Zoals u weet vond het Critérium International 2011 afgelopen weekend voor de tweede maal in de geschiedenis van deze wedstrijd plaats op Corsica, rondom Porto-Vecchio in Zuid-Corsica.
U heeft wellicht gezien dat verschillende ploegen in de afsluitende individuele tijdrit luidsprekers gebruikten om informatie door te geven aan hun renners. Niet de makkelijkste manier als je weet dat de oortjes toegestaan waren. Werd dit gedaan uit onwetendheid over het reglement van de UCI van de verschillende ploegen en hun ploegleiders of was er een andere reden?
De vraag welk communicatiemiddel hebben jullie gebruikt om te communiceren met jullie renners tijdens de tijdrit werd op verschillende manier beantwoord door de ploegen aan wie ik de vraag heb gesteld ... verschillende en soms verrassende antwoorden! Een vragenrondje bij 4 ploegen.
LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE
France Télévisions, Laurent Jalabert: ik wist het in ieder geval niet ...
Voordat we het woord geven aan de 4 ploegen stel ik voor nog even terug te komen op deze tijdrit die gewonnen werd door Andreas Klöden (Team Radioshack) voor Bradley Wiggins (Team Sky). De beelden van de laatste renners in deze tijdrit werden in Frankrijk uitgezonden op France 3 dankzij het contract wat ASO en France Télévisions verbindt.Zoals gebruikelijk werd het commentaar bij deze uitzending verzorgd door Laurent Jalabert en Thierry Adam.
Toen zij ontdekten dat Fränk Schleck (de winnaar van het Critérium International 2011) een kastje voor een oortje droeg onder zijn skinsuit (aan de achterkant), leverde dat voor hen discussie op want volgens hen was het gebruik van de oortjes verboden tijdens deze wedstrijd. Dat was volgens hen dan ook de verklaring voor het gebruik van een luidspreker die de verboden oortjes zou verbieden.
Volgens Laurent Jalabert zou het gebruik van de oortjes eenvoudigweg verboden zijn in alle wedstrijden met uitzondering van de ProTour (het is met uitzondering van de wereldkalender of UCI WorldTour om precies te zijn).
Om de uitzending van France 3 te zien nodig ik u uit onderstaande video te bekijken.
Zoals u wellicht begrepen heeft (u kunt het nog eens herbeluisteren na 7'15" in bovenstaande video), heb ik tijdens de uitzending contact opgenomen met Laurent Jalabert via SMS (hij heeft zich overigens vervolgens verontschuldigd dat hij mij niet had herkend op basis van mijn naam ... Laurent is niet de eerste Fransman die dat overkomt en aangezien ik voor hen geen makkelijke naam heb neem ik hem dat natuurlijk niet kwalijk ;-) om hem verdere informatie te verstrekking over het verbod op het gebruik van de oortjes.
Het reglement van de UCI is namelijk heel duidelijk hierover: het artikel 2.2.024 geeft niet alleen een uitzondering aan voor de wedstrijden van de wereldkalender in 2011 (overigens ook voor de wedstrijden van de wereldbeker dames) maar ook alle tijdritten (individueel en ploeg) en dat zonder verdere aanduiding met betrekking tot het jaar waarin deze uitzondering geldig is. Logischerwijze is de opmerking van Thierry Adam die aangeeft dat er in 2012 nergens meer oortjes te vinden zullen zijn dus onjuist: in de tijdritten zullen ze er blijven.
Op de vraag of de ploegen wel op de hoogte waren van deze uitzondering op het verbod van het gebruik van de oortjes, antwoordde Jaja: Ik denk van niet, ik wist het in ieder geval niet ....
Het gaat hier natuurlijk om een heel specifiek punt uit het reglement van de UCI wat je maar net moet kennen maar aangezien het een onderwerp betreft waar zoveel over gesproken wordt op dit moment, hadden we natuurlijk kunnen hopen dat de ploegen op zijn minst hun best gedaan hadden om even het reglement door te lezen:
Laten we dan nu het woord aan de ploegen die zich uitlaten over deze vraag!
