donderdag 07 februari 2013 om 23u52

Het was al volledig aangekondigd op velowire.com sinds 20 januari jongstleden maar het parcours van Paris-Nice 2013 is vandaag dan eindelijk officieel bekend gemaakt.

Alle etappesteden waren juist en het enige wat we dus vandaag te weten kwamen waren de afstanden van de verschillende etappes en de profielen van de bergetappes. De overige details blijven nog onbekend op dit moment, zoals gebruikelijk.


De bijzonderheden van het parcours die ASO specifiek noemt zijn de proloog die nog geen 3 kilometer lang is, de finish in rechte lijn van maar liefst 4 kilometer in Cérilly, de bergop finish op de Montagne de Lure op vrijdag en de individuele tijdrit die net als vorig jaar de slotetappe zal vormen met een klim van Nice naar de top van de Col d'Eze.

De etappes van Parijs-Nice 2013

Zoals voorzien bestaat Paris-Nice 2013, de 71ste editie van de race naar de zon, uit een proloog en 7 etappes:

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


P/ zondag 3 maart 2013 - Houilles - 2,9 km

Net zoals in voorgaande jaren vindt de start van Paris-Nice 2013 plaats in het departement Yvelines, en dat zal nog minstens tot in 2017 het geval zijn.

Het begint allemaal met een proloog in de straten van Houilles en deze draagt in dit geval terecht de naam "proloog" aangezien deze slechts 2,9 kilometer lang is. De eerste gele trui drager van deze 71ste editie van Paris-Nice zal dus hoogstwaarschijnlijk een tijdritspecialist zijn.

1/ maandag 4 maart 2013 - Saint-Germain-en-Laye > Nemours - 195 km

De eerste etappe gaat daar vlakbij van start, in Saint-Germain-en-Laye en deze etappe van 195 kilometer zal hoogstwaarschijnlijk eindigen in een sprint in Nemours.

Zoals het er nu naar uit ziet zouden de renners eerst vertrekken in zuid-westelijke richting via Villepreux en Beynes voordat ze afbuigen naar het zuiden via Le Perray-en-Yvelines en Rambouillet. Zuid-oostelijke richting dan via Dourdan, Etampes en Malesherbes voordat ze beginnen aan het eerste klimmetje van deze 71ste editie van Paris-Nice!

2/ dinsdag 5 maart 2013 - Vimory > Cérilly - 200,5 km

De tweede etappe, van iets meer dan 200 kilometer, tussen Vimory en Cérilly eindigt hoogstwaarschijnlijk ook weer in een sprint en ditmaal zullen de sprintersploegen goed op moeten letten in de laatste kilometers van de etappe want de laatste 4 kilometer zijn volledig in rechte lijn naar de finish en de sprint kan dus op elk moment aangezet worden.

Volgens La République du Centre in oktober 2012, zou de start van de etappe plaats zal vinden ter hoogte van de Grande-Rue en zullen de renners koers zetten naar het departement Allier, op een zeer vlak parcours waarvan de doorkomstpunten nog bepaald moeten worden, met name in het Loiret departement.

In december liet dezelfde krant weten dat de renners vervolgens via Gien (gebruikelijke startplaats van Parijs-Bourges) zullen rijden en dan via Saint-Brisson-sur-Loire (startplaats van een etappe van Parijs-Nice 2009), via Autry-le-Châtel en via Cernoy-en-Berry koers zullen zetten naar de finish in Cérilly (de plaats die we nog kennen van de slottijdrit van de Tour de France 2008 [zie hier voor de foto's] richting Saint-Amand-Montrond).

3/ woensdag 6 maart 2013 - Châtel-Guyon > Brioude - 171 km

In de 3de etappe zullen de renners een wat meer heuvelachtig parcours ontdekken over 171 kilometer tussen Châtel-Guyon en Brioude.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


4/ donderdag 7 maart 2013 - Brioude > Saint-Vallier - 199,5 km

De volgende dag zal de start van de 4de etappe ook plaats vinden in Brioude voor een nog wat heuvelachtigere etappe, van zo'n 200 kilometer, richting Saint-Vallier.

Hieronder vindt u het profiel van deze etappe die de volgende klimmetjes bevat: de Côte de Lachaud (2de categorie - 4,8 km @ 5,6%), de Côte de Condat (3de categorie - 6,9 km @ 4,4%) aan het begin van de etappe, gevolgd door de Côte de la Chomasse (3de categorie - 3,4 km @ 5,1%), de Côte de Laprat (3de categorie - 2,1 km @ 3,8%) en de Col du Rouvey (3de categorie - 2,8 km @ 5,6%) halverwege de etappe en twee wat serieuzere klimmetjes van de 2de categorie in het slotstuk van de etappe: de Côte de Talencieux (2,9 km @ 8,1%) en de Côte de la Sizeranne (2,9 km @ 6,6%) waarvan de top zich bevindt op minder dan 9 kilometer van de finish.
Het profiel van de 4de etappe van Parijs-Nice 2013

5/ vrijdag 8 maart 2013 - Châteauneuf-du-Pape > la Montagne de Lure - 176 km

De 5de etappe is de eerste etappe die we met recht bergetappe kunnen noemen, met start in Châteauneuf-du-Pape, vanwege de finish bergop.

