vrijdag 15 april 2011 om 01u14

Weet u wie er op dit moment op de eerste plaats staat in het UCI WorldTour klassement en welke overwinningen er voor gezorgd hebben dat hij op deze eerste plaats terecht kwam? Nee? Als u al geraden zou hebben dat het Fabian Cancellara (Team Leopard-Trek) is dan zou u waarschijnlijk meer moeite hebben gehad met het vinden van de wedstrijden die de Zwitserse renner won. Inderdaad, Spartacus heeft nog geen enkele wedstrijd uit dit klassement gewonnen dit jaar ...

Daarom wil IG Markets een nieuw wereldwijd klassement opzetten.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De IG Markets Pro Cycling Index

De dag voor Paris-Roubaix 2011, verzamelde IG Markets, sponsor van Team Sky maar ook van de Tour Down Under en de Tour of Britain, een groep wielerjournalisten om de IG Markets Pro Cycling Index aan te kondigen.

Dit klassement, wat een lopende periode van 12 maanden zal betreffen, heeft als doel de beste renners van de wereld te identificeren, op basis van een aantal criteria. Het zal gebaseerd zijn op een puntensysteem en volgens IG Markets wordt het aantal punten met name bepaald door de prestige van een wedstrijd en van zijn belang voor wielerfans. IG Markets lijkt een systeem op te willen zetten wat niet kan leiden tot de huidige situatie waarin Spartacus het UCI WorldTour klassement aanvoert zonder ook maar één wedstrijd uit dat klassement te hebben gewonnen dit jaar. In vergelijking met de UCI klassement is het verschil in aantal punten wat toegekend wordt aan de winnaar met het aantal punten wat toegekend wordt aan de renners uit de top 5 van een wedstrijd of etappe bijvoorbeeld veel groter om winst een grotere waarde te geven dan top 5 plaatsen.

Een ander element wat redelijk eenvoudig te meten lijkt te zijn is het aantal herhaaldelijke overwinningen op basis waarvan bonuspunten toegekend zullen worden aan de renners. Hiervoor werkt IG Markets samen met Opta (niet de telecomwaakhond!!), een leverancier van sportstatistieken en dus een concurrent van Infostrada Sports, wat de UCI gebruikt voor haar klassementen.

Andere zaken lijken echter minder eenvoudig te meten. Zo heeft IG Markets bijvoorbeeld plannen om bonuspunten toe te kennen voor heldhaftige overwinningen. Hiervoor wordt een jury van experts ingesteld waarin voormalig profrenners zitten en wielerjournalisten. Zij zullen beslissen over de toekenning van deze punten. De namen van de experts die deel uit zullen maken van dit panel zijn nog niet aangekondigd maar ik kan u al laten weten dat de Nederlandse wielerjournalist Raymond Kerckhoffs (van De Telegraaf) één van hen zal zijn. Deze journalist zat in 2010 ook al in de jury die de meest strijdlustigste renner uitriep na iedere etappe van de Tour de France, een prijs die uitgereikt wordt door Brandt. Laurent Jalabert's aanwezigheid bij het evenement wat IG Markets organiseerde ter gelegenheid van de aankondiging van dit klassement lijkt er op te duiden dat ook de Franse voormalig profrenner, en tegenwoordig wielerverslaggever voor France Télévisions, één van de experts van het panel voor de IG Markets Pro Cycling Index zou kunnen zijn.

Dit panel van experts blijft dus nog een beetje vaag op dit moment en verder is over het klassement alleen bekend dat IG Markets het voor de Tour de France 2011 online wil hebben en dat het vanaf dat moment regelmatig geüpdate zal worden: dagelijks tijdens de Grote Rondes (Tour de France, Giro d'Italia en Vuelta a España) en de belangrijkste etappewedstrijden en ééndagswedstrijden, terwijl er ook wekelijkse en maandelijkse samenvattingen beschikbaar zullen zijn.

De IG Markets Pro Cycling Index zal te raadplegen zijn op www.igmarkets.com/procyclingindex.

Zoals ik al aangaf zal dit klassement een lopende periode van 12 maanden betreffen. Mijn vraag naar een eventuele prijsuitreikingen voor de beste renner werd echter positief beantwoordt: IG Markets is van plan aan het eind van het jaar de beste renner van het jaar (het seizoen) 2011 (en later) aan te kondigen.