AG2R La Mondiale: bij ons was er geen enkele twijfel!
De AG2R La Mondiale ploeg is heel duidelijk als de vraag gesteld wordt over welk communicatiemiddel er gebruikt is tijdens deze tijdrit. De ploegleider in het Critérium International 2011, Arturas Kasputis antwoordt: de oortjes. We hebben daar eigenlijk niet eens over nagedacht, in tijdritten is het gebruik ervan toegestaan, dus gebruiken we ze.Voor de ploeg uit Chambéry was het een en ander allemaal perfect duidelijk en ook al was er twijfel geweest dan was het voldoende geweest om de vraag te stellen aan de UCI commissarissen die aanwezig waren bij deze wedstrijd om het juiste antwoord te vinden.
Saur-Sojasun: net als vroeger
Bij Saur-Sojasun leek mijn vraag van de ene kant ongelegen te komen maar van de andere kant leek het antwoord haast ingestudeerd te zijn. Hun kopman in het Critérium International, Jérôme Coppel, werd door zijn ploegleider Nicolas Guillé aangemoedigd via een luidspreker. Exit dus de oortjes voor de Saur-Sojasun ploeg tijdens deze tijdrit.De persvertegenwoordiger van de ploeg legt uit: we hebben het op z'n ouderwets gedaan. We zijn gewend om de tijdritten op die manier te doen en we moeten er sowieso aan wennen dat we de oortjes steeds minder zullen kunnen gebruiken.
Maar wist de ploegleider wel dat het gebruik van de oortjes toegestaan was tijdens deze tijdrit? Volgens de persvertegenwoordige wel: de ploegleiders kennen het reglement van buiten en we weten dus wat we wel en wat we niet mogen doen, maar een luidspreker is agressiever en dat is beter om een renner aan te moedigen en we kunnen hiermee ook tussentijden doorgeven.
Maar zijn er dan geen veiligheidsrisico's als de oortjes niet gebruikt worden (dat is per slot van rekening hét argument wat de ploegen en renners die zich negatief uitlaten over het oortjesverbod steeds aandragen)? Nee, de renners hebben allemaal het parcours van tevoren verkend.
En toch, ondanks een verkenning van het parcours, als je eenmaal in volle vaart op de fiets zit, kunnen alle renners zich dan de plaatsen waar ze op moeten letten op het parcours herinneren? Ik herinner me in ieder geval nog de tijdrit van Christophe Moreau die een bocht naar links miste!
Volgens Saur-Sojasun levert dat geen problemen op: De oortjes zijn niet echt nuttig in een tijdrit. Op een korte afstand zoals hier hebben we hooguit 5 keer iets tegen een renner gezegd en de renners horen dat goed via de luidspreker.
Maar is dat echt het geval? De informatie die ik heb ontvangen van verschillende mensen die op Corsica erbij waren doen mij geloven dat de ploeg van Stéphane Heulot in werkelijkheid helemaal niet op de hoogte was van deze uitzondering op het oortjesverbod!
Cofidis: er is iets mis gegaan
Bij Cofidis, le crédit en ligne heeft men mij teruggebeld na intern overleg, waarschijnlijk met de ploegleider die bij deze wedstrijd aanwezig was, Didier Rous.In antwoord op mijn vraag verklaart de ploeg: het protest wat oorspronkelijk gepland was ging uiteindelijk niet door, dus hebben we de oortjes niet meegenomen naar Corsica. Toen Pat McQuaid (Voorzitter van de UCI) aan Gianni Bugno (Voorzitter van de CPA, de vereniging van professionele wielrenners) liet weten dat hij bereidt was hem te ontmoeten om over verschillende onderwerpen te praten, waaronder de oortjes, had de CPA besloten de renners niet langer aan te zetten tot gebruik van de oortjes dit weekend. De AIGCP, de vereniging van de ploegen, had besloten de CPA hierin te volgen.
