich in de tussentijd bijgevoegd hebben, wordt opnieuw ingehaald in de beklimming van de Côte de la Roche aux Faucons door een renner die zich los heeft gemaakt uit peloton, de jonge Andy Schleck (foto, Saxo Bank). Hij die vorig jaar als 4de eindigde na zijn broer Frank geholpen te hebben om de derde plaats te pakken, hield zich dus aan zijn woord en viel aan in plaats van de sprint af te wachten.

Cuvée Frank & Andy SchleckPhilippe Gilbert bleef maar omkijken om te zien hoe snel de jonge Luxemburgse renner hem naderde en Andy Schleck ging vervolgens alleen verder met nog zo'n 17 kilometer te gaan. Laurent Jalabert zei toen op France Télévisions dat hij alles moest geven om nog 10 kilometer vooruit te blijven aangezien hij eenmaal in de beklimming van de Côte de Saint-Nicolas het wel vol zou moeten kunnen houden tot de aankomst.
Hij behield niet alleen zijn voorsprong: Andy Schleck zorgde voor een nog groter gat en zijn ploegmaten controleerden de achtervolgers om hem de kans te geven de voorsprong alleen nog maar te vergroten. Aan de voet van de laatste beklimming was de voorsprong dus opgelopen tot 1'30" en de Luxemburger reed uiteindelijk alleen over de streep met een voorsprong van één minuut en 20 seconden. De Cuvée Frank et Andy Schleck (foto) die bij de Wereldkampioenschappen in Varese niet van pas was gekomen, was vandaag dus zeker op zijn plaats!

Na een mislukte poging van Cadel Evans was het aan de Spanjaard Joaquim Rodriguez van de Caisse d'Epargne ploeg om de naam van zijn ploeg hoog te houden door in een solosprintje de tweede plaats te pakken. Even later pakte Davide Rebellin de derde plaats voor Philippe Gilbert en de winnaar van de Amstel Gold Race, Sergei Ivanov.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De beelden

Hieronder vindt u een filmpje met de laatste kilometers en de felicitaties van Bjarne Riis. Jammer dat de hereniging van de twee broertjes er net niet op staat ...

De man die - op het moment dat Andy Schleck over de finishstreep rijdt - rechtop in de volgauto staat is Ahmed Aboutaleb, de burgemeester van Rotterdam waar in 2010 de Tour de France van start zal gaan.


En hier een filmpje die de sfeer bij de aankomst en de cérémonie protocolaire laat zien:

Het volgende belangrijke wielerevenement

Na het seizoen van de klassiekers is het volgende belangrijke wielerevenement nu de Giro d'Italia, de 100-jarige Giro, van zaterdag 9 tot en met zondag 31 mei 2009.

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

2 reacties | 4969x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Wielrennen algemeen (m.u.v. Tour de France)

Reacties

Er zijn 2 reacties!
  1. bonjour


    j ai suis vit cette course comme toute les course cycliste sur le satellite très belle course

    | philippe | dinsdag 28 april 2009 om 13u27

  2. Comme a l ordinaire j étais devant ma télé , dommage pour VALVERDE...!!
    comme quoi il ne faut pas vendre la peau de l ours avant de l avoir tué!!!!
    Ils ont bien rusés les freres SHLECK, pendant que le cadet filait le grand frere freinait le peloton , enfin c est ce que j ai ressentie devant mon écran , les favoris était derriere Franck Schleck et personne n attaquait , pendant ce temps le petit frere a prit des mns d avance ...et trop tard pour les autres de remonter jusqu a lui dans les derniers kms

    | nath51300 | zondag 03 mei 2009 om 22u43

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is twee plus één ?