Aanstaande zondag vindt de Nederlandse klassieker, de Amstel Gold Race, plaats tussen Maastricht en de Rijksweg in Vilt. Sinds 2013 vindt de finish namelijk niet langer plaats op de top van de Cauberg in Valkenburg maar op dezelfde plaats als waar de finish van de wedstrijden van de Wereldkampioenschappen 2012 plaats vond.
Het parcours van de Amstel Gold Race 2016 - de 51ste editie - is enigszins gewijzigd ten opzichte van vorig jaar maar de UCI WorldTour koers bevat nog altijd dezelfde 34 bergen (in 2011 was het aantal opgelopen van 31 naar 32 en in 2012 opnieuw terug naar 31, voordat het opliep naar 34 in 2013). In dit artikel vindt u het tijd- en routeschema en het parcours op een Google Maps kaart. U kunt het parcours ook downloaden in Google Earth om zo bijvoorbeeld een virtuele vogelvlucht over het parcours te maken.
LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE
De beschrijving van het parcours van de Amstel Gold Race 2016
Na de start op de Markt in Maastricht rijden de renners allereerst richting het noorden tot aan Geulle waar ze rechtsaf slaan om zo de Slingerberg te beklimmen, die als snel gevolgd wordt door de beklimmingen van de Adsteeg en de Lange Raarberg.Een stukje verderop, als de renners terecht komen op het deel van het parcours wat meerdere malen afgelegd zal worden, beklimmen ze de Bergseweg (net voor het deel wat meerdere keren afgelegd zal worden) en vervolgens de Sibbergrubbe, Cauberg en een eerste doorkomst over de finishlijn in Vilt (het blauwe deel op de kaart van het parcours).
De renners komen dan terecht op het eerste lusje rondom de finish, een lus van 108,5 km die begint met de klim van de Geulhemmerberg gevolgd door een stuk richting de Belgische grens die ze volgen om zo op de Wolfsberg en de Loorberg terecht te komen, gevolgd door een uitstapje naar het noorden richting de Gulpenerberg waarvan ze echter op dat moment de top niet bereiken, gevolgd door een stuk naar het zuiden via de klim van de Schweibergerweg alvorens ze opnieuw de grens volgen met de klim van de Camerig, een uitstapje richting Vijlen en vervolgens zetten ze koers naar het Drielandenpunt (een heuveltje waar Nederland, Duitsland en België samenkomen), de klim van Gemmenich net aan de andere kant van de Belgische grens en van Vijlenerbos na de terugkeer in Nederland. Dit deel van het parcours is in het groen ingetekend op de kaart.
De renners beklimmen dan in het paarse deel van het parcours de Eperheide en rijden vervolgens richting het noorden over hetzelfde parcours als daarvoor, maar ze slaan dan af om de Gulpenerberg te beklimmen en vervolgens de Plettenberg, Eyserweg, Sint Remigiusstraat, Vrakelberg en wederom de opeenvolging van Sibbergrubbe en Cauberg richting de finishlijn waar ze dan voor de 2de keer overheen rijden.
De 2de lus rondom de finish, 67,7 kilometer lang en in het rood ingetekend op de kaart, bevat wederom de klim van de Geulhemmerberg. Na een stukje op en neer ten zuiden van Maastricht/Bemelen slaan de renners rechts af richting de klim van de Bemelerberg alvorens ze terug rijden richting het parcours van de groene lus waar ze ditmaal, na de Loorberg, rechtdoor rijden en vervolgens linksaf slaan richting de Gulpenerberg die gevolgd zal worden door de Kruisberg (in plaats van af te slaan naar de Plettenberg net als in de eerste lus) en vervolgens de Eyserbosweg en de Fromberg. Het peloton slaat dan linksaf in Schin op Geul richting de Keutenberg gevolgd door de derde klim van de Cauberg die ditmaal gevolgd zal worden door een laatste lusje (in het oranje op de kaart) wat lijkt op het circuit van de Wereldkampioenschappen 2012 maar die in deze koers loopt via hetzelfde circuit als in de voorgaande ronden en dus de beklimming van de Geulhemmerberg bevat, naast die van de Bemelerberg.