Maar dat beantwoordt niet de vraag waarom de oortjes niet gebruikt zijn tijdens de tijdrit in Porto-Vecchio. Volgens de woordvoerster wist de ploeg dat het toegestaan was, maar er is blijkbaar iets mis gegaan en de medewerker die ze mee moest nemen is ze blijkbaar vergeten toen deze te horen kreeg dat er geen protestactie meer gepland was. Dat is dus de reden dat Rein Taaramae, de beste jongere in dit Critérium International, gevolgd werd door een auto met een luidspreker op het dak (je kunt deze zien en in actie horen in bovenstaande video), ook al liet de woordvoerster van de ploeg mij weten dat de ploeg geen andere communicatiemiddelen heeft gebruikt ter vervanging van de oortjes ...
De ploeg verzekert echter de reglementen te kennen: we ontvangen heel veel documenten van de UCI en dat zijn vaak dikke bijbels, maar we hebben een administratieve afdeling die er voor zorgt dat de officiële informatie in duidelijke taal aan iedereen uitgelegd wordt, dus de informatie komt wel degelijk terecht waar die terecht moet komen.
LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE
Movistar Team
De Spaanse ploeg was in dit Critérium International aanwezig met haar Franse ploegleider, Yvon Ledanois. Het antwoord van Yvon op deze vraag is duidelijk: we hebben een luidspreker en de oortjes gebruikt. Inderdaad, de combinatie van deze beide mogelijkheden werkt vaak het beste om informatie te geven aan de renners via het oortje terwijl de renner aangemoedigd wordt via de luidspreker.Toen ik het met Yvon had over de vraag naar de uitzondering op het oortjesverbod in tijdritten, gaf de oud-renner aan daar de reden van te kennen: het gebruik van oortjes is verboden in het peloton, niet voor een tijdrit. Men heeft kritiek op de oortjes met betrekking tot de strategie in de wedstrijd en er is dus geen reden dat de oortjes niet gebruikt zouden kunnen worden om informatie door te geven tijdens een éénmansactie.
Ledanois toonde overigens ook zijn teleurstelling met betrekking tot de slechte kennis van zaken van sommige ploegleiders: Ik was verbaasd te zien dat verschillende ploegleiders er geen gebruik van maakte. Sommige ploegleiders kwamen naar mij toe want zae waren verrast te zien dat ik de oortjes gebruikte. Ze hebben mij gevraagd of ik wist dat dat verboden was en ik hen simpelweg geantwoord: nee, maar ik weet wel dat jullie het reglement niet kennen.
Yvon Ledanois legt uit hoe het komt dat hij dit bijzondere punt uit het reglement wel kent: als ik naar een wielerwedstrijd ga, doe ik er alles aan om ervoor te zorgen dat mijn renners in de best mogelijke omstandigheden aan de start verschijnen. Als ik alleen maar zou komen om een auto te besturen dan heeft dat geen nut. In dat geval sluit je gewoon een contract met Mavic om de renners te helpen als ze problemen hebben en dan besturen zij de auto. De ploegleiders die hem hierover ondervraagd hebben hebben Ledanois zwaar teleurgesteld: dat laat nog maar eens zien dat er mensen zijn die eigenlijk niet op de juiste plaats zijn als ploegleider.
Jérémy Roy, FDJ: ik vind het niet fijn
Zoals hij al had laten weten in zijn eerste interview op deze site, is Jérémy Roy (FDJ) niet echt fan van de oortjes.Tijdens deze tijdrit heeft hij er dan ook geen gebruik van gemaakt: we hebben gekozen voor het gebruik van een luispreker, ik vind het niet fijn om de zender/ontvanger van een oortje op mijn rug geplakt te hebben. Maar we weten dat het gebruik van de oortjes toegestaan is tijdens tijdritten.
Wiens schuld is het?
