Na het vertrek van de Giro d'Italia 2009 vanuit Venetië met de ploegentijdrit vorige week zaterdag, gewonnen door de Columbia High Road ploeg, en de tweede etappe tussen Jesolo en Trieste gewonnen door Alessandro Petacchi, zijn al 7 andere etappes verreden in deze 100-jarige Ronde van Italië.
Op deze eerste rustdag is het natuurlijk de perfecte gelegenheid om u een samenvatting te presenteren van wat er is gebeurd in de eerste week van de Ronde van Italië 2009.
Kort samengevat zagen we deze week de ploegen Columbia High Road en LPR Brakes - Farnese Vini de meeste etappe-overwinningen behalen. In het algemeen klassement zijn deze ploegen ook goed vertegenwoordigd, maar in de 10 vinden we ook een aantal andere favorieten zoals Levi Leipheimer (Astana), Denis Menchov (Rabobank), Ivan Basso (Liquigas) en Carlos Sastre (Cervélo TestTeam). In dit lijstje ontbreekt echter iemand als Damiano Cunego die op de 21ste plaats staat op 3'37".
Weinig verrassend merken we ook op dat Lance Armstrong (foto) ver achterblijft in zijn eerste grote etappekoers sinds zijn comeback in het peloton. The boss van zijn troon gestoten?
Ten slotte, en dat is waarom u in dit artikeltje niet veel foto's van de etappe-winnaars vindt, valt het op dat de etappes vaak gewonnen zijn door renners die terug zijn gekomen van een schorsing (Puerto, Oil for drugs) en sindsdien deel uitmaken van een relatieve kleine ploeg.
LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE
Derde etappe - maandag 11 mei 2009 - Grado > Valdobbiadene
Een tweede etappe met een redelijk vlak parcours deze maandag met een vertrek noordwaarts vanuit Grado en vervolgens richting het westen naar Valdobbiadene. De etappe eindigde net als de dag ervoor op een plaatselijk circuit rondom de finishstad.De kopgroep van de dag, met daarin de Italianen Giuseppe Palumbo (Acqua e Sapone) en Mauro Facci (Quick Step), de Oekraïner Yuriy Krivtsov (foto, AG2R La Mondiale), de Rus Mikhaïl Ignatiev (Katusha) en de Duitser Björn Schröder (Milram), kwam al bij kolometer 6 tot stand. Op kilometer 163, 35 kilometer van de aankomst haalde het peloton, onder aanvoering van Liquigas, hen terug en alles wees dus op een massasprint bij de aankomst.
Ondertussen, op kilometer 140, was één van de favorieten van deze Giro, Christian Vande Velde (foto, Garmin Slipstream) zwaar ten val gekomen en genoodzaakt op te geven. Hij werd afgevoerd naar het ziekenhuis van Conegliano, wat laat op de avond zijn gezondheidssituatie bekend maakte: breuk van de 7de rib aan de rechterkant, letsel op zijn borst, op zijn bekken en zijn rug en verschillende schaafwonden.
Na de hergroepering probeerden Jens Voigt (Saxo Bank) en Thomas Voeckler (BBox Bouygues Telecom) nog weg te rijden van het peloton maar zij werden beiden teruggepakt. Een massale valpartij op 10 kilometer van de aankomst zorgde ervoor dat zo'n 75% van het peloton vertraging opliep, waaronder Mark Cavendish (Columbia High Road), kanshebber voor de etappe-overwinning in een sprint, en Denis Menchov (Rabobank), de enige favoriet die door deze valpartij achterbleef. Cavendish had alleen zijn ploegmaat Edvald Boasson Hagen om hem te helpen en gaf de achtervolging dus uiteindelijk op om als 81ste te finishen op 1'25" van de winnaar.
Deze winnaar was de eerste in de sprint die toch plaatsvond op de finishlijn: Alessandro Petacchi van de Iers/Italiaanse ploeg LPR Brakes - Farnese Vini won de etappe eenvoudig voor Tyler Farrar (foto, Garmin Slipstream), Francesco Gavazzi (Lampre NGC), Dario Cataldo (Quick Step) en Il Piccolo Principe Damiano Cunego.
