dinsdag 10 december 2013 om 09u00
Een paar weken geleden noemden verschillende websites de geplande hervorming van het profwielrennen op basis van een project wat gepresenteerd werd door de UCI ter gelegenheid van de Wereldkampioenschappen in Florence afgelopen september. Deze websites noemden toen cicloweb.it als bron en het leek dus een gelekt document te zijn .. niets was echter minder waar!
Nu het project gepresenteerd is in de verschillende officiële instanties in de wielersport in de verschillende landen werpt velowire.com een kritische blik op dit project ...
De bron van het officiële document van het hervormingsproject
Zoals ik hierboven aangaf noemden verschillende websites cicloweb.it als bron voor het officiële document waarin de verschillende elementen van de hervorming van het profwielrennen werden gepresenteerd. De Italiaanse website plaats inderdaad een artikel op 30 oktober jongstleden waarin het project gepresenteerd werd, maar het betrof niet -zoals gedacht kon worden lezende op andere sites- een gelekt document waarvoor deze site geen verklaring gaf maar gewoon een oplettende journalist die dit artikel schreef. Hij kijkt waarschijnlij regelmatig op de website van de Lega del Ciclismo Professionistico, of de Italiaanse nationale Wielerbond, want het document werd gewoon online geplaatst in een artikel op deze website, wat waarschijnlijk geplaatst is na de presentatie van het project tijdens een vergadering van de bond die de professioniële wielersport in Italië vertegenwoordigt.Het betreft dus geen lek maar een officiële publikatie die zorgde voor een groot aantal artikels! Voor het eerst kwam het document namelijk in handen van het publiek en dat vaak zelfs nog voor de officiële presentatie in de vertegenwoordigende instanties in de wielersport in de verschillende landen. In Frankrijk werd het project bijvoorbeeld namelijk pas gepresenteerd in de tweede helft van november!
De auteur van het artikel van de Italiaanse Wielerbond waagt zich niet aan een echte beoordeling van het project maar beperkt zich tot de conclusie dat de hervorming als doel heeft om de structuur van de wielersport grondig te wijzigen maar ook de tradities van het wielrennen (!) en dat niets zal zijn als voorheen. Het artikel eindigt met de conclusie dat het debat binnenkort open zal zijn over de vraag of het een positieve of een negatieve verandering betreft en de auteur hoopt dat het voor de wielersport en met name voor de fans (die een beetje vergeten lijken te worden in de analyse van de UCI) een positieve veerandering zal zijn ... Dat is echter alles behalve zeker!
De oorsprong van de hervorming
De hervorming die gepresenteerd wordt in dit document is een logisch vervolg op de eerste analyses tussen november 2011 en maart 2012 die samengevat werden in een common ground, de grote lijnen waarop de geraadpleegde partijen het eens waren.Er volgden toen verschillende vergaderingen (waarvan één op basis van een studie van het Institut des Sciences du Sport de l'Université de Lausanne [ISSUL]) waarvan de conclusies samengevoegd werden tijdens een vergadering van de stakeholders van de wielersport in Napels op 2 mei 2013. Het resultaat van deze vergadering was een raamakkoord voor de hervorming.
Tegelijkertijd zette Deloitte, gebruikelijke dienstverlener van de UCI, op verzoek van de UCI een vragenlijst op voor alle belanghebbenden in de wielersport, renners, ploegen, organisatoren van wielerwedstrijden, sponsors, sportorganisaties, de media en fans. Deze vragenlijst, onder de titel "A Bright Future for Cycling", betrof 4 belangrijke vraagstukken in de wielersport: mondialisering, doping, renners en de wielerkalender. Deze vragenlijst kwam begin dit jaar beschikbaar, specifieke consultaties vonden plaats met renners de vooravond van Paris-Nice en de vooravond van Tirreno-Adriatico (in beide gevallen deed slechts een twaalftal renners hieraan mee) en was online vrij in te vullen van 21 februari tot 15 maart.
Op basis van deze vragenlijst, die online door 6.369 mensen werd ingevuld, waarvan 5.638 "algemeen publiek" afkomstig uit 73 landen, maakte Deloitte een compleet rapport van maar liefst 103 pagina's op.
