zondag 10 april 2016 om 17u07

Er waren twee grote favorieten aan de start van de 114de editie van Paris-Roubaix vandaag: Peter Sagan (Tinkoff) en Fabian Cancellara (Trek-Segafredo). Alhoewel er ook andere renners aangemerkt waren, werd er veel verwacht van deze twee renners. Terwijl een groep met een aantal sterke renners al vooraan de wedstrijd rijdt zorgt een valpartij in het peloton ervoor dat de droom van deze twee favorieten in het water valt want zij komen in het tweede deel van het peloton terecht en het lukt hen niet meer om terug te komen bij de kopgroep die deels samensmelt met het eerste peloton. Een valpartij maakt vervolgens een definitief einde aan de droom om een goede klassering in de Koninginnerit onder de klassiekers voor Fabian Cancellara.

De selectie op de kasseistroken zorgt er uiteindelijk voor dat een groepje van 5 renners boven komt drijven: Tom Boonen, Luke Rowe, Edvald Boasson Hagen, Sep Vanmarcke en Mathew Hayman, en het wordt in de laatste twintig kilometer duidelijk dat de overwinning voor één van deze renners zal zijn. De spanning blijft echter tot het einde met verschillende aanvallen in de laatste 20 kilometers en uiteindelijk toch met zijn vijven voor de sprint om de overwinning. Mathew Hayman weet deze te winnen, voor Tom Boonen!

De samenvatting van Parijs-Roubaix 2016

198 renners verschenen aan de start van Paris-Roubaix 2016 in Compiègne vanochtend en, zoals uitgelegd in mijn artikel over het parcours, werd de start verplaatst naar 10u50 want het was goed weer en dat was het meest optimale starttijdstip om te voorkomen dat de wedstrijd voor een gesloten spoorwegovergang zou komen te staan net als vorig jaar vlakbij de Trouée d'Arenberg. Het peloton zou eigenlijk 199 renners moeten bevatten maar Jacopo Guarnieri (Team Katusha) ging niet van start.

De koers ging snel van start en pas op kilometer 9 wist een eerste groepje echt los te komen van het peloton. Het betrof een groepje met 4 renners: Nils Politt (Katusha), Robin Sténuit (Wanty-Groupe Gobert), Benoit Jarrier (Fortuneo-Vital Concept) en Christophe Laporte (Cofidis). Twee Litouwse renners die de achtervolging hadden ingezet, Evaldas Siskevicius (Delko Marseille Provence-KTM) en Gediminas Bagdonas (AG2R La Mondiale), wisten het gaatje dicht te rijden en breidden zou deze groep uit tot 6 renners, maar hun voorsprong kwam nooit boven de 20 seconden en op kilometer 19 kwam hun avontuur ten einde.

Vervolgens zagen we een grotere groep, met zo'n 25 renners, aan kop maar ook hier liep de voorsprong nooit echt hoog op. Voordat deze groep teruggepakt werd door het peloton wisten drie renners zich echter los te maken en uiteindelijk zagen we het trio Elia Viviani (Team Sky), Alexander Porsev (Team Katusha) en Boy van Poppel (Trek-Segafredo) aan kop.

Bij het uitrijden van Saint-Quentin, op zo'n veertig kilometer van de eerste kasseistrook, werd ook dit leiderstrio teruggepakt door het peloton en daarna werd de kopgroep die als eerste de kasseien op zou rijden gevormd. In deze groep vonden we maar liefst 16 renners, met Sylvain Chavanel (Direct Energie), Mathew Hayman en Magnus Cort Nielsen (Orica-GreenEDGE), Jelle Wallays en Marcel Sieberg (Lotto-Soudal), Yaroslav Popovych (Trek-Segafredo), Johan Le Bon (FDJ), Salvatore Puccio (Team Sky), Michael Morkov (Katusha), Michael Gogl (Tinkoff), Frederik Backaert (Wanty-Groupe Gobert), Tim Declercq (Topsport Vlaanderen-Baloise), Marko Kump (Lampre-Merida), Yannick Martinez (Delko Marseille Provence-KTM), Imanol Erviti (Movistar), Borut Bozic (Cofidis) en Reinardt Janse van Rensburg (Dimension Data).

Zij wisten maar moeilijk hun voorsprong uit te breiden maar uiteindelijk reden ze de eerste kasseistrook op met bijna één minuut voorsprong op het peloton. Michael Morkov is dan de eerste renner die te maken krijgt met de pech die in Paris-Roubaix nooit ver weg is: een lekke band deed hem wegvallen uit de kopgroep.

