1892. Dat is alweer lang geleden. Dat was het jaar waarin voor het eerst Luik-Bastenaken-Luik plaats vond en het is dan ook logisch dat deze wedstrijd de bijnaam La Doyenne (de "oudste") draagt. Dat was dus 122 jaar geleden maar dit jaar vindt de 100ste editie van de Belgische klassieker plaats tussen Luik en Bastenaken (en weer terug).
Ter gelegenheid van deze 100ste editie is het parcours enigszins gewijzigd om de terugkeer van een aantal klimmetjes die volgens de organisator bijgedragen hebben aan de geschiedenis van de wedstrijd mogelijk te maken.
In dit artikel vindt u alle details van het parcours van Luik-Bastenaken-Luik 2014 met het parcours op Google Maps/Google Earth, het profiel van de wedstrijd en het tijd- en routeschema.
Terug in de tijd ...
Aangezien het de 100ste editie betreft is het logisch dat we even de tijd nemen om te kijken naar de geschiedenis van deze klassieker.Luik-Bastenaken-Luik werd voor het eerst georganiseerd in 1892 en het was toen een nieuwe amateurwedstrijd die georganiseerd werd op initiatief van met name de Pesant Club Liégeois de nog altijd bestaat en tegenwoordig nog Luik-Bastenaken-Luik Beloften organiseert, die afgelopen zaterdag gewonnen werd door Anthony Turgis (CC Nogent-sur-Oise).
De twee eerste edities werden gewonnen door Léon Houa, een wielrenner uit Luik. Na deze overwinningen wordt hij in 1894 de eerste erkende profwielrenner in België. En dat komt goed uit want in 1894 kunnen profrenners voor het eerst deelnemen in Luik-Bastenaken-Luik en Houa gaat er dan wederom met de overwinning vandoor.
Tot op de dag van vandaag maakt Houa deel uit van een select groepje van 5 renners die 3 keer of meer La Doyenne hebben gewonnen. Hij is echter niet de recordhouder want Eddy Merckx wist deze wedstrijd maar liefst 5 keer (1969, 1971, 1972, 1973, 1975) te winnen en recenter wist Moreno Argentin 4 overwinningen op zijn naam te zetten (1985, 1986, 1987, 1991).
Eén renner kan zich dit jaar bij dit groepje voegen en dat is Alejandro Valverde (Movistar Team) die deze woensdag de Waalse Pijl wist te winnen en die Luik-Bastenaken-Luik eerder al won in 2006 en 2008.
Na de 3de overwinning van Houa in 1894 leek de koers die we vandaag kennen als La Doyenne geen lange geschiedenis te gaan kennen. Van 1895 tot 1907 werd de wedstrijd namelijk niet georganiseerd en pas in 1908 maakte de klassieker dus weer haar terugkeer. En het leek wel alsof de wedstrijd zich toen opnieuw moest bewijzen want wederom was deze alleen toegankelijk voor amateurs, tot in 1911. In 1912 mocht een tussencategorie tussen amateurs en profs die we tegenwoordig niet meer kennen, de indépendants eraan meedoen en het jaar daarop was dat eveneens het geval. Vanwege de Eerste Wereldoorlog werd deze wedstrijd net als de andere vervolgens op standby gezet maar daarna werd het weer een profwedstrijd. Van 1925 tot 1929 is de wedstrijd echter weer uitsluitend toegankelijk voor de indépendants.
Wat betreft het parcours lezen we in de archieven van de Belgische krant Le Soir terug wat de belangrijkste wijziging in het parcours was, ter gelegenheid van de gedeelde organisatie door de Société du Tour (tegenwoordig onderdeel van A.S.O.) en de Pesant-Club Liègeois. In 1990 organiseerde het Franse bedrijf namelijk voor het eerst de Belgische klassieker en volgens de krant Le Soir was dat de reden van de verdwijning van de «muur» van Stockeu, bij het binnenrijden van Stavelot, die vaak zorgde voor lange "files" aan de voet van de Haute-Levée en daar stond tegenover dat het peloton de côte Saint Roch beklom, bij het uitrijden van Houffalize, en voor de bocht richting Bastogne, de côte de Lorcé, tussen Le Rosier en La Redoute, en de côte de Fraiture, tussen Chambralle en les Forges.
Sindsdien is het parcours regelmatig weer gewijzigd en de Côte de Stockeu maakt bijvoorbeeld weer onderdeel uit van de wedstrijd in de afgelopen jaren.
De finishplaats van de wedstrijd is ook verschillende malen verplaatst en in 1992 finisht de koers dan voor het eerst in Ans en niet langer in Luik. Dat was voor het eerst in 1992 en de afspraak tussen de stad en de organisatoren was dat dat 3 jaar zou duren maar Luik-Bastenaken-Luik is sindsdien altijd in deze stad naast Luik gefinisht en dat is wederom het geval in 2014.