De start vindt plaats om 10u15 en de finish is gepland rond 16u34. De totale afstand is 9,3 kilometer korter dan vorig jaar: 248,7 kilometer.
Het tijd- en routeschema en het parcours van de Amstel Gold Race 2016 op Google Maps
Hieronder vindt u de Google Maps kaart, het profiel en het tijd- en routeschema (met de doorkomsttijden door de verschillende steden en dorpjes en op de verschillende bergen van het parcours) van de Amstel Gold Race 2016. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.Om de kaart beter leesbaar te maken is deze opgesplits in vijf delen: het eerste deel is blauw, het tweede groen, het derde paars en het vierde deel is rood. Het laatste lusje, 18,5 kilometer lang, is in het oranje afbeeld.
LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE
Het parcours van de Amstel Gold Race 2016 in Google Earth
Bekijkt u het parcours van de Amstel Gold Race 2016 liever in Google Earth om zo bijvoorbeeld een virtuele vogelvlucht te kunnen maken over dit parcours? Download dan onderstaand KML bestandje:>> Download het parcours van de Amstel Gold Race 2016 in Google Earth
Met dit KML bestandje kunt u niet alleen het volledige parcours bekijken in Google Earth maar ook een virtuele vogelvlucht boven het parcours maken. door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!
6 reacties | 8257x bekeken
dit artikel is geplaatst in: Klassiekers | OpenStreetMap/Google Maps/Google Earth
Hi
......my download in Google earth is OK, but I don't know how to do 'a fly-over'
| martin | zaterdag 16 april 2016 om 09u26
Hello Martin,
Sorry for the late reply :(.
In Google Earth you can select the path (the three dots connected by lines) and click the play button on the right to do a "fly-over" :).
| Thomas Vergouwen | maandag 18 april 2016 om 12u13
Le triptyque ardennais commence et quel choc pour les suiveurs après les flandriennes, on a assisté une fois de plus à une course cadenasser où les trop rares offensives sont vouées à l'échec, cela ressemble a un pauvre match de L1 en novembre/décembre entre 2 équipes frileuses satisfaite de prendre 1 point sans rien proposer.
Que faire pour redonner à ces courses un minimum d'intérêt ?
Thomas, les néerlandais sont t'ils aussi dépités que moi devant le triste spectacle d'hier et de ces dernières années ?
| oliv56 | maandag 18 april 2016 om 18u45
Effectivement, cet amstel ne restera pas dans les annales, tout comme le triste spectacle que l'on a eu hier sur la flèche avec une course de côte sur trois cent mètres...et liège arrive à dimanche. J'anticipe la présentation de cette course pour faire part de ma nouvelle déception quant au tracé proposé par aso sur liège,
le stockeu est impraticable cette année , soit cela arrive, mais au lieu de repenser la philosophie du parcours, aso nous rajoute une côte inutile après saint nicolas, cela fait maintenant trois côtes dans les 5 derniers km, autrement dit aso renforce le blocage de la course et l'attitude attentiste des coureurs......la redoute sera donc encore escamoté, peut être en plus la roche aux faucons, pendant ce temps la des côtes historiques comme le mur des hézalles sont toujours oubliés, la côte de lorcé et la vécquée ont aussi disparu....la côte de chambralles est aux oubliettes....bref conformisme et attentisme semble être les maitres mots d'aso pour liège, quel dommage !
| maziro | donderdag 21 april 2016 om 16u23
Bonjour Maziro.
L'Amstel Gold Race :
Sportivement, cette course n'a pas sa place aux cotés des grands monuments.
Les organisateurs multiplient les tourniquets, mais c'est un foutoir.
J'ajoute, hors sujet, que je préférais le Tour des Flandres à l'ancienne avec Grammont en juge de paix ...
