De openingswedstrijd van het Franse wielerseizoen op de weg, La Marseillaise, werd gewonnen door een Franse renner, Jérémy Roy van de FDJ ploeg.
Jérémy is zo vriendelijk geweest mijn verzoek om regelmatig met u, op www.velowire.com, zijn ideëen te delen te accepteren. Zijn blik op de actualiteit, zijn prestaties in de voorbije wedstrijden en zijn programma voor de komende wedstrijden! Vandaag vindt u de eerste editie van Hoe is het met ... Jérémy Roy!
In deze eerste editie heeft hij het natuurlijk voor ons over de basis van zijn zijn succes in de Marseillaise maar hij werpt ook zijn blik op de discussie over de oortjes, over de recente dopingzaken die onnodig een negatief beeld blijven geven van de wielersport en hij bespreekt zijn programma voor de komende twee maanden!
LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE
De overwinning in de Marseillaise
Na zijn overwinning in het begin van dit seizoen kon deze eerste editie natuurlijk niet anders dan beginnen met de redenen achter dit succes. In de uitzending Carrément vélo van 31 januari 2011 (de dag na zijn overwinning) was er een discussie over zijn wintervoorbereiding (met deelname aan wedstrijden veldrijden) waarmee hij de basis legde van dit succes en de dag voor zijn overwinning plaatste Jérémy op Twitter een foto van de afdaling van de Col de l'Ange waar hij de volgende dag ook langs zou komen. Hij had dus een verkenningsrit gemaakt op het parcours de dag voor de wedstrijd.Jérémy legt uit:
Ja ik ben inderdaad de dag voor de Marseillaise, alleen, het slotstuk van de wedstrijd gaan verkennen want ons hotel was op zo'n 30 kilometer van de finish. De andere renners werkten hun training af op de hometrainer vanwege de weersomstandigheden! Ik wist een moment te vinden waarop het niet meer regende (in het begin althans) en toen ik eenmaal in de kopgroep zat (de volgende dag) kon ik dus inderdaad het moment waarop ik zou aanvallen om Sylvain Georges te verrassen en de voorsprong op te laten lopen in de moeilijke afdaling perfect plannen.
Ik wist dat ik in vorm was want ik heb deze winter onder perfecte omstandigheden kunnen trainen, in tegenstelling tot andere jaren (studie, operatie aan mijn bekkenslagader in december 2009, slecht weer) en in vergelijking met voorgaande jaren waren mijn power tests positief. Dankzij het veldrijden heb ik wedstrijdritme op kunnen bouwen. Ik doe niet het volledige seizoen maar ik heb aan 6 wedstrijden meegedaan waarvan 4 tussen eind december en half januari. Ik heb deze tak van sport altijd leuk gevonden met de combinatie van techniek en kracht. Maar mijn winterse voorbereiding is natuurlijk niet alleen maar daarop gebaseerd!
Ik heb een vaste trainer bij FDJ : Jacques Decrion, met wie ik mijn trainingen bespreek. Hij stuurt mij niet stomweg een trainingsprogramma wat ik dan moet volgen maar we wisselen echt onze mening uit, hij geeft mij tips en een planning van krachtsinspanningen en training die aangepast kunnen worden afhankelijk van de omstandigheden ... Hij weet dat ik fan ben van de mountainbike en van het veldrijden naast het wegwielrennen en dat ik de hometrainer niet echt geweldig vind. Op basis daarvan zetten we een trainingsprogramma op wat past bij mijn verwachtingen en bij wat ik leuk en prettig vind. Want trainen met tegenzin heeft natuurlijk geen nut. Wil het nuttig zijn dan moet je weten waarom en met welke doelstelling je bepaalde dingen doet en zin hebben om het te doen.
Dit jaar heb ik meer gewerkt aan de kwaliteit dan aan de kwantiteit en de kilometers heb ik met name opgebouwd tijdens de gezamenlijke trainingskampen.
Wat betreft de Marseillaise, de langdurende ontsnapping was eigenlijk niet gepland want tijdens de briefing had de ploegleider ingestemd met het idee dat ik zou wachten tot de finale maar van nature ben ik een vechtersbaas en toen ik een kans kreeg om aan te vallen heb ik die gegrepen en dat bleek de kopgroep van de dag te zijn!! Pas toen onze voorsprong opgelopen was tot 8 minuten kreeg ik het idee dat de kopgroep het peloton voor zou kunnen blijven want het slotstuk van het parcours maakte het voor het peloton onmogelijk zich te organiseren (3 kleine klimmetjes met 3 vrij technische afdalingen; en we hadden de wind de goede kant op in de laatste 40 kms!).
De oortjes en doping
Het verbod op gebruik van oortjes in alle wedstrijden met uitzondering van de UCI WorldTour wordt in het algemeen niet op prijs gesteld door renners en ploegleiders. Dit leidde zelfs tot een staking tijdens het eerste deel van de Challenge Ciclista à Mallorca, de Trofeo Palma de Mallorca, die georganiseerd werd door de AIGCP die een aantal ploegen vertegenwoordigt. Sommige renners hebben zich specifiek uitgelaten over dit onderwerp, zoals bijvoorbeeld Craig Lewis in een blog op de site van Versus.Nog recentelijker kreeg het onderwerp doping weer een té belangrijke plaats in het nieuws uit de wielerwereld met de affaire Riccardo Riccò (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) en zijn eigen bloedtransufsie en de vrijspraak van Alberto Contador (Saxo Bank-Sungard) gisteren.
