maandag 24 juni 2024 om 02u00

Het Grand Départ van de Tour de France in het Nord departement, en meer specifiek in Lille, is eind november 2023 al aangekondigd, maar we moesten u nog de gedetailleerde kaarten geven van de eerste 3 etappes die volledig zijn aangekondigd, naast de start van etappe 4 in Amiens.

In deze publicatie kunt u de details van deze 3 etappes ontdekken in kaarten op OpenStreetMap (het equivalent van Google Maps, maar dan in een gratis versie) die het parcours tonen dat de renners begin juli 2025 in het departement Nord zullen afleggen.

Het programma van het Grand Départ van de Tour de France 2025

Het Grand Départ van de Tour de France 2025 volgt een klassiek programma:
  • woensdag 2 juli 2025: opening van de permanence en het perscentrum
  • donderdag 3 juli 2025: presentatie van de Tour de France 2025 ploegen
  • zaterdag 5 juli 2025: 1e etappe - Lille Métropole > Lille Métropole
  • zondag 6 juli 2025: 2de etappe - Lauwin-Planque > Boulogne-sur-Mer
  • maandag 7 juli 2025: 3de etappe - Valenciennes > Duinkerken
  • dinsdag 8 juli 2025: etappe 4 - Amiens Métropole > ????

De 3 etappes van het Grand Départ van de Tour de France 2025 in detail op OpenStreetMap kaarten

Laten we nu eens kijken naar het parcours van deze eerste drie etappes van de 112de etappe van de Tour de France.

Opgemerkt moet worden dat deze routes op bepaalde punten nog niet precies kunnen zijn. Aan de ene kant zullen ze waarschijnlijk nog evolueren tussen nu en het Grand Départ, en aan de andere kant zijn ze met de grootst mogelijke moeite getekend op basis van niet-gedetailleerde kaarten en video's van de routes die gepubliceerd zijn door de organisator van de Tour de France, zonder dat het tijd- en routeschema het mogelijk maakt om ze te verifiëren.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


1/ zaterdag 5 juli 2025 - Lille Métropole > Lille Métropole - 185 km

De eerste etappe van de Tour de France 2025 vertrekt vanuit Lille Métropole (Rijssel) en verloopt in een lus over een relatief vlak parcours, met echter 3 beklimmingen waarop de eerste drager van de bolletjestrui van het beste klimmersklassement zal worden bepaald.

De eerste drager van de gele trui zal hoogstwaarschijnlijk een sprinter zijn, maar op het parcours dat eerst naar het zuidwesten gaat, via Lens, en het begin van het deel van het parcours dat naar het noordwesten gaat, moeten de renners de Côte de Notre-Dame-de-Lorette beklimmen. Via Béthune en Hazebrouck klimmen ze kort voor de volgende ommekeer over de kasseien van de Côte de Cassel om vervolgens terug te keren over de Mont Noir, waarvan de top zo'n veertig kilometer verwijderd is van de finishlijn, die getrokken wordt in Lille Métropole aan het einde van een breed, perfect vlak recht stuk van één kilometer aan de voet van de citadel.

Hieronder vindt u het profiel en de OpenStreetMap van het parcours van de eerste etappe van de Tour de France 2025. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het profiel van de eerste etappe van de Tour de France 2025 Het parcours van de eerste etappe van de

2/ zondag 6 juli 2025 - Lauwin-Planque > Boulogne-sur-Mer - 209 km

De tweede etappe van de Tour de France 2025 wordt een lange etappe, 209 kilometer om precies te zijn, met als vertrekpunt Lauwin-Planque, een nieuwe etappestad in de Tour de France, vlakbij Douai. Na Douai gaan de renners via Arras richting de kust en een reeks beklimmingen. Eerst de Côte de Cavron Saint-Martin, in het midden van de etappe. Kort na Montreuil-sur-Mer komt de echte serie beklimmingen, met de 3 côtes du Boulonnais, de Côte du Haut Pichot, de Côte de Saint-Etienne-au-Mont en tot slot de Côte d'Outreau, die op iets meer dan 5 kilometer van de finish ligt, die overigens zelf op de top van een klim van een kilometer in Boulogne-sur-Mer ligt!