Zodra de renners de kasseien opreden kwam de Sky ploeg vooraan in het peloton rijden, om de koers te controleren en ook de voorsprong van de kopgroep. Kopgroep die nog een andere renner kwijt raakte: Yannick Martinez die een probleem had met zijn ketting, en nog een andere in de kasseistrook van Vertain toen Jelle Wallays een lekke band kreeg.

Op kasseistrook nummer 20, die van Monchaux-sur-Écaillon, is de voorsprong van de kopgroep maximaal, 3'50", wanneer het peloton die de achtervolging in heeft gezet in tweëen opsplitst na een valpartij. De twee grote favorieten van de wedstrijd, Peter Sagan (Tinkoff) e, Fabian Cancellara (Trek-Segafredo), bevinden zich dan in het tweede deel van het peloton en uiteindelijk raakt het eerste peloton verschillende renners kwijt wanneer deze groep, met Tony Martin en Tom Boonen (Etixx-QuickStep), steeds dichter bij de kopgroep komt.

In deze kopgroep lukt het Johan Le Bon niet langer om bij te blijven, waardoor er nog maar 12 renners in de kpopgroep zitten. Wanneer de groep van Tom Boonen het gaatje met de kopgroep dichtrijdt bevat de nieuwe kopgroep maar liefst 4 renners van Team Sky, Salvatore Puccio die er van begin af aan bij was, maar ook de twee kopmannen, Luke Rowe en Ian Stannard, en ten slotte Gianni Moscon. Met de natuurlijke versnelling op het moment dat deze twee groepen samen smelten kunnen verschillende renners van de oorspronkelijke kopgroep niet langer bijhouden en uiteindelijk hebben we een kopgroep met 14 renners, namelijk - naast de 4 renners van Team Sky - ook Tom Boonen, Marcus Burghardt (BMC Racing Team), Heinrich Haussler en Aleksejs Saramotins (IAM Cycling), Mathew Hayman, Marcel Sieberg, Sep Vanmarcke en Maarten Wynants (Team Lotto NL-Jumbo), Imanol Erviti en Edvald Boasson Hagen (Dimension Data).

Op zo'n zestig kilometer van de finish is de voorsprong van deze groep op de groep met Sagan en Cancellara zo'n veertig seconden wanneer Cancellara besluit de versnelling in te zetten, samen met de Wereldkampioen, Peter Sagan.

Terwijl Team Sky waarschijnlijk al erg blij was met het grote aantal renners van de ploeg in de kopgroep slaat het ongeluk toe ... In kasseistrook nummer 11, van Auchy naar Bersée, in een bocht op gedeeltelijk natte kasseien, zien we namelijk Gianni Moscon ten val komen en Luke Rowe die net achter hem reed maakte een salto over hem heen en kwam "simpelweg" op zijn benen terecht.


Ian Stannard zou dus de rol van kopman voor Sky over kunnen nemen, samen met Salvatore Pucchio, die al een groot aantal kilometers aan kop reed, maar in een bocht één kilometer verderop gebeurt Pucchio hetzelfde (ook hij glijdt weg op natte kasseien). Van 4 renners voor Sky in de kopgroep blijft Ian Stannard uiteindelijk dus alleen over! Luke Rowe weet echter verrassend snel terug te komen en aangezien Marcus Burghardt uit de groep wegviel werd de kopgroep dus teruggebracht tot 11 renners.

Nog altijd in de achtervolging komt Cancellara op 46 kilometer van de finish dan ten val in de kasseistrook van Mons-en-Pévèle. In zijn valpartij neemt hij verschillende andere renners mee maar Peter Sagan weet rechtop te blijven door over de fiets van Cancellara heen te springen!


Terwijl we in de kopgroep aanvallen zien van Marcel Sieberg en vervolgens Tom Boonen op 30 kilometer van de finish (maar Sep Vanmarcke geeft hem geen kans om er vandoor te gaan) rijdt de groep van Peter Sagan met zo'n minuut achter de kopgroep en weet niet echt dichterbij te komen. In deze groep vinden we naast Sagan ook Bert de Backer en Ramon Sinkeldam (Giant-Alpecin), Marcus Burghardt, Oliver Naesen (IAM Cycling), Luke Durbridge (Orica-GreenEDGE), Maarten Wynants, Adrien Petit (Direct Energie) en Dylan van Baarle (Cannondale).

In de kasseistrook van Camphin-en-Pévèle op zo'n twintig kilometer van de finish zien we dan Ian Stannard, Tom Boonen, Mathew Hayman (die, ter herinnering, vanaf Compiègne in de kopgroep reed!), Sep Vanmarcke en Edvald Boasson Hagen wegrijden van de andere renners van de kopgroep. Terwijl Sep Vanmarcke de versnelling inzet zodra ze de Carrefour de l'Arbre oprijden raakt Mathew Hayman het contact met de groep kwijt terwijl de Belgische renner alle risico's neemt om zo te proberen weg te rijden, met name van Ian Stannard en Tom Boonen die de twee sterksten leken in de kopgroep.


