zondag 03 april 2022 om 18u06
Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix), eerder al winnaar in 2020 en 2de vorig jaar, is het gelukt om zijn tweede overwinning te pakken in Vlaanderens Mooiste! Dit was echter alles behalve zeker toen hij zich, in duo met Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), richting de finish begaf want op het laatste moment werden zij teruggepakt door een achtervolgingsduo met wie ze eerder nog in een kopgroep zaten. Uiteindelijk is het dus mogelijk om als 4de te eindigen in een sprint à deux want Pogačar heeft zich laten verrassen en eindigde zo 4de, achter Dylan van Baarle (INEOS Grenadiers) en Valentin Madouas (Groupama-FDJ)!
LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE
De samenvatting van de Ronde van Vlaanderen 2022
Na de start in Antwerpen om 10u00 vanochtend en de werkelijke start 9,3 kilometer verderop om 10u21, zagen we verschillende ontsnappingspogingen maar pas rond kilometer 15 werd de kopgroep van de dag gevormd door 9 renners, van 9 verschillende ploegen: Stan Dewulf (AG2R Citroën Team), Sébastien Grignard (Lotto-Soudal), Lindsay de Vylder (Sport Vlaanderen-Baloise), Taco van der Hoorn (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux), Mathijs Paasschens (Bingoal-Pauwels Sauzen-WB), Manuele Boaro (Astana Qazaqstan Team), Luca Mozzato (B&B Hotels-KTM), Tom Bohli (Cofidis) en Max Kanter (Movistar Team). Weinig verrassend waren het de ploegen die geen renners in deze kopgroep hadden die het peloton controleerden, met name met Alpecin-Fenix, UAE Team Emirates en INEOS Grenadiers.De koers ging de hele dag snel, met een gemiddelde snelheid voor de mannen aan kop in het eerste uur van maar liefst 47,8 kilometer per uur. Voor het peloton achter hen lag het rythme echter ook hoog en na 65 kilometer in de wedstrijd (en dus 50 kilometer met de 9 aan kop) was de voorsprong van de kopgroep op het peloton slechts 4 minuten en deze was niet eens echt aan de stijgende hand. Goed gekleed vertrokken om de lage temperaturen te weerstaan was het toen tijd voor de meeste renners om zich van hun beenstukken te ontdoen en de armwarmers en wintervesten zouden later ook volgen, om zo in strijdtenue te zijn voor wat zou volgen!
Op het moment dat de kopgroep Oudenaarde, het epicentrum van de Ronde van Vlaanderen, binnenrijdt is hun voorsprong dan enigszins opgelopen, tot 4'44" maar met nog zo'n 150 kilometer en een opeenvolging van bergen te gaan was dat dus niet echt indrukwekkend.
Wat dat echter wel zal zijn is de binnenkomst in het gebied met de verschillende bergen en de opeenvolging van maar liefst 18 ervan voor het peloton van deze 106de editie van de Ronde van Vlaanderen. Bij de eerste doorkomst op de Oude Kwaremont laat één van de grote favorieten, Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix), weinig zien van enige nerveusheid en hij probeert niet eens een goed plekje te bemachtigen voor de start van de klim, waarschijnlijk er van uitgaand dat het niet op dit moment van de koers is dat er echt serieuze dingen zullen gebeuren. Eén van de andere favorieten, Dylan van Baarle, één van de twee kopmannen (met Tom Pidcock) van de INEOS Grenadiers ploeg, denkt dan waarschijnlijk dat het inderdaad niet hier is dat men de koers kan winnen maar wel dat men deze hier kan verliezen wanneer hij constateert dat de wisselfiets, die hij krijgt na een probleem met zijn oorspronkelijke fiets, hem meteen met een lekke voorband doet staan.
En dat is waarschijnlijk ook wat de renners achter het duo Piet Allegaert (Cofidis) en Tobias Johannessen (Uno-X Pro Cycling Team) hebben gedacht toen deze twee ten val kwamen in de derde berg van de dag, de Achterberg, aangezien alle renners daarachter zo opgehouden werden door deze valpartij. Ook daar was uiteindelijk niks ergs aan de hand want er was ruim de tijd om terug te komen in het peloton nog voor de voet van de volgende berg.
Op de Molenberg, 5de berg van de dag, en terwijl de kopgroep op dat moment zo'n 3'30" voorsprong heeft op het peloton, zien we dan eindelijk echt iets gebeuren aan kop van het peloton, op initiatief van Nathan van Hooydonck (Jumbo-Visma), die de achtervolging in zet van de 9 renners aan kop en daarin gezelschap krijgt van Jonas Koch (Bora-Hansgrohe). Tegen het eind van de volgende klim, die van de Berendries, is het dan aan de beurt van Iván Garcia (Movistar Team) om te versnellen en er vormt zich dan een leuk groepje van achtervolgers met Zdenek Štybar (Quick-Step Alpha Vinyl Team), Ben Turner (INEOS Grenadiers), Gianni Vermeersch (Alpecin-Fenix), Mads Pedersen (Trek-Segafredo), Alex Kirsch (Trek-Segafredo), Jannik Steimle (Quick-Step Alpha Vinyl Team), Mick van Dijke (Jumbo-Visma), Olivier Le Gac (Groupama-FDJ), Marco Haller (Bora-Hansgrohe) en Alberto Bettiol (EF Education-Easypost). Wanneer zij van Hooydonck en Koch terug pakken zijn er maar liefst 13 renners in deze achtervolgingsgroep, achter de 9 renners aan kop. Op 86 kilometer van de finish bevinden de 13 zich op 2'43" achter de kopgroep, terwijl het peloton zich op 32 seconden achter hen bevindt (3'15" achter de kopgroep).