Het eerste deel van de etappe is heuvelachtig met de Col de Murs (2de categorie - 10,3 km @ 4,3%), de Côte d'Oppedette (2de categorie - 7,1 km @ 4%), de Côte de Saint-Martin-les-Eaux (3de categorie - 2,7 km @ 3,7%), de Col de la Mort d'Imbert (3de categorie - 4,5 km @ 4,4%) en de Côte des Mourres (3de categorie - 2,9 km @ 4,9%) maar de slotklim zal waarschijnlijk pas echt het resultaat van deze etappe beslissen, met de finish op de top van de Montagne de Lure (1ste categorie - 13,8 km @ 6,6%) waar Alberto Contador de gele trui terugpakte tijdens Parijs-Nice 2009.

Hieronder vindt u het profiel van deze etappe:
Het profiel van de 5de etappe van Parijs-Nice 2013

6/ zaterdag 9 maart 2013 - Manosque > Nice - 220 km

De renner die de gele trui zal dragen aan de start van deze etappe is nog niet zeker van de eindoverwinning in Nice 2013]] aangezien de langste etappe van deze wedstrijd die het peloton zal brengen naar de gebruikelijke finish op de Promenade des Anglais in Nice, naast de 2de en 3de categorie klimmetjes (Côte du Bois de Rousset - 3de categorie, 4,4 km @ 4,5%, Côte des Tuillières [ook op het programma van de Tour Med deze zondag] - 2de categorie, 2,2 km @ 7,8%, Côte du Mont Méaulx - 3de categorie, 1,7 km @ 4,3%), twee bergen van de eerste categorie die elkaar opvolgen in de tweede helft van de etappe wel eens voor een schifting zouden kunnen zorgen in het peloton.

De Côte de Cabris (7,6 km @ 5,8%) gaat over in de Col du Ferrier (4,3 km @ 6,8%). Na deze twee klimmen moeten de renners echter nog 70 kilometer afleggen tot aan de finish in Nice!

Hieronder vindt u het profiel van deze etappe:
Het profiel van de 6de etappe van Parijs-Nice 2013

7/ zondag 10 maart 2013 - Nice > Col d'Eze - individuele tijdrit - 9,6 km

Vorig jaar maakte de klimtijdrit op de Col d'Eze zijn comeback in Paris-Nice en dit jaar zal deze klim wederom de finale vormen van Paris-Nice 2013.

Het parcours zal hetzelfde zijn als vorig jaar dus kunt u alle informatie hierover vinden in etappe 8 in het artikel met de Google Maps kaarten van het parcours van Parijs-Nice 2012.

Hieronder vindt u het profiel van deze etappe:
Het profiel van de 7ème etappe van Parijs-Nice 2013


Uiteraard zult op velowire.com een paar dagen voor de start van de wedstrijd kaarten op Google Maps/Google Earth kunnen vinden van Paris-Nice 2013!

De kaart met het volledige parcours van Parijs-Nice 2013

Hieronder vindt u de kaart met het volledige parcours van Paris-Nice 2013:
De kaart van Parijs-Nice 2013

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

11 reacties | 12385x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Parijs-Nice | Parijs-Nice 2013

Reacties

Er zijn 11 reacties!
  1. Bonjour,

    Bravo Thomas, tu avais tout juste depuis un bon bout de temps..

    Je suis consterné par ce parcours tellement faible qu'ASO a encore plus surcôté bon nombre de côtes pour le faire paraître plus dur.

    Donc l'étape de Brioude que nous pensions vallonnée s'offrira à un sprinteur (ou aux échappés).
    Saint-Vallier : un gros groupe (minimum 50 coureurs à l'arrivée).
    Un samedi aussi râté que l'année dernière qui n'apportera rien.

    Seules les étapes de la montagne de Lure et du col d'Eze auront une importance pour le général. Aucune arrivée après une courte côte, étape de montagne qui n'est qu'une course de côte, pas de kilomètres pour rouler avant Milan-San Remo : il ne faut pas s'étonner que de nombreux bons coureurs préfèrent Tirreno Adriatico qui en offre pour tous les goûts (et que la participation au tour de San Luis était plus alléchante que ce qui se profile pour Paris-Nice : peut-être qu'ASO veut faire gagner un Français).

    Bonne journée

    | Aurélien M. | vrijdag 08 februari 2013 om 08u37

  2. Suis d'accord avec ce 1ier commentaire : aucune étape vraiment préparatoire à une bonne prestation sur Milan-San Remo.
    J'espère que l'avenir (proche désormais) me démentira)
    P. C. 22

    | Pierre CROLAIS | vrijdag 08 februari 2013 om 09u26

  3. Une belle blague qu'est ce parcours. L'étape de Saint-Vallier n'a rien d'intéressant à part son final, l'étape de Nice ne donnera strictement rien (digne de Tarbes 2009 !), mais ma grosse déception est sans aucun doute l'étape de la Montagne de Lure.