Met deze tweede etappe-overwinning en de seconden die hij daarmee won voor het algemeen klassement, pakte Alessandro Petacchi ook de roze leiderstrui van dit klassement; het algemeen klassement zag er na deze etappe als volgt uit:
1/ Alessandro Petacchi (LPR Brakes - Farnese) - 8h50'06"
2/ Tyler Farrar (photo, Garmin Slipstream) - +0'08"
3/ Michael Rogers (Columbia High Road) - +0'18
4/ Thomas Lövkvist (Columbia High Road) - +0'18"
5/ Lance Armstrong (Astana) - +0'31"
Vierde etappe - dinsdag 12 mei 2009 - Padova > San Martino di Castrozza
De eerste bergetappe liep van Padova naar San Martino di Castrozza. Vanuit Padova gingen de renners eerst noordwaarts om in de Italiaanse Alpen te komen voor de bergaankomst in het ski-oord San Martino di Castrozza in de Dolomieten. De beklimming van de Passo Croce d'Aune vanuit Pedavena stond ook op het programma.Die dag kreeg de Astana ploeg te horen dat de UCI de licentie van de ploeg eind mei in zal trekken als de ploeg in de tussentijd geen nieuwe financiering heeft gevonden. Aangezien de Kazakhse ploeg geen geld meer krijgt van haar sponsors worden de renners en medewerkers al een paar maanden niet meer uitbetaald.
Wat betreft de sportieve kant zagen we een kopgroep van zes renners die vervolgens terugliep tot 3 renners en ten slotte nog maar één, Jens Voigt (foto), de Duitser van de Saxo Bank ploeg. Hij probeerde alleen vol te houden tot het einde maar op een paar kilometer van de aankomst werd hij uiteindelijk teruggepakt in de slotbeklimming waar de LPR Brakes - Farnese Vini ploeg het tempo bepaalde. Na de hergroepering reed de bolletjestrui van de Tour de France 2007, Juan Mauricio Soler Hernandez van de Barloworld ploeg, weg uit het peloton op 2 kilometer van de aankomst: tot 50 meter voor de aankomst wist hij voor te blijven maar ook hij werd uiteindelijk teruggehaald en de Colombiaan moest het uiteindelijk overlaten aan de Italiaan Danilo di Luca die won voor Stefano Garzelli (Acqua e Sapone) en Franco Pellizotti (Liquigas).
Met de etappewinst van di Luca haalde de LPR Brakes - Farnese Vini ploeg dus haar derde etappe-overwinning op rij binnen na de twee ritwinsten van Alessandro Petacchi. De andere ploeg die zich deze week in de Ronde van Italië veel van voren liet zien, Columbia High Road, pakte echter de roze leiderstrui na deze etappe: de jonge Zweed Thomas Lövkvist (foto) had toen 2 seconden voorsprong op Danilo di Luca.
De top 5 van het algemeen klassement zag er na deze etappe als volgt uit:
1/ Thomas Lövkvist (foto, Columbia High Road) - 13h05'28"
2/ Danilo di Luca (LPR Brakes - Farnese Vini) - +0'02"
3/ Michael Rogers (Columbia High Road) - +0'06"
4/ Yaroslav Popovych (Astana) - +0'26"
5/ Levi Leipheimer (Astana) - +0'26"
Vijfde etappe - woensdag 13 mei 2009 - San Martino di Castrozza > Alpe di Siusi
Deze etappe vertrok ook vanuit het ski-oord San Martino di Castrozza en was wederom een bergetappe. Deze etappe leidde de renners nog verder noordwaarts om 125 kilometer verderop te finishen in Alpe di Siusi. Na het vertrek en de beklimming van de Passo Rolle, ging de etappe grotendeels bergaf tot de slotbeklimming naar de bergaankomst in Alpe di Siusi.Vrijwel meteen na het vertrek maakte een groep van 7 renners zich los uit het peloton. In deze groep vonden we onder anderen Thomas Voeckler (BBox Bouygues Telecom), Giovanni Visconti (ISD) en Jose Rodolfo Serpa Perez (Serramenti PVC Diquigiovanni). De Liquigas ploeg van Ivan Basso besloot echter dat het niet zo zou zijn, haalde de kopgroep in in de slotbeklimming en zette toen een dusdanig tempo in dat aan de achterkant van het peloton veel renners moesten afhaken. De favorieten vooraan het peloton konden ook niet allemaal volgen en in de laatste kilometer had Basso dus alleen nog maar gezelschap van Danilo di Luca, Thomas Lövkvist, Levi Leipheimer, Christopher Horner, Carlos Sastre en Denis Menchov (foto). In de klimsprint reed de Rus van de Rabobank ploeg het snelst en won zo voor Danilo di Luca en Thomas Lövkvist. Voor Denis Menchov was dit de etappe die nog ontbrak om zijn trio van etappewinsten in de grote rondes af te maken na de ritwinst in de Tour de France in 2006, een etappe (en de eindoverwinning) in de Vuelta in 2007 en nu dus een etappe in de Giro.
