maandag 28 januari 2008 om 01u43
André Greipel had al de Down Under Classic gewonnen als voorproefje op de Tour Down Under 2008, maar daar nam hij geen genoegen mee.
De jonge wielrenner (25 jaar oud) van Team High Road heeft vervolgens namelijk nog 4 etappes en de okerkleurige leiderstrui gewonnen door als eerste te eindigen in het algemeen klassement én de groen/rode trui gesponsord door SA Lotteries als beste sprinter.
De Tour Down Under 2008 bestond uit 6 etappes rondom Adelaide in Zuid-Australië.
LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE
Eerste etappe - Mawson Lakes > Angaston - 129 km
Afgelopen dinsdag begon de UCI ProTour officieel met de eerste etappe van de Tour Down Under 2008.Nadat hij de dag ervoor tweede was geëindigd in de Down Under Classic won Mark Renshaw (Crédit Agricole) - de winnaar van de Down Under Classic 2007 - de eerste etappe na al vroeg aan te trekken voor de sprint: op 300 meter van de finish. Verschillende renners streden om de tweede en derde plaatsen en met millimeters verschil werd Jose Joaquin Rojas Gil (Caisse d'Epargne) tweede, net voor Graeme Brown (Rabobank).
De etappe verliep zoals etappes die eindigen in een sprint vrijwel altijd verlopen: allereerst een paar kleine ontsnappinkjes die al snel teruggehaald werden, vervolgens op kilometer 40 een ontsnapping van drie renners - Dimitri Champion (Bouygues Telecom), Mickaël Buffaz (Cofidis) en Ritchie Porte (UniSA - Australia) - die iets meer dan 6 minuten voorsprong kreeg. Aangezien de 3 banken (Crédit Agricole, Caisse d'Epargne en Rabobank) allemaal de 3 ontsnapte renners terug wilden halen om hun sprinters een kans op een etappe-overwinning te geven, hadden deze drie niet meer dan 40 seconden over op 10 kilometer van de aankomst en een paar kilometer voor de finish werden zij dus definitief teruggepakt en eindigde de etappe in een sprint.
De top 5 van de eerste etappe:
1/ Mark Renshaw (Crédit Agricole)
2/ Jose Joaquin Rojas Gil (Caisse d'Epargne)
3/ Graeme Brown (Rabobank)
4/ Allan Davis (UniSA - Australia)
5/ Jan Robert Forster (Gerolsteiner)
Tweede etappe - Stirling > Hahndorf - 148 km
De tweede etappe leek als twee druppels water op de eerste: een ontsnapping die dit keer teruggepakt werd op zo'n 30 kilometer van de aankomst gevolgd door een aantal kleine aanvallen, allemaal zonder succes. In de aankomstplaats - oorspronkelijk opgericht door Duitse immigranten in 1839 (Hahndorf) - was de Duitser André Greipel (Team High Road) de snelste en versloeg hij Graeme Brown (Rabobank) net voor Allan Davis (UniSA - Australia). Net als Mark Renshaw de dag ervoor trok ook hij de sprint al heel vroeg aan.De top 5 van de tweede etappe:
1/ André Greipel (Team High Road)
2/ Graeme Brown (Rabobank)
3/ Allan Davis (UniSA - Australia)
4/ Jose Joaquin Rojas Gil (Caisse d'Epargne)
5/ Aaron Kemps (Astana)
Derde etappe - Unley > Victor Harbor - 139 km
Alweer een etappe die eindigde in een sprint ... dit keer gewonnen door de enige renner die aan alle 10 edities van de Tour Down Under heeft meegedaan, Allan Davis (UniSA - Australia). De rest van het podium was ook volledig Australisch met Mark Renshaw (Crédit Agricole) en Mathew Hayman (Rabobank) op de tweede en derde plaats.Na een paar kleine ontsnappingen zonder al te veel succes namen Mickaël Delage (Française des Jeux), Kjell Carlstrom (Liquigas) en Wesley Sulzberger (UniSA - Australia) een echte voorsprong tot aan meer dan 5 minuten om uiteindelijk op 5 kilometer van de aankomst weer door het peloton opgeslokt te worden. Allan Davis deed hetzelfde als de winnaars van de twee voorgaande etappes en begon de sprint al vroeg; na de aankomst zei hij hierover: ik begon de sprint waarschijnlijk vroeger dan ik wilde, op zo'n 350 meter, maar ik dacht dat als ik tot op 50 meter van de aankomst ervoor zou kunnen blijven dat het dan goed zou zijn. Toen ik tussen mijn benen door keek zag ik niemand. Het was echt fantastisch om vandaag zo te winnen.