Een reactie van de UCI op dit klassement

IG Markets lijkt nogal wat ambities te hebben met dit klassement want het bedrijf geeft aan dat het graag zou zien dat de IG Markets Pro Cycling Index het definitieve wereldwijde klassement en de referentie voor de wielergemeenschap zal worden. Volgens Olly Stevens, Head of Marketing bij IG Markets, zal dit klassement voor wielerfans een nieuwe manier zijn om te begrijpen wie de beste renner in de wereld is. Hij gaf verder aan dat wij bij IG Markets trots zijn op onze kennis van hoe markten en indexen werken en dit is dus een natuurlijke uitbreiding van onze interessante sponsoring van Team Sky.

Op de vraag of hij dit klassement had besproken met de Union Cycliste Internationale (UCI), zei Stevens laconiek dat naar aloud gebruik van de UCI wat betreft de communicatie met belanghebbende partijen, dit onderwerp niet met hen besproken is.

Aangezien het mij niet juist leek dit klassement te presenteren zonder te weten wat de UCI ervan denkt, heb ik contact opgenomen met de persvertegenwoordiger van de UCI, Enrico Carpani. Hij legde allereerst de nadruk op het feit dat dit initiatief waarvan de UCI akte neemt niets nieuws is: Al verschillende malen zijn er in het verleden dergelijke systemen opgezet. Carpani noemt met name het klassement van Eurosport wat blijkbaar een jaar na de introductie al niet meer bestaat. Inderdaad, na 2009 verdween dit klassement zonder vervangen te worden door iets anders, terwijl het doel ervan was een meer representatief beeld te geven van hoe het peloton er vandaag de dag uitziet en het dus goed vergeleken kan worden met wat IG Markets van plan is.

Nog altijd volgens de UCI is de IG Markets Pro Cycling Index niet zo nuttig voor wielerfans als IG Markets ons wil doen geloven want uiteraard kan de UCI alleen maar concluderen dat deze "alternatieve" klassementen leiden tot verwarring onder fans die niet langer zouden begrijpen wat er waar is tussen het enige officiële klassement (dat van de UCI WorldTour) en een willekeurige andere manier om punten toe te kennen aan alle renners. Daarom zal de UCI dergelijke initiatieven zeker niet ondersteunen.

Na even gehamerd te hebben op het feit dat alle kranten en websites veel aandacht hebben besteed aan het feit dat Fabian Cancellara de leiding overnam in het klassement van de UCI WorldTour (niet echt verrassend aangezien de meeste websites klakkeloos persberichten [en andere bronnen ...] kopiëren en plakken en aangezien de UCI tegenwoordig standaard een persbericht de deur uit doet als een nieuwe versie van het WorldTour klassement bekend wordt gemaakt), herinnerde Carpani aan het belang van het officiële UCI klassement voor ... de UCI zelf: wat betreft dit systeem, ieder soort klassement is aan kritiek onderhevig (...) dat van ons is opgezet op basis van de wensen en eisen van een Internationale Bond (kwalificatiesysteem voor de Wereldkampioenschappen bijvoorbeeld).
Concluderend, ondanks het respect wat wij hebben voor ieder initiatief in de wielerwereld, erkent de UCI niets anders dan de officiële klassementen (UCI WorldTour, Continentale Circuits) die onze eigen diensten opzetten
.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Ook een concurrent voor Cycling Quotient?

De ploegen, die ook verrast zouden kunnen zijn door het feit dat een sponsor van één van de UCI ProTeams aan de basis staat van een dergelijke initiatief, waren helaas niet bereikbaar voor commentaar. De meeste ploegen hebben (nog; mocht dat alsnog gebeuren dan zal ik dit artikel hiermee bijwerken!) geen antwoord gegeven op mijn vragen en bij BMC Racing Team liet Jim Ochowicz, president / general manager van de Amerikaanse ploeg met Zwitserse sponsor, weten op dit moment niet in staat te zijn te reageren op de IG Markets Pro Cycling Index. De ploeg wil hoogstwaarschijnlijk eerst even aanzien wat er concreet voor klassement uit zal komen in plaats van te reageren op het op dit moment nog enigszins vage plan wat tot op heden aangekondigd is.

