zondag 27 november 2011 om 13u26

Wanneer het wielerseizoen op de weg ten einde loopt gaan verschillende profwielrenners op zoek naar een zonnige bestemming waar ze dan hun vakantie doorbrengen. Dat geldt wellicht ook voor u en op dat moment zou u zich wel eens af kunnen vragen hoe u uw fiets mee kunt nemen! En dan blijkt een transporthoes voor uw fiets een perfecte oplossing te zijn.

Of het nu in de winter is of in de zomer, de transporthoes AeroComfort van het Italiaanse bedrijf Sci'Con bags zou best wel eens aan uw eisen kunnen voldoen, zowel voor een transport per auto als per trein of zelfs per vliegtuig. In dit artikel vindt u alle details over deze transporthoes in een uitgebreide producttest!

De transporthoes AeroComfort PLUS in het kort

Na het lezen van de introductie van dit artikel vraagt u zich wellicht af wat er in hemelsnaam verteld kan worden over een fietstransporthoes. Een fietstransporthoes is immers een gebruiksvoorwerp waar verder niet veel aandacht aan besteden, toch? Nou, eigenlijk niet! Waarom? Heeft u uw fiets wel eens meegenomen in een trein of in de metro in Parijs? Dan weet u waarschijnlijk wel dat je je dan continu druk maakt over hoe het met de fiets gaat tijdens het transport en hoe we tijdens het transport ervoor en erna last hebben van die grote tas die we met ons mee slepen en die ervoor zorgt dat iedereen naar ons kijkt.

Dan is het maar beter dat je een goede fietstransporthoes hebt.

Ik heb er zelf een aantal jaren geleden één gekocht van het Belgische merk ProRace en ik was er redelijk tevreden mee. Redelijk tevreden omdat de wieltjes op een erg slechte manier waren bevestigd en zo verloor ik al de tweede keer dat ik hem gebruikte één van de wieltjes. De leverancier van het product leek dit heel normaal te vinden en zo werd ik dus min of meer verplicht om een nieuw wieltje te kopen ... en 4 moertjes waarmee de wieltjes goed bevestigd konden worden (met een systeem wat ervoor zorgt dat ze er niet langer aflopen) in plaats van het moertje wat slecht vastgeschroefd zat in de originele versie.

Ik heb dus behoorlijk wat gereisd met deze fietstransporthoes en dat ging op zich goed. Tot op de dag dat Sci'Con mij vroeg hun fietstransporthoes AeroComfort PLUS te testen. Op het moment dat ik de hoes ontving had ik meteen de gelegenheid er gebruik van te maken en hem te testen tijdens een treinrijd met een stuk in de auto tot aan het station en ten slotte met de metro van het station naar huis. Een ideale manier dus om de hoes aan een grondige test te onderwerpen!

U kunt klikken op de verschillende foto's in dit artikel om een grotere versie te zien.
De transporthoes en de accessoires
De transporthoes en de accessoires: twee beschermingspads voor het stuur, twee schuimrolletjes ter bescherming van het fietsframe en een onderdeel van het interne frame van de fietshoes waar het fietsframe op gemonteerd wordt

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De voordelen van dit product

Het monteren van de fiets in de transporthoes (mocht u nog nooit een transporthoes hebben gebruikt: koop er geen met intern frame waarop u de fiets kunt monteren want dat is erg belangrijk voor een veilig transport van uw fiets!) gebeurt zo'n beetje op dezelfde manier als bij alle fietstransporthoezen die voorzien zijn van een frame waarop de fiets wordt gemonteerd: je haalt de wielen eruit, plaats de vork op het frame, net als de achterkant, door gebruik te maken van de bijgeleverde snelspanners.
Het frame waarop de fiets gemonteerd wordt
Het frame waarop de fiets gemonteerd wordt