Wat betreft de wielerkalender vemeldde het rapport met name de conclusie dat de UCI WorldTour wedstrijden "de beste wedstrijden" met "de beste renners" moeten zijn. Kijkend naar de details merken we echter op dat de meerderheid die zich dusdanig heeft uitgelaten over dit onderwerp slechts 51% van de publieke respondenten vertegenwoordigd (en dat is dus maar een heel krappe meerderheid). Daarnaast lijkt het puntensysteem (individueel en per ploeg) begrepen te worden door slechts zo'n 30% van het publiek wat -daardoor- niet begrijpt wat de sportieve waarde van een ploeg, één van de criteria in de selectieprocedure van de UCI ProTeams (infographic), precies inhoudt.
Wat betreft de reacties van de wielerfamilie (de vertegenwoordigers van de wielersport) geeft 31% van hen aan bepaalde etappekoersen ingekort te willen zien zodat de kalender zich kan ontwikkelen (zie hiernaast; en wellicht niet geheel toevallig lijkt de organisator van de Ronde van Spanje hieraan tegemoet te willen komen maar hij verlangt dan wel dat de beste renners er aan deelnemen*; ter herinnering, de Vuelta a España behoort nu volledig aan ASO toe).
* we zullen een stukje verderop zien dat deze opmerking wel eens belangrijk zou kunnen zijn
Kijkend naar de mening van het publiek over de andere wedstrijden dan die van de UCI WorldTour, de wedstrijden van de continentale kalenders, zien we duidelijk dat het publiek begrijpt dat deze wedstrijden de basis vormen voor de ontwikkeling van de wielersport (de verschillen wat betreft de verschillende continenten vinden waarschijnlijk hun verklaring in het feit dat de Europese en Amerikaanse respondenten oververtegenwoordigd waren):
>> Als u meer wilt weten over de conclusies van dit rapport kunt u het volledige rapport van Deloitte in het kader van de "UCI Stakeholder Consultation: 'A Bright Future for Cycling'" zelf raadplegen
Het hervormingsproject van de internationale wielerkalender
Terugkomend op het hervormingsproject van de internationale wielerkalender proberen we het project beter te begrijpen op basis van de presentatie zoals die gegeven is tijdens de Wereldkampioenschappen in Italië in september.Dit document presenteert de hervorming onder de titel De hervorming van de professionnele wielersport 2015-2020. Allereerst moet opgemerkt worden dat sinds die presentatie al besloten is de inwerkingstelling van het project op zijn minst uit te stellen tot in 2017 (terwijl het document nog aankondigde dat het nieuwe reglement opgesteld zou worden vanaf 15 januari 2014 voor een inwerkingssteling van het project vanaf 2015 en de afsluiting van de hervorming in 2020).
Na de belangrijke data in de aanloop naar dit hervormingsproject te hebben gepresenteerd vinden we een pagina waarop de deelnemende partijen, in het document de stakeholders van de wielersport genoemd, worden gepresenteerd. We ontdekken zo dat met name de UCI WorldTour vertegenwoordigd was en daardoor vrijwel niet de kleinere wedstrijden. Onder de organisatoren van de wielerwedstrijden vonden we namelijk (met tussen haakjes alleen de UCI WorldTour wedstrijden die de organisator organiseert) ASO (Paris-Nice, Parijs-Roubaix, Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik, Critérium du Dauphiné en de Tour de France), RCS (Tirreno-Adriatico, Milaan-Sanremo, Giro d'Italia en de Ronde van Lombardije), de Grands Prix Cyclistes in Canada (Québec en Montréal), Flanders Classics (Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen), de Ronde van Romandië en GCP (Tour of Beijing).
Daarnaast vonden we de AIOCC (Association Internationale des Organisateurs de Courses Cyclistes, internationale vereniging van organisatoren van wielerwedstrijden) waarin de grote organisatoren van de UCI WorldTour wedstrijden een grote rol spelen, en met name ASO die hierin vertegenwoordigd is door Christian Prudhomme als voorzitter van de AIOCC, Thierry Gouvenou als algemeen adjunctsecretaris en Jean-François Pescheux als algemeen secretaris. De laatstgenoemde was de vertegenwoordiger van de AIOCC in de werkgroep rondom de kalender.
De UCI WorldTour zelf was ook vertegenwoordigd, door Charly Mottet, die ook werkt in de Grands Prix Cyclistes in Canada.