Van Cycling Quotient (ook bekend als de CQ Ranking) kreeg ik een uitgebreider antwoord. CQ Ranking is gebaseerd op het oude puntensysteem gebruikt door de UCI en wat in 2005 door de internationale wielerbond tegelijkertijd met de introductie van de UCI ProTour in de vuilnisbak werd gegooid. Dagelijks bijgewerkt door een groepje enthousiaste wielerfans op basis van alle resultaten van de UCI wielerwedstrijden, werd dit klassement - waarin op dit moment Vincenzo Nibali (Liquigas-Cannondale) aan kop staat en waar Fabian Cancellara slechts op de 10de plaats staat - al snel een vollediger overzicht van alle wielrenners waarmee het erkenning oogste onder vele wielerfans.

Namens het CQ team liet Leon Beerendonk weten de IG Markets Pro Cycling Index niet als een "bedreiging" of "concurrent" (te) voelen eenvoudigweg omdat we als CQ onszelf niet als iets absoluuts beschouwen. Wij zijn slechts een groepje liefhebbers die als hobby de oude overkoepelende UCI-ranking hebben voortgezet, in eerste instantie voor een spelletje, maar later via de cqranking-site ter algemeen nut.

Leon geeft terecht toe dat de CQ Ranking geen officiële status heeft en daar in principe ook niet naar streeft alhoewel hij uiteraard wel gemerkt heeft dat we in steeds grotere kring als dé wereldranking worden beschouwd, bij gebrek aan een adequate officiele ranking.

Net als de UCI, herinnert hij er aan dat andere soortgelijke initiatieven al eerder opgezet zijn, zoals bijvoorbeeld het klassement van de Belgische krant Het Nieuwsblad 2 jaar geleden en wat volgens hem na een paar maanden een zachte dood gestorven is.

Wat betreft de IG Markets Pro Cycling Index, herinnert Leon er aan dat echt veel (...) nog niet duidelijk (is) , maar wel dat er een paar grote bedrijven achter zit, en dat schept natuurlijk de mogelijkheden om de ranking "breed" uit te zetten.

Leon dringt, in mijn ogen terecht, aan op het feit dat alles staat of valt met de betrouwbaarheid en consequentheid van een
ranking
: het klinkt leuk als je bonuspunten toekent aan overwinningen en strijdlust, maar als dat een ranking oplevert met Cavendish op 1 en Voeckler op 2, dan zal niemand 'm serieus nemen. Met subjectieve criteria en onevenredige puntenverhoudingen moet je heel erg oppassen.

Het team achter CQ Ranking vraagt zich ook af welke wedstrijden meegenomen zullen worden in dit klassement: de ranking (zou) volgens het nieuwsbericht "regelmatig worden geupdated, tijdens Grote Rondes en grote klassiekers en etappekoersen". Dit geeft de indruk dat alleen grotere koersen meetellen, terwijl je voor een wereldwijde overall ranking toch alle profkoersen zou moeten meetellen (zie de beperkingen van de UCI WorldTour Ranking). Als je dat doet, kun je ook gewoon een dagelijkse update
doen, wat zo'n ranking dynamischer maakt
.

CQ Ranking vraagt zich ten slotte af hoe IG Markets om zal gaan met iets wat veel klassementen kwetsbaar maakt: dopinggevallen met daarmee gepaard gaande diskwalificaties. Het is vrij ingewikkeld om volgens de officiële regels uitslagen te schrappen, en ik ben benieuwd hoe IG daarmee om denkt te gaan.

Leon's conclusie geeft aan dat er volgens hem toekomst in zit: Eigenlijk zijn we bij CQ dus eerder nieuwsgierig naar de nieuwe ranking dan bevreesd voor concurrentie. De UCI daarentegen zou er best wel eens nerveus van kunnen worden: CQ is natuurlijk geen serieuze concurrent, maar een samenwerkingsverband van ploegen en marktpartijen zou best wel eens een machtsfactor van belang kunnen zijn.

En u?