De fiets gemonteerd op het frame
De fiets gemonteerd op het frame

Maar daar houdt de vergelijking op. Bij de meeste fietstransporthoezen moet je namelijk vervolgens het stuur enigszins losmaken om het te kunnen draaien richting het frame van de fiets om zo plaats te winnen en het geheel smaller te maken. Met de AeroComfort PLUS kan het stuur in zijn gebruikelijke stand blijven, dankzij de verbreding van de hoes aan de bovenkant vooraan. Soepele verstevigingsstukken worden met de hoes meegeleverd en kunnen met behulp van klitteband aan de binnenkant worden bevestigd om zo de uitstekende delen van het stuur (rembevestigingen met name) te beschermen.
De fiets gemonteerd in de hoes zonder het stuur te draaien
De fiets gemonteerd in de hoes zonder het stuur te draaien

De fiets kan gemonteerd worden zonder het stuur te draaien
De fiets kan gemonteerd worden zonder het stuur te draaien

De verstevigingsstukken om het stuur te beschermen
De verstevigingsstukken om het stuur te beschermen

Eén van de verstevigingsstukken (hier wit omlijnd) in de transporthoes
Eén van de verstevigingsstukken (hier wit omlijnd) in de transporthoes

In de meeste transporthoezen moet je het stuur draaien (dezelfde fiets in een andere transporthoes)
In de meeste transporthoezen moet je het stuur draaien (dezelfde fiets in een andere transporthoes)

Voor de wielen die u even tevoren verwijderd heeft, heeft de transporthoes speciale opbergvakken aan de zijkant waarmee de wielen met de fiets mee vervoerd kunnen worden zonder ze op een moelijke manier te hoeven plaatsen ten opzichte van het fietsframe en uit te kijken dat ze het frame niet beschadigen. Een ander pluspunt van deze hoes want het wordt zo een fluitje van een cent om de wielen goed te plaatsen en er zeker van te zijn dat deze een veilig plekje in de hoes hebben. Deze opbergvakken worden afgesloten met een rits van hoge kwaliteit.
Eén van de opbergvakken voor de wielen
Eén van de opbergvakken voor de wielen

Deze opbergvakken hebben aan de binnenkant van de hoes een dubbele voering en een extra beschermingspunt in het midden aan de buitenkant ervan. Ondanks dit beschermingspunt ben ik er niet 100% van overtuigd dat dit voldoende is om de uitstekende delen van de wielen (de snelspanners ... en voor het achterwiel zelfs de cassette). Niet dat ik bang ben om deze te beschadigen maar eerder dat de hoes op deze plaatsen sneller zou verslijten en mogelijk hier een gat zou vormen.
Het beschermingspunt in één van de opbergvakken voor een wiel
Het beschermingspunt in één van de opbergvakken voor een wiel

Aan de binnenkant van de hoes zit ook een ander klein opbergvakje, wat ook met een rits afgesloten kan worden, waarin u bijvoorbeeld kleine onderdelen of gereedschap in zou kunnen vervoeren wat indien het los in de hoes geplaatst zou worden misschien het frame van de fiets zou kunnen beschadigen.

In de transporthoes vinden we ook een metalen bescherming die uw derailleur kan beschermen tegen schokken op deze hoogte van de hoes tijdens het transport.
De bescherming van de derailleur

De bescherming van de derailleur
De bescherming van de derailleur

Alhoewel deze bescherming van de derailleur op zich vrij "standaard" is voor verschillende fietstransporthoezen, heb ik toch het idee dat de bescherming die geleverd werd met mijn oude transporthoes deze beter beschermde. Er bleef daarmee minder ruimte tussen de derailleur en de bescherming en deze bescherming leek wat degelijker.
De bescherming van de derailleur van mijn vorige transporthoes
De bescherming van de derailleur van mijn vorige transporthoes

Ten slotte krijgt u met deze transporthoes van Sci'Con twee witte schuimen beschermingen, die gebruikt zouden kunnen worden om delen van het frame van de fiets te beschermen. Aangezien er echter geen handleiding bij wordt geleverd is het de vraag wat er precies met deze twee 33 centimeter lange beschermingen gedaan moet worden. Ze lijken inderdaad te dienen om het frame te beschermen maar het frame is al dusdanig beschermd in deze transporthoes dat ik het nut er niet zo van in zie. In het geval van vervoer per vliegtuig, zouden ze van pas kunnen komen om het frame te beschermen op de plaatsen waar de riempjes het frame raken, aangezien u dan waarschijnlijk uw frame wat steviger vast wenst te snoeren in de transporthoes.

