Het leek steeds duidelijker te worden de afgelopen weken, maar na de toespraak van Emmanuel Macron gisterenavond was het zeker: de Tour de France 2020 kan niet plaats vinden op de oorspronkelijk geplande data, van zaterdag 27 juni 2020 tot en met zondag 19 juli 2020.
Niet op deze oorspronkelijke data, maar misschien op een ander moment? Laten we samen de mogelijkheden bekijken!
LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE
Waarom moet de Tour de France 2020 uitgesteld worden?
Op deze vraag zijn meerdere antwoorden te geven!Allereerst omdat de oorspronkelijke data niet meer overeenkomen met de werkelijkheid. De Tour de France 2020 zou van start gaan in Nice op zaterdag 27 juni 2020, voorafgegaan door het gebruikelijke voorbereidingsprogramma vanaf woensdag 24 juni 2020 met het openen van de Permanence en het perscentrum en de ploegenpresentatie op het Place Masséna op donderdag 25 juni 2020 (bekijk hier de gedetailleerde kaarten van de etappes die het Grand Départ van de Tour de France 2020 in Nice vormen). (Ongeveer) 3470 kilometer verderop zouden de renners voor de laatste keer over een finishlijn van de Tour 2020 hebben moeten rijden op de Champs-Elysées in Parijs op zondag 19 juli 2020 (bekijk hier de presentatie van het parcours van de Tour de France 2020).
Zouden, want alhoewel Emmanuel Macron als datum voor het einde van de lockdown 11 mei 2020 heeft aangekondigd, voegde de Président van de Republiek, terecht, daar aan toe dat "grote festivals and evenementen met veel publiek niet plaats kunnen vinden voor op z'n vroegst half juli". Hij kondigde daarnaast aan dat "De situation regelmatig opnieuw beoordeeld zou worden vanaf half-mei, wekelijks, om zo eventuele aanpassingen te doen en meer duidelijkheid te geven" (het filmpje hieronder laat precies deze uitspraken zien):
Daarom, als er geen grote publiekelijke evenmenten plaats kunnen vinden tot half juli 2020, kan de Tour de France uiteraard niet plaats vinden midden in deze periode.
Ik had al gezegd dat er meerdere antwoorden waren op de vraag waarom de Tour de France 2020 uitgesteld moet worden. Inderdaad, het gaat ook om het overleven van de wielersport in zijn geheel. Waarom, hoor ik u al zeggen? Waarom meer voor de Tour de France dan voor de kleinere wedstrijden? De reden is simpel. De Tour de France wordt namelijk uitgezonden op TV in niet minder dan 190 landen in de wereld op 100 televisiezenders waarvan 60 live (de andere zenders zenden ofwel een groot deel van de etappes op een ander tijdstip uit, vanwege het tijdsverschil, of samenvattingen). In 2018 vertegenwoordigde dat bijvoorbeeld maar liefst 6.800 uitzenduren wereldwijd. Daarmee is de Tour het grootste jaarlijkse sportevenement op televisie! In totaal zijn 500 media van 45 nationaliteiten vertegenwoordigd in de koers door journalisten ter plaatse.
Kortgezegd biedt de Tour de France een geweldig uithangbord voor de ploegen (en dus hun sponsors) en voor de sponsors van de wedstrijd. Zonder de Tour de France zouden verschillende ploegensponsors de sponsoring opgeven, omdat de miljoenen euros die ze er elk jaar in pompen niet rendabel genoeg zouden zijn. Dankzij de Tour de France zijn deze dat wel en dat is dus één van de belangrijkste redenen om de UCI WorldTeams te sponsoren, want hun deelname aan de Tour is gegarandeerd (wetende dat het niet doorgaan van de Tour de France 2020 ook ernstige consequenties zou hebben voor Total Direct Energie, B&B Hotels-Vital Concept and Team Arkéa-Samsic want deze 3 ploegen zouden deelnemen op basis van een wildcard uitnodiging en deze ploegen hebben vaak een nog wankelijker budget).
Zonder de Tour zouden verschillende ploegen dus wellicht niet kunnen overleven en daarmee zou dat de professionele wielersport in zijn geheel bedreigen aangezien de kleinere wedstrijden dan ook hun grote ploegen zouden zien verdwijnen, waardoor er weer minder publiek op af komt en dus minder sponsoring, waardoor ook de kleinere koersen zouden kunnen verdwijnen.