Daarnaast waren de ploegen en de renners vertegenwoordigd:
- de ploegen met 3 vertegenwoordigers van de Association Internationale des Groupes Cyclistes Professionnels (AIGCP), van de ploegen Movistar en Argos-Shimano en de directeur van deze vereniging (Luuc Eisenga, voorheen werkzaam bij de Rabobank ploeg)
- de renners met 2 vertegenwoordigers van de CPA (Cyclistes Professionnels Associés) en Bernhard Eisel die de Atletencommissie van de UCI vertegenwoordigde
LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE
De pijlers van het hervormingsproject
Vervolgens ontdekken we de 5 pijlers die aan de basis stonden van de definitie van het hervormingsproject:1/ beperking van het aantal wedstrijden op het hoogste niveau
2/ identificatie van ontwikkelingsmogelijkheden voor nieuwe evenementen
3/ hervorming van het selectieproces van de ploegen
4/ professionnalisering van de structuur van de ploegen
5/ reorganisatie van de UCI WorldTour kalender in 2 of 3 niveaux
De inhoud van de hervorming
Wat betreft de inhoud van de hervorming begint het document met de introductie van een nieuw begrip, uitgevonden door het Institut des Sciences du Sport de l'Université de Lausanne (ISSUL) met de naam ERP voor exigence règlementaire de production. De enige definitie die gegeven wordt voor de ERP is de verhouding die het percentage van de productie van de ploegen bepaalt voor de wedstrijden van de eerste en tweede divisie (wetende dat het document tot op dat moment nog nooit gesproken had over wedstrijden van de eerste en tweede divisie).Deze verhouding zou 3 vaste waarden (22 renners per ploeg, 120 koersdagen in de kalender van de eerste divisie en een nog te bepalen aantal wedstrijddagen per renner) en 7 variable waarden (aantal ploegen van de eerste en aantal ploegen van de tweede divisie [die echter even verderop in het document vastgesteld worden op respectievelijk 16 en 8], het aantal koersdagen in de kalender van de tweede divisie [even verderop in het document vastgesteld op 50 dagen], het aantal wildcards in de wedstrijden van de eerste divisie, het aantal deelnemende ploegen in de wedstrijden, het percentage van eerste divisie ploegen die deelnemen in de wedstrijden van de tweede divisie [75% verderop in het document] en het aantal renners per ploeg in de wedstrijden [7,8 of 9 renners]). We komen echter niet meer te weten hoe op basis van deze waarden de ERP precies berekend wordt, noch wat er precies bedoeld wordt met de regel dat de ERP de 84% niet mag overschrijden voor wedstrijden van de eerste en tweede divisie ...
De kalender
We kwamen dus terloops te weten dat er wedstrijden van de eerste en tweede divisie zijn. Net zoals nu al het geval is denkt u wellicht, met de UCI WorldTour aan de ene kant en de wedstrijden van de continentale kalenders aan de andere kant (met verschillende niveaux in de laatsgenoemde). Maar nee, het betreft hier uitsluitend de wedstrijden van de UCI WorldTour die dus opgedeeld zullen worden in twee divisies:- 1ste divisie: 120 wedstrijddagen
- 3 Grand Tours: 63 dagen (Giro d'Italia, Tour de France en Vuelta a España; en de inkorting voorgesteld door de directeur van de Vuelta dan?)
- etappekoersen in Europa: 24 dagen (Paris-Nice, Tirreno-Adriatico, Critérium du Dauphiné en Ronde van Zwitserland)
- ééndagswedstrijden: 12 dagen (Milaan-Sanremo, Gent-Wevelgem, Ronde van Vlaanderen, Paris-Roubaix, Amstel Gold Race, Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik, Clasica Ciclista San Sebastian, Vattenfall Cyclassics, Grand Prix Cycliste de Québec, Grand Prix Cycliste de Montréal en Ronde van Lombardije)
- nieuwe wedstrijden: 11 dagen
- etappekoersen buiten Europa: 10 dagen (Tour Down Under en Tour of Beijing) - 2de divisie: 50 wedstrijddagen
(Dubai Tour [RCS], Tour of Qatar [ASO], Tour of Oman [ASO], Omloop Het Nieuwsblad [Flanders Classics], Grote Prijs E3, Dwars door Vlaanderen [Flanders Classics], Ronde van het Baskenland/Vuelta al Pais Vasco, Flèche Brabançonne/De Brabantse Pijl [Flanders Classics], Ronde van Romandië, Bayern Rundfahrt [Bayern Rundfahrt e.V.], Ronde van Polen, Eneco Tour, Grand Prix de Plouay, Paris-Tours [ASO])
=> vetgedrukt de wedstrijden die op dit moment in de continentale kalenders staan en dus zouden promoveren naar de tweede divisie van de UCI WorldTour. Al deze wedstrijden, met uitzondering van de Dubai Tour, die voor het eerst georganiseerd wordt in 2014, zijn op dit moment buitencategorie (HC) wedstrijden. Met uitzondering van de Bayern Rundfahrt merken we op dat al deze wedstrijden georganiseerd worden door ASO, RCS of Flanders Classics, alle vertegenwoordigd in de werkgroep.
