Als de voorzitter van de Union Cycliste Internationale (UCI), Pat McQuaid, aan het woord komt in de media, doet dat vaak veel stof opwaaien. Of het nu gaat over de zaak Contador of het conflict met de AFLD, zijn uitspraken blijven vrijwel nooit zonder gevolgen ... al was het alleen maar omdat de belangrijkste betrokken personen of wielerfans wel moeten reageren.
Dat is ook weer het geval met het interview wat hij vandaag, maandag 13 december 2010, geeft aan sportdagblad L'Equipe ... Van de mondialisering tot het inkorten van de Giro en de Vuelta, een kort overzicht van dit interview!
In een interview wat een halve pagina in beslag neemt onder de titel Le monde est plus petit (De wereld wordt steeds kleiner) laat Pat McQuaid zich vandaag in L'Equipe uit over 3 grote onderwerpen: de mondialisering, de wielersport in Frankrijk en doping. Bij alledrie de onderwerpen doet hij uitspraken waar sommige mensen niet al te blij mee zullen zijn ...
LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE
De mondialisering ... en een ingekorte Giro en Vuelta?!
Het onderwerp wat voor de UCI zo belangrijk is sinds de periode van mijn landgenoot Hein Verbruggen, en dus ook voor Pat McQuaid is natuurlijk de mondialisering van de wielersport.En als we het over mondialisering hebben dan laat de voorzitter van de UCI zich daar heel duidelijk over uit. Over de recentelijke aankondiging van de Tour of Beijing liet hij zonder enige schaamte richting Amaury Sport Organisation, de organisator van de Tour de France optekenen: Wat betreft de organisatie maak ik me geen zorgen. De twee of drie huidige wedstrijden in China (zijn ze zo moeilijk te tellen? De interactieve UCI wielerkalender van www.velowire.com laat er 3 zien voor China) zijn beter georganiseerd dan de Tour de France, volgens de managers van ploegen die er aan deelgenomen hebben. De wegen zijn er volledig afgesloten voor auto's en er zijn duizenden politie-agenten aanwezig.
Lijkt me een mooie binnenkomer in een interview met de krant die onderdeel uitmaakt van dezelfde groep als ASO ... wellicht heeft McQuaid ook iets gehoord over de dreiging die de Franse wedstrijden op dit moment boven het hoofd hangt met de enorme stijging van de kosten voor veiligheid (gendarmerie)?!
Wat betreft de nieuwe landen in de wielersport in de wereld van de UCI, heeft McQuaid het over Noord-Amerika (met de Grand Prix Cyclistes van Québec en van Montréal) en Oceanië (met de Tour Down Under; toch zijn er wel erg weinig wedstrijden in de Oceania Tour!!) als iets vanzelfsprekends daarbij aangevend: met Zuid-Amerika zijn we ook hard bezig in voorbereiding op de Olympische Spelen in Rio van 2016 (...) In Afrika is het niveau van de wielersport zeker gestegen. Maar de motor van de mondialisering is toch wel Azië! Maar natuurlijk, die Tour of Beijing moest er toch komen hè!
Als de journalist van L'Equipe het onderwerp geld probeert te bespreken in het kader van de mondialisering, neemt de Ier meteen een defensieve houding aan: Dat is een valse aantijging. Net als dat we de Europese wielersport zouden proberen kapot te maken. De geschiedenis van de wielersport heeft in Europa plaats gevonden. Er zijn wedstrijden die al meer dan honderd jaar bestaan. Die zullen we uiteraard respecteren.
Hij geeft het echter even later toch nog een beetje toe: We hebben overal wielerwedstrijden nodig om een wereldwijde exposure te bieden aan onze sponsors. Het is belangrijk dat de ploegen met internationale sponsors op het hoogste niveau mee kunnen doen. De fietsfabrikanten, die tegenwoordig een veel grotere invloed hebben op de ploegen dan voorheen, kijken ook naar de wereldwijde markt. Zou het toevallig zijn dat de UCI vandaag een nieuw officieel goedkeuringsprogramma van de producten van deze zelfde fabrikanten bekend maakt?
De Giro en de Vuelta ingekort?