De top 5 van de derde etappe:
1/ Allan Davis (UniSA - Australia)
2/ Mark Renshaw (Crédit Agricole)
3/ Mathew Hayman (Rabobank)
4/ Davide Vigano (Quick.Step Innergetic)
5/ André Greipel (Team High Road)
Vierde etappe - Mannum > Strathalbyn - 134 km
En twee voor Greipel, vier voor de sprints: onder een fel stralende zon en met behoorlijk wat wind viel het peloton meerdere keren uiteen en Team CSC en Caisse d'Epargne trokken er aan alle kanten aan terwijl Crédit Agricole probeerde het peloton weer bij elkaar te krijgen. Uiteindelijk lukte dat zo'n 50 kilometer voor de aankomst en was het dus wachten op weer een sprint ...Door deze sprint te winnen won Greipel niet alleen de etappe maar ook een "gele trui" koe met de naam Fleurieu Freckle. Greipel had al snel door dat hij daar eigenlijk niks aan had en zei dat hij zich niet echt kon voorstellen terug te vliegen naar Duitsland met een koe in zijn koffer.
De top 5 van de vierde etappe:
1/ André Greipel (Team High Road)
2/ Mark Renshaw (Crédit Agricole)
3/ Jose Joaquin Rojas Gil (Caisse d'Epargne)
4/ Matthew Harley Goss (Team CSC)
5/ Denis Flahaut (Saunier Duval-Scott)
LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE
Vijfde etappe - Willunga > Willunga - 147 km
André Greipel vond twee overwinningen nog niet genoeg en voegde er aan het eind van de vijfde etappe dus nog maar één aan toe ... In de sprint versloeg hij Allan Davis (UniSA-Australia) en Jose Benitez (Saunier Duval-Scott) en pakte hij ook nog eens de okerkleurige leiderstrui met 7 seconden voor Allan Davis en 20 voor Jose Joaquin Rojas Gil (Caisse d'Epargne).Aangezien er in de laatste etappe nog 26 bonificatie-seconden te verdelen waren (in de tussensprints en bij de aankomst), was het nog helemaal niet zeker dat de Duitser ook de eindoverwinning zou pakken.
De top 5 van de vijfde etappe:
1/ André Greipel (Team High Road)
2/ Allan Davis (UniSA - Australia)
3/ Jose Joaquin Rojas Gil (Caisse d'Epargne)
4/ Philippe Gilbert (Française des Jeux)
5/ Michael Albassini (Liquigas)
Zesde en laatste etappe - Aidelaide East End Circuit - 88 km op een circuit van 5,5 km
André Greipel dacht waarschijnlijk simpelweg: "na drie komt vier" en pakte dus nogmaals een etappe-overwinning.De bonificatieseconden die vandaag gewonnen konden worden in de tussensprints en bij de aankomst waren erg belangrijk aangezien er maar 7 seconden verschil zat tussen André Greipel en Allan Davis. Bij de eerste tussensprint zat Greipel gevangen en ondanks een poging van zijn ploeggenoot Greg Henderson om de bonificatieseconden te pakken won Allan Davis de sprint en werd het verschil dus teruggebracht tot 4 seconden. Bij de tweede sprint lukte het Team High Road stukken beter en deze werd dan ook gewonnen door André Greipel: drie bonificatieseconden voor Greipel en twee voor Davis die als tweede over de streep kwam ... het verschil liep dus weer een heel klein beetje op tot 5 seconden.
Wetende dat de etappe-winnaar 10 bonificatie-seconden zou krijgen (en 6 seconden voor de tweede en 4 voor de derde), was André Greipel nog steeds niet zeker van zijn overwinning in de Tour Down Under 2008. Resultaat: een sprint niet alleen om de etappe te winnen maar ook gewoon om de Tour Down Under 2008 te winnen en dus de eerste leider van de ProTour 2008 te worden. Erik Dekker van Rabobank had al aangegeven dat dit belangrijk was aangezien het tweede evenement van de ProTour de Ronde van Vlaanderen is en het op de smalle weggetjes daar echt nuttig kan zijn om je ploegleiderswagen als eerste achter het peloton te hebben ...
