zondag 13 maart 2011 om 16u22
Na een lange ontsnapping wist Thomas Voeckler (Team Europcar) vandaag de laatste etappe van Paris-Nice 2011 te winnen terwijl de eindoverwinning ging naar Tony Martin (HTC-Highroad).
De samenvatting van de laatste etappe van Parijs-Nice 2011
Vanochtend besloot de Race naar de zon geen eer te doen aan deze bijnaam van Paris-Nice want het vertrek vond plaats in de stromende regen, tot grote teleurstelling van de renners.Eén van de eerste renners die naar het intekenpodium kwam was Amaël Moinard (BMC Racing Team). Hij kwam echter niet zijn handtekening plaatsen op de handtekeningenlijst maar alleen om aan te kondigen aan de FFC commissaris dat hij niet van start zou gaan. Juan Manuel Garate (Rabobank), Jurgen van den Broeck (Omega Pharma-Lotto), Robert Kiserlovski (Astana) die gisteren zwaar ten val kwam, en Grega Bole (Lampre-ISD) was hetzelfde lot beschoren.
In de regen besloot Andriy Grivko (Astana) als eerste aan te vallen vanuit het peloton, maar nadat 9 andere renners zich bij hem gevoegd hadden, werd deze eerste kopgroep teruggepakt door het peloton net voordat de Franse kampioen, Thomas Voeckler (Europcar Team), zijn kans besloot te wagen. De Franse renner kreeg gezelschap van 10 andere renners en de kopgroep van de dag werd dus gevormd door 11 renners: naast Voeckler vonden we daarin Linus Gerdemann (Team Leopard-Trek), David Lopez Garcia (Movistar Team), Alexandre Vinokourov (Astana), Matthew Busche (Team Radioshack), Rémi Pauriol (FDJ), Matteo Carrara (VAC), Laurent Didier (Saxo Bank-Sungard), Julien El Farès (Cofidis), Gorka Izagirre Insausti (Euskaltel-Euskadi) en Diego Ulissi (Lampre-ISD).
In deze groep, die de etappe van vandaag volledig beheerste, was Matteo Carrara het best geplaatst in het algemeen klassement, op de 13de plaats op 2'50" van Tony Martin (HTC-Highroad). Linus Gerdemann kreeg een lekke band en verdween daardoor uit de kopgroep en in de beklimming van de Col de Calaïson kon Alexandre Vinokourov het ritme niet meer bijhouden en werd ook de renner van Astana eraf gereden.
Terwijl het peloton steeds kleiner wordt en uiteindelijk nog maar uit 22 renners bestaat, verliest de kopgroep wederom 3 renners: Laurent Didier, Rémi Pauriol en Matthew Busche raken op achterstand.
Beetje bij beetje wordt de kopgroep steeds kleiner en als Voeckler en Ulissi uiteindelijk ook Izagirre en El Farès van zich af weten te schudden wordt duidelijk dat de overwinning naar één van de twee renners aan kop zal gaan. Samuel Sanchez (Euskaltel-Euskadi) probeert nog een tegenaanval in te zetten maar zonder echt succes.
Thomas Voeckler bevond zich dus in een vergelijkbare situatie met de laatste etappe van Paris-Nice 2010 en de renner van de ploeg uit de Vendée wilde er dus alles aan doen om een beter resultaat te behalen dan vorig jaar. Hij slaagde daar uiteindelijk in want in de laatste afdaling wist hij de Italiaan achter zich te laten en won hij uiteindelijk in een solo-triomf op de Promenade des Anglais deze etappe, 23 seconden voor Diego Ulissi en 1'06" voor Julien El Fares.
De gele trui blijft op de schouders van Tony Martin (HTC-Highroad) die deze 69ste editie van Paris-Nice weet te winnen dankzij zijn goede prestatie in de tijdrit bij Aix-en-Provence. Niet echt verrassend want de Duitse renner was de belangrijkste favoriet voor de eindoverwinning, juist vanwege deze lange tijdrit tegen het einde van de koers.
De reactie van Tony Martin, winnaar van Parijs-Nice 2011
Na de finish vertelde Tony Martin over zijn etappe van vandaag:Met de regen is het in Nice altijd gevaarlijk, de weersomstandigheden waren niet echt goed met kou en regen maar we kregen hulp van de renners van bijvoorbeeld Radioshack en ik ben er dus altijd in blijven geloven.
Ik had niet het idee dat Wiggins en Klöden aan zouden vallen, ik denk dat ze zich tevreden stelden met hun plaats en ze wisten dat ik sterk was en dat ik ze zou kunnen volgen. Ik verwachtte dus niet echt een aanval van één van die twee renners maar meer van een renner die wat verder in het klassement stonden en dat is wat we vandaag gezien hebben.
Ik denk niet dat het weer in mijn voordeel was want als je in het geel rijdt is het risico om te vallen des te groter. Ik geef echt de voorkeur aan beter weersomstandigheden.
Wat betreft zijn eindoverwinning en de status die hij hiermee zou kunnen krijgen voegde de Duitser toe:
Ik wil niet vergeleken worden met Jan Ulrich, maar ik hoop wel dat dit er voor kan zorgen dat Duitsland weer van de wielersport gaat houden.
