dinsdag 27 december 2011 om 18u30

Vandaag de dag hebben we helaas maar al te vaak het idee dat je beter die eerste kunt zijn die iets onzinnigs of onwaars vertelt dan de tweede die de waarheid zegt. Samen met het zinnetje uit de titel over zijn werk als directeur Wielrennen bij ASO is dit zinnetje over de journalistiek er slechts één uit velen uit het interview van Emmanuel Barth met Christian Prudhomme voor Yahoo! Sport (geplaatst op 12 décembre jongstleden).

Dit interview, zonder taboe, gaat over uiteenlopende onderwerpen, met name rondom de Tour de France. Van de mondialisering van de wielersport via het werk van journalisten en de Contador affaire naar de Tour de France 2012, reageert Christian op actuele onderwerpen uit de wielersport.


Meteen vanaf het begin van het interview, zet Christian Prudhomme, niet alleen directeur van de Tour de France maar ook directeur Wielrennen voor Amaury Sport Organisation (ASO), de toon door over deze rol die hij vervult bij ASO en meer in het algemeen in de wielersport wereldwijd is het geen baan, voor mij is het zonder twijfel een missie!

Gedurende het gehele interview zien we kijk van de wielerfan Christian Prudhomme of, zoals hij het zelf zegt, die van iemand die volledig gek is van de wielersport, in de antwoorden op de vragen die niet altijd erg gemakkelijk zijn voor een directeur van de Tour de France.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De journalistiek

Het eerste grote onderwerp wat aangesneden wordt in dit interview is de journalistiek. Christian Prudhomme is zelf voormalig journalist, gediplomeerd aan de École supérieure de journalisme de Lille waar hij deel uit maakte van de 59ste lichting afstudeerders, en heeft deze baan, als sportjournalist, met name uitgevoerd bij France Télévisions, L'Équipe TV wat hij hielp op te zetten in 1998, Europe 1, La Cinq en LCI. Op die manier kwam hij trouwens oorspronkelijk aan zijn huidige baan van directeur Wielrennen bij ASO.
Christian Prudhomme
Allereerst legt hij uit hoe het zo kwam: journalistiek is het enige wat ik goed kan en het is de enige baan die ik nooit wilde hebben. Ik had het geluk journalist te worden en het evenement te kunnen verslaan wat ik boven alles wilde verslaan: de Tour de France, als journalist op de radio en vervolgens op TV. Die baan zorgde ervoor dat de twee managers uit de sportwereld die ik goed kende aan de ene kant Jean-Marie Leblanc (zijn voorganger als verantwoordelijke voor de wielersport bij ASO) en aan de andere kant Patrice Clerc (de voormalige directeur van ASO voor Jean-Etienne Amaury en daarvoor verantwoordelijk voor de marketing en vervolgens directeur van Roland-Garros) was, want ik was vertegenwoordiger van de radioverslaggevers op Roland-Garros en ik destijds ook tennis en rally-raids versloeg.

Op een dag kwam Jean-Marie naar mij toe en zei "Ik zou graag willen dat jij mij op zou volgen". Ik moest toen even slikken en antwoordde met een volmondig "ja"!


Hij gaf vervolgens zijn kijk op de hedendaagse journalistiek en het zinnetje Vandaag de dag hebben we helaas maar al te vaak het idee dat je beter die eerste kunt zijn die iets onzinnigs of onwaars vertelt dan de tweede die de waarheid zegt en dat is vreselijk doet natuurlijk goed ... een groot aantal journalisten lijkt dat echter nog steeds niet te hebben begrepen! Zou dit criterium ooit belangrijker worden dan het in het bezit zijn of niet van een perskaart voor het verkrijgen van een accreditatie?

De mondialisering van de wielersport

Een ander thema wat natuurlijk aan bod moest komen in dit interview was de mondialisering van de wielersport waar iedereen het over heeft en die voor de één de belofte is voor de toekomst van de wielersport en volgens anderen het einde van de wielersport inluidt ...