Het is dus duidelijk dat de wedstrijden al ingetekend zijn in de kalender, ondanks het feit dat het document een selectieproces presenteert voor de wedstrijden, gebaseerd op 3 onderdelen:
- de organisatieprincipes van de kalender
het seizoen vindt plaats van februari tot en met oktober, ieder weekends en met name op zondag, geen overlapping van wedstrijden, geen concurrentie tussen wedstrijden van de 1ste en de 2de divisie, een periode van 6 weken onafgebroken voorjaarsklassiekers en etappekoersen beperkt tot 5 of 6 dagen - het programma van eisen
een goede logistiek, huisvesting van kwamiteit, hoge kwaliteit van de organisatie, afdoende veiligheidsmaatregelen, een televisieproductie van hoge kwaliteit en een wereldwijde TV-uitzending, veel publiek - de financiële bekwaamheid
capaciteit om de kosten te betalen die voortvloeien uit het programma van eisen, een verhoging van de licentiekosten, een verhoging van de reisvergoeding van de ploegen
De reorganisatie van de ploegen
Om de hervorming volledig door te kunnen voeren heeft de werkgroep voor de kalender ook een nieuwe organisatie van de professionele ploegen bedacht. In plaats van 23 tot 30 renners (23 is het minimum aantal en 30 het maximum aantal renners in een UCI ProTeam ploeg, onder voorwaarde dat op zijn minst 2 van hen neo-profs zijn, zie artikel 2.15.110 van het UCI reglement) zouden de eerste divisie ploegen een A ploeg van 22 renners en een B ploeg van 8 à 10 renners, ook wel ontwikkelingsploeg genoemd, op moeten zetten. Er zouden 16 van dergelijke ploegen in de eerste divisie moeten komen.Daarnaast zouden er 8 ploegen in de 2de divisie zijn en ploegen in de 3de divisie (de huidige continental pro en continental ploegen).
De selectie van de ploegen zou gebaseerd zijn op soortgelijke criteria als die op dit moment toegepast worden (zie de selectieprocedure van UCI ProTeams (infographic)): het sportieve criterium, vanaf nu met een automatisch promotie/degradatiesysteem, ethisch, op basis van de aanbevelingen van het ISSUL, financieel, nog altijd op basis van een audit door Ernst&Young, en administratief, op basis van een audit door Ernst&Young en de administratie van de UCI.
LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE
De deelnameregels
Als we dit alles mengen, kalender, reorganisatie van de ploegen, divisies, en de rest, dan ontbreken alleen nog maar de deelnameregels om te weten wie in welke wedstrijd deel kan nemen en in welke divisie of kalender. En, misschien nog wel meer dan de kalender die met name opgesteld lijkt te zijn op basis van de deelnemers in de werkgroep, lijkt daar het probleem te zitten ...U kunt hieronder zelf de deelnameregels ontdekken:
Door de ploegen zo op te sommen zien we duidelijk dat een wedstrijd op deze manier een groot deel van haar peloton verliest waarmee deze publiek aan kan trekken en daardoor problemen kan krijgen om sponsors aan te trekken en dus op hetzelfde niveau te blijven. Beetje bij beetje zou dit kunnen zorgen voor het verdwijnen van dergelijke wedstrijden en dat ... kan het begin van het einde van de wielersport inluiden zoals Guillaume Di Grazia (Eurosport) ook aangaf voor onze camera:
(>> bekijk het andere deel van het interview in het artikel Terugblik op de prijsuitrijking van de Coupe de France 2013)
Volgens de laatste informatie zou de deelname aan wedstrijden uit klasse 1 uiteindelijk ook mogelijk zijn voor 1ste en 2de divisie ploegen uit het land van de betreffende wedstrijd, maar dat veranderd weinig aan het probleem (de twee bovengenoemde wedstrijden zouden ook dan nog 3 of 10 ploegen van het hoogste niveau verliezen).