Net na nogmaals bevestigd te hebben dat de "historische" wedstrijden altijd gerespecteerd zullen worden bespreekt hij vervolgens de concurrentie tussen de Giro d'Italia en de Ronde van Californië in 2011 (vanwege de gewijzigde data van de Ronde van Californië in de UCI wielerkalender 2011) en geeft daarbij aan: Ik denk dat we de Giro en de Vuelta een paar dagen in kunnen korten. De Tour zal altijd drie weken duren. We kunnen niets wijzigen aan de Tour. Het is de grootste wedstrijd van de wereld, onze vitrine. Ik weet nog niet zo zeker of RCS Sport (de organisator van de Giro) en UniPublic (de organisator van de Vuelta, voor 49% in handen van ASO) daar hetzelfde over denken!
Doping ... en schorsing tot 4 jaar
Het onderwerp doping begint met een vrijwel perfect antwoord van Pat McQuaid op de vraag De wielersport staat nog altijd slecht bekend vanwege dopingschandalen: Vanwege verschillende media die denken dat een wielrenner niet zonder doping kan ja. Zo, dat is er uit!!Wat betreft renners die wel doping gebruiken bespreekt de UCI voorzitter de lengte van de schorsingen: Ik ben voorstander van langere schorsingen. Iemand die EPO gebruikt moet een schorsing van 4 jaar opgelegd krijgen. Langere schorsingen lijken mij een goed idee maar waarom alleen EPO noemen?
Pat McQuaid gaat verder: We moeten lichte doping onderscheiden van zware doping. EPO is erg, daar moet je 4 jaar voor krijgen. Ventoline, bijvoorbeeld, zou 6 of 9 maanden kunnen zijn.
Als er verschillende schorsingperiode's komen afhankelijk van het gebruikte product moet er wel een lijst komen die constant bijgehouden wordt!! Lijkt me vrijwel onmogelijk ...
LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE
De Franse wielersport ... een beetje soft!
Wat betreft het verdwijnen van de Franse ploegen uit de eerste divisie van de internationale wielersport neemt de UCI voorzitter ook geen blad voor de mond: Ik vind de Franse renners een beetje soft. Bernard Hinault is vrij hard tegenover hen. Nou, ik ben het met hem eens. Ik denk ook dat de Franse ploegen te conservatief zijn. Hoe wil je op het hoogste niveau internationaal mee kunnen doen terwijl je een nationale kijk op de wereld hebt? McQuaid is vast vergeten dat Team Sky zich als doel heeft gesteld een Britse renner de Tour de France te laten winnen in de 5 jaar na de oprichting van de ploeg!Ter herinnering, de AG2R-La Mondiale ploeg is de enige Franse ploeg in de lijst van UCI ProTeams voor 2011.
Ook hier weet ik niet zeker of de managers van FDJ en van Cofidis blij zullen zijn met deze opmerkingen. Gelukkig komt Jean-René Bernaudeau er goed van af: de nieuwe sponsor (...) is niet (...) Europcar Frankrijk maar (...) Europcar International. Vanwege tijdsgebrek kon hij geen aanspraak maken op een licentie van de eerste divisie in 2011. Maar volgend jaar heeft hij weer een kans en ik denk dat hij een paar buitenlandse renners aan zal trekken. Ja, dat zal wel moeten want ik denk dat de renners van de Europcar ploeg voor 2011 nooit een plaatsje tussen de UCI ProTeams had kunnen krijgen vanwege het klassement op basis van sportieve prestaties ... door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!
7 reacties | 16257x bekeken
dit artikel is geplaatst in: UCI ProTour
Bonjour,
Je souris à la suggestion de Pat Mc Quaid quant à la réduction du Giro (et de la Vuelta). J'ai déjà émis à plusieurs reprises l'idée, apparemment blasphématoire au regard des virulentes réactions qu'elle a suscitées auprès des blogueurs de Paris.thover, d'un Tour d'Italie à quinze étapes. Des considérations géographiques motivent ma requête: la superficie de la Botte ne représente que les trois-cinquièmes de l'Hexagone. Le Président de l'U.C.I. invoque le calendrier et le dispensable Tour de Californie. Par conséquent, nos avis divergent sur le fond.