Ik heb niet meer recht op een leiderspositie dan voorheen. In mijn ploeg hebben we een paar heel goede renners zoals Peter Velits die vorig jaar in de Vuelta bijvoorbeeld heeft laten zien waartoe hij in staat is, of Tejay Van Garderen die zich in de Tour of California van voren zal laten zien. Dit was mijn wedstrijd, vooral met de lange tijdrit was het parcours voor mij gemaakt. We bekijken van wedstrijd tot wedstrijd wie de kopman is en dat wordt echt bepaald afhankelijk van de wedstrijd.
Er lag nogal wat druk op mij, dit was mijn belangrijkste doel. Nu ik deze koers heb gewonnen heb ik een goed gevoel en ik ben blij dat ik onder druk heb kunnen presteren en dat ik de rol van kopman heb kunnen vervullen. De Tour de France is mijn volgende doel, ik ben daar één van de kopmannen van de ploeg. Vorig jaar heb ik verschillende fouten gemaakt in de Tour en daar heb ik van geleerd.
De reactie van Thomas Voeckler als etappewinnaar
De Kampioen van Frankrijk beschreef op zijn beurt zijn overwinning in deze laatste etappe. Na een zeer geslaagde Paris-Nice met met name zijn overwinning in de 4de etappe, liet hij weten: Ik voelde geen enkele druk op mij; ik voelde me in goede conditie en daardoor kon ik de juiste kopgroep op touw zetten. Ik heb wel wat risico genomen want het weer was niet echt goed, maar het ging uiteindelijk nog beter dan ik gehoopt had.Diego Ulissi toonde geen vermoeidheid dus ik wist niet of hij nog goed was of niet, aangezien ik hem niet ken wist ik ook niet hoe hij zou zijn in een eventuele sprint. Toen ik zag dat we weg wisten te rijden van Carrara, een goede sprinter, wist ik dat ik een goede kans had de etappe te winnen. Ik besloot dus als eerste de afdaling in te zetten en dankzij die beslissing heb ik de etappe gewonnen.
Ik zag dit niet echt als een revanche ten opzichte van vorig jaar. In de laatste rechte lijn dacht ik alleen maar aan het feit dat ik de sprint niet te vroeg aan moest zetten. Ik zag het niet als een revanche want ik was al over de teleurstelling van vorig jaar heen.
Toen ik gisteren renners als Maaskant op de grond zag liggen en zag dat hij niet bewoog, besloot ik dat ik niet teveel risico moest nemen want ik wilde niet mijn carrière hier op het spel zetten. Ik heb dus alleen tegen het einde wat meer risico's genomen en ik was blij verrast toen ik zag dat ik verschillende renners van me af kon schudden.
De renner van Europcar Team gaf ook zijn mening over de altijd terugkerende vraag naar de plaats die de Fransen innemen in de wielerwereld en naar zijn rol in het behoud van zijn ploeg:
Wat betreft het Franse wielrennen: ik begrijp dat het publiek graag nog betere resultaten zou willen zien maar je moet niet vergeten dat er ook een periode is geweest met nog minder resultaten.
Men noemt mij vaak de redder van Team Europcar. Toen ik het laatste moment heb afgewacht was ik enigszins verrast door de aandacht die de media daaraan gaven want voor mij was het niet meer dan normaal. Ik zette mijn carrière niet op het spel. Ik snap dus dat men daarover praat maar ik was niet de enige, ik heb de ploeg niet meer gered dan de andere renners die Jean-René Bernaudeau trouw zijn gebleven.
De eindklassementen van Parijs-Nice 2011
LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE
Het klassement van de laatste etappe
De top 5 van de laatste etappe wordt volledig gemaakt door Samuel Sanchez en David Lopez Garcia:1/ Thomas Voeckler (Team Europcar) - 3h15'58"
2/ Diego Ulissi (Lampre-ISD) - +0'23"
3/ Julien El Farès (Cofidis, le crédit en ligne) - +1'06"
4/ Samuel Sanchez (Euskaltel-Euskadi)
5/ David Lopez Garcia (Movistar Team)
Het algemeen klassement van Parijs-Nice 2011
Geen veranderingen in het algemeen klassement vandaag:1/ Tony Martin (HTC-Highroad) - 34h03'37"
2/ Andreas Klöden (Team Radioshack) - +0'36"
3/ Bradley Wiggins (Team Sky) - +0'41"
4/ Rein Taaramae (Cofidis, le crédit en ligne) - +1'10"
5/ Samuel Sanchez (Euskaltel-Euskadi) - +1'13"
LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE
De andere klassementen
Het klassement van beste jongere werd gewonnen door Rein Taaramae (Cofidis, le crédit en ligne), voor Bauke Mollema (Rabobank) die hem op 54 seconden volgt.Rémi Pauriol bleef de leider van het bergklassement met 56 punten en bleef daarmee Thomas Voeckler ver voor want hij werd tweede met 29 punten.
De groene trui bleef op de schouders van Heinrich Haussler (Team Garmin-Cervélo) die met zijn 84 punten er 14 meer had dan Andreas Klöden en 17 meer dan Samuel Sanchez.
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!
nog geen reacties | 3100x bekeken
dit artikel is geplaatst in: Parijs-Nice 2011 | Parijs-Nice