Zoals ik in bovenstaand interview via Guillaume Di Grazia al besprak zorgt deze verandering voor een aantasting van de lagere delen van de pyramide van de internationale wielersport. In dergelijke wedstrijden krijgen jonge professionele renners namelijk de kans hun kunnen te tonen in een peloton met de grote name uit de internationale wielersport en als zij daar straks niet meer aan deel kunnen nemen levert dat een gebrek op in de opleiding van jonge renners maar zoals hierboven ook al aangegeven kan dit zelfs zorgen voor het verdwijnen van deze wedstrijden waarmee dan echt het begin het van het einde van de internationale wielersport ingezet zou worden ...
We moeten niet vergeten dat dit project het licht ziet op een moment waarop de enquête van de UCI duidelijk het nut van de wedstrijden van de continentale kalenders aan heeft gegeven. Meer dan 48% van de respondenten die zich uitlieten over deze vragen vinden bijvoorbeeld dat de UCI Europe Tour bijdraagt aan de ontwikkeling van de wielersport. De respondenten hebben het met name over het nu van de verschillende "niveaux" in de wielersport en dus de bijdrage die de continentale wedstrijden leveren aan de ontwikkeling.
44% van het publiek liet zich niet uit over deze vraag. Dit toont voor mij niet aan dat zij denken dat deze wedstrijden nutteloos zijn maar eerder dat deze wedstrijdkalenders niet genoeg aandacht krijgen in de media en dus zijn het meer de verschillende wedstrijden zelf die bekendheid hebben verworven dan de verzameling van wedstrijden in één kalender. Toen een sponsor in de wielersport mij onlangs vroeg naar "de top 100 van internationale wielrenners", moest ik mijn antwoord uitleggen door aan te geven dat het enige officiële klassement wat ik kon geven niet per sé representatief is aangezien dit wordt samengesteld op basis van uitsluiten de UCI WorldTour wedstrijden. Daarnaast gaf ik tevens aan dat een weliswaar niet officieel maar daarom niet minder compleet klassement beschikbaar is op cqranking.com ... (één van de weinige punten waarop dit project een antwoord lijkt te geven want naast de klassementen van de 1ste, 2de en 3de divisie [Europe Tour, America Tour, Asia Tour, Africa Tour en Oceania Tour], zou een algemeen klassement alle internationale wielerwedstrijden opnemen).
En u, wat vindt u er van??
Hierboven heeft u het hervormingsproject van de internationale wielersport in details kunnen ontdekken en ook de gevolgen die deze hervorming zou kunnen hebben op de wielersport. Nu is het aan u om aan te geven wat u er van vindt! Vindt u dat we met dit project de goede kant opgaan? Of is het juist een slecht idee? Of zijn er wellicht punten die behouden moeten blijven terwijl andere delen van het project zo snel mogelijk de prullenbak in kunnen? Laat gerust uw reactie hieronder achter! door Thomas VergouwenVond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!
4 reacties | 36967x bekeken
dit artikel is geplaatst in: UCI ProTour | Wielrennen algemeen (m.u.v. Tour de France)
Cette réforme de l'UCI ET des organisateurs d'épreuves WT (ASO, RCS, Flanders Classics, etc ..) met bien évidemment en péril toutes de course de classe 1 en empêchant aux 24 meilleurs équipes d'y participer.
Ce qui me rassure, c'est que cette réforme (a peine pondue) est déjà repoussée à 2017 au lieu de 2015, il y a donc bcp de temps pour la modifier.
| oliv56 | dinsdag 10 december 2013 om 19u28
ASO, RCS, Flanders Classics... Reste à savoir qui joue Roosevelt, qui joue Churchill et qui joue Staline. Ce qui m'embête un peu, c'est que certains patrons des puissantes équipes Pro Teams qui soutiennent cette réforme (Lefevere par exemple) approcheront l'âge de la retraite en 2020 et pensent partir avec un bon profit en laissant un champ de ruines. Avec la menace qui pèse sur les classe 1, dans quelles épreuves formera-t-on les jeunes coureurs ? L'exigence de rigueur sur le cahier des charges me semble en revanche recevable. Enfin, je vois "qu'un public nombreux" figure dans les critères pour prétendre recevoir le label "Première division" sur certaines courses. Je constate que le Tour du Qatar figurera dans ce calendrier, ce qui me fait donc doucement rigoler au regard de la foule en délire qui se presse généralement sur les aires d'arrivées. Mais bon. D'ici là, le Qatar aura donc le temps de s'acheter des spectateurs...
| Fred59 | dinsdag 10 december 2013 om 22u29
J'espère que ce projet UCI n'est qu'un brouillon !!!