La Flèche Wallonne :
Quel gachis de voir ce qui fut jadis une grande classique de 250-270 km ravalée à moins de 200 km avec le Mur de Huy en points fixes.
Faut arreter et revoir toute la copie.
Le maintien du Mur comme arrivée (mais sans passage préalable) ne me dérange pas à condition de ne pas avoir d'autres arrivées en cote pour les classiques de printemps.
Liège-Bastogne-Liège :
Primo : comment ne pas etre d'accord avec vous et un certain Eddy Merckx pour une revalorisation du secteur autour de Stavelot sur la Doyenne ?
Secondo : revenons à une arrivée centre-ville après une courte descente.
Ce n'est pas Liège-Bastogne-Ans !
Tertio : y a trop de km entre laRoche-aux-Faucons et le pied de Saint-Nicolas.
Mais pourquoi se borner à un enchainement direct via l'"autoroute" Boncelles-Standard ?
Ne serait-il pas plus intéressant de piquer vers Seraing par le bois et une descente sinueuse, le long de la Meuse reprendre à droite vers les hauteurs d'Ougrée (commune construite en escalier sur le balcon sud du fleuve) avant de rejoindre le stade Dufrasne.
Quelques kilomètres en plus (on s'en fout), mais beaucoup moins de temps morts.
Ciao.
| André | vrijdag 22 april 2016 om 12u37
André je ne peux qu'approuver votre analyse, il me semble qu'ASO ne produit pas la bonne analyse sur liège bastogne liège, ce qui explique ces choix de parcours douteux, l'histoire et la légende de liège c'est une course d'usure avec un parcours qui présente une dizaine de côte et une arrivée, en plaine c'est cette philosophie de tracé qui m'a enchanté dans les années 80 avec les duels criquélion, argentin,roche etc.....un schéma simple avec la zone de stavelot en point central (hézalles,aisomont ou wanne, stockeu, haute levée) des côtes d'usure (lorcé, vécqué) et un final avec la redoute en juge de paix, et les forges en dernière côte à 15 km de l'arrivée, montée peu sélective qui obligeait à utiliser la redoute comme marche pied final......
Mais ASO a repris cette course en 1990 et progressivement, leblanc puis prudhomme on changé la fin du parcours, introduction de la côte d'ans comem arrivée en 1992, saint nicolas en 1999 (je crois), la roche aux faucons en 2008, et cet côte sans intérêt cette anné....
En parallèlle, la course est devenur de plus aseptisé à mesure qu'aso durcissait le final et allégeait la zone autour de stavelot,les dernières batailles sur la redoute avec jalabert,bartoli, et zuelle se sont achevées à la fin des années 90, et l'introduction de saint nicolas; aujourd'hui la redoute ne sert plus à rien, quelle tristesse...pourtant c'est avec stoockeu la côte de légende de liège....
ASO a succombé progressivement aix sirènes du modernisme et de la mode des fin de parcours musclés, c'est une erreur d'autant plus inexplicable pour moi car on sais que prudhomme connait parfaitement l'histoire du cyclisme, et sur paris roubaix il arrive à garder un parcours vintage, donc c'est une question de choix...il n'y a pas de fatalité....
Le contrat d'arrivée avec la ville d'ans s'achève bientôt, c'est une occasion pour aso de tenter un pacours vintage pour l'une des prochaines éditions, retour à lège centre, disparition de la côtes de saint nicolas....réintroduction de côtes autour de stavelot...et un final avec la redoute en juge de paix (en 1991 le sommet de la redoute avait été placé à 26km de l'arrivée à liège centre..) et
derrière les forges (sommet à 14 km de l'arrivée)...peut être que cela ne marchera pas, peut être qu'il y aura 60 coureurs et un sprint massif à liège, mais au moins liège aura renoué avec son parcours historique,......cela vaut le cous d'essayer au moins une fois.....
| maziro | vrijdag 22 april 2016 om 15u00