De pluspunten voor het transport

Wat betreft het transport heeft deze hoes ook een aantal pluspunten. Allereerst wat betreft de wieltjes: deze zijn veel steviger bevestigd dan in mijn vorige transporthoes zoals ik hierboven beschreef. Daarnaast zijn deze wieltjes uitermate flexibel waardoor het verplaatsen van de hoes, zowel door hem te duwen (door de fiets vast te houden ter hoogte van het zadel bijvoorbeeld) of door er aan te trekken. Als we er aan trekken ontdekken we een ander pluspunt van deze hoes: in plaats van een simpel koord heeft deze hoes een bevestigingspunt horizontaal gezien aan de andere kant waardoor het koord van links naar rechts kan worden bevestigd. Waarom dat nuttig is? Omdat als je hieraan trekt, je dus dus trekt aan de volledige transporthoes en niet alleen aan één kant. Hierdoor kun je de hoes vooruit laten rollen zonder dat deze steeds één kant op draait. Een simpel detail wat echter een enorme positieve invloed heeft op de gebruikerservaring tijdens het transport.
Het koord wat van links naar rechts bevestigd kan worden
Het koord wat van links naar rechts bevestigd kan worden

Het enige nadeel wat betreft de wieltjes onder de transporthoes is wat mij betreft dat deze erg snel lijken te slijten. Op de onderstaande foto kunt u bijvoorbeeld de staat van één van de wieltjes zien na slechts één keer gebruik.
Het slijten van één van de wieltjes
Het slijten van één van de wieltjes na de transporthoes slechts één keer gebruikt te hebben

De montage van deze wieltjes lijkt perfect!
De montage van deze wieltjes lijkt perfect!

De draagbanden die aan de transporthoes bevestigd zitten zijn vastgemaakt aan het volledige bovenste deel om te voorkomen dat ze los zouden komen. Met deze draagbanden is het mogelijk de hoes op de schouder te dragen, bijvoorbeeld als je de trappen opklimt of afdaalt in de Parijse metro. De transporthoes zelf weegt volgens de leverancier 7,7 kg (wat betekent dat je met een goede fiets met een carbon frame en met de wielen op een totaalgewicht van rond de 16,5 kg zou komen).

In het geval van vervoer met de auto merken we ten slotte op dat de hoes de vorm van een fietsframe goed volgt (en ondanks dat is deze hoes geschikt voor racefietsen maar ook voor mountainbikes) waardoor het makkelijker is om deze in de achterklep van een auto te leggen. Er is uiteraard wel behoorlijk wat ruimte nodig (je moet rekenen op 1 m hoog, 1m20 lang en zo'n 45 cm breed ter hoogte van het stuur, maar het lukt redelijk gemakkelijk om de hoes in de klep te krijgen, in tegenstelling tot sommige hoezen die veel minder de vorm van het frame volgen.
De hoes volgt vrij precies de vormen van het frame
De hoes volgt vrij precies de vormen van het frame

Volgens de leverancier is deze hoes zowel geschikt voor vervoer in de auto als in de trein maar blijkbaar ook als ideale transportoplossing in het vliegtuig voor diegenen die geen harde koffer wensen te gebruiken. Het voordeel van een soepele hoes is bijvoorbeeld een makkelijker vervoer in de auto. Ter hoogte van het stuur lijkt de fiets, ondanks de extra beschermingen, toch vrij kwetsbaar te zijn in deze hoes voor vervoer per vliegtuig, aangezien je in dat geval niet meer constant zicht hebt op hoe er met je fiets en de transporthoes omgegaan wordt. De hoes zou op zijn kop geplaatst kunnen worden, er kan iets bovenop gezet worden, etc. Alleen de ervaring kan dus uitwijzen of dit echt een geschikt vervoermiddel is voor de fiets. Wanneer u uw fiets in het vliegtuig meeneemt zou ik aanraden om in ieder geval het stuur te laten zakken zodat het minder kwetsbaar is. In deze transporthoes is het, zoals hierboven al aangegeven, niet nodig om het stuur te draaien om voldoende ruimte te hebben (en is het dus niet nodig extra bescherming aan te brengen tussen het stuur en het frame op de plaatsen waar deze elkaar zouden kunnen raken).
Het is echter wel zo dat Air France bijvoorbeeld aangeeft dat voor fietsen het stuur aan de zijkant moet zitten (parallel aan het frame) en dat de breedte de 21,5 cm niet mag overschrijden. Het voordeel van deze hoes dat het stuur dus niet gedraaid hoeft te worden raak je hiermee dus helemaal kwijt. Bij British Airways moet het stuur ook langs het frame zitten maar de Britse maatschappij accepteert alle niet gemotoriseerde fietsen van alle afmetingen zolang ze in een goed herkenbare verpakking voor fietsen zitten. Wat betreft dit laatste punt heeft Sci'Con grote moeite gedaan om de hoes herkenbaar te maken door er niet alleen het merk maar ook de tekst "WARNING - BIKE INSIDE - HANDLE WITH CARE" op te zetten. Erg handig, hopende dat het ook echt gelezen en in acht genomen wordt! (we stellen deze tekst overigens ook op prijs om wat eenvoudiger antwoord te geven op alle mensen die komen van Mars en die vragen of je een lijk of iets anders ergs vervoert ;-).