Wat denkt u ervan? Van dit nieuwe klassement? Van het feit dat er een bedrijf als IG Markets achter een dergelijk idee zit? Van de reactie van de UCI of die van CQ Ranking?

Klim in de virtuele pen en laat hieronder uw reactie achter om te weten wat u er van vindt!

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

10 reacties | 10049x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Marketing | UCI ProTour

Reacties

Er zijn 10 reacties!
  1. Hello Thomas. Excellent article !
    Ma réponse était trop longue pour tenir en commentaire. Elle est donc ici : http://21virages.free.fr/blog/index.php?post/2011/04/15/IG-Markets-Pro-Cycling-Index

    Juste un dernier commentaire : ca ne me choque pas plus de voir Cancellara leader du classement UCI (apres 3 belles places d'honneurs dans des courses prestigieuses), que de voir Nibali leader que Cycling Quotien alors qu'il n'a pas encore réalisé de prouesse en 2011.
    Bref, le classement idéal n'est pas encore né !

    | Mart1 | vrijdag 15 april 2011 om 11u54

  2. Nibali est en tête du clt CQ Ranking sur les 12 derniers mois, alors que Cancellara est en tête du clt world tour 2011 (depuis le 1er janvier), on ne peut pas comparer ces 2 clts et c'est normal qu'on ne retrouve pas du tout le même résultat.

    CQ Ranking propose aussi un clt 2011, et c'est Matthew Goss en tête dvt Cancellara (c'est le contraire au clt world tour, le suisse dvt l'australien).

    | oliv56 | vrijdag 15 april 2011 om 14u55

  3. dernière chose cancellara a gagné 2 courses cette année, le GP E3 (non comptabilisé à l'uci) et le chrono de Tirreno.

    Me concernant, je préférerais un mixte des 2, cad un clt basé sur les gdes epreuves labélisé world tour (à la condition d'ajouter une catégorie pour diférencier le tour down under - tour de pologne - eneco tour avec des epreuves plus réputées comme paris-nice - tour de suisse - pays basque, de même pour les classques, 1 victoire à la flèche wallonne vaut plus qu'une à quebec) plus les 3 meilleures perf sur les autres epreuves (ce qui permettrait par exemple à cancellara de marqué des points grâce à sa victoire sur le GP E3)

    | oliv56 | vrijdag 15 april 2011 om 15u03

  4. @Mart1, merci pour ton commentaire .. sympa ta petite analyse !
    @Mart1 & oliv56 : la première place de Nibali s'explique effectivement par l'effet "12 mois glissants" qui est équivalent à ce que propose IG Markets. En ce qui concerne les victoires de Cancellara, je sais effectivement qu'il a remporté le Grand Prix E3 mais cette course fait partie de l'Europe Tour et quand je parlais de sa première place au classement UCI WorldTour sans victoires, je sous-entendais effectivement sans victoires dans des courses faisant partie de l'UCI WorldTour.

    C'est justement la grande différence entre les classements UCI qui se font par WorldTour ou circuit continental et les classements CQ Ranking ou celui que propose IG Markets.

    Une équipe non UCI ProTeam ayant moins d'opportunités de participer à l'UCI WorldTour, elle aura forcément moins de points dans le classement qui y correspond.

    | Thomas Vergouwen | vrijdag 15 april 2011 om 15u50

  5. @oliv56 : Évidemment, un classement sur 12 mois glissants ne donne pas le même résultat qu'un classement sur 12 mois "non glissants". Je disais juste que l'un comme l'autre donnent des résultats discutables.

    Je n'avais par contre pas vu qu'il y avait un classement CQ 2011. Merci pour l'info. J'y retourne ;-)

    En fait, je me demande is le classement CQ Ranking s'inspire pas de l'ancien classement UCI qui était lui même inspiré du classenement ATP. C'est à dire prenant en compte les résultats de l'année précédente. Un coureur qui termine moins bien une course que l'année précédente redescend dans le classement.
    Ca donne aussi, parfois, des résultats étranges.
    Je ne doute pas que Nibali va faire une grande saison (il a d'ailleurs mieux terminé Tirreno cette année que l'an dernier) mais ça fait drôle de le voir numéro 1 mondial au CQ.