Je hoeft maar te kijken naar de CCC ploeg die op 3 april aangekondigd heeft het grootste deel van zijn staff te moeten ontslaan en de salarissen van de renners drastisch te beperken, simpelweg omdat de sponsor de bedragen die deze gebruikelijk aan de ploeg betaalt niet meer kan verantwoorden aangezien hij er niets voor terug krijgt op dit moment en omdat het slecht gaat met dit bedrijf in deze moeilijke tijden.
NEWS: CCC Team Forced to Restructure Amidst Covid-19 Pandemic
— CCC Team (@CCCProTeam) April 3, 2020
More 👉🏼 https://t.co/AeE4jX2fUL pic.twitter.com/lLS8k99FyG
Ten slotte is er ook de financiële impact voor Amaury Sport Organisation (A.S.O.), de organisator van de Tour de France. Met de televisierechten en de sponsoring rondom de Grande Boucle, betaalt deze wedstrijd voor een groot deel ook de andere wedstrijden georganiseerd door A.S.O. en die niet zouden kunnen overleven zonder hun grote broer die de Tour de France is. Dit zou dus betekenen dat als er geen Tour is, de andere wedstrijden van dezelfde organisator ook op de tocht komen te staan, en dat ziet er dan ook niet rooskleurig uit want dit betreft onder andere verschillende Monumenten van de wielersport: Tour of Oman, Saudi Tour, Paris-Nice, Volta Catalunya, Paris-Roubaix, Flèche Wallonne, Liège-Bastogne-Liège, Tour de Yorkshire, Eschborn Frankfurt, Critérium du Dauphiné, Arctic Race of Norway, Deutschland Tour en Parijs-Tours.
Ten slotte? Misschien niet .. er is ook een andere mogelijke impact als de Tour geannuleerd wordt en deze zou gevolgen hebben voor de gehele Franse economie. De Tour de France is namelijk een geweldige publiciteitsmachine voor het Franse toerisme. In de 190 landen waar de Tour op TV wordt uitgezonden kijkt een groot deel van de kijkers namelijk niet echt de wedstrijd, maar eerder de mooie landschappen die de Tour laat ontdekken of herontdekken en daarmee zijn zij zo mogelijke toekomstige toeristen in Frankrijk in de jaren die erop volgen. Aangezien de toeristische sector toch al zwaar getroffen is door de economische crisis die volgt op de gezondheidscrisis zou het ontbreken van deze levensgrote reclame zou wel eens desastreus kunnen zijn voor de toeristische sector.
Waarom geen Tour de France achter gesloten deuren?
De Franse Minister van Sport, Roxana Maracineanu, had op een gegeven moment aangegeven dat de Tour de France achter gesloten deuren plaats zou kunnen vinden. U kent waarschijnlijk niet echt de Tour Mevrouw de Minister, want de Tour de France is ook 10 tot 12 miljoen mensen langs de kant van de weg die daar gemiddeld 7 iir doorbrengen, in groepen van gemiddeld 4 à 5 personen. Deze toeschouwers komen niet alleen voor de wedstrijd maar ook voor de reclamecaravaan die met zijn 160 voertuigen een show van maar liefst 30 minuten biedt.Al zou het eventueel mogelijk zijn geweest (maar niet echt wenselijk vanwege de financiële redenen die hierboven genoemd zijn) om de start en finish van de etappes te organiseren zonder publiek (met wel een groot risico van samenscholing rondom deze plaatsen, voor de hekken die ervoor moeten zorgen dat het publiek geen toegang heeft), lijkt het haast onmogelijk met hetzelfde aantal gendarmes als gebruikelijk als gebruikelijk in de Tour om ervoor te zorgen dat de Fransen niet naar de koers gaan kijken. Er zijn er veel meer nodig om te voorkomen dat de mensen uit hun huizen komen om de renners voorbij te zien komen (als de Tour achter "gesloten deuren" plaats zal vinden zou dat namelijk hoogstwaarschijnlijk zonder reclamecaravaan zijn, wat ook al een enorme financiële strop zou betekenen voor A.S.O.) of om ervoor te zorgen dat ze niet de bergen op zouden gaan om de krachtsinspanningen van de renners te bekijken. Dit idee is dan ook nooit echt serieus genomen ...
LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE
Een uitstel van de Tour de France 2020 OK, maar tot wanneer?
De vraag die u zich wellicht allemaal stelt is natuurlijk de vraag over de nieuwe data voor de organisatie van de Tour de France 2020. Het is niet echt een geheim dat A.S.O. al ruim anderhalve week werkt aan een uitstel met start in Nice op zaterdag 25 juli 2020 en finish in Parijs op 16 augustus 2020. Deze data zouden het mogelijk maken, ook met uitstel, om de Ronde van Spanje (Vuelta a España, waarvan de editie 2020 oorspronkelijk gepland stond van vrijdag 14 augustus 2020 tot en met zondag 6 september 2020) en de Ronde van Italië (Giro d'Italia, waarvan de editie 2020 oorspronkelijk gepland stond van zaterdag 9 mei 2020 tot en met zondag 31 mei 2020) plaats zouden vinden, respectievelijk in september en in oktober. De Ronde van Italië had namelijk al uitstel aangekondigd, omdat het niet mogelijk zou zijn de wedstrijd te organiseren op de oorspronkelijke data, al was het alleen maar vanwege de start die voorzien was in Hongarije, terwijl de Ronde van Spanje een uitstel zou accepteren om plaats te maken voor de Tour de France (aangezien A.S.O. ook eigenaar is van de organisatie van de Ronde van Spanje was dit akkoord waarschijnlijk vrij eenvoudig te vinden).De grote vraag is echter of deze data nog wel realistisch zijn ten opzichte van de kalender die nu duidelijker wordt in deze gezondheidscrisis. Inderdaad, tussen half juli en 25 juli zitten maar 10 dagen en het is moeilijk te verwachten van een peloton renners die deelnemen aan de 107de editie van de Grande Boucle dat ze "vanuit het niets" zomaar aan de 3470 kilometers van de Tour de France 2020 zullen beginnen. Deze wedstrijd moet voorafgegaan worden door andere wedstrijden, om de renners de kans te geven het koersritme weer terug te vinden. En dat is zeker waar nu de renners ook thuis opgesloten zitten. De situatie is niet hetzelfde in de verschillende landen, maar de Franse renners bijvoorbeeld hebben op dit moment niet het recht om te gaan trainen op de weg ("op dit moment", want wellicht is het mogelijk een afspraak te maken met de autoriteiten waarmee ze terug de weg op kunnen) voor 11 mei!
Gebruikelijk zijn de belangrijkste laatste voorbereidingswedstrijden (en selectiewedstrijden!) voor de Tour de France het Critérium du Dauphiné, ook georganiseerd door A.S.O., en de Ronde van Zwitserland, zonder natuurlijk de Nationale Kampioenschappen te vergeten die gebruikelijk plaats vinden één week voor de Grande Boucle en die het voor de verschillende ploegen mogelijk maken hun deelnemerslijst definitief te maken.
Als we kijken naar de UCI wielerkalender 2020 in zijn oorspronkelijke versie op velowire.com kijken (u heeft hier de verschillende annuleringen vanwege het coronavirus kunnen volgen en deze kalender zal steeds up-to-date gehouden worden op basis van de verschillende wijzigingen, annuleringen en verplaatsingen die nog komen gaan), zien we al snel dat in deze korte periode (als we er van uitgaan dat hetzelfde principe toegepast wordt in de andere landen, wat - zeker wat betreft de data - zeker niet gegarandeerd is) wat betreft grote voorbereidingswedstrijden alleen de Tour de Wallonie die plaats zou moeten vinden tussen 18 en 22 juli 2020, maar deze wedstrijd lijkt te dichtbij de mogelijke startdatum van de Tour. De Tour de Pologne lijkt echter te vroeg te komen want deze zou plaats moeten vinden tussen 5 en 11 juli 2020.