Tchao,
René HAMM
| René HAMM | dinsdag 14 december 2010 om 12u22
Ja het is altijd weer lachen om McQuaid als hij de inmiddels klassieke machtsstrijd tussen de UCI en de grote rondes weer laat oplaaien!
Ik zit helemaal niet te wachten op nog meer van die kleine (vaak niet zo veel voorstellende) rondjes van een week. Je krijgt dan net zoiets als bij het tennis waar elke week wel een klein ATP toernooitje ergens in een uithoek van de wereld is. Leuk voor de lokale sponsors, inderdaad wel goed voor de lokale promotie van de sport, maar internationaal juist negatieve promotie (veel landen zenden wel een derde week Giro of Vuelta op tv uit maar niet een lokaal rondje in Verweggiestan). En daarnaast stellen dit soort rondjes sportief gezien niet zoveel voor (vaak met maar 1 tijdrit en 1 'berg'etappe).
De uithangborden van het wielrennen zijn (naast de klassiekers) de grote rondes (Net zoals de Grand Slams bij het tennis) en door deze uit te kleden verklein je de 'uithangborden'. Je zou wel kunnen overwegen om enkele gevestigde Europese rondjes te degraderen (Eneco Tour?, Tour de Romandie? Polska Tour?)en te vervangen voor internationale rondjes (Tour of Californie, Tour de Colombia, Tour of Beijing?) Maar dus geen EXTRA rondjes in de World Tour maar gewoon drie weken Giro, Tour en Vuelta!
Mark Hink
| Mark | maandag 20 december 2010 om 19u36
@Mark : leuke analyse :-). "Je zou wel kunnen overwegen om enkele gevestigde Europese rondjes te degraderen (Eneco Tour?, Tour de Romandie? Polska Tour?)en te vervangen voor internationale rondjes (Tour of Californie, Tour de Colombia, Tour of Beijing?) Maar dus geen EXTRA rondjes in de World Tour maar gewoon drie weken Giro, Tour en Vuelta!" => helemaal mee eens! Overigens staat de Tour of Beijing officieel nog niet op de UCI wielerkalender voor 2011 maar normaal gesproken komt die daar uiteindelijk wel op te zijn als enige Aziatische nieuweling ...
| Thomas Vergouwen | dinsdag 21 december 2010 om 00u35
Ja toen ik hoorde dat de Tour de Beijing zou worden opgenomen in de World Tour was ik wel wat verbaasd. Ik had gedacht dat ze dan wel een meer gerenomeerde koers als de Tour de Qinghai Lakes of de Tour de Langkawi (beiden 2.HC koersen)zouden gaan promoveren? Maar wellicht is de eerste te hoog (tussen de 1500-3500 meter hoogte) en de tweede in een commercieel minder interessant gebied?
| Mark | dinsdag 21 december 2010 om 18u36
Bonjour, la traduction par Google ou Bing est mauvaise et approximative, c' est pourquoi je me demande si vous êtes partisan d' un Tour du monde en 3 semaines avec 1 semaine en Italie , 1 en France et 1 en Espagne? Ou bien pour le statu-quo actuel. Désolé c' est difficile à bien saisir le sens des contributions de nos amis néerlandophones.
| pascal51 | woensdag 12 januari 2011 om 11u09
C'est moi qui m'y colle alors ;-).
Mark disait dans son message qu'il ne voit pas l'intérêt de la création d'une multitude de petits tours d'une semaine. Il précisait que les Grands Tours sont ce qui fait l'image du cyclisme en tant que sport (le grand public ne connaît que ça) et qu'en réduisant ces Grands Tours, on réduise donc de fait l'image du cyclisme.
Il suggère éventuellement la dégradation de quelques petits tours européens (Eneco, Romandie, Tour de Pologne) pour les remplacer par des petits tours internationaux, évitant ainsi la création de plus de petits tours aux frais des Grands Tours.
Voilà, j'espère que cette traduction est plus cohérente que celle de Google/Bing.
| Thomas Vergouwen | woensdag 12 januari 2011 om 21u53
Bonjour et merci, je suis donc d' accord avec Mark. J' ai essayé le logiciel Babylon, c' est pas mieux mais je ne désespère pas d' améliorer ma compréhension de ces langues.
| pascal51 | vrijdag 14 januari 2011 om 10u53