Het parcours van Luik-Bastenaken-Luik 2014 op Google Maps
De afgelopen jaren is het parcours van Luik-Bastenaken-Luik ieder jaar min of meer hetzelfde maar de organisator past toch steeds weer wat wijzigingen toe. Dit jaar is het parcours iets anders in de aanloop naar Bastenaken (waar een sprint dit jaar een premier van 5000€ zal toe kennen ter gelegenheid van de 100ste editie) en ook in het begin van de tocht terug naar Luik.Vervolgens vervangt de Côte de la Vecquée de opeenvolging van de Col du Rosier, de Côte du Maquisard en de Mont-Theux. Na de Côte de la Redoute vinden de renners dan in plaats daarvan de opeenvolging van de Côte des Forges, de Côte de la Roche aux Faucons en de Côte de Saint-Nicolas. Met deze wijzigingen wordt het parcours 1,5 kilometer langer dan in 2013, voor een totaalafstand van 263 kilometer.
Na het vertrek vanaf het Place Saint-Lambert in Luik om 10u00 (de reclamecaravaan vertrekt om 9u00), gaat de wedstrijd dan echt van start op de N30 om 10u15, op 7,3 km van de plaats waar ze vertrokken zijn. Het parcours tussen vertrekplaats en kilometer 0 blijft hetzelfde en gaat dus nog altijd via de Rue Joffre, Boulevard de la Sauvenière, Boulevard d'Avroy, Avenue Destenay, Pont Kennedy, Rue Grétry, Quai de la Boverie, Pont des Vennes, Boulevard Poincaré, Boulevard Frankignoul, Boulevard de Douai, Quai des Ardennes, Pont de Chênée, Rue de la Station, Rue des Grands-Prés en de Rue d'Embourg waarna de renners aankomen op de N30.
De eerste klim bevindt zich dan 70 kilometer na de start: de Côte de La Roche-en-Ardenne (2,8 km à 6,2%).
Na de doorkomst in Bastenaken op de rotonde La Doyenne (één van de weinige rotondes die normaal gesproken door een wielerkoers in het geheel genomen worden: hier is het normaal gesproken namelijk niet het idee om linksom af te snijden want deze rotonde is het hele jaar door gewijd aan La Doyenne ... maar dit jaar gaat de reis dan verder naar de sprint en een bezoekje aan de Mémorial du Mardasson; helaas moet ik toegeven dat ik enigszins twijfel over hoe de doorkomst door Bastenaken precies is dus mocht u ter plaatse de wedstrijd gaan bekijken, doe dan navraag om zeker te weten waar u moet zijn!), en dan volgt de bevoorradingszone en de achtereenvolgende beklimmingen van de Côte de Saint-Roch (1 km à 11,1%), Côte de Wanne op 96 km van de finish (2,8 km à 7,2%), de Côte de Stockeu 6,5 km verderop (1 km à 12,4%) en de Côte de la Haute-Levée (3,6 km à 5,6%).
Na de tweede bevoorradingszone in La Gleize beklimmen de renners dan de Côte de la Vecquée (3,1 km à 6,4%), de Côte de la Redoute op 44,5 km van de finish (2 km à 8,9%) en dan dus een omweggetje via de Côte des Forges op 31,5 km van de finish (1,9 km à 5,9%), de Côte de la Roche-aux-Faucons (1,5 km à 9,3%) en ten slotte de Côte de Saint-Nicolas (1,2 km à 8,6%). 5,5 kilometer verderop ligt de finihslijn dan zoals gebruikelijk in de Rue Jean-Jaurès in Ans.
De finish staat gepland tussen 16u31 en 17u10.
Het parcours van Luik-Bastenaken-Luik 2014 op Google Maps, het profiel en het tijd- en routeschema
Hieronder vindt u het parcours op Google Maps, het profiel en het tijd- en routeschema (met de doorkomsttijden door de verschillende steden en dorpjes op het parcours) van Luik-Bastenaken-Luik 2014. Om de kaart duidelijker te maken is het deel Luik > Bastenaken in donkergroen en het deel Bastenaken > Luik in het zwart. Klik op de afbeeldingen om deze te openen:LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE
Het parcours van Luik-Bastenaken-Luik 2014 in Google Earth
Bekijkt u het parcours liever in Google Earth om zo bijvoorbeeld een virtuele vogelvlucht over het parcours te maken? Download dan onderstaand KML bestandje:> Download het parcours van Luik-Bastenaken-Luik 2014 in Google Earth
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!
1 reactie | 35225x bekeken
dit artikel is geplaatst in: Klassiekers | OpenStreetMap/Google Maps/Google Earth
Le parcours proposé par ASO est très décevant, pour la centième on aurait aimè de l audace et un retour au parcours historique. Et non on garde cette arrivée à ans et cette cote de st nicolas qui bloque la course, la redoute est repoussé à 44 km,
la rosier supprimé, les hézalles toujours portés disparus,.....lorcé oubliè.....
on reve du parcours de 90 avec un final : redoute-chambralles-fraiture forges et arrivéé liège centrr
| maziro | donderdag 24 april 2014 om 18u50