Deze dag was minder rooskleurig voor Gilberto Simoni (Serramenti PVC Diquigiovanni) die 47 seconden verloor en voor Damiano Cunego (Lampre NGC) die de etappe op 2'39" eindigde. Lance Armstrong zei na de etappe dat hij 2 minuten dacht te gaan verliezen in deze etappe en zijn resultaat was dus ook teleurstellend met een achterstand van 2'58".
De Rus, kopman van de Rabobank ploeg, komt de top 5 van het algemeen klassement binnen terwijl Danilo di Luca hierin de eerste plaats en dus de roze trui pakte. Het algemeen klassement na deze etappe zag er als volgt uit:
1/ Danilo di Luca (LPR Brakes - Farnese Vini) - 16h20'44"
2/ Thomas Lövkvist (Columbia High Road) - +0'05"
3/ Michael Rogers (Columbia High Road) - +0'36"
4/ Levi Leipheimer (Astana) - +0'43"
5/ Denis Menchov (Rabobank) - +0'50"
Zesde etappe - donderdag 14 mei 2009 - Bressanone / Brixen > Mayrhofen (Oostenrijk)
Na twee etappes in het hooggebergte vertrok deze etappe vanuit de stad Bressanone ... of Brixen (de meerderheid van de bevolking heeft het Duits als eerste taal en daarom is de Duitse naam Brixen vaker gebruikt dan de Italiaanse naam Bressanone). Na een vertrek richting het oosten kwamen de renners aan in Lienz in Oostenrijk waarna ze verder gingen richting het noorden via de van Felbertauern alvorens naar het westen af te slaan in Mittersill en via de Gerlospass aan te komen in Mayrhofen.De kopgroep van deze etappe, die werd gevormd door de Fransman Guillaume Bonnafond (foto, AG2R La Mondiale), de Italiaan Oscar Gatto (ISD), de Deen Kasper Klostergaard (Saxo Bank), de Wit-Rus Vasil Kyrienka (Caisse d'Epargne) en de Italiaan Michele Scarponi (Serramenti PVC Diquigiovanni), viel uit elkaar toen de laatste een versnelling plaatste aan de voet van de Col de Hochkrimml. Vasil Kyrienka was de enige die hem nog kon volgen maar op 9 kilometer van de aankomst moest ook hij vanwege krampen de Italiaan alleen verder laten gaan.
De sprintersploegen lukte het bijna nog om terug te komen op Michele Scarponi maar uiteindelijk hadden zij niet genoeg renners vooruit om hem echt terug te pakken en de Italiaan won deze etappe dus voor Edvald Boasson Hagen (Columbia High Road), tweede in de sprint, Allan Davis (Quick Step) en Filippo Pozzato (Katusha).
Scarponi, die ook al de Tirreno Adriatico had gewonnen in het voorjaar van dit jaar, liet dus zien weer in vorm te zijn na zijn schorsing in de zaak Puerto. Het algemeen klassement veranderde niet na deze etappe en de tijdsverschillen in de top 5 bleven ook gelijk.
LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE
Zevende etappe - vrijdag 15 mei 2009 - Innsbruck (Oostenrijk) > Chiavenna
Een heuvelachtige etappe bracht de renners van Innsbruck in Oostenrijk via Zwitserland terug naar Italië in Chiavenna net over de grens. Net voor de aankomst beklommen de renners nog de Passo Maloja voor de afdaling naar de aankomst in Chiavenna.Na de aankondiging van de UCI van een mogelijke terugtrekking van de licentie drie dagen eerder besloten de renners van de Astana ploeg deze vrijdag, met uitzondering van de Kazakh Andrey Zeits, de naam Astana van hun shirt te laten verdwijnen. Johan Bruyneel, de manager van de ploeg, legde uit dat de renners nog maar twee maanden salaris hebben ontvangen in 2009, daaraan toevoegend Ik hoop dat deze verandering op het shirt de zaken zal deblokkeren.Het is een manier om te zeggen dat wij professionals zijn die goed werk doen. Ik heb al een eerste reactie gekregen vanuit Kazakhstan sinds afgelopen nacht maar dat zijn voorlopig alleen nog maar mondelinge toezeggingen. We zijn dus op de goede weg maar er moeten nu concrete zaken worden gedaan.
Wat betreft de etappe, werd vanwege de regen, wind en mist besloten de tijdwaarneming voor het algemeen klassement te doen op 3 kilometer van de aankomst in Chiavenna. Het weer maakte de finale van deze etappe onderaan de afdaling van de Passo Maloja namelijk erg gevaarlijk.
Zulk soort weer had Edvald Boasson Hagen (foto, Columbia High Road) in Gent-Wevelgem ook al gehad toen hij deze klassieker won in april en deze vrijdag wist hij in dezelfde weersomstandigheden ook deze Giro-etappe te winnen in een sprint. Hij was in een klein kopgroepje wat net na de top van de Passo Maloja van het peloton weggereden was. Naast hem bevonden ook Robert Hunter (Barloworld), Pavel Brutt (Katusha), Davide Vigano (Fuji Servetto) en Alessandro Bertolini (Serramenti PVC Diquigiovanni) zich in deze groep. Hunter en Brutt pakten respectievelijk de tweede en derde plaats.
Wederom geen veranderingen in het algemeen klassement met nog steeds dezelfde tijdsverschillen in de top 5.
Achtste etappe - zaterdag 16 mei 2009 - Morbegno > Bergamo
Na het vertrek vanuit Morbegno en een stuk langs het Como-meer beklommen de renners de Culmine di San Pietro voor de afdaling naar Bergamo. Na zo'n 115 kilometer stond er een rondje op het programma met daarin de Colle del Gallo alvorens terug te keren naar Bergamo waar zij na 211 kilometer op het zadel de finishstreep vonden.Tijdens deze etappe kwam de Spanjaard Pedro Horillo van de Rabobank ploeg ten val in de afdaling van de Col de San Pietro waarna hij 60 meter dieper in het ravijn terecht kwam. De renner van de Nederlandse ploeg werd afgevoerd per helikopter en heeft schedel- en borstletsel en verschillende breuken. Het laatste nieuws is dat de operatie aan zijn gebroken been zondagavond goed verlopen is. Hij ligt nog op intensive care in het ziekenhuis van Bergamo en zijn arts liet weten dat hij normaal gesproken een normaal leven kan leiden en zelfs waarschijnlijk weer op de fiets kan klimmen, maar niet als professional.
In deze etappe zagen we een kopgroep van 10 renners die lang voorop reed: Johann Tschopp (BBox Bouygues Telecom), Serge Pauwels (Cervélo TestTeam), Jelle Vanendert (Silence Lotto), Carlos José Ochoa (Serramenti PVC Diquigiovanni), Evgeni Petrov (Katusha), Eduard Vorganov (Xacobeo Galicia), David Lopez Garcia (Caisse d'Epargne), Hector Gonzalez Bazea (Fuji Servetto), Dario Cataldo (Quick Step) en Giovanni Visconti (ISD). Op de Colle del Gallo werd deze kopgroep teruggepakt door een groepje achtervolgers onder aanvoering van Damiano Cunego (Lampre NGC) en met daarin Stefano Garzelli (Acqua e Sapone), Franco Pellizotti (Liquigas) en David Arroyo (Caisse d'Epargne), Michael Rogers en Edvald Boasson Hagen van de Columbia High Road ploeg en Chris Horner en Levi Leipheimer van Astana.