    POURQUOI UNE COURSE DE CÔTE ?!

    Surtout que le tracé passe au pied (et je dis bien au pied !) de deux belles montées : le col de la Liguière (9,4 km à 6,4 %) et surtout le col de Lagarde d'Apt (11 km à 7 %) ! Mais ça va encore plus à l'est chercher une petite montée de rien du tout qui ne mérite même pas son statut de 2C. Faut dire que très peu de cols méritent leur classification dans le Paris-Nice !

    Et puis de Simiane-la-Rotonde jusqu'à Saint-Etienne-des-Orgues, le parcours se permet un nouveau détour encore plus inutile rajoutant plus de plat, plus d'inactivité... Comme si le plateau d'Albion n'existait pas !

    Une course d'attente au soleil en vue...

    | Linkinito | vrijdag 08 februari 2013 om 13u43


  4. Sur l'étape du samedi, on reconnait bien la patte de Pescheux...

    | Dom | vrijdag 08 februari 2013 om 23u02

  5. Superbe idée que de passer par les coins les plus reculés du Massif Central. A condition de l'exploiter correctement. Pescheux prends les coureurs pour des cyclotouristes du dimanche.

    Lure, c'est mieux que Mende car plus long. Sur 3kms à 10%, tout le monde peut se mettre minable pour accrocher un résultat. Donc l'étape de Lure ne me dérange pas.

    Les deux dernières étapes, c'est une vaste blague. Le copier-coller de l'an passé. Prudhomme a un contentieux avec le Var ou quoi? Qu'est ce que c'est que cette arrivée à Nice après 60 bornes de descente? Quand au chrono du col d'Eze, il est tellement court pour faire la différence que mettre un prologue reviendrait au même.

    Le samedi, ils auraient pu stopper à Tourettes sur Loup, comme il y a 3 ans, arrivée difficile, en côte et proche du dernier col.
    Le dimanche, si Prudhomme tient à son chrono individuel, il en fait un vrai, tout plat, Nice > Nice (pour que la promenade des anglais tienne son arrivée), pas trop long. Le même qu'au Tour (pourquoi pas?), 25 kms.

    | thibaut | zaterdag 09 februari 2013 om 11u40

  6. pour voir l'itinéraire de l'étape de Brioude, cliquer sur ce lien :

    http://www.ville-houilles.fr/filemanager/download/2937

    il y aura une boucle dans le final avec la Côte de Mauvagnat à 15,5 km de l'arrivée


    | julien | donderdag 14 februari 2013 om 10u25

  7. Merci Julien

    lamentable cette étape : col du Potey classé en 3C alors qu'il ne fait que 3.4 km à 5%. idem pour la côte de la forêt de Comté qui fait 3.9 km à 3.7%.
    Quant à la côte de Mauvagnat, elle est classé 2C alors qu'elle ne fait que 3.75 km à 5.2%. Bref, 3 côtes qui ne servent à rien.

    heureusement que Tirreno-Adriatico débute le même jour.

    Bonne journée

    | Aurélien M. | donderdag 14 februari 2013 om 11u09

  8. Bonjour,

    Après vérification, les itinéraires horaires de toutes les étapes sont disponibles sur cette page de la ville de Houilles. Chouette, je vais pouvoir me mettre à la préparation des cartes Google Maps (mais il y a le Tour du Haut Var d'abord !)

    @julien, je me suis permis de modifier ton lien pour accéder plus facilement au fichier en question.

    Je pense qu'on peut au passage saluer les efforts de communication de la ville de Houilles autour de cette course ! C'est rare de voir une ville aussi impliquée alors que les villes ont tout intérêt à le faire !

    | Thomas Vergouwen | donderdag 14 februari 2013 om 11u19

  9. @Thomas Ils l'ont mis aussi sur le site officiel.
    http://www.letour.fr/2013/PNC/COURSE/fr/100/etape_par_etape.html

    | nico56 | donderdag 14 februari 2013 om 21u27

  10. Effectivement, mais l'avantage de la version officielle telle que publiée sur le site de la ville de Houilles est qu'il y a les détails des lieux de départs fictifs et réels et du trajet "balade" ainsi que le lieu exact de l'arrivée. Ce sont des informations dont j'ai besoin pour préparer les cartes et normalement je dois attendre la publication du livre de route en version électronique pour les avoir :-).

    | Thomas Vergouwen | donderdag 14 februari 2013 om 23u24

  11. Je trouve ça assez énorme : c'est même pas ASO qui publie les itinéraires horaires !!!
    Enfin, je vais pouvoir commencer à étudier la carte routière...

    | Seb36 | vrijdag 15 februari 2013 om 14u35

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zes keer negen ?