    | Mart1 | vrijdag 15 april 2011 om 16u28

  6. @Mart1 : effectivement, comme je le disais dans mon article, le CQ Ranking s'inspire de l'ancien classement de l'UCI (avant 2005 et l'introduction de l'UCI ProTour) mais ne prend pas en compte les résultats au-delà d'une période de 52 semaines (ou un petit peu plus si la date d'une course change par exemple). Les règles du CQ Ranking sont ici.

    | Thomas Vergouwen | vrijdag 15 april 2011 om 17u49

  7. nibali a quand même gagné la vuelta et fait 3e sur le giro en 2010 (plus 5e du tour de lombardie / victoire au tour de slovénie / 3e du tour de burgos), dc sur les 12 derniers mois, sa place de numéro 1 ne se discute pas à mes yeux.

    Contador (même s'il va perdre des points cette semaine à cause de sa contre performance du jour en castille e leon, l'année derniere il avait gagné cette epreuve) devrait prendre la tête du clt cqranking "12 mois glissants" après le giro où il devrait terminer au moins sur le podium.

    nb : les équipes et dc les coureurs "continental pro" n'inscrivent plus de point au clt uci world tour depuis cette année, ce qui est très très injuste et assez incompréhensible.

    | oliv56 | vrijdag 15 april 2011 om 23u18

  8. Zeer interessant onderwerp! Wie is de beste renner van het peloton? Jaarlijks te bepalen en liefst op een zodanige manier dat "De Beste renner aller tijden" er ook uit komt boven drijven.
    Mijn referentie bij wat ik nu schrijf is het boek van Aart Aarsbergen en Peter Nijssen met de titel "De grootste Wielerkampioenen" en het boek komt met 110 renners op basis van een puntentelling waarmee het klassement wordt toegelicht.
    Bovenaan staat met kop en schouders Eddy Merckx met enorme voorsprong op de nummer-2, Bernard Hinault maar André Darrigade, Raymond Poulidor en vele anderen komen in die lijst niet voor.
    Tour/giro/vuelta etappes tellen er niet in mee mee maar bovendien werkt in negatieve zin mee "Tegen wie men het in zijn tijd moest opnemen".
    En dit laatste argument vraagt om aandacht opdat de beste renner van 2010 straks ook vergeleken kan worden met die uit bijvoorbeeld 1990 zelfs al komen er wedstrijden bij of vallen er wedstrijden af.



    | odyseus3 | dinsdag 19 april 2011 om 20u33

  9. Après une campagne de classique exceptionnelle, Philippe Gilbert est en tête de tous les classements.

    Current CQ Ranking :
    1.GILBERT Philippe 2310
    2.NIBALI Vincenzo 2226
    3.CONTADOR Alberto 1852
    4.SCARPONI Michele 1815
    5.SANCHEZ Samuel 1714
    6.FARRAR Tyler 1673
    7.GESINK Robert 1636
    8.MARTIN Tony 1511
    9.CANCELLARA Fabian 1487
    10.RODRIGUEZ Joaquin 1482

    CQ Ranking 2011 :
    1.GILBERT Philippe 1313
    2.SCARPONI Michele 841
    3.GOSS Matthew 808
    4.CANCELLARA Fabian 784
    5.KLÖDEN Andreas 772
    6.SANCHEZ Samuel 766
    7.CONTADOR Alberto 621
    8.VOECKLER Thomas 594
    9.GESINK Robert 593
    10.ROJAS Jose Joaquin 592


    UCI World Tour Ranking 2011 :
    1.GILBERT Philippe 356
    2.CANCELLARA Fabian 236
    3.GOSS Matthew Harley 203
    4.KLÖDEN Andreas 202
    5.SCARPONI Michele 202
    6.SANCHEZ Samuel 163
    7.GESINK Robert 156
    8.HORNER Christopher 143
    9.BOONEN Tom 140
    10.EVANS Cadel 128

    | oliv56 | maandag 25 april 2011 om 17u14

  10. Gilbert a le mérite de mettre tout le monde d'accord :-)

    | Mart1 du blog de l'Ardoisier | dinsdag 26 april 2011 om 08u54

Plaats een reactie

Het is niet langer mogelijk te reageren op dit artikel.