Het peloton kwam echter rustig terug naar deze kopgroep en Kanstantsin Siutsou (foto, Columbia High Road) wist vervolgens op het juiste moment aan te vallen om de etappe te winnen. De roze trui drager, Danilo di Luca (LPR Brakes - Farnese Vini), probeerde nog naar hem terug te rijden maar wist de Wit-Rus nooit terug te pakken. Hij finishte derde en won daarmee wederom belangrijke seconden voor het algemeen klassement. De ritwinnaar van de dag ervoor, Edvald Boasson Hagen , pakte de tweede plaats: een derde ritwinst dus voor Columbia High Road in deze Ronde van Italië met ook nog eens de eerste twee plaatsen van deze etappe voor de Amerikaanse ploeg.
Na de etappe liet Siutsou (er bestaat discussie over de schrijfwijze van zijn naam: sommigen zeggen dat de juiste schrijfwijze Sivtsov is, maar aangezien Google de schrijfwijze Siutsou [met zo'n 33.600 resultaten] ver voor Sivtsov [2.440 resultaten] plaats, blijf ik hier maar de schrijfwijze Siutsou gebruiken) weten hoe hij deze etappe had weten te winnen: Ik woon op 25 kilometer van Bergamo en de etappe kwam zowat bij mij voor de deur langs. Ik ken deze wegen dus van buiten en ik wist dat het het juiste moment was om aan te vallen. Mijn ploegleider zei dat ik het op moest geven, hij dacht dat ik het niet vol zou houden maar liet me uiteindelijk toch maar m'n gang gaan.
Met de bonificatieseconden waren er dit keer wel wat veranderingen in de top 5 van het algemeen klassement maar de namen bleven nog steeds dezelfde:
1/ Danilo di Luca (LPR Brakes - Farnese Vini) - 33h13'35"
2/ Thomas Lövkvist (Columbia High Road) - +0'13"
3/ Michael Rogers (Columbia High Road) - +0'44"
4/ Levi Leipheimer (Astana) - +0'51"
5/ Denis Menchov (Rabobank) - +0'58"
Negende etappe - zondag 17 mei 2009 - Milano Show 100
Deze etappe was eens anders dan anders in een etappekoers: deze was speciaal bedacht om de honderd jaar van de Giro d'Italia te vieren met een circuit in Milaan wat 10 keer werd afgelegd. Het vertrek vond plaats op de Piazza Castello en de aankomst vlakbij de Piazzale Loreto waar de eerste Giro d'Italia vertrok in 1909. Dit was tevens een eerbetoon aan de stad Milaan waar het hoofdkantoor van de Gazetta dello Sport, de krant die de Ronde van Italië organiseert, staat.De Franse sportkrant L'Equipe had het al voor de etappe over een bochtig en op sommige plaatsen gevaarlijk circuit en dit parcours deed wat een grote show zou hebben moeten worden uiteindelijk uitliep op een flop ... In de eerste ronde kwamen Markus Fothen (foto, Milram) en Serafain Martinez Acevedo (Xacobeo Galicia) ten val en vanwege het gevaarlijke circuit vroegen de renners aan de organisatie om de tijdsverschillen bij de aankomst niet in acht te nemen. De organisatie had dit geaccepteerd maar toen de renners voor de 5de keer over de finishlijn kwamen zijn zij toch gestopt. Zij hebben toen, via Danilo di Luca, de huidige roze trui drager, als woordvoerder uitgelegd aan het publiek waarom ze zo langzaam reden en niet de verwachtte show opvoerden.
Uiteindelijk zijn ze toch doorgegaan tot de finish en in het laatste rondje werd het weer een normale rit en werd de massasprint perfect voorbereid, net als afgelopen zondag toen hij net de ritwinst miste, door Edvald Boasson Hagen (die zijn verjaardag en de Noorse nationale feestdag vierde!) en Mark Renshaw voor Mark Cavendish (foto). Cav won dit keer zonder problemen en pakte zo zijn 9de overwinning in het seizoen 2009 (zonder de ploegentijdrit mee te tellen) en de 42ste van zijn carrière. Deze overwinning was ook de 4de voor zijn ploeg in deze Giro (3 achtereenvolgende).