Het achtervolgingstrio, Tom Boonen, Ian Stannard en Edvald Boasson Hagen, geven het chter niet op en bij het uitrijden van deze befaamde kasseistrook heeft de Belgische renner uiteindelijk maar een tiental seconden voorsprong. Hayman weet vervolgens ook weer terug te komen bij dit trio en met zijn vieren weten ze het gaatje met Sep Vanmarcke weer dicht te rijden op zo'n twaalf kilometer van de finish.

Op 6 kilometer van de finish, na de verschillende kasseistroken is het dan de beurt aan Ian Stannard om aan te vallen, maar dankzij de inspanningen van Tom Boonen en Sep Vanmarcke wordt de groep van 5 weer samengebracht. Ze proberen vervolgens beurtelings aan te vallen in de laatste 5 kilometer maar niemand weet echt weg te komen. Op 2,7 kilometer van de finish probeert de viervoudig winnaar van Paris-Roubaix, Tom Boonen, het nogmaals. Mathew Hayman weet bij hem terug te komen en lijkt er in het begin zelfs alleen vandoor te gaan, maar uiteindelijk beginnen ze als duo aan de laatste kasseistrook net voor het binnenrijden van het vélodrome! Op het moment dat ze het vélodrome binnenrijden komt Sep Vanmarcke weer terug bij hen en eenmaal op de baan doen de andere twee renners dat ook. De overwinning van Paris-Roubaix 2016 wordt dus beslist in een sprint met 5 renners en Mathew Hayman, in de aanval sinds Compiègne (!), weet Tom Boonen ervan te weerhouden een vijfde overwinning te pakken!

Het klassement van Parijs-Roubaix 2016

Hieronder vindt u de top 10 van Paris-Roubaix 2016:

1/ Mathew Hayman (Orica-GreenEDGE) - 5h51'53"
2/ Tom Boonen (Etixx-QuickStep)
3/ Ian Stannard (Team Sky)
4/ Sep Vanmarcke (Team Lotto NL-Jumbo)
5/ Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) - +0'04"
6/ Heinrich Haussler (IAM Cycling) - +1'00"
7/ Marcel Sieberg (Lotto-Soudal)
8/ Aleksejs Saramotins (IAM Cycling)
9/ Imanol Erviti (Movistar Team) - +1'07"
10/ Adrien Petit (Direct Energie) - +2'20"

Het filmpje van de finish van Parijs-Roubaix 2016

Hieronder vindt u de videobeelden van de laatste hectometers van de wedstrijd:

De reactie van de belangrijkste acteurs van Parijs-Roubaix 2016

Hieronder vindt u de video-interviews van de belangrijkste acteurs van Paris-Roubaix 2016:

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De winnaar, Mathew Hayman (Orica-GreenEDGE)

Tom Boonen (Etixx-QuickStep), tweede

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Fabian Cancellara, ongelukkig in de wedstrijd!

De samenvatting van Parijs-Roubaix 2016 in videobeelden

Hieronder vindt u de samenvatting van Paris-Roubaix 2016:

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

4 reacties | 4460x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Parijs-Roubaix | Klassiekers

Reacties

Er zijn 4 reacties!
  1. Une course d'anthologie. Le meilleur cru qu'il m'ait été donné de suivre.

    Concernant la perf d'Hayman : beaucoup insistent sur le fait qu'il a fourni beaucoup d'efforts étant échappé, mais à mes yeux, les efforts qu'il a fourni n'ont pas été beaucoup plus intenses que ceux des principaux favoris, je m'explique.

    Dans un premier temps, aucune échappée n'a pu se dégager jusqu'à St-Quentin ; après la formation de l'échappée, les équipes Sky et Etixx ont couru très vite pour contrôler l'écart avec un groupe conséquent à l'avant. La course a été extrêmement rapide pendant les deux premières heures, et a usé un grand nombre d'équipiers qui habituellement ne se seraient mis en route que bien plus tard dans la course. On a même eu droit à quelques cassures et bordures. Jusqu'ici, les gros favoris ne se montrent pas encore, mais leurs équipes sont déjà à l'ouvrage. A l'avant, Hayman relaye mais dans un groupe comme celui-ci, il s'écoule un certain temps entre deux relais (indépendamment de la possibilité que Cort Nielsen ait pu faire plus de travail pour économiser Hayman). On ne parle pas d'une échappée à 3 où le temps passé à prendre du vent impacte sur la fraîcheur.

