dinsdag 08 januari 2008 om 21u50
Terwijl Theo Bos in Rotterdam zijn rondjes reed tijdens de Zesdaagse van Rotterdam, werd in dezelfde plaats het Pro Team van Rabobank voor 2008 gepresenteerd met Humberto Tan als speaker.
Een aantal nieuwe renners, een nieuwe organisatie, de rennersraad en de rennersregisseur doen hun intrede.
LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE
Het team
Het Pro Team van de Rabobank heeft Michiel Elijzen (komend van Cofidis), Paul Martens (komend van Skil Shimano en de enige buitenlandse nieuweling), Bram Tankink (Quick.Step), Laurens ten Dam (Unibet.com), Tom Leezer en Bauke Mollema (beiden van het Rabobank Continental team) aangetrokken als nieuwe renners. Daarnaast behoudt het team de belangrijkste renners van het team van het afgelopen jaar met met name Denis Menchov, Thomas Dekker, Oscar Freire, Robert Gesink, Sebastian Langeveld, Koos Moerenhout en Joost Posthuma.Bij de nieuwe renners zitten geen echte toppers en dat was een bewuste keuze: in het nieuwe klimaat (zie 'de organisatorische kant' hieronder) wil de ploeg de jonge renners die op het punt staan door te breken (zoals Robert Gesink en Thomas Dekker) ook echt de kans geven door te breken en niet tegenhouden doordat ze weer voor een andere kopman moeten rijden.
Thomas Dekker bij de start van de proloog van de Tour de France 2007 in Londen
Denis Menchov heeft in overleg met de ploegleiding besloten dit jaar zijn eindzege in de Ronde van Spanje niet te verdedigen. Hij rijdt dit seizoen namelijk de Giro d'Italia en de Tour de France aangezien hij heeft aangegeven beter te presteren in een grote ronde ... na er al één gereden te hebben. Op deze manier gebruikt Menchov de Giro dus als voorbereiding op de Tour de France 2008 waar hij hoopt te pieken!
De organisatorische kant
Henri van der Aat, de interim manager van het team tot eind februari (vervolgens zal hij zich bezig houden met internationale zaken en aanblijven als adviseur van de ploeg), presenteerde gisteren de stand van zaken en vernieuwingen aan de organisatorische kant. Na de zaak Rasmussen en het rapport Vogelzang daarover was het al bekend dat er een aantal veranderingen op het programma stond en de interim manager heeft deze nu in overleg met de nieuwe manager Harold Knebel verder uitgewerkt.Allereerst wordt er - en daarmee worden de renners beter begeleid en is de ploegleiding beter op de hoogte van wat de renners gedurende het jaar doen en waar ze trainen - een renner regisseur aangewezen voor iedere renner die het eerste aanspreekpunt moet zijn voor deze renner en de verschillende zaken die de renner nodig heeft kan aandragen. De sleutelwoorden die Van der Aat gebruikte voor deze renner regisseur zijn innovation, the team, organisation, merital, training, coaching, stage analysis, communication, equipment, finance en parcours.
De renner regisseurs - de ploegleiders: Erik Breukink voor de kopmannen, Erik Dekker voor de jongeren en Frans Maassen en Adri van Houwelingen - komen maandelijks bij elkaar om de vorderingen van iedere renner te bespreken en op basis daarvan te besluiten waar er eventueel bijgespijkerd moet worden én te bepalen wie aan welke wedstrijd mee doet.
Verder gaf Van der Aat aan het team zelf te willen verbeteren en te willen doen aan teambuilding onder andere door middel van het oprichten van een rennersraad met Jan Boven (die dit jaar zijn 13de seizoen bij Rabobank rijdt) als voorzitter en verder Grischa Niermann en Juan-Antonio Flecha als vertegenwoordigers van de renners. Ook is de staf uitgebreid met een grotere medische staf, trainersstaf en meer andere begeleiders.
Ten slotte zal er in het nieuwe seizoen meer worden gedaan aan krachttraining en zullen er meer trainingskampen zijn.