Emmanuel Barth & Christian PrudhommeAllereerst liet Christian Prudhomme een paar geruststellende woorden horen over een eventuele start van de Tour de France vanuit Amerika die blijkbaar niet aan de orde is. Inderdaad, wat Jacques Goddet er "binnenkort" aan zag komen aan het eind van de jaren 80, is op dit moment niet aan de orde volgens Christian Prudhomme alhoewel hij wel toevoegde dat het internationale karakter van de Tour de France steeds logischer wordt en dat is goed nieuws.

Wat betreft de mondialisering op een wat algemener niveau en het nut van wielerwedstrijden zoals de Tour of Beijing, de Tour of Oman en sommige Amerikaanse wedstrijden, drukte de directeur Wielrennen van ASO zich als volgt uit: De fiets is universeel en de wielersport is dat niet. Om te leven, om te overleven zelfs en, nog belangrijker, om zich te ontwikkelen, moet de wielersport overal in de wereld aanwezig zijn.
(...)
Dit is nodig, economisch gezien zelfs nodig voor de Internationale Wielerunie (UCI) want om geldt te krijgen van de Internationale Olympische Commissie moet de discipline aanwezig zijn in een minimaal aantal landen.
(...)
Dus het is nodig om de sport te ontwikkelen, maar er moet wel voor gezorgd worden dat er een bepaalde logica in blijft zitten en vooral dat de wortels niet verwaarloosd worden, het enthousiasme en de hartstocht die, inderdaad, van ons, de historische wielerlanden, het oude Europa, het mooie oude Europa, vandaan komen!

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De Tour de France 2012

Over de Tour de France 2012 was nogal wat discussie en met name over het feit dat de twee grote bergmassieven van Frankrijk gedeeltelijk links blijven liggen in de 99ste editie van de Tour en dat het een minder bergachtige editie betreft (ook in uw reacties op velowire.com!). Wanneer Emmanuel Barth hem de vraag stelt besluit Christian Prudhomme (na een grapje te hebben gemaakt over het probleempje met het té vroeg bekend maken van het parcours van 2012) allereerst te benadrukken dat deze Tour niet minder bergachtig is dan gebruikelijk maar dat het een gevoel betreft wat gebaseerd is op het onbekende: We wilden iets anders, iets volledig nieuws in 2012 (tussen de honderdste verjaardagen van de eerste doorkomsten in de Alpen en de Pyreneëen en de honderste editie in 2013).

Christian PrudhommeTot in 2010 zagen we in de Grote Rondes steeds een afwachtende wielersport. En zelfs een zwaar teleurstellende wielersport vergeleken met de vervoering, de passie van destijds, van Bernard Hinault of uit mijn kindertijd van Eddy Merckx, van Luis Ocaña of van Bernard Thévenet. Het idee hier is om er echt voor te zorgen dat de belangrijkste momenten op een minder geplande manier verlopen. Dus geen beslissing in de Tour na 3 aankomsten bergop en een tijdrit maar eerder in 6, 7, 8 etappes met wat ik lanceringsschansen noem. Er is iets wat mij echt geraakt heeft, op een negatieve manier, dat was in de Tour 2010 en de finish op Avoriaz, dus een finish bergop, eerste finish bergop in die Tour, en Andy Schleck valt aan onder de boog van de laatste kilometer, in de laatste kilometer in een bergetappe met aankomst bergop, toen ik klein was was dat wat Willy Teirlinck (10 deelnames aan de Tour de France, 5 etappeoverwinningen in 1972, 1973 en 1976) deed in een vlakke etappe, hij viel aan op één kilometer van de finish en won en triomfeerde tot teleurstelling van de sprinters. Dat kan niet wat mij betreft. Ik heb dan zeker de voorkeur voor de Andy Schleck 2011 die aanvalt op 62 kilometer van de finish, in de Izoard, die vervolgens verder gaat naar de Galibier en daar triomfeert. In 2012 staan er lanceringsschansen op het programma die gemaakt zijn om de renners de mogelijkheid te geven hun kans te pakken, op verschrikkelijk steile hellingen die sowieso voor een natuurlijke selectie zullen zorgen, op 30, 25, 40 kilomèeter van de finish en, met een klein beetje lef, krijgen we dan mooie etappes. Daar ben ik zeker van!