De top 5 van de zesde etappe:
1/ André Greipel (Team High Road)
2/ Jan Robert Foster (Gerolsteiner)
3/ Graeme Brown (Rabobank)
4/ Jose Joaquin Rojas Gil (Caisse d'Epargne)
5/ Robbie McEwen (Silence-Lotto)
De verschillende truien
De okerkleurige leiderstrui
1/ Andre Greipel (Team High Road) - 18h46m18s2/ Allan Davis (UniSA - Australia) - 0m15s
3/ Jose Joaquin Rojas Gil (Caisse d'Epargne) - 0m33s
4/ Mickaël Delage (Francaise des Jeux) - 0m37s
5/ Mickaël Buffaz (Cofidis) - z.t.
6/ Jose Alberto Benitez Roman (Saunier Duval-Scott) - 0m39s
7/ Kjell Carlstrom (Liquigas) - z.t.
8/ Luis Leon Sanchez Gil (Caisse d'Epargne) - 0m41s
9/ Richie Porte (UniSA - Australia) - z.t.
10/ Stuart O'Grady (Team CSC) - 0m42s
Beste klimmer
1/ Philippe Gilbert (Française des Jeux) - 38 pts2/ David Moncoutié (Cofidis) - 22
3/ Mathieu Perget (Caisse d'Epargne) - 18
4/ Mickaël Delage (Française des Jeux) - 16
5/ Arkaitz Duran Daroca (Saunier Duval-Scott) - 16
6/ Stephane Poulhies (AG2R-La Mondiale) - 16
7/ Kjell Carlstrom (Liquigas) - 12
8/ Luis Leon Sanchez Gil (Caisse d'Epargne) - 12
9/ Jon Bru Pascal (Euskaltel - Euskadi) - 12
10/ Yoann Offredo (Française des Jeux) - 12
LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE
Beste sprinter
1/ Andre Greipel (Team High Road) - 38 pts2/ Allan Davis (UniSA - Australia) - 34
3/ Mark Renshaw (Crédit Agricole) - 24
4/ Graeme Brown (Rabobank) - 14
5/ Mickaël Delage (Française des Jeux) - 12
6/ Mickaël Buffaz (Cofidis) - 12
7/ Carlo Westphal (Gerolsteiner) - 12
8/ Jan Robert Forster (Gerolsteiner) - 12
9/ Yoann Offredo (Française des Jeux) - 10
10/ Jose Joaquin Rojas Gil (Caisse d'Epargne) - 10
Beste ploeg
1/ Française des Jeux - 56h21m03s2/ Saunier Duval-Scott - z.t.
3/ Caisse d'Epargne - z.t.
4/ Liquigas - z.t.
5/ Euskaltel - Euskadi - z.t.
6/ Silence-Lotto - z.t.
7/ Cofidis - z.t.
8/ UniSA - Australia - z.t.
9/ AG2R-La Mondiale - 0m56s
10/ Astana - z.t.
Beste jongere
De beste jongere is de renner jonger dan 23 die als beste geplaatst is in het algemeen klassement.1/ Jose Joaquin Rojas Gil (Caisse d'Epargne) - 18h46m51s
2/ Mickaël Delage (Française des Jeux) - 0m04s
3/ Richie Porte (UniSA - Australia) - 0m08s
4/ Pieter Jacobs (Silence-Lotto) - 0m10s
5/ William Walker (Rabobank) - z.t.
6/ Arkaitz Duran Daroca (Saunier Duval-Scott) - z.t.
7/ Ivan Santaromita Villa (Liquigas) - z.t.
8/ Mathieu Perget (Caisse d'Epargne) - z.t.
9/ Davide Vigano (Quick.Step - Innergetic) - 1m06s
10/ Kevin Seeldraeyers (Quick.Step - Innergetic) - 1m53s
Het jaar 2008 begint goed voor Team High Road
Het begin van het jaar 2008 was erg interessant voor Team High Road, de ploeg zonder hoofdsponsor maar met een behoorlijk aantal technische partners, met:- op zondag 6 januari 2008 Roger Hammond die voor de achtste keer Brits nationaal kampioen veldrijden wordt; voor het eerst rijdend in de kleuren van Team High Road
- op woensdag 9 januari 2008 Adam Hansen die Australisch kampioen tijdrijden wordt met maar liefst 53 seconden voorsprong op nummer twee
- André Greipel die vier etappes wint en de eindoverwinning pakt in de Tour Down Under na al de Down Under Classic te hebben gewonnen
Zou T-Mobile nu niet een klein beetje spijt hebben dat ze de sponsoring van deze wielerploeg vroegtijdig beëindigd hebben?! door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!
nog geen reacties | 3802x bekeken
dit artikel is geplaatst in: Tour Down Under | Wielrennen algemeen (m.u.v. Tour de France)