L'idée de refonder les 3 divisions n'est pas, pour moi, la meilleure solution, il n'y a pas que 24 équipes en World Tour et en Continentale Pro, et le nombre d'équipes qui ont pu participer au World Tour cette année s'élèverait peut-être à 35 !!! Qu'adviendra-t-il des petites équipes qui attendent un "instant de gloire" (une échappée sur une WT) pour conserver un sponsor ?
Le monde du cyclisme va se refermer sur lui-même où nous aurons droit qu'à des petites équipes formatrices qui courront qu'entre elles et à la fin des structures moyennes qui peuvent parfois peser !
Et là, nous avons une sacré hypocrisie, puisqu'aucun (ou presque) organisateur des courses d'un jour iront chercher des équipes de 3e division.
Quant au calendrier : on conserve le tour de Beijing à l'autre bout du monde dans le premier chapeau et on relègue des grandes épreuves comme le tour du Pays-Basque, le tour de Pologne et le tour de Romandie (à s'assied sur l'histoire cette fois !), pour les mettre au même niveau que les épreuves du Moyen Orient et du tour de Bavière !!! (il y a un bavarois dans l'entourage du nouveau président de l'UCI ? puisque sa place est vraiment incompréhensible).
Et des épreuves comme le Kuurne (merci de le souligner Thomas) sans une grosse participation, je ne l'avais jamais imaginé.
L'argent ne fait pas tout et des épreuves en plein désert ne pourront jamais accueillir des supporters (forcément !), et personne ne les regardera à la télé non plus (décalage horaire oblige). Si l'internationalisation du sport passe par la dégradation de grandes épreuves au profit de celles qui n'intéressent pas forcément, il faudrait peut-être revoir sa copie.
Autre problème : la médiatisation sera également moindre par de nombreuses équipes, des sponsors de certaines équipes (même WT pour 2014) prolongeraient-ils en cas de non-retour sur investissement ?
| Aurélien M. | vrijdag 10 januari 2014 om 10u15
Bonjour à tous,
J'ai essayé de réfléchir à une nouvelle organisation du cyclisme professionnel, et force est de constater que c'est un exercice difficile, où on est sans cesse tiraillés entre modernisme et tradition.
Voici le résultat que j'ai obtenu.
1.Divisions
Comme actuellement, les équipes seront décomposées en 3 division. La 1ère division, nommée, Champions Team (pour se rapprocher la Champions league de football, dont le nom est connu), sera composée de 24 équipes, chacune composée de 20 à 25 coureurs. Je suis parti sur ce nombre élevé car ceci permet d'inclure toutes les grandes équipes et toutes celles qui à l'heure actuel font des demandes de wild card (on est même plus large avec la présence de Wanty), de plus on se retrouverai cette année avec des équipes des 5 continents (voir graphique ci dessous).
La seconde division nommée "Continental League", regroupe les 12 équipes suivantes, composées de 15 à 20 coureurs.
Enfin la dernière division regroupe toutes les autres équipes (5 à 10 coureurs).
Mode de sélection des équipes :
En fin d'année, 2 classements sont effectués. Un classement prenant en compte les résultats de l'année en cours (2013), en additionnant les points de tous les coureurs de l'équipe, et un classement de l'année suivante(2014), en prenant en compte les transferts.
Les 24 premières équipes de 2013 sont qualifiées automatiquement en Champions league.
Si dans les 24 équipes, certaines s'arrêtent, on prend le classement 2014, et on complète la liste de 24 avec les meilleurs équipes 2014 n'étant pas dans les 24 premières de 2013. Ceci permet d'inclure de nouvelles équipes avec de grand coureurs, sans désavantager les équipes ayant fait une bonne saison 2013.
Les équipes classées entre 24 et 36 en 2013 et non repêchées en champions league sont qualifiées en continental League.
Si dans les 12 équipes, certaines s'arrêtent ou sont qualifiées en champions league grâce à leur classement 2014, on prend le classement 2014, et on complète la liste avec les meilleurs équipes 2014 n'étant pas déjà qualifiées.
