zondag 22 januari 2012 om 11u22

Het was vandaag vrijwel zeker dat de laatste etappe van de Tour Down Under 2012 op het circuit in het centrum van Adelaide zou eindigen in een sprint. De spanning zat hem echter in de eindoverwinning want, zoals u gisteren heeft kunnen lezen, waren de nummers één en twee na de etappe van gisteren geëindigd in dezelfde tijd in het algemeen klassement!

De grote sprintexpert, André Greipel (Lotto-Belisol), sprintte naar de overwinning in deze 6de etappe terwijl Simon Gerrans (GreenEDGE) zijn leiderstrui in het algemeen klassement wist te behouden ...

De samenvatting van de etappe 6/ Adelaide City Council Street Circuit

De laatste etappe van de Tour Down Under vindt altijd in dezelfde, een beetje speciale, vorm plaats, met 20 rondjes op een circuit van 4,5 kilometer in het centrum van Adelaide, de Champs-Elysées van Adelaide volgens de directeur van de wedstrijd.

De Tour Down Under 2012 is geëindigd zoals deze is begonnen, in de broeiende hitte. In Adelaide was het vandaag maar liefst 36 graden, alleen de wind was minder aanwezig dan tijdens de eerste etappe ...

Thomas de GendtNa een eerste aanval van Luke Durbridge (GreenEDGE), die gezelschap kreeg van 10 andere renners, werd de eerste echte kopgroep gevormd na een aanval van Jack Bauer (Garmin-Barracuda) die allereerst gezelschap kreeg van Thomas de Gendt (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team, photo) (die op die manier wellicht nog probeerde wat puntjes te pakken voor de leiderstrui van het bergklassement maar die op deze manier in ieder geval nogmaals bevestigde dat hij deze week in perfecte vorm was) en vervolgens van Leigh Howard (GreenEDGE) en ten slotte van een groep van nog eens 13 andere renners die de achtervolging in hadden gezet. In de 8ste ronde kwam het peloton echter terug bij hen uit, met name dankzij het werk aan kop van de Rabobankploeg.

Davide Cimolai (Lampre-ISD) en Luke Durbridge zetten echter door en pakken in deze volgorde de eerste plaatsen in de tussensprint, voor Jack Bauer. Zij krijgen namelijk gezelschap van Jack Bauer maar ook van Greg Van Avermaet (BMC Racing Team), Jens Voigt (Radioshack-Nissan) en Matteo Trentin (Omega Pharma-QuickStep).
In de 10de ronde verdelen deze renners dus de punten voor het bergklassement in de volgorde Greg van Avermaet, Davide Cimolai en Luke Durbridge. Dat was daarmee het slotstuk van de strijd voor de punten voor het bergklassement want alhoewel er nog punten te pakken waren in de 15de ronde was Rohan Dennis (UniSA-Australia) op dat moment onverslaanbaar.

Jan BakelantsEven na deze "klim" kwam het peloton weer volledig samen en toen was het de beurt aan Jan Bakelants (Radioshack-Nissan) om aan te vallen. Hij pakte op die manier de punten in de tweede tussensprint, voor Cameron Meyer, die de achtervolging in had gezet, en wederom Jack Bauer. Cameron Meyer rijdt het gaatje dicht met de Belgische renner aan kop en op dat moment is het de beurt aan Romain Sicard (Euskaltel-Euskadi) om de achtervolging in te zetten. Op succesvolle wijze want de Franse renner van de Baskische ploeg komt even later bij het leidersduo uit.
In de 15de ronde pakte Cameron Meyer de punten, inmiddels vrij nutteloos, voor het bergklassement, voor Sicard en Bakelants.
Cameron MeyerAchter hen controleert met name de GreenEDGE ploeg de wedstrijd om ervoor te zorgen dat de voorsprong niet te ver oploopt om voor het einde van de etappe ingelopen te kunnen worden. Op drie rondjes voor het einde heeft de kopgroep echter nog altijd een stabiele voorsprong van 45 seconden op het peloton waar andere sprintersploegen met GreenEDGE samenwerken om een massasprint voor te bereiden. Cameron Meyer liet uiteraard ook het werk in de kopgroep aan de twee andere renners over want hij wilde voorkomen dat Simon Gerrans zijn leiderstrui zou verliezen (als de voorsprong te groot zou zijn zou Jan Bakelants de Australische wedstrijd kunnen winnne aangezien hij slechts op 19 seconden achter de Australische renner stond voor de etappe en hij 3 bonificatieseconden had gepakt in de tweede sprint).