Jérémy reageert op deze twee actuele onderwerpen en u zult zien dat zijn mening niet per sé dezelfde is als die van sommige anderen die zonder verdere argumenten hun mening uiten:
Wat betreft de oortjes snap ik niet dat de ploegen en de renners er nu pas achter komen. De nieuwe regel was al eind 2009 bekend met voor 2010 het verbod van het gebruik van oortjes in wedstrijden uit de klasse 2 , voor 2011 de HC en klasse 1 en voor 2012 de ProTour wedstrijden (UCI WorldTour). Aangezien ik tegen het gebruik van de oortjes ben, ben ik blij met deze nieuwe regel. Een renner heeft meer verantwoordelijkheid, de samenwerking en de juiste communicatie binnen de groep worden belangrijker, het is niet langer een radiogestuurd spelletje. Dat betekent niet dat er geen wedstrijden meer zullen zijn waarvan de finale vantevoren al bekend is en waar de sprintersploegen bepalen wat er gebeurt! Ook zonder oortjes weten we ons natuurlijk wel te organiseren, goed na te denken en ... te fietsen!
Stakingen zijn altijd jammer voor de organisator die hier het slachtoffer van wordt. En het is ook weer negatief voor de wielersport in het algemeen. Net als in de politiek heeft de UCI de macht om alleen nieuwe regels te bepalen en dat is logisch, iemand moet de baas zijn. Maar goed, soms zouden de verenigingen van belanghebbenden (renners, ploegen, organisatoren) geraardpleegd moeten worden om bepaalde zaken te bespreken.
Wat betreft de huidige "affaires" draag ik liever niet bij aan nog meer aandacht hiervoor. Ik volg deze zaken van een behoorlijke afstand, ik ken niet alle details behalve wat we in de kranten lezen, dus ... Wait and See. Ik praat liever over wielrennen, het echte wielrennen!! en zou graag willen dat de media eens ophouden de wielersport altijd maar weer te verbinden met doping. Als wielrenners maken wij deel uit van een localisatiesysteem wat precies weet, 24/24 7/7, waar wij zijn voor een eventuele onaangekondigde dopingcontrole (het where abouts systeem), en daarin is de wielersport uniek. Bij de finish van een wedstrijd volgt een chaperon ons tot aan de dopingcontrole; en als je zoekt dan vind je. Er is natuurlijk nog altijd schaapgedrag maar volgens mij wordt de wielersport beetje bij beetje steeds schoner. Ik ben het eens met McQuaid wat betreft langere schorsingen.
LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE
De komende wedstrijden en Jérémy's ambities voor 2011
De laatste vraag die ik aan Jérémy stelde voor dit eerste artikel ging natuurlijk over de wedstrijden waar hij binnenkort aan deel zal nemen en over zijn ambities voor dit jaar:Mijn komende wedstrijden zijn de Tour du Haut Var, de Boucles Sud Ardèche, Paris-Nice, Cholet Pays de Loire en het Critérium International.
Net als ieder jaar en waarschijnlijk net als iedere renner win ik graag. Als ik blijk een trapje hoger te staan in 2011 kan ik in bepaalde wedstrijden als beschermde renner van start gaan, als dat niet het geval is dan offer ik me in principe op voor een leider en zou ik mijn kans kunnen pakken zoals dat bijvoorbeeld het geval was in de Marseillaise.
Uw vragen aan Jérémy Roy
Wilt u weten hoe Jérémy zich voorbereidt op zijn volgende wedstrijd? Welke tekst hij graag zou zien op een spandoek van zijn fans? Of wilt u weten wat hij vindt van een actueel onderwerp? Wacht dan niet langer en stuur mij uw vragen op het adres paris@thover.com. Wellicht vindt u uw vraag ... en zijn antwoord in de volgende editie van Hoe is het met ... Jérémy Roy.In de tussentijd kunt u natuurlijk ook een kijkje nemen op de officiële website van Jérémy Roy op www.jeremyroy.fr !
Bij deze wil ik Jérémy nogmaals bedanken het mogelijk te maken deze rubriek op te zetten op www.velowire.com en voor de tijd die hij heeft besteed aan het schrijven van dit artikel!
We zien elkaar waarschijnlijk terug in Paris-Nice, Cholet Pays de Loire en misschien in het Critérium International door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!
5 reacties | 5466x bekeken
dit artikel is geplaatst in: Hoe is het met Jérémy Roy?
Leuk stuk tekst voor zover ik het in 't Frans kan volgen. Ik mis toch wel de vertaling!
| Tonn Vergouwen | donderdag 17 februari 2011 om 21u01
Een klik op het Nederlandse vlaggetje was voldoende geweest om op de Nederlandse versie Hoe is het met ... Jérémy Roy (FDJ) - de Marseillaise, de oortjes, doping en zijn programma voor 2011 terecht te komen!!
| Thomas Vergouwen | donderdag 17 februari 2011 om 21u21
Bedankt! Dat ik daar niet aan gedacht heb.
| Tonn Vergouwen | donderdag 17 februari 2011 om 22u56
http://www.cyclisme-roltiss-over.com/article-faisons-le-point-avec-jeremy-roy-fdj-67468326.html
| TISSIER Roland | vrijdag 18 februari 2011 om 08u01
Encore une belle preuve d'exemplarité de Jérémy.Un coureur attachant, accessible et qui entretient une vraie proximité et disponibilité avec ses fans.Rien de plus compréhensible que sa volonté de vouloir parler de vélo et uniquement de vélo !
| Denis | zaterdag 19 februari 2011 om 17u54