Voici ce que cela donnerait pour l'année 2014, en se basant sur le classement cqranking :
[img]http://image.noelshack.com/fichiers/2014/03/1389985767-divisions.png[/img]
2.Classification des compétitions
Les épreuves sont décomposées en 4 groupes :
Les épreuves de Champions league : Les 24 champions teams sont automatiquement qualifiées. Une 25éme équipe est invitée. Cette équipe doit obligatoirement être une Continental Team. Toutes les compétions voient 25 équipes au départ. Elles seront composées de 5 coureurs pour les courses par étape, 6 pour les courses d'un jour.
Epreuve League 1: C'est un peu l'équivalent des course Hors catégories. Ces compétitions peuvent accepter au maximum 16 équipes de Champions league et 6 de Continental team. Il doit y avoir obligatoirement 22 équipes au départ (à moins que l'organisateur ait reçu moins de demandes). Le peloton est complété avec des équipes nationales.
Epreuves de league 2 : Equivalent des épreuves 2.1 et 1.1. Le peloton doit être composé au maximum de 50% d'équipes de Champions league, 30% d'équipe Continental League et plus de 20% d'équipes nationales.
Epreuves de league 3 : Equivalent des épreuves 2.2 et 1.2. Le peloton doit être composé au maximum de 10% d'équipes de Champions league, 30% d'équipe Continental League et plus de 60% d'équipes nationales.
[img]http://image.noelshack.com/fichiers/2014/03/1389985768-epreuves.png[/img]
1.Barème et classements
Un classement individuel, regroupant tous les cyclistes professionnels.
Un classement par équipe avec les équipes de toutes les divisions.
Le barème de points est complètement différent de l'actuel. En Champions league, beaucoup plus de coureurs marquent des points.
Les équipiers du vainqueur remportent également des points (pour le travail effectué)
Sur les courses par étapes, les vainqueurs du classement de la montagne et du classement par point marquent des points.
De même, tous les soirs, les porteurs des 3 maillots majeurs glanent également des points.
Enfin, un point particulier, tous les coureurs dans le même temps que le dernier coureur marquant des points remportent le même nombre de points. Par exemple, sur Paris Roubaix, si le 26ème arrive dans le même temps que le 25ème, il marque également 16pts.
En cas de cas de dopage, un coureur perd tous ses points, son équipe perd également 50pts supplémentaires au 1er cas, 100 au 2ème et 150 pour les suivants (nombre de cas dans une saison).
Détail du barème :
[img]http://image.noelshack.com/fichiers/2014/03/1389985766-baremes.png[/img]
3.Le calendrier Champions League
Ce calendrier se veut international, avec des étapes sur les 5 continents. L'exemple ci dessous se base sur le calendrier 2015.
La saison internationale s'étale de mi Janvier à mi Novembre. Aucun jour de course ne se superpose, excepté le Tour de Pologne, dont une étape se déroulera le jour du Grand Prix de Québec, et l'arrivée le jour du départ de la course par étape américaine. La superposition est atténuée par le fait qu'avec le décalage horaire, les courses ne se dérouleront pas en même temps.
Le mois de Janvier reste proche de ce qui existe déjà. Les 2 courses proposées ont lieu en Australie, avec une course d'un jour (course en ligne se terminant par le circuit du critérium précédant le Tour Down Under) et le Tour Down Under.
Février propose un schéma similaire à l'Australie (course d'un jour + course par étape), mais en Afrique, j'ai positionné la course d'un jour en Afrique du Sud, et utilisé pour la course par étape la Tropicale Anissa Bongo, plus grande course Africaine actuelle. La suite du mois se déroule en Amérique du Sud, avec une cassique reprenant le circuit des moniaux de 1995 en Colombie, puis direction l'Argenine pour disputer le Tour de San Luis.
En Mars, retour en Europe avec un gros bloc de courses, par étapes. Paris Nice est avancé d'une semaine, commence un Samedi et se termine un Samedi, pour ne pas se supersposer avec Tirreno Adriatico, qui est avancée de 3 jours. Le Tour de Catalogne débute dès le lendemain de l'arrivée de Tirreno. Commence alors les grandes classiques du calendrier, avec la Primaverra pour commencer, puis GP E3 en semaine et Tour des Flandres, avancé d'une semaine. Le Tour du Pays Basque conserve sa place entre La Ronde et Paris Roubaix.
Avril débute avec la fin du Tour du Pays Basque On continue avec Paris Roubaix, et Gand Wevelgem pour terminer les Flandriennes. On enchaine comme cette année avec l'Amstel, La Flèche et Liège. Grande nouveauté, le Tour d'Espagne retrouve sa place en Avril. La course est ramenée à 2 semaines et 15 étapes. Si je ne suis perssonnelement contre la éduction des 3 grands Tours, j'ai opté pour cette option après les paroles du directeur de la Vuelta, près à réduire la durée de son épreuve.
En Mai, fin de la Vuelta, et 5 jours plus tard, départ d'un Giro démarrant une semaine plus tard.Ceci permettra peut être de réduire les risques de mauvaises conditions météorologiques.
En Juin, fin du Giro, et le week end suivant, création d'une nouvelle épreuve dans les Alpes, avec une compétition sur 3 jours se déroulant chaque année dans un pays différent de l'arc Alpin. L'objectif est de proposer de mi Mai à mi Aout des compétitions en montagne. Je suis parti sur 3 étapes comme suit : un CLM en côte, une étape marthon(250km – 6500m de dénivellé positif minimum), et une étape très courte pour terminer(moins de 150km mais 3500m de dénivellé minimum). Mon autre idée serait de proposer 3 courses d'un jour en montagne se déroulant le Mercredi, Vendredi et Dimanche. Il manque en effet des classiques en montagne. Juin continue avec les championnats nationaux (CLM le Jeudi, course en ligne le Dimanche), la classique de Hambourg avancée de 2 mois et disputée en semaine, et se termine par le départ du Dauphiné, beaucoup plus tard qu'actuellement. Le départ du Dauphiné est donné un Samedi, pour conserver 8 jours de courses et ne pas se chavaucher avec le Tour de S uisse.
En Juillet, fin du Dauphiné, un Samedi à seulement 2 semaines du départ du Tour. Le lendemain, départ du Tour de Suisse, qui se terminera seulement 5 jours avant le départ du Tour. Le Tour de France débute 2 semaines plus tard qu'en 2014, avec un départ le 1er Samedi de la 2ème quinzaine de Juillet.
Aout commence avec la fin du Tour, et s'enchaine avec le Tour de Romandie, décalé en Aout pour proposer un parcours plus difficile, avec une météo qui devrait être plus avantageuse. La course devrait réunir tous les grands noms n'ayant pas participé au Tour de france. On enchaine avec la Classica St Sebastien, en semaine, à quelques jours des mondiaux, qui retrouvent leur place fin Aout.
Ces mondiaux seraient composés uniquement de course disputées par équipe natiaonales. Le CLM par équipe est supprimé. Le programme serait :
Samedi : Compétion par équipe féminine. 1 Junior et 2 seniors se relaient sur le circuit des mondiaux. Chacune fait 3 tours de circuit, en passant le relais à la fin de chaque tour.
Dimanche : Compétition par équipe masculine : 1 juinor, 2 espoirs et 4 élites se relaient sur le circuit des mondiaux. Chacune fait 3 tours de circuit, en passant le relais à la fin de chaque tour.
Lundi : CLM individuel junior femmes et espoir hommes.
Mardi ; CLM individuel junior hommes et élite femmes.
Mercredi : CLM individuel élite hommes.
Jeudi : Jour de repos.
Vendredi : Course en ligne junior femmes et espoir hommes.
Samedi : Course en ligne junior hommes et élite femmes.
Dimanche : Course en ligne élite hommes.
En Septembre, c'est la tournée Américaine, avec les 2 classiques canadiennes à Québec et Montréal, et une compétition de 2 semaines et 15 étapes aux Etats Unis, que j'ai situé autours de la Sierra Nevada. Les coureurs restés en Europe pourront profiter du Tour de Pologne pour conserver lur forme.
En Octobre, ce sera la tournée Asiatique, avec le Tour de Pekin, 2 courses d'un jour au Japon, et le Tour de Langkawi, déplacé de Février à Octobre.
Enfin, en Novembre, retour en Europe, pour un Tour du Bénélux plus tourné vers l'esprit des classiques de Primptemps, puisque le temps sera plus frais qu'en Aout.Le Tour de Lombardie retrouve une place très, et les feuilles mortes devraient être au rendez vous. Enfin, la saison se termine en Afrique, au Tour du Rwanda. J'ai rajouté cette épreuve après avoir vu des images de la foule au bord de la route, c'était impressionnant, il y a un vrai potentiel de course populaire là bas, pas comme en Chine.
[img]http://image.noelshack.com/fichiers/2014/03/1389985769-calendrier.png[/img]
| Olivier73 | zaterdag 22 maart 2014 om 12u03