In de voorlaatste ronde besluit Cameron Meyer echter aan te vallen, ofwel om de etappe-overwinning te pakken, er van uitgaand dat het peloton Bakelants wel terug zou pakken of om chaos te scheppen in de kopgroep ... Zo werkte het wel in ieder geval want alhoewel hij aan het begin van de laatste ronde nog 15 seconden voor heeft op het peloton, besluit hij op een paar kilometer van de finish zich te laten opslokken door het peloton en alles is dan klaar voor een massasprint.

In deze massasprint is het wederom André Greipel die zich de sterkste toonde door te finishen voor Mark Renshaw (Rabobank) en Alessandro Petacchi (Lampre-ISD). Aangezien Alejandro Valverde (Movistar Team) dus geen mogelijkheid heeft gehad om tijd te pakken bleef hij automatisch met dezelfde tijd in het eindklassement als Simon Gerrans (GreenEDGE).

De Australische renner pakte hiermee zijn tweede eindoverwinning in de Tour Down Under (na die van 2006) maar tekent ook voor de eerste grote overwinning voor het nieuwe Australische UCI ProTeam, GreenEDGE.

Opmerkelijk aan de editie 2012 is dat dit met een gemiddelde van 38,7 km/u de traagste editie van de Tour Down Under was.

De eindklassementen van de Tour Down Under 2012

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het etappeklassement 6/ Adelaide City Council Street Circuit

André GreipelHieronder vindt u de top 10 van deze laatste etappe van de Tour Down Under 2012:

1/ André Greipel (Lotto-Belisol) - 1h56'48"
2/ Mark Renshaw (Rabobank)
3/ Alessandro Petacchi (Lampre-ISD)
4/ Yauheni Hutarovich (FDJ BigMat)
5/ Jose Joaquin Rojas (Movistar)
6/ Edvald Boasson Hagen (Sky Procycling)
7/ Romain Feillu (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team)
8/ Jonathan Cantwell (Saxo Bank)
9/ Fabio Sabatini (Liquigas-Cannondale)
10/ Manuel Belletti (AG2R La Mondiale)

Algemeen klassement

Simon GerransHet uiteindelijk algemeen klassement verandert dus niet vergeleken met dat van gisteren. Hieronder vindt u de top 5:

1/ Simon Gerrans (GreenEDGE) - 20h46'12"
2/ Alejandro Valverde (Movistar Team)
3/ Tiago Machado (Radioshack-Nissan) - +0'08"
4/ Michael Rogers (Sky Procyling) - +0'14"
5/ Rohan Dennis (UniSA-Australia)

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Sprintersklassement

Edvald Boasson HagenIn het sprintersklassement was er wel een aantal wijzigingen maar Eddy Boss was onaantastbaar aan kop van dit klassement:

1/ Edvald Boasson Hagen (Sky Procycling) - 56 punten
2/ André Greipel (Lotto-Belisol) - 50 punten
3/ Yauheni Hutarovich (FDJ BigMat) - 39 punten
4/ Mark Renshaw (Rabobank) - 33 punten
5/ Michael Matthews (Rabobank) - 32 punten

Bergklassement

In het bergklassement verandert er niets en de jonge Rohan Dennis wint dus dit klassement ondanks de verwoede pogingen van Thomas de Gendt:

1/ Rohan Dennis (UniSA-Australia) - 29 punten
2/ Thomas de Gendt (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) - 24 punten
3/ Simon Gerrans (GreenEDGE) - 24 punten
4/ Tiago Machado (Radioshack-Nissan) - 18 punten
5/ Alejandro Valverde (Movistar Team) - 16 punten

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

1 reactie | 1662x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Tour Down Under | Tour Down Under 2012

Reacties

Er zijn 1 reacties!
  1. http://www.les-actus-du-cyclisme.fr/article-3eme-victoire-d-etape-pour-andre-greipel-la-victoire-finale-du-tour-down-under-2012-pour-simon-gerr-97643546.html

    | Roland TISSIER | zondag 22 januari 2012 om 12u38

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zeven plus negen ?