De ambitie van het team is om van één van de beste wielerploegen te komen tot een situatie waarin Rabobank tot de beste sportteams in de wereld behoort.
Organisatorisch betekent dat verder nog dat er van een driekoppige leiding over wordt gegaan op één directeur (Harold Knebel) met daaronder een managementteam. Het managementteam zal op zijn minst één keer per maand samen komen, onder andere om eventuele doorstroming van het Continental naar het ProTeam te bespreken.
LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE
De rol van Michael Boogerd
Michael Boogerd die eind vorig seizoen afscheid nam van de ploeg en het wielrennen als actieve profwielrenner blijft bij het team betrokken: voor de bank voor promotionele doeleinden en voor de ploeg in een nader te bepalen rol. Na een opleidingstraject zal bekeken worden hoe hij het beste binnen de ploeg ingezet kan worden op basis van een assessment wat ze met hem hebben gedaan.De internationale wielerwereld en de maatregelen tegen doping
Henri van der Aat kwam ook nog terug op de situatie in de internationale wielerwereld waarin verschillende instanties zoals de UCI, A.S.O. en de nationale wielerbonden elkaar steeds weer in de haren vliegen. Hij gaf daarbij aan dat Rabobank geen keuze wil maken tussen UCI of A.S.O. maar alleen keuzes die het beste zijn voor het wielrennen. Verder maakte hij van de gelegenheid gebruik om aan te geven dat de ProTour in zijn huidige vorm niet meer overeenkomt met wat Rabobank graag als ProTour zou willen zien.Wat betreft de strijd tegen doping en de maatregelen die nodig zijn voor de invoering van het biologische paspoort herinnerde hij het publiek er aan dat de ProTour ploegen controles zelf gaan betalen waarbij onder toezicht van UCI alle ProTour renners 2 maal per maand out of competition bloed- en urinecontroles krijgen. Hiervoor moeten de controleurs uiteraard weten waar ze de renners kunnen vinden en daarmee komen we weer terug op de fameuze whereabouts waar Michael Rasmussen mee de fout in was gegaan. Rabobank heeft besloten vanaf dit seizoen hiervoor het ADAMS systeem te gaan gebruiken waarin de renners zelf via Internet hun whereabouts kunnen opgeven en vanaf eind deze maand ook telefonisch of via SMS. In ADAMS kunnen de controlerende instanties op ieder moment een overzicht voor iedere renner opvragen en waar de renners voorheen hun whereabouts nog door moesten geven aan verschillende instanties is dat met ADAMS niet meer nodig. De ploegleiders en manager kunnen ter controle de informatie ook opvragen in ADAMS.
Bram Tankink zei hierover onder andere dat dit een enorme belasting is op het privé-leven van de renners maar dat als het voor iedereen werkt (alle renners dus, niet alleen van Rabobank), het een goede verandering is voor de dopingbestrijding: het is een nadeel voor de renners maar als we het niet doen dan lopen het publiek en de sponsors weg.
Henri van der Aat gaf aan dat de sport met het biologische paspoort en de bijbehorende controles wel eens door een nog dieper dal zou kunnen gaan, aangezien niet alle ploegen al ADAMS gebruiken en dit dus in andere ploegen dan de Rabobank problemen op zou kunnen leveren zoals Rabobank die gezien heeft met Rasmussen.
De samenvatting van de ploegpresentatie op Rabo SportTV
Voor meer informatie kun je de volgende filmpjes van de NOS bekijken:
> Volledigde speech Henri van der Aat
> Interview ploegleider Erik Breukink
> Een impressie van de ploegpresentatie en een interview met Bram Tankink door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!
1 reactie | 27827x bekeken
dit artikel is geplaatst in: Wielrennen algemeen (m.u.v. Tour de France) | Marketing | Ploegpresentatie 2008
https://candipharm.com/search?text=pepcid pepcid
| crovok | vrijdag 14 oktober 2022 om 10u55