    La grosse chute qui retarde Sagan et Cancellara survient dans le secteur de Monchaux-sur-Ecaillon, soit en gros 80 bornes après la constitution de l'échappée. A partir de là, Vanmarcke, Boonen, Stannard et EBH se retrouvent aux avants-postes. La course est animée par des cassures dans ce groupe de tête, quelques chutes, des soucis mécaniques, donc quand même des efforts à faire pour les favoris du groupe Boonen, plus la nécessité de tenir à distance Sagan/Cancellara. Pendant ce temps, Hayman, qui a été repris depuis, reste calé dans les roues, ne fait aucun effort et n'a aucun pépin mécanique.

    Le fait est qu'à partir de la grosse chute, aucun favori ne s'est contenté d'attendre bien calé dans la roue de ses équipiers pour placer une attaque décisive dans le Carrefour de l'Arbre. Les équipiers avaient disparu depuis un bon moment, la faute à la chute, certes, mais aussi au départ canon dans les deux premières heures de course. Tous les gros étaient à l'ouvrage dès Haveluy, là où Hayman a fait des efforts devant, mais ne s'est pas non plus complètement cramé. Quand ça s'est regroupé devant, il n'a plus mis une oreille dehors (à juste titre, Sky, Etixx et Lotto NL avaient des équipiers à faire rouler, d'ailleurs à ce moment là, Stannard roulait pour Rowe).

    Pour moi, cette course dantesque (qu'est-ce que ça aurait été avec de la pluie !) est due à ce départ ultra rapide qui a rapidement émoussé les coéquipiers des leaders et les a forcé à se découvrir à plus de 100 bornes du but. On ne va pas refaire la course (sûrement pas celle-ci !), mais avec un départ "normal", peut-être que Sagan et Cancellara auraient eu des équipiers à faire rouler alors qu'il n'étaient qu'à une grosse vingtaine de secondes du groupe Etixx Sky Lotto NL, et la course serait peut-être retourné à une situation plus classique, avec des favoris restant au chaud jusqu'aux 50 derniers km, et attendant le Carrefour de l'Arbre pour vraiment mettre la grosse attaque. Là, l'état de fraîcheur aurait joué en faveur des favoris cotés.

    | Freddy | maandag 11 april 2016 om 10u34

  2. Bonjour Freddy,

    100% d'accord avec toi.
    J'irais même jusqu'à dire que c'est la plus belle classique que j'ai vu.
    Je me pose la question du rôle de la TV dans ce déroulement. Le fait de proposer une diffusion en intégralité a l'air d'avoir boosté le début de la course.
    Certains coureurs l'on d'ailleurs indiqué, tout le monde volait se montrer dès le départ.

    Il y a beaucoup de critiques sur le vainqueurs, car ce n'est pas un grand nom. Pour ma part, cela n'a jamais été un problème de voir un équipier remporter une grande course. Le plus important c'est d'avoir une course animée, et pour ça, on a été servi.

    | Oli | maandag 11 april 2016 om 11u01

  3. Le départ a été très rapide c'est vrai avec la constitution d'un premier groupe de 24 qui a roulé pendant 20 kilomètres avec des coureurs dangereux.
    Il y avait là deux coéquipiers de Cancellara d'ailleurs : Devolder et Van Poppel, quelques outsiders, Ladagnous, Le Bon, Cavendish
    A partir de là, quelques équipes non représentés : Direct Energie et Etixx ont commencé à rouler pour revenir très vite sur cette échappée.
    Derrière, Chavanel ressort avec un gros groupe qui n'avait que 30 secondes avant d'entamer les pavés ou Sky a roulé. L'écart à augmenté mais quelques coéquipiers de Boonen comme Tepstra a eu des problèmes et ont été obligés de faire une poursuite.
    En plus Kristoff a très rapidement disparu de la circulation sur ennui mécanique.
    Quand, il y a la chute qui coupe le peloton en deux, Martin est déjà devant et emmène le groupe de costaud, mais, Martin fait tout sauté obligeant les Jumbo a une poursuite.
    Boonen continue le travail de sape et le groupe se réduit permettant à Cancellara et Sagan de revenir à un moment à 30 secondes sur une accélération du Suisse qui est déjà émoussé et en manque d'équipiers. Ensuite, l'écart augmente et la chute du Suisse ne permet plus de revenir.
    Ils sont tous cramés et d'ailleurs Petit qui a fait une course sage revient sur la fin.

    Bref, une course folle.

    | david | maandag 11 april 2016 om 11u41

  4. Good luck Peter Sagan in the Ardennes classics. You deserve another win or three.

    | rob wright | maandag 11 april 2016 om 17u46

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is negen keer drie ?