Het filmpje met het volledige interview

Na het interview een paar weken terug te hebben bekeken op de website van Yahoo! Sport, besloot ik dit interview wat meer zichtbaarheid te geven want ik denk dat het interview interessant is en een aantal "gevoelige" punten aanstipt. Met de uitleg hierboven over de 3 belangrijkste onderwerpen van dit interview heeft u wellicht zin gekregen het volledige interview te bekijken (het onderwerp "Alberto Contador" wordt ook aangestipt, net als de mening van Christian Prudhomme over bepaalde personnages uit de wereld van de wielersport waar Jean-René Godart een tikje meekrijgt, in tegenstelling tot Thierry Adam die er toch ook wel eens naast zit ;-) ...).

Ik had dus het liefst het filmpje meteen hieronder getoond of een link geplaatst naar het interview, maar beide bleken onmogelijk: Yahoo! stelt geen "embedding" voor en de link die de site voorstelt klopt niet.

De enige manier om u er dus eenvoudig toegang toe te geven is door het terug te vinden in onderstaande player, die automatisch bijgewerkt zal worden met nieuwe interviews door Emmanuel Barth. U hoeft daarvoor alleen maar de eerste afbeelding (er zijn er twee) te vinden die identiek is aan onderstaande, onder de player (met de titel L'Interview Yahoo! Sport : Christian Prudhomme; op het moment van publicatie van dit artikel de 4de in de lijst):
Image interview

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

4 reacties | 5279x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Tour de France | Tour de France 2012

Reacties

Er zijn 4 reacties!
  1. Très bon article Thomas , digne d'un très bon journaliste .

    Je suis content de voir que mr Prudhomme desteste lui aussi ces étapes de montagne complétement dénigrer par les coureurs .

    Par contre j'aimerais qu'un jour , il avoue que certaines étapes était mal tracés type Lourdes 2011 ou Pau 2010 . Simple exemple ou peuvent s'ajouter Annonay et Bellegarde 2012 , c'est à dire l'avenir . Esperons mieux pour 2013 , où l'on espere un Tour grandiose en terme d'étapes et d'intensiter avant et pendant la course .

    Sur ce je vais aller poster le Giro finis sur le nouveau site fraîchement creer . Encore merci pour celui-ci .

    | bapt77 | woensdag 28 december 2011 om 12u09

  2. Bellegarde 2012 pour lui est bien tracée, puisqu'il dit "Il y a des rampes de lancement qui sont faites pour que les gens saisissent leur chance, sur des pentes terribles qui font qu'il y ait une sélection qui sera naturelle quoi qu'il arrive, à 30, 25, 40 kilomètres de l'arrivée", soit le Grand Colombier pour cette étape ... et accessoirement je partage son opinion ici. On va voir si les coureurs vont dénigrer ce tremplin ou non.

    | Mrmoving | woensdag 28 december 2011 om 18u37

  3. Cette interview prouve que Mr Prudhomme (s'il avat à le prouver) était un organisateur plus qu'on businessman-manager, même s'il doit gérer cet aspect.
    Reste aux coureurs de refaire de la montagne un terrain de spectacle... Si seulement le coup d'A.Schleck dans l'Izoard était plus fréquent...

    | Florian | donderdag 12 januari 2012 om 20u59

  4. Ce n'est pas un commentaire mais plutôt une question. J'ai le sentiment profond que le tour de france cuvée 2012 nous offre un vainqueur sans grand panache. J'ai en effet le sentiment que le tour de france s'est couru davantage dans les voitures suiveuses et les oreillettes que sur les vélos même si je ne nie pas l'effort des coureurs (voir l'ipnetpie froom-wiggings). La course semble plus basée sur la spéculation, la tactique, tout cela engendré par la fameuse oreillette. Merckx, Hinault et bien d'autres n'avaient pas besoin de cette techniqur pour être de vrais champions. Allez-vous interdire l'oreillette en 2013. Ce ne serait que positif pour le sport. Merci.

    | jacques LEJEUNE | zondag 22 juli 2012 om 11u49

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vijf plus zeven ?