Hieronder vindt u het profiel en de OpenStreetMap van het parcours van de tweede etappe van de Tour de France 2025. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het profiel van de tweede etappe van de Tour de France 2025 Het parcours van de tweede etappe van de Tour de France 2025

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


3/ Maandag 7 juli 2025 - Valenciennes > Duinkerke - 172 km

De derde etappe van de Tour de France 2025 zal opnieuw over het algemeen vlak zijn, en het is daarom zeer waarschijnlijk dat deze opnieuw zal eindigen in een sprint, maar misschien geen massasprint maar die van een kleiner peloton, als het effect van de wind heeft geleid tot het creëren van waaiers.

Vanuit Valenciennes doorkruisen de renners het steenkoolgebied en komen ze door plaatsen die bekend zijn van [[Parijs-Roubaix]], zoals Orchies en Mons-en-Pévèle, zonder deze keer echt voor de kasseien te gaan. Daarna keren ze terug naar Béthune, net als in de eerste etappe, voordat ze naar Isbergues rijden (beroemd om zijn Grand Prix) en vervolgens terug naar Cassel met de beklimming van de Côte de Cassel, op 35 kilometer van de finish. En dat is waar ze waarschijnlijk blootgesteld zullen worden aan de wind, op een open veldweg richting de finish in Duinkerke, vlakbij het Marcel-Tribut stadion.

Hieronder vindt u het profiel en de OpenStreetMap kaart van het parcours van de derde etappe van de Tour de France 2025. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het profiel van de derde etappe van de Tour de France 2025 Het parcours van de derde etappe van de Tour de France 2025

Wat volgt dan?

4/ dinsdag 8 juli 2025 - start van etappe 4 vanuit Amiens Métropole

Etappe 4 van de Tour de France 2025 start dan vanuit Amiens Métropole, waar de Tour de France al voor de 14e keer naartoe trekt!

Het zou dan richting Bretagne moeten gaan en niet te vergeten Normandië, misschien via Deauville voor de finish van deze 4e etappe?

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

3 reacties | 1746x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Tour de France | Tour de France 2025

Reacties

Er zijn 3 reacties!

  1. Bonjour Thomas,

    Cette présentation en noir est assez désagréable pour les yeux, vraiment. Et rend la lecture difficile.

    Est-ce possible de revenir à quelque chose de moins agressif. Merci.

    | Dom | maandag 24 juni 2024 om 12u01

  2. https://short.thover.com/?ID=935 (actu.fr / Normandie)

    Alençon est candidate déclarée pour accueillir le prochain Tour.

    | Guillaume | maandag 24 juni 2024 om 14u47

  3. Bonjour Dom #1,

    Il ne s'agit en aucun cas de quelque chose "d'agressif" car en effet, c'est plutôt du texte noir sur fond blanc qui est agressif pour nos yeux.

    De ce que je comprends, vous appréciez moins le mode sombre : ce n'est pas "désagréable", vous l'appréciez moins.

    Le changement du design et des couleurs du site date d'il y a maintenant presque 6 mois et c'est la première fois que quelqu'un s'exprime négativement sur les choix des couleurs (alors que j'avais explicitement demandé de faire un retour sur le sujet, pour ceux qui le souhaitaient, donc votre avis ne doit pas forcément être un avis général ...). J'ai expliqué ce choix à l'occasion du changement, le 31 décembre dernier.

    Je prends votre avis comme quoi vous préférez un fond clair avec du texte de couleur sombre, plutôt que l'inverse. Je vais voir si je peux ajouter un choix entre mode sombre (qui restera en tout état de cause le mode par défaut) et un mode clair (avec un choix qui serait alors enregistré dans le navigateur, pour qu'on n'ait à le faire qu'une seule fois et que le choix resterait appliqué automatiquement), mais ce sera probablement après le Tour de France je pense car je crains ne plus avoir le temps avant !

    @Guillaume #2 : je me suis permis de raccourcir l'URL que vous donniez, car elle risquait de déformer le contenu du site tellement elle était longe

    | Thomas Vergouwen | maandag 24 juni 2024 om 20u44

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vijf plus negen ?