Blijkbaar waren toch niet alle ploegen perfect op de hoogte van het feit dat het gebruik van de oortjes toegestaan is tijdens tijdritten.Wiens fout zou dat zijn? Die van de ploegen? Of die van de UCI? Of van de organisator van de wedstrijd?
Misschien wel een beetje van allemaal. De ploegen zouden de vragen die hen zo bezig houden op dit moment wellicht iets serieuzer moeten bekijken en het mag toch voor iedereen duidelijk zijn dat de oortjes één van die vragen is, maar de UCI heeft misschien ook een rol hierin en zou misschien de communicatie rondom nieuwe regeltjes uit het reglement moeten verbeteren. Maar dan moeten de vertegenwoordigers van de ploegen er wel voor zorgen dat ze niet in slaap vallen tijdens de vergaderingen van de UCI zoals één van de mensen die ik over dit onderwerp sprak mij uitlegde!
Een ander onderwerp waarover gesproken werd op Corsica: het rare voorwerp onder de skinsuit van Fränk Schleck
Hierover werd niet gesproken via de oortjes maar meer na de wedstrijd: de vraag over wat Fränk Schleck (Team Leopard-Trek) aan de voorzijde onder zijn skinsuit droeg. Zoals we kunnen zien in de beelden van bovenstaande video, bevond een nogal groot voorwerp zich op zijn borst. Dit was niet de zender/ontvanger van zijn oortje want die was te zien op de rug van de Luxemburgse renner, maar iets anders ...De persvoorlichter van de Luxemburgse ploeg beantwoordt de vraag: dit was een Camelbak. Onze testen hebben uitgewezen dat dat aërodynamica verbetert.
Op de website van Camelbak zijn geen modellen te vinden die op de borstkas gedragen worden, maar blijkbaar heeft de ploeg een speciaal model wat voldoet aan de eisen die hoogstwaarschijnlijk in de windtunnel zijn bepaald.
De illustratiefoto van dit artikel is niet genomen tijdens het Critérium International 2011. Alberto Contador was overigens niet bij deze wedstrijd aanwezig ... door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!
5 reacties | 10719x bekeken
dit artikel is geplaatst in: Critérium International | Wielrennen algemeen (m.u.v. Tour de France)
Nan mais tu es vraiment incroyable toi... l'œil partout, c'est bien ce que je disais ! lol
En tout cas, bel article, encore une fois ! mais que d'histoires ces oreillettes !!!
Perso je trouve ça sympa, à l'ancienne, avec le haut-parleur et le DS qui braille dedans !!! mdr
| Catherine | dinsdag 29 maart 2011 om 23u36
Soit c'est un Camelbak, soit c'est un réservoir d'huile pour son pédalier magique, ou encore des piles électrique pour... OK, je sors ! :-)
| Mart1 du blog de l'Ardoisier | woensdag 30 maart 2011 om 10u05
Schandalig dat Jaja niet meteen door had wie je was... ;-)
Kwalijke zaak dat ploegleiders niet op de hoogte zijn van de geldende regels en een (serieus) volger als jij wel!!
| Meggie | woensdag 30 maart 2011 om 20u59
Misschien een idee om sommige ploegleiders oortjes in te geven met daarin de berichten omtrent veranderingen in de reglementen van de UCI.
| Tonn Vergouwen | woensdag 30 maart 2011 om 22u06
dis donc comment ca se fait que tu as le n° de portable de Jaja et moi pas???
ce n est pas juste ca , trop de privilèges!!ouinnnnnnnnnnnnnnnnnnnn!!!
au cas ou Jaja viendrait lire ce message mon N° de portable est 06.............!!!
et puis non qu il me le demande je lui donnerais volontiers ;-)). Par contre je suis déçus qu il ne soit plus sur la moto ;-(,sans Jaja an cœur du peloton ce n est pas pareil..!REVIENS MON JAJA ....................ON A PAS LES MÊMES A LA MAISON .lol
| vaucaire Nath | vrijdag 01 april 2011 om 17u53