Er is dan een valpartij met verschillende renners, waaronder Christophe Laporte, één van de andere favorieten nu zijn ploegmaat van Jumbo-Visma, Wout van Aert, die van de Ronde van Vlaanderen het hoofddoel van zijn seizoen had gemaakt, hiervan werd verhinderd door een Covid19 infectie.
Het peloton wordt uitgedund door deze valpartij en door de bergen die volgen en terwijl Laporte terug keert in het peloton gaan Tim Wellens (Lotto Soudal), Kévin Geniets (Groupama-FDJ) en Connor Swift (Arkéa-Samsic) ervandoor, op zoek naar de achtervolgers en de kopgroep. Op 10 kilometer van een nieuwe doorkomst op de Oude Kwaremont heeft de eerste groep van 13 achtervolgers zijn achterstand op de kopgroep teruggebracht naar 29 seconden, terwijl het trio met Wellens zich op 55 seconden bevindt en het peloton op 1'40". Het trio herenigt zich dan met de 13 nog voor de klim van de Oude Kwaremont begint voor de tweede doorkomst, maar de tijdsverschillen beginnen dan echt terug te lopen.
Deze tweede klim van de Kwaremont is voor Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) dus de gelegenheid om een krachtsexplosie te tonen, daarin gevolgd door Kasper Asgreen (Quick-Step Alpha Vinyl Team).
Deze verrassingsaanval sleurt de koers natuurlijk totaal weer open en een groepje favorieten begint zich dan te vormen in de volgende klim, die van de Paterberg. Asgreen lukt het dan niet om bij te blijven en in eerste instantie vinden we dan aan kop, naast Pogačar, Jan Tratnik (Bahrain Victorious), Dylan van Baarle (INEOS Grenadiers), Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix), Stefan Küng (Groupama-FDJ), Tom Pidcock (INEOS Grenadiers), Mads Pedersen, Ben Turner, Michael Matthews (Team BikeExchange-Jayco), Christophe Laporte en Iván Garcia, die beetje bij beetje gezelschap krijgen van een paar andere renners.
Vanuit deze groep besluiten Fred Wright (Bahrain Victorious) en Dylan van Baarle dan aan te vallen richting de Koppenberg (de 13de berg van de koers). In de achtervolging vinden we dan met name Pogačar, van der Poel en Valentin Madouas (Groupama-FDJ), terwijl Kasper Asgreen - die het gelukt was om terug te komen - slachtoffer wordt van een mechanisch probleem op de top van deze klim. Voordat ze beginnen aan de Taaienberg rijdt dit trio het gaatje met het leidersduo dicht en op deze berg gaat Pogačar dan verder met het tonen van zijn krachten, maar op de Kruisberg zijn de 5 renners weer samen en blijven ze dat voorlopig ook in deze klim.
In de derde klim van de Oude Kwaremont is het dan wederom Pogačar die de groep uiteen doet vallen, maar Mathieu van der Poel weet de Sloveens renner te volgen in deze strijd. Met zijn tweeën komen ze dus over de laatste klim, die van de Paterberg, en ze gaan uitendelijk ook als duo richting de finishlijn. Alles lijkt dus op de voorbereiding van een sprint à deux.
In de laatste kilometer, terwijl Valentin Madouas en Dylan van Baarle al dreigden terug te komen, liet Mathieu van der Poel dan meerdere malen zijn benen stil aangezien Pogačar ook de sprint niet aanzette: als twee renners op de piste wachtende op de start van de sprint. Dusdanig zelfs dat het achtervolgingsduo uiteindelijk terug kwam bij hen en van der Poel moest toen dus wel zijn sprint van veraf aan zetten, om als eerste over de finishlijn te komen. Van Baarle en Madouas volgden hem in deze krachtsinspanning en zo was het dus dat er, in een sprint à deux, een 4de plaats weggelegd was voor Pogačar!
Het klassement van de Ronde van Vlaanderen 2022
>> Klik hier om de top 10 en het volledige klassement van de Ronde van Vlaanderen 2022 te bekijkendoor Thomas VergouwenVond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!
1 reactie | 2146x bekeken
dit artikel is geplaatst in: Klassiekers
It was kind of reverse of 2019 when MVDP chased down Alaphillipe and Fuglsang on his own, did his own lead out and beat them on the line. Like Pogacar, playing games and not got through in the last km cost a podium place as a minimum, maybe even a win.
| Greg T | maandag 04 april 2022 om 06u41