Allan Davis (Quick Step) pakte de tweede plaats voor Tyler Farrar (Garmin Slipstream).
Na de etappe liet de directeur van de organisatie, Angelo Zomegnan, weten dat hij ontevreden was over de houding van de renners: Ik ben het niet eens met de houding van de renners en ik zal dat hen zometeen ook persoonlijk vertellen. Ik was het eens met hun verzoek om het algemeen klassement te bevriezen. Die beslissing was gebaseerd op gezond verstand na wat er gisteren is gebeurd (de val van Pedro Horrillo). De renners vinden een circuit waar ze in het verleden al vaker hebben gereden nu ineens gevaarlijk. Moeten we dan alle wedstrijden waar ook maar een beetje gevaar is annuleren? Moeten we de Amstel Gold Race opheffen?
De rustdag
Vandaag was de eerste rustdag voor de renners in de Giro d'Italia 2009. Tijdens deze rustdag werden de Liquigas, Astana, Serramenti PVC Diquigiovanni, Garmin Slipstream, ISD en Barloworld ploegen gecontroleerd door dopingcontroleurs van de UCI.Het was ook de dag van de reacties op wat er gisteren is gebeurd en op de teleurstelling van Angelo Zomegnan:
- Ivan Basso van de Liquigas ploeg bood zijn excuses aan door te zeggen Ik geloof dat iedereen na alles wat er gisteren is gebeurd eens diep in zijn geweten heeft gekeken. Morgen kan het peloton weer een show laten zien. Wat er is gebeurd? Soms nemen de zenuwen de overhand en beslissingen die tijdens de wedstrijd genomen worden zijn dan ook niet altijd redelijk.
We moeten toegeven dat toen we de gevaren met de organisator bespraken zij aan onze bezwaren tegemoet zijn gekomen. Niemand is individueel verantwoordelijk voor wat er is gebeurd. We moeten nu onze excuses aanbieden en that's it ... Gisteren wist hij nog wel uit te leggen waarom er geprotesteerd werd: Verschillende renners zijn gevallen aan het einde van het eerste rondje. Het peloton werd bang. Tijdens de rit is het moeilijk om beslissingen te nemen. Je moet niet vergeten dat alle renners er sinds het begin een show van hebben gemaakt
- Gilberto Simoni (foto, Serramenti PVC Diquigiovanni) was het vandaag nog niet helemaal met hem eens: We kunnen niet alles zomaar accepteren. Veertien renners hebben hun wiel kapotgereden in het eerste rondje. We zitten hier in de Ronde van Italië, niet in Parijs-Roubaix. We waren het er allemaal over eens
- Michael Rogers (foto) legde uit wat de problemen waren met het parcours van de Milano Show: auto's geparkeerd langs de kant van de weg, mensen die op het circuit liepen, tramrails middenin een bocht
- Danilo di Luca (LPR Brakes - Farnese Vini) legde uit: Voor mij en voor de andere renners was dit circuit gevaarlijk. In het begin hebben we gevraagd om een neutralisatie van de tijd voor het algemeen klassement en dat werd ons toegezegd. Maar de sprinters zeiden toen: "jullie hebben gekregen wat jullie wilden, maar wij niet". We zijn toen dus gestopt om het publiek uit te leggen waarom de etappe zo verliep; hij legde tevens uit dat een eerbetoon aan Pedro Horillo gepland was maar uiteindelijk niet plaats vond: Toen we weer verder reden, hadden we besloten de hele Rabobank ploeg voor te laten. Maar, in het wielrennen is het altijd hetzelfde liedje. Er is er altijd wel één die toch wegrijdt, een ander die er dan weer voor wil rijden, et cetera. Niet iedereen houdt zich aan een afspraak
Zonder hem persoonlijk te noemen leek Angelo Zomegnan uiteindelijk alles wat hij heeft gedaan om Lance Armstrong in deze Ronde van Italië 2009 te krijgen nu te betreuren. Hij denkt namelijk dat de Amerikaan de initiatiefnemer van deze staking was: Dit circuit was voor explosieve renners die hun kont van hun zadel optillen. Sommige renners die niet meer zo jong zijn hadden daar blijkbaar geen zin in. Het lijkt wel of hun benen korter en hun tong langer is geworden. Zelfs als hem gevraagd wordt of hij het over de Texaan heeft antwoordt hij: Ik geef nooit namen van mensen die mij teleurstellen, net zoals ik de naam van de vrouwen die mij een blauwtje hebben laten lopen nooit uitspreek.
LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE
En nu ...
Morgen staat de langste etappe van deze Giro op het programma met vertrek vanuit Cuneo, waar ook de 16de étape Cuneo > Jausiers van de Tour de France 2008 op 22 juli 2008 was vertrokken. Deze etappe zou eigenlijk een kort bezoekje gebracht hebben aan Frankrijk, maar het parcours van deze etappe is gewijzigd om nu rechtstreeks naar Pinerolo te gaan waar een plaatselijk circuit rondom deze stad zal worden afgelegd. De etappe is nu 262 kilometer lang.Vervolgens gaan de renners verder met een bergrit, een erg zware en wellicht beslissende individuele tijdrit, twee vlakke etappes, een bergachtige etappe en een vlakke etappe voor de volgende rustdag aanstaande dinsdag (de 26ste).
> Klik hier om het volledige parcours van de Giro d'Italia 2009 te zien
De klassementen
Het algemeen klassementGeen veranderingen in het algemeen klassement dus na deze laatste etappe:
1/ Danilo di Luca (LPR Brakes - Farnese Vini) - 33h13'35"
2/ Thomas Lövkvist (Columbia High Road) - +0'13"
3/ Michael Rogers (Columbia High Road) - +0'44"
4/ Levi Leipheimer (Astana) - +0'51"
5/ Denis Menchov (Rabobank) - +0'58"
Het puntenklassement
1/ Danilo di Luca (LPR Brakes - Farnese Vini) - 72 points
2/ Edvald Boasson Hagen (Columbia High Road) - 65 points
3/ Alessandro Petacchi (LPR Brakes - Farnese Vini) - 54 points
4/ Tyler Farrar (Garmin Slipstream) - 41 points
5/ Allan Davis (Quick Step) - 38 points
Het klassement van de beste klimmer
1/ Danilo di Luca (LPR Brakes - Farnese Vini) - 25 points
2/ Stefano Garzelli (Acqua e Sapone) - 15 points
3/ Denis Menchov (Rabobank) - 15 points
4/ Michele Scarponi (Serramenti PVC Diquigiovanni) - 13 points
5/ Carlos Jose' Ochoa (Serramenti PVC Diquigiovanni) - 11 points
Het klassement van de beste jongere
1/ Thomas Lövkvist (Columbia High Road) - 37h30'01"
2/ Kevin Seeldrayers (Quick Step) - +2'44"
3/ Jackson Rodriguez (Serramenti PVC Diquigiovanni) - +4'05"
4/ Francesco Masciarelli (Acqua e Sapone) - +5'13"
5/ Christopher Froome (Barloworld) - +5'47" door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!
4 reacties | 10161x bekeken
dit artikel is geplaatst in: Giro d Italia | Giro d'Italia 2009
Superbe article ! Et jolies photos ;-)
Vraiment un très joli résumé de cette première semaine.
Vivement la suivante.
| Martin | dinsdag 19 mei 2009 om 00u45
Un magnifique reportage de la première semaine du Giro. Un grand merci
| Derivière | dinsdag 19 mei 2009 om 20u16
Merci à vous pour vos messages :-). Ça me met la pression pour écrire un bel article sur la deuxième semaine du Giro !! ;-)
| Thomas Vergouwen | zaterdag 23 mei 2009 om 13u28
ben hevige fan van de raboploeg deels om de renners en hun uitslagen en deels omdat mijn broer verzorger is bij jullie ploeg namelijk luc.proficiat voor jullie behaalde resultaten en nog veel overwinningen toe gewenst.
| mertens | dinsdag 26 mei 2009 om 23u41