In het geval van transport waarbij u niet precies weet hoe er met uw fiets en de transporthoes omgegaan zal worden raad ik u aan ook de derailleur en de kabel die er achter uit steekt extra te beschermen. Dit geldt overigens voor alle transporthoezen!

De beroemde transporthoes

Sci'Con, de hoes van de ploegen van de Tour de France - © Sci'Con BagsIk heb deze transporthoes getest in de "standaardversie", in het zwart en met het Sci'Con logo. Deze hoes wordt echter ook gebruikt door verschillende wielerploegen en hij blijkt dus ook te bestaan in de versies "nationale ploeg van Italië" (in het blauw en met de Italiaanse vlag), Astana, Team Leopard-Trek, Saxobank-Sungard en Liquigas-Cannondale. Cofidis, le crédit en ligne gebruikt voorzover ik kan zien ook deze transporthoes maar er is geen speciale versie voor deze ploeg beschikbaar voor mensen als u en ik.

U vindt deze ploegenversies van de transporthoes in de rubriek Team Replica Bike Bags op de website van de leverancier.

In 2010 maakte het Italiaanse merk trouwens een afbeelding die doet denken aan de vormen van de hoes die lijken op die van de kaart van Frankrijk, in het kader van de Tour de France waaraan 4 ploegen deelnamen die deze transporthoes gebruiken! (zie afbeelding rechts)

Conclusie

Zoals u wellicht begrepen heeft raad ik deze fietstransporthoes dus aan vanwege zijn perfecte kwaliteit en het feit dat deze super praktisch is, met name voor transport in trein of auto waar u bij ieder gebruik het nut en de gebruiksvriendelijkheid zult opmerken (al was het alleen maar omdat je, doordat je alleen de wielen er maar uit hoeft te halen, enorm veel tijd wint voor iedere reis). Nooit eerder was ik zo snel klaar om op de fiets te stappen nadat ik de fiets uit de transporthoes haalde!

De enige negatieve puntjes die ik zie voor dit product zijn de schijnbaar snelle slijtage van de wieltjes (dat is in ieder geval de eerste indruk na de hoes slechts enkele keren gebruikt te hebben; ik zal dit artikel bijwerken zodra ik dit wel of niet kan bevestigen!), de mogelijke slijtage ter hoogte van de uitstekende delen van de wielen (voorlopig is dat nog niet het geval voor mij; ook hier zal ik het artikel bijwerken om aan te geven of dat wel of niet het geval is na wat langer gebruik van de hoes) en een nadeel wat alle soepele fietstransporthoezen hebben: het niet kunnen vergrendelen van de hoes voor het geval dat je niet de mogelijkheid hebt om de hoes in de gaten te houden (bijvoorbeeld als het onmogelijk blijkt te zijn in de trein de hoes in de wagon in het bagagerek te plaatsen en hij dus vlakbij de deur geplaats moet worden, of in geval van vervoer met het vliegtuig). Ik vind dit echter slechts details die in geen geval de verschillende voordelen wegneemt die ik met deze fietstransporthoes heb gezien ten opzichte van wat meer conventionele hoezen.
De kwaliteit gaat tot in de ritsen die jaren mee lijken te kunnen
De kwaliteit gaat tot in de ritsen die jaren mee lijken te kunnen

Voor meer informatie over deze fietstransporthoes kunt u terecht op de online winkel van Sci'Con Bags. U vindt hier al snel de verschillende voordelen terug die ik hier genoemd heb en het feit dat het een kwaliteitsproduct is wat dus extra kosten met zich meebrengt: op het moment van publicatie van dit artikel is de verkoopprijs op die site € 449.