Het zou ideaal zijn om data te vinden waarmee het Critérium du Dauphiné opnieuw ingepland kan worden, evenals een andere wedstrijd* (wellicht de Route d'Occitanie?), op twee à drie weken voor een nieuwe startdatum van de Tour, en wellicht zelfs de Nationale Kampioenschappen, op één week voor de start, om de Tour de France 2020 de kans te geven in de juiste omstandigheden plaats te kunnen vinden. Maar als je dan achteruit gaat plannen zie je dat dat betekent dat het Critérium du Dauphiné (geannuleerd op haar oorspronkelijke data van zondag 31 mei 2020 tot en met zondag 7 juni 2020 want, met de start op 31 mei, slachtoffer van de beslissing van de Union Cycliste Internationale om alle wedstrijden tot eind mei te annuleren) plaats zou moeten vinden tussen 28 juni en 5 juli, een andere wedstrijd tussen 5 en 12 juli 2020 bijvoorbeeld en de Nationale Kampioenschappen het weekend van 18/19 juli. Maar dat, behalve de Nationale Kampioenschappen, is allemaal niet mogelijk met de aankondiging van de datum van halverwege juli voor de organisatie van dergelijke evenementen ... In dat geval zouden de wedstrijden die voorafgaan aan de Tour de France dus ofwel "achter gesloten deuren" plaats moeten vinden (tussen aanhalingstekens want de definitie van de gesloten deuren lijkt moeilijk te geven voor wielerkoersen die per definitie op de weg plaats vinden), of we moeten de Tour de France 2020 nog verder uitstellen ...
* de Ronde van Zwitserland had namelijk besloten een annulering van de wedstrijd aan te vragen, zich niet in staat achtend, logistiek en financieel gezien, om de 2020 editie op een latere datum te organiseren
En als de grenzen gesloten blijven, is er dan nog publiek?
Ja, onder de 10 tot 12 miljoen toeschouwers is volgens de statistieken 80% Frans en slechts 20% van buitenlandse afkomst.Echter, A.S.O. zal zich wel moeten organiseren met de overheid om het voor alle renners mogelijk te maken om deel te nemen want de deelname is natuurlijk niet beperkt tot Europese renners (vorig jaren waren 30 nationaliteiten vertegenwoordigd onder de 176 renners van het peloton van de Tour bijvoorbeeld) en alhoewel velen van hen in Europa wonen middenin het wielerseizoen is het natuurlijk niet gegarandeerd dat alle renners die deel willen nemen aan de Tour de France 2020 zich op dit moment op Europees grondgebied vinden.
Alle statistieken die in dit artikel gegeven worden zijn afkomstig uit officiële persberichten van Amaury Sport Organisation (A.S.O.), de organisator van de Tour de France.door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!
19 reacties | 12625x bekeken
dit artikel is geplaatst in: Tour de France | Tour de France 2020
als de finish van de Tour!) en het feit dat de data gedeeltelijk overeenkomen met die van de Vuelta, kreeg ik toch een bevestiging van deze informatie en deze wordt als het goed is morgen officieel bevestigd door A.S.O. en door Christian Prudhomme zelf, op France Télévisions in het journaal van 13u00 morgen! Voor de Vuelta, georganiseerd door dezelfde organisator dus, zou dat betekenen dat deze Spaanse Grand Tour wellicht verplaatst zal worden naar een andere datum of opgeofferd zal worden ten bate van de Tour de France!
Het programma van de Tour de France 2020 zou er dus als volgt uit zien, met hetzelfde parcours:
UPDATE 15 april om 13u14: en het was inderdaad in het Nieuws van 13 uur op France 2 dat Christian Prudhomme, de directeur van de Tour de France en van de wielersport bij A.S.O., de nieuwe data van de Tour de France 2020 heeft bevestigd, met start in Nice op 29 augustus 2020 en finish in Parijs op 20 september 2020, met het programma zoals hierboven aangegeven.
U kunt het officiële persbericht hierover lezen op de website letour.fr, waarin de organisator overigens ook aangeeft dat de dameswedstrijd, La Course by le Tour de France avec FDJ, die oorspronkelijk was gepland op 19 juli op de Champs Elysées, ook uitgesteld zal worden naar een nader te bepalen datum, maar in ieder geval tijdens de Tour de France 2020 en dat de 30ste editie van de amateurwedstrijd Etape du Tour, oorspronkelijk voorzien op 5 juli, uitgesteld wordt tot een nader te bepalen datum.