Als u echter een beetje zoekt op online fietsenwinkels en wellicht ook in uw favoriete fietsenwinkel om de hoek, vindt u dit product hoogstwaarschijnlijk al snel een stuk goedkoper. En als ik zeg een stuk goedkoper dan praat ik over prijzen die schommelen rond de 350€ op het moment van publicatie van dit artikel!

Vergeleken met de 160 tot 200€ die je vandaag de dag betaalt voor de ProRace bike bag die ik eerst gebruikte is het verschil vrij groot maar het verschil in kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid zijn waarschijnlijk voldoende reden om een groot deel van dit prijsverschil uit te leggen.

Dit artikel kan gezien worden als een gesponsored artikel aangezien Sci'Con Bags mij de fietstransporthoes heeft opgestuurd om deze producttest te schrijven. Sci'Con Bags heeft mij echter geen enkele beperking of richtlijn opgelegd met betrekking tot wat ik moest schrijven en heeft ook geen andere financiële bijdrage geleverd die van dit artikel een advertentie-artikel hadden kunnen maken. Dit artikel is dus onpartijdig en onafhankelijk geschreven, uitsluitend op basis van mijn ervaringen met dit product.

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

8 reacties | 27501x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Marketing | Producttest

Reacties

Er zijn 8 reacties!
  1. Bonjour,

    j'utilise cette housse depuis 4-5 ans en avion principalement. En moyenne 2-3 AR/ans. Jamais eu de souci pour l'instant.

    | philippe | zondag 04 december 2011 om 19u32

  2. bonjour,

    faut il descendre la selle pour fermer la housse?

    | fabien | woensdag 13 maart 2013 om 21u17

  3. Bonjour @fabien,

    Etant assez grand, ma selle est assez relevée sur mon vélo. Malgré cela, je n'ai avec cette housse pas besoin de la descendre pour pouvoir la fermer. J'avoue que c'est limite avec ma hauteur de selle, mais je pense que cela veut dire que dans la plupart des cas ça passe sans descendre la selle !

    C'est d'ailleurs un des points que j'apprécie toujours jusqu'au jour d'aujourd'hui dans cette housse : quand j'arrive à destination et que je sors le vélo de sa housse, je n'ai plus qu'à remettre les roues et je peux partir. En moins d'une minute on peut repartir avec et de la même façon le montage dans la housse est rapide aussi.

    | Thomas Vergouwen | woensdag 13 maart 2013 om 22u38

  4. ok merci Thomas

    pour infos j'ai un taille 55 au velo et du bas du plateau a en haut de la selle j'ai 90 cm de memoire ca passe?
    la housse tient elle le coup avec l'histoire des axe de roues ?
    perso c'est pour porter dans une voiture le fait de mettre cette housse couchée protege t elle quand meme bien le velo?
    Merci

    | fabien | donderdag 14 maart 2013 om 07u46

  5. Bonjour, je relance ce post car je me pose les mêmes questions que Fabien: quelqu'un pourrait il répondre svp?

    | Greg | maandag 16 maart 2015 om 11u37

  6. Bonjour Greg,

    Je n'ai jamais rencontré de problèmes avec cette housse de transport ! :-)

    | Thomas Vergouwen | maandag 16 maart 2015 om 11u48

  7. Merci. Je vais donc pouvoir investir sereinement ;-)

    | Greg | maandag 16 maart 2015 om 11u51

  8. Une super housse. J'ai pour ma part investi dans des mousses rectangulaires que je place de chaque côté, et qui rendent le bag compact. J'ai voyagé de nombreuses fois et n'ai eu aucun problème.

    | Alban | vrijdag 28 augustus 